mei 2017

  • Geert-Jan ten Brink kandidaat dijkgraaf

    Woensdag 19 april heeft Waterschap Hunze en Aa's tijdens de bestuursvergadering het volgende nieuws bekend gemaakt over burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren. Tijdens de bestuursvergadering van 19 april is Geert-Jan ten Brink als kandidaat dijkgraaf voorgesteld. Het bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s stemde unaniem in met dit voorstel. De provincie stuurt het voorstel door naar het ministerie, zodat Ten Brink officieel door de Kroon benoemd kan worden als dijkgraaf van waterschap Hunze en Aa’s. Hij volgt daarmee Alfred van Hall op, die in juli afscheid neemt.
  • Het (on) afhankelijke zijn van de NAM en zijn geldsmijterij

    Ingezonden: In augustus 2014 mijn woning verkocht en hierna een aanvraag bij de NAM ingediend voor compensatie van waardevermindering woning.  Na het uitwisselen van de gevraagde gegevens is een afspraak gemaakt voor de eerstelijns taxatie. Twee taxateurs, aange- wezen door de NAM, hebben de woning getaxeerd en zoals bij veel eerstelijns taxatie was hier de uitkomst ook negatief. (Totale kosten van deze taxatie € 1000,00)
  • IVogels ontdekken in ‘t Roegwold

    De vereniging vrienden van de Heemtuin nodigt u van harte uit voor een vogelfietstocht door Roegwold. We vertrekken met de auto, zaterdag 6 mei om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Heemtuin. Nieuweweg 127, te Muntendam. Bent u al lid dan gaat u gratis mee, aan niet leden wordt een kleine bijdrage gevraagd. ’t Roegwold is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Een schakel die natuurgebieden uit Drenthe moeten verbinden met het waddengebied. Het gebied strekt zich uit van Kolham tot aan het Schildmeer. Met een totale oppervlakte van maar liefst 1700 hectare.

  • Geslaagd Vertelcafé

    Zaterdag 22 april jl. was café De IJzeren Klap in Lageland de locatie, waar een zeer geslaagd Vertelcafé werd gehouden. Rond zestig personen genoten in een volle zaal van boeiende, humoristische verhalen, gedichten en liederen, voortreffelijk gebracht door de verschillende deelnemers. Het geheel werd vol humor aan elkaar gepraat door de vaste Vertelcafé-presentator Eltje Doddema. In de pauze werd bij koffie of thee de door Tiny Davids speciaal voor elk Vertelcafé gebakken povvert met smaak genuttigd.

  • Weggeefwinkel Roodgewoon

    Roodgewoon gaat de grenzen verleggen met oog op de komende herindeling in 2018. Dan gaan de Gemeenten Hoogezand-Sappemeer,  Slochteren en Menterwolde samen op in Midden Groningen. Roodgewoon is een begrip geworden in Hoogezand-Sappemeer voor de minder bedeelde mensen en wil nu ook de samenvoegende Gemeenten er bij betrekken. Roodgewoon organiseert twee keer per jaar een weggeefwinkel, één in het voorjaar en één net voor Sinterklaas.
  • Liedboekmiddag

    Op zaterdagmiddag 13 mei is er in de Grote Kerk aan de J.G. Pinksterstraat 5 te Veendam een liedboekmiddag, deze keer rond liederen die passen in de periode tussen Pasen en Pinksteren. Deze liedboekmiddag maakt onderdeel uit van het introductieprogramma voor het nieuwe liedboek dat in 2013 in veel protestantse kerken in gebruik is genomen. Onder de 1.100 liederen is heel wat nieuw materiaal en de liedboekmiddagen zijn een leuke manier om stapsgewijs kennis te maken met nieuwe vormen, teksten en melodieën.

  • Buitenspeeldag Midden-Groningen

    Dé 10e Buitenspeeldag op 14 juni staat voor de deur. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland één grote speelplek te maken. Al meer dan 350 scholen, bedrijven, buurtverenigingen, ouders, gemeenten en kinderen hebben een activiteit aangemeld. Maak ook jouw activiteit zichtbaar! En help mee deze 10e editie tot een nog groter succes te maken en meer dan 100.000 kin-deren blij te maken.
  • Huurverhoging per 1 juli 2017

    Woningcorporaties mogen van de overheid in 2017 hun huren verhogen met 1,3%. Aan huurders met hogere inkomens mag zelfs een huurverhoging tot 4,3 % worden opgelegd. Groninger Huis vindt dit veel te hoog en wil ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Daarom kiest de corporatie voor een zeer geringe huurverhoging van 0,3% voor alle huurders op basis van de inflatie.
  • Jubileumconcert Elk & Ain

    Dit jaar is het 20 jaar geleden dat dameskoor Elk & Ain is opgericht door enkele bewoners uit Noordbroek. Het koor is gestart met dirigente Hennie Dolsma, daarna was Ninke Ballema 10 jaar lang onze dirigente. Zij werd opgevolgd door Jessica Bos en momenteel is Tobias Bethlehem onze dirigent en Tanya Halevo onze pianiste.
  • Workshop Scootmobiel en Rollator

    Als onderdeel van het preventieproject “Gezond ouder Worden” organiseert het Buurtzorg Plus team van Meeden op 11 mei aanstaande een informatieve middag over de aanschaf en het gebruik van de rollator en/of de scootmobiel. Medipoint heeft voor deze middag modellen beschikbaar gesteld zodat beide hulpmiddelen uitgeprobeerd kunnen worden en er wordt een parcours uitgezet om vaardigheden te trainen.
  • Welkom in de Petruskerk

    Het is zaterdag 6 mei weer de eerste zaterdag van de maand. Dat betekent dat onze Petruskerk in Zuidbroek open is van 13.00 uur tot 17.00 uur voor belangstellenden om het oudste gebouw van onze gemeente te komen bewonderen. Het gebouw is omstreeks 1280 gebouwd als Rooms Katholiek gebedshuis. Ruim drie eeuwen later, in 1594, hebben de toenmalige gebruikers zich aangesloten bij de reformatie. Nu wordt het nog elke week gebruikt door de Protestantse Gemeente Zuidbroek.
  • Kunst Festival in het Margrietpark

    Zaterdagmiddag 27 mei a.s. is er een Kunst Festival in het Margrietpark te Sappemeer. Het Kunst Festival is voor jong en oud; er is voor elk wat wils. 
     
    Wat is er allemaal te doen? 
    Vanuit het SPINNENWEB langs het wandelpad richting groene driehoek; Kraampjes, twee partytenten en twee grote podia. O.a. aankomend muziek en zangtalent / schilderkunst / klei- en / pergamano / kaartjes ma- ken / kleuren (ook voor volwassenen). Mogelijkheid tot het creëren van workshops. Demonstratie streetdance enz. Voor de kinderen is er een ballonnenclown aanwezig.
  • Het aftellen is begonnen

    De klok loopt en telt af, nog een paar weken te gaan en dan is het weer zover. De V.v.V. Zuidbroek, de vereniging die al sinds 1899 het dorpsfeest van Zuidbroek organiseert, kortweg de Feestweek Zuidbroek, presenteert ook dit jaar weer een geweldig mooi programma. De slogan “Het mooiste feest van het Noorden” zal dan ook volledig waar gemaakt worden. Van 14 tot en met 18 juni is het weer één en al gezelligheid, feest, zang, muziek en ontmoeting in en om de feesttent. 
  • Expositie Fotografie Club

    Van mei t/m juli 2017 exposeert Meeden Fotografie Club in het gemeentehuis te Menterwolde. Meeden Fotografie Club is in oktober 2015 opgericht door een aantal inwoners uit Meeden die hun interesse voor de fotografie met elkaar wilden delen en verbreden. Momenteel bestaat de club uit 20 leden met zeer verschillende ervaringsniveaus. Deze variëren van 40 jaar tot slechts enkele maanden fotografie-ervaring.

  • Indrukwekkende herdenking

    Zeer velen wisten de weg te vinden naar de gedenknaald in het Prinses Margrietpark. De mensen die arriveerden ontvingen een witte anjer. Ook veel kinderen waren aanwezig op de herdenking georganiseerd door het 4 mei comité.
    Wethouder Metscher noemde een aantal mensen van de velen die wij herdenken op 4 mei. O.a. De Sappemeersters; militair Dirk Jan Bakker, hij sneuvelde in 1940 op 28 jarige leeftijd in Overschie. Ook Arend Jenne Damhoff
    (4 maanden), hij kwam om het leven door een verdwaalde bom, waarbij in totaal 3 mensen overleden.

  • Nieuw in Meeden: Brumly’

    Sinds kort is Meeden een leuke voorziening rijker: Brumly’S Hondenschool. Eigenaresse Svintha Visser is blij dat ze eindelijk van start mag gaan. Over haar hondenschool zegt ze treffend: “Voor een hondenleven lang plezier.”
    Want plezier is het echt waar het Svintha om is te doen. Plezier voor de hond, maar ook voor de baas. Svintha heeft zelf jarenlang ervaring in de hondensport. Daarnaast staat ze al heel lang op het veld als instructeur.

    Nieuw in Meeden: Brumly’

  • Avond wandelvierdaagse

    Op 16, 17, 18 en 19 mei wordt alweer voor de 18e keer de Avondwandelvierdaagse in Noordbroek  georganiseerd. De organisatie is in volle gang om het weer tot een geslaagd evenement te maken. U kunt als school, vereniging of individueel meedoen. De hond mag aangelijnd mee. De inschrijving is op dinsdag 16 mei tussen 17.30 en 18.00 uur bij het MFC De Noordsuythoeve, Schoolstraat 2 te Noordbroek. Er zijn routes van 5 en 10 km. Er bestaat ook de mogelijkheid om één avond mee te wandelen, dan ontvangt u een dagspeld.

  • Blinky Libelle maken

    Woensdag 24 mei kunnen kinderen van 7 tot 11 jaar een Blinky Libelle maken in het eLAB van de Bibliotheek Hoogezand.
     
    Techniek & creativiteit
    Kinderen gaan een grappig beestje maken van kroonstenen, installatie-draad en een paar elektronica-onderdelen. Iedereen kan het, maar hoe de libelle eruit komt te zien hangt af van je eigen creativiteit. Uiteindelijk gaat iedereen met een bijzonder werkstuk naar huis dat kan bewegen. De workshop duurt van 14:30-15:30 uur en kost € 3,-. Je kunt je opgeven via elabhoogezand@biblionetgroningen.nl.

  • Moet de bibliotheek verhuizen?

    De bibliotheek in Zuidbroek krijgt een ander onderkomen. Dat heeft u, evenals de vrijwilligers, in de krant kunnen lezen. Het is een gemeentelijke kwestie. En geen idee van Biblionet. Een zaak van bezuinigingen zegt B en W. Maar een fusie van gemeenten, waardoor men gaat voor één bieb in de nieuwe gemeente, lijkt ons, vrijwilligers, geen belangrijk gegeven. Waarom veranderingen in een bibliotheek met 1444 leden aanbrengen? Alleen van Zuidbroek. Dat begrijpt toch niemand.

  • Activiteiten van Bogdike

    De vrijwilligers van Bogdike zijn gedurende een kalenderjaar druk bezig allerlei activiteiten te organiseren. Zo’n kalenderjaar begint in januari met de Night of the guitars bij Parkzicht. Veendammer rock-muzikanten beginnen het kalenderjaar groots. In een eerste gezamenlijke bijeenkomst van de bogdikevrijwilligers wordt bepaald op welk moment we wat willen gaan organiseren en wordt onderling afgesproken wie  wat zal gaan doen. Een deel van het programma van dit jaar is nog samengesteld door Be Wever.

  • 'Leutje' korenfestival

    In verband met te weinig belangstellende koren organiseert amusementskoor Juicy Lake nu het 'Leutje' korenfestival Midden Groningen. Op zaterdagmiddag 20 mei 2017 zullen de koren Westerstörm, Elk & Ain en Juicy Lake hun nummers ten gehore brengen aan het winkelend publiek. Bij het winkelcentrum de Hooge Meeren op het plein tegenover het gemeentehuis zal een podium worden opgesteld. Kom genieten van de mooie muziek en de geweldige koren! Voor meer informatie: www.juicylake.nl

  • Beleef het mee in Noordbroek

    Op Hemelvaartsdag 25 mei is er volop beweging rond de kerk en de molen in Noordbroek. Voor jong en oud is er iets te zien en te beleven! Voor de echte speurneuzen is er een ontdekkingstocht door het dorp uitgezet. Leuk om met het hele gezin te doen! Ieder deelnemertje krijgt een kleine attentie en de beste speurneus wint een lekkere prijs!
  • Zomerprogramma BC47 en MMC

    Cultuurwerkplaats BC47 en stichting MMC starten zomerprogramma en breiden aanbod uit. Voorstellingen APK theater op 27 mei en Jan Henk de Groot op 17 juni, aanvang 20 uur. De vrijwilliger stichtingen MMC en Cultuurwerkplaats BC47 zijn een bijzondere samenwerking aangegaan in de organisatie van maandelijkse theater- of muziekvoorstellingen in Borgercompagnie.  Na de eerste geslaagde voorstellingen 
    in het voorjaar gaat men enthousiast verder.
     
  • Zendmast in Noordbroek komt er niet

    Op vragen van Menterwolde Gewoon of er al duidelijkheid is omtrent het besluit van het college inzake de zendmast in Noordbroek deelde wethouder Borg na de raadsvergadering mee dat Vodafone haar aanvraag tot vergunning voor plaatsing deze week heeft ingetrokken. Er komt binnenkort dus geen zendmast bij MFC de Noordsuythoeve. Hij zei wel dat de telefonische bereikbaarheid in het dorp op een of andere wijze toch verbeterd moet worden.

  • W.A. Scholtenweg wordt aangepakt

    De W.A. Scholtenweg te Zuidbroek is een belangrijke ontsluitingsweg aan de westzijde van het dorp. Zo is het de verbindingsweg met Sappemeer, maken er heel wat scholieren gebruik van de weg en komen er veel bussen langs. De exacte aanleg van de weg is lastig te achterhalen maar vermoedelijk heeft de weg een belangrijke rol gespeeld in de gloriejaren van de Aardappelzetmeelfabriek Motké (1859 - 1966), die gevestigd was tussen de W.A. Scholtenweg en het Winschoterdiep in de richting van Sappemeer. De oude betonplaten veroorzaken veel lawaai en trillingsoverlast bij de naast gelegen woningen.

  • Naar het Groninger Museum

    Afgelopen week gingen de kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 van de Wegwijzer in Zuidbroek naar het Groninger Museum. De leerlingen werden gehaald en gebracht met een oude bus van het Nationaal Busmuseum uit Hoogezand. In het museum maakten de kinderen kennis met verschillende kunstvoorwerpen en schilderijen. Met behulp van medewerkers van het museum leerden ze goed kijken en ontdekken wat de kunst betekent. In het atelier van het museum konden ze zelf aan de slag met verf om zelf een werkstuk te schilderen. Al met al een leerzame en indrukwekkende middag! groningermuseum