Thuis in Midden-Groningen

Op vrijdag 21 april 2017 is het tweede introductietraject Thuis in Midden-Groningen afgesloten. Dit traject is bedoeld voor vluchtelingen die pas in Hoogezand-Sappemeer, Slochteren of Menterwolde zijn komen wonen. \
Thuis in Midden-Groningen
Tijdens het tweede introductietraject namen vluchtelingen uit Eritrea deel, waarvan de meeste in Menterwolde wonen. Reden dus om de training te geven in het dorpshuis ‘De Menterne’ in Muntendam. De groep is hier warm ontvangen, mede door de gastvrije en flexibele opstelling van de beheerders van  het dorpshuis. Ook het MAC heeft een steentje bijgedragen, want vrijwilligers van het MAC verzorgden de kinderopvang voor de alleenstaande ouders. 
Op vrijdag 21 april 2017 vond de feestelijke slotbijeenkomst plaats. De deelnemers hebben, in bijzijn van burgemeester Munniksma van gemeente Menterwolde, een participatieverklaring ondertekend. Hiermee geven ze aan dat ze onze belangrijke waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit kennen. Maar ook dat ze actief een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse samenleving. Alle Eritreeërs ontvingen een certificaat van deelname. Na afloop was het feest met overheerlijke zelfgemaakte Eritrese hapjes en Eritrese koffie. 
 
Het introductietraject
In de eerste drie maanden worden de vluchtelingen opgevangen en begeleid door Humanitas. Daarna leren ze tijdens het introductietraject, tijdens 8 wekelijkse bijeenkomsten, meer over belangrijke waarden in Nederland en hoe de gezondheidszorg werkt. De training is verzorgd door Bureau Woontalent uit Sappemeer. Woningcorporaties Groninger Huis en Lefier geven een workshop over wat er komt kijken bij wonen in een huis in Nederland. De deelnemers oefenen met grip krijgen op hun financiën en administratie. Participatie is ook een belangrijk onderwerp: ontdekken hoe zij naast hun inburgeringstraject mee kunnen doen door vrijwilligerswerk op te pakken of medeburgers te helpen. 
De Eritreeërs hebben ook kennis gemaakt met onze gemeenten. Daarnaast kregen ze informatie over de mogelijkheden voor betaald- of vrijwilligerswerk en hebben inzicht gekregen in hoe de toekomstige gemeente Midden-Groningen eruit komt te zien. 

Reactie toevoegen