Welkom in de Petruskerk

Het is zaterdag 6 mei weer de eerste zaterdag van de maand. Dat betekent dat onze Petruskerk in Zuidbroek open is van 13.00 uur tot 17.00 uur voor belangstellenden om het oudste gebouw van onze gemeente te komen bewonderen. Het gebouw is omstreeks 1280 gebouwd als Rooms Katholiek gebedshuis. Ruim drie eeuwen later, in 1594, hebben de toenmalige gebruikers zich aangesloten bij de reformatie. Nu wordt het nog elke week gebruikt door de Protestantse Gemeente Zuidbroek.
Welkom in de Petruskerk
Eerst gedurende de 18e eeuw zijn er de banken, koorafsluiting en de preekstoel, met prachtig houtsnijwerk geplaatst, die we nu nog gebruiken na de restauratie van 1997-2000. Tijdens die restauratiewerkzaamheden zijn er onder de vloer 3 delen gevonden van een vroegere calvariegroep. Het zijn delen van een Christusbeeld en een vrouwen hoofd. Beeldhouwwerk van hoge kwaliteit uitgevoerd in Bentheimer zandsteen. Deze zijn in het koor te bewonderen.
Ook is aan het eind van die 18e eeuw het huidige orgel geplaatst. Het is gemaakt door F.C. bSchnitger en H.H. Freytag op basis van tekeningen van A.A. Hinz. Dit grootse dorpsorgel is gerestaureerd in de jaren 2006/2007. Dit orgel wordt zaterdag bespeeld in het kader van bezoeken die door de StOGK worden georganiseerd.
Enthousiaste vrijwilligers willen u/jou zaterdag graag de kerk tonen en er iets van vertellen.
Ook in juni, juli en augustus willen we de kerk op de 1e zaterdagmiddag weer open zetten. In september is de kerk de tweede zaterdag geopend i.p.v. de eerste dit in het kader van de Open Monumentendag. Dit zal op zaterdag 9 september zijn. 
Wees Welkom in onze kerk ook op deze zaterdagen!!

Reactie toevoegen