Maatschappelijke Activiteiten Centrum - Nieuws

 
Bij het MAC komen alle activiteiten op het gebied van werk, inkomen, zorg en welzijn samen. Iedere maand is er weer een lijst met activiteiten op al deze terreinen. Volg deze pagina. Er zit vast iets voor je bij! 
 
Het MAC organiseert activiteiten in de hele gemeente.
Op deze pagina een greep hieruit!

 

Thema-avond voor mantelzorgers

Gedragsverandering na niet aangeboren hersenletsel (NAH):  hoe ga je daar mee om?
Op dinsdagavond 16 mei 2017 organiseert het Steunpunt Mantelzorg Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde een thema-avond voor mantelzorgers over gedragsveranderingen van een naaste na NAH. Wim Stadman, secretaris van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl (regio Groningen-Drenthe), geeft een lezing over bovengenoemd onderwerp. Vanuit de patiëntenvereniging is Wim leider van een lotgenotengroep in Groningen. Niet aangeboren hersenletsel brengt vaak verandering in gedrag met zich mee. Dat kan zich uiten in boosheid, ongeremd of passief gedrag, emoties en/of achterdocht. Dit heeft gevolgen voor partner en kinderen, de Mantelzorgers. Met korte films wordt op deze avond gesproken over de problemen die daarbij kunnen ontstaan, de belasting voor de mantelzorger(s) en de ondersteuningsmogelijkheden.

Zorgt u voor iemand in uw naaste omgeving dan bent u van harte welkom! Er is voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.
­De bijeenkomst vindt plaats op 16 mei van 19.00 - 21.30 uur in Hotel Faber, Meint Veningastraat 123, 9601 KE Hoogezand. De toegang is gratis.
Aanmelden kan via: Kwartier Zorg en Welzijn 0598-364900 of per email: steunpuntmantelzorg@kwartierzorgenwelzijn.nl

Dorpsinformatiepunt Muntendam

Vanaf maandag 8 mei is het Dorpsinformatiepunt in Muntendam weer open op de maandagochtend. Anja Spelde zal op de maandag het DIP bemannen en op de woensdag en donderdag is dat Anneke Kruizinga. “Mensen kun bij het Dorpsinformatiepunt terecht voor allerlei vragen over bijvoorbeeld het invullen van formulieren, het aanvragen van kwijtschelding, bepaalde regelingen of een Digid.”vertelt Anja. “Maar ook als je op zoek bent naar een activiteit om te doen of hulp wilt bij het vinden van bepaalde zaken, kun je bij ons terecht.

Dorpsinformatiepunt Muntendam

De vraag is zo gek nog niet of we kunnen proberen mensen te helpen.“ Sinds 2 jaar zijn er Dorpsinformatiepunten in de dorpen actief. Zuidbroek en Meeden hebben wegens wisseling van locatie momenteel geen Informatiepunt maar kunnen dat in de toekomst weer krijgen. In Noordbroek is Fijko Slijm de vaste medewerker van het Dorpsinformatiepunt Noordbroek.

Taalhuizen Midden Groningen

Na Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer is er nu ook een Taalhuis in Slochteren. De Taalhuizen willen mensen helpen die moeite hebben met lezen en schrijven. “Het taboe verdwijnt steeds meer.“ Aldus Lydia Russchen, taalhuiscoördinator van het Noorderpoort. “Taal opent vele wegen voor mensen. Ze hoeven niet meer te vragen of te doen alsof zij hun leesbril vergeten zijn bijv. Zo vertelt een mevrouw dat zij eindelijk alle films op tv kan kijken want ze kan nu de ondertiteling lezen.

Opening Taalhuis Slochteren.

Wij realiseren ons dat soort dingen helemaal niet eens, maar die mevrouw is nu zo blij. We zoeken nog vrijwilligers die ons willen helpen in Menterwolde. Dus als mensen dit leuk vinden om te doen kun je je aanmelden bij de Vrijwilligerscentrale Menterwolde“. Voor alle nieuwe vrijwilligers is er een 4 daagse training waarna een certificaat de status van taalvrijwilliger Taalhuis Midden Groningen geeft.

Eritreeërs tekenen participatieverklaring

Onder toezicht van Burgemeester Rein Munniksma ondertekenden 11 Eritrese inwoners van Menterwolde een participatieverklaring. Zij namen deel aan een cursus over de nieuwe gemeente Midden Groningen. Allerlei aspecten kwamen aan de orde op zes vrijdagmiddagen in de Menterne.  Natuurlijk was er wat lekkers gebakken voor deze feestelijke bijeenkomst door de Eritrese dames en heren.

Eritreeërs tekenen participatieverklaring

Mindfulness bij de Macademie

Op 26 april is er een tweede voorlichting over “Mindfulness” gepland. Diana Bakker, uit Noordbroek, neemt u mee in de wereld van bewuste aandacht. Wat is het, en hoe voelt het. Wilt u deelnemen aan deze avond, dan kunt u zich aanmelden bij het MAC, telefoon 0598-729393.Ook kunt u een mail sturen naar macademiementerwolde@gmail.com. Deze bijeenkomst is van 19.30 tot 21.00 uur in het gebouw van het MAC (in de Menterne, ingang oude bibliotheek) aan het Julianaplein1 in Muntendam. Toegang is gratis, u betaalt alleen een bijdrage voor de koffie of thee.

Pagina's