Kritisch Menterwolde

De gemeente Menterwolde lijkt een schip die in een storm is geraakt en waarvan de bemanning maar in het scheepsruim is gaan zitten en de hoop dat alles wel op zijn pootjes terecht komt.
De kapitein is ook maar in de kombuis gaan zitten en de hoop dat als de storm geluwd is alle problemen voorbij zijn. Een stuurloos schip. Dit beeld krijgt de buitenwacht als men het over de gemeente Menterwolde heeft. Kibbelende
politici, een ambtelijke organisatie die lam geslagen lijkt en waar men niet eens fatsoenlijk op de gemeentelijke portemonnee en spaarcenten kan letten. Reserves opgesoupeerd, voorzieningen gesloopt.

Ja, wij gaan niet zeggen dat er niets aan de hand is. De keuze van de bevolking respecterend stellen we vast dat de stabiliteit ontbreekt, bestuurders te veel hun oor te luister leggen bij de ambtelijke top en het ontbreektaan durf en daadkracht.

De aangeboden begroting 2016 is hiervan het product. Niet de voorzieningen en leefbaarheid staan centraal maar hoe kunnen we ons als partner in het herindelingsritueel zo aantrekkelijk mogelijk verkopen. Juist, we nemen een zak geld mee en dan vinden ze ons aantrekkelijk en komt alles goed. De woorden reëel, solide etc. rollen over elkaar heen in deze begroting. Maar ook verwijzende naar vorige College’s die het niet goed hebben gedaan. Neen, wij zullen wel even zorgen voor een goede solide begroting. Ja, dat lezen we. We zien echter geen sluitende begroting, de spaartegoeden zijn de afgelopen jaren nagenoeg opgesoupeerd en voordat de provincie ook maar iets vroeg roept het College dat we het faillissement moeten aanvragen.

Wij als Kritisch Menterwolde kijken daar toch anders tegen aan. We stellen vast dat alle rekeningen tot en met 2014 met een voordelig saldo zijn afgesloten en met een goedkeurende stempel van de accountant (2014 met nog een stempel). Kortom, de accountant zegt u voldoet aan alle wettelijke voorschriften.
Teveel vaart men blind op ingehuurde vakkrachten die weliswaar deskundig zijn, maar ook wel erg aan de voorzichtige en eigenzinnige kant. We moeten stelposten hebben roept het College, je kunt nooit weten of het zwaar weer wordt. Vooruit een miljoen dan maar. Dat miljoen kun je vervolgens niet gebruiken om de voorzieningen voor de burgers in stand te houden. O ja, we moeten ook maar investeren in onderhoud e.d. We weten weliswaar niet of er veel achterstallig onderhoud is maar onze toekomstige partners vinden het wel leuk dat alles mooi “opgepoetst” overgenomen kan worden.

Dus wat ons betreft geen stelposten maar bestaande reserves en voorzieningen. Geen onnodig duur onderhoud, maar alleen wat noodzakelijk is. Geen investeringen ten behoeve van onze toekomstige partners. Kritisch kijken naar een gecentraliseerde buitendienst bij de gemeente Slochteren waarvan niet is aangeven in hoeverre we waar krijgen voor ons geld. Het zou goedkoper worden, nee dus, het gaat juist meer kosten en wat zegt het College: “ Maar we gaan liefst 1% (geen tikfout) bezuinigen op hun budget om vervolgens weer € 50.000 meer te geven omdat ze hun materieel moeten vervangen” In plaats van goedkoper, dus duurder.

En zo staan deze begroting veel, in onze ogen, niet realistische aannames. Wij roepen niet alleen maar dat dingen niet deugen maar komen ook met alternatieven. Geen stelposten, nooit gehad en niet voorgeschreven, tot een bedrag van ruim € 470.000. Geen breedband voor € 100.000 (geen gemeentelijke taak), geen glasvezel van Heemtuin naar Sappemeer (niet nodig) voor € 50.000. Wegenonderhoud gaat van € 200.000 naar € 480.000. Dat kan wel een onsje minder, besparen we € 80.000 op. Wedeka extra € 175.000 boven op wat begroot is door Wedeka. Zien we de noodzaak niet van in. Vennootschapbelasting van € 55.000. Men heeft geen enkel idee of we uberhaupt wel vennootschapbelasting moeten betalen, dus schrappen. Volgend jaar geen verkiezingen, wellicht een referendum, kosten kunnen omlaag van € 34.900 naar pakweg de helft. Zitten we al op totaal € 945.000 en voldoen we keurig aan alle regeltjes die er zijn. En zo staan er nog tal van bezuinigingsmogelijkheden in als je ze maar wilt zien.
Kortom, de gemeente Menterwolde zit in zwaar weer, net als andere gemeenten, maar er is geen enkele reden tot paniek. Nuchter en met nodige bestuurlijke durf en daadkracht komen we er wel. Wij gaan deze uitdaging aan. Het woord is nu aan de andere partijen.

Reactie toevoegen