juli 2017

  • Programmeren en 3D printen

    Op woensdag 5 en 12 juli organiseert het eLAB in de Bibliotheek een inloopmiddag van 14.00-16.00 uur. Je kunt kennismaken met verschillende onderdelen. Het is gratis en je hoeft je niet op te geven.
     
    Wat is er te doen?
    Loop binnen bij het eLAB en kijk hoe een 3D printer werkt. Wil je op een eenvoudige manier leren programmeren? Probeer het met de robotjes Dash & Dot of Botje Bij. Iedereen kan het!
  • Kampioenen ZNC

    De afgelopen voorjaarscompetitie heeft voor de jeugd van ZNC 4 kampioenen opgeleverd en één team is doorgedrongen tot de KNVB beker finale.
    Kampioen zijn geworden: Jo11-1, jo11-4, jo9-1 en jo7-1.
    Jo11-1 is kampioen geworden met 25 punten uit 10 wedstrijden. De concurrent Muntendam jo11-1 had net zoals ZNC ook 25 punten bijeen gespeeld, maar met een doelsaldo van plus 40 voor ZNC, tegen een doelsaldo van plus 25 voor Muntendam had ZNC aan het langste eindje getrokken en waren kampioen.
  • Zomerexpositie in vanBeresteyn

    Voor de expositie tijdens de zomermaanden wordt door vanBeresteyn sinds enkele jaren een oproep gedaan aan amateurkunstenaars die één of meerdere werken willen exposeren. VanBeresteyn geeft hiermee gelegenheid aan kunstenaars die niet voldoende werken hebben om een hele expositie te kunnen vullen, maar wel een paar prachtige werken hebben gemaakt. Ook voor de komende expositie die wordt geopend op woensdag 12 juli is volop ingeschreven en belooft een gevarieerde tentoonstelling te worden van uiteenlopende stijlen en inzichten. De opening wordt verricht door Bertine Beugels.

  • Vogelonderzoek Groningen

    Sovon Vogelonderzoek Nederland voert ook deze zomer in opdracht van de Provincie Groningen een telling van zomerganzen in Groningen uit. Daarvoor worden de grauwe ganzen in het Gorechtpark de komende weken korte tijd gevangen. Afhankelijk van het weer kunnen de mensen van Sovon het eerste weekend van juli al beginnen met het vangen van de eerste ganzen. De ganzen krijgen dan een ring van het vogeltrekstation en een halsband met een op afstand leesbare code. De vogels hebben geen last van de halsband.

  • Thuishuis Oh Gut Oh Grut

    Woensdag 28 juni hebben we met de kinderen van de Noorderstraat (kdv), de BSO en de TSO een hele gezellige spelletjesmiddag gehad. In de sporthal van het MFC hebben we diverse spelletjes uitgezet, onder andere zaklopen, skilopen, levend ganzenbord, stoelendans, enz maar ook voor de jongsten hadden we een hoek afgezet waar ze veilig konden racen op bobby-karretjes, een spelletje konden doen en op een springkussen springen. In groepjes van 4-6 kinderen hebben ze hun krachten beproefd en elkaar uitgedaagd.

  • Modeltreinen in Zuidbroek

    Net als ieder tweede volledige weekend van de maand, is ook komend weekend de grote modelbaan van de Modelrailgroep Veendam weer volledig in bedrijf. De treinen van de modelspoorliefhebbers rijden dan weer hun rondjes voor de bezoekers van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Voor bezoekers van het museum is een kijkje bij de modelbaan gratis. Bovendien kunnen jong en oud hun rangeerdiploma halen.

  • Programma leutje Proat

    Op zondag 16 juli a.s. zal het programma Leutje Proat voor de laatste keer worden uitgezonden. Deze morgen zal er een live optreden zijn, maar wie o wie is een verrassing. “Ik heb het programma bijna 20 jaar op de zondagmorgen gepresenteerd en altijd met heel veel liefde en inzet gedaan. Dit zal straks dus wel wennen zijn. In het begin hebben we ook veel opnames gemaakt, maar de laatste jaren werd dit steeds minder in verband met gebrek aan vrijwilligers. In de loop der jaren zijn er nogal wat kinderen bij mij in het programma geweest.

  • Terug van een bijzondere bouwreis

    Zondagmorgen 18 juni j.l. heeft Freerk Iden weer voet op Nederlandse bodem gezet, na een week bouwen in Indonesië. In de loop van zaterdagmiddag 10 juni kwam het gezelschap, na een lange, maar goede, vlucht uiteindelijk aan in JokJakarta. In deze stad heeft het bouwteam een week lang overnacht. Het gezelschap bestond uit 20 personen, waaronder 8 vrouwen en 1 vrijwilliger van Habitat Nederland als begeleider. Deze personen hadden beroepen van kassamedewerker tot directeur.
  • RadioBingo gaat stoppen

    Bij Omroep Menterwolde vallen de balletjes (vanaf 21 -11-2004) wekelijks op de zondag. Helaas is er een tijd van komen en een tijd van gaan en dat geldt ook voor de wekelijkse radio bingo. Door de gemeentelijke herindeling zal er in radioland ook het één en ander gaan veranderen binnen de nieuwe gemeente Midden Groningen. Er is helaas maar plaats voor één lokale omroep.

  • Bibliotheek op school

    Vanaf 21 juli gaat het aanbod van de bibliotheek in Meeden veranderen. De aanleiding hiervoor is het besluit van de gemeenteraad om te korten op het bibliotheekwerk in de gemeente Menterwolde. Voor Meeden betekent dit de komst van de Bibliotheek op school en het verdwijnen van de huidige bibliotheek in het dorpshuis. Ook wordt gezocht naar een geschikte locatie voor een boekspot. 
     
  • Swingen in de Noordsuythoeve!

    Op 8 april was de allereerste Saturday Night Music Live, maar als het aan de beheerders van het MFC ligt nog lang niet de laatste. “Ondanks dat er deze avond weinig bezoekers waren, zijn er heel veel positieve reacties gekomen op het initiatief. Daarom denken wij niet dat dat te maken heeft met te weinig animo, maar meer met het feit dat er die avond in veel omliggende dorpen en zelfs in Noordbroek zelf allerlei andere activiteiten waren.” Daarom staat er op 8 juli weer een avond met live muziek op het programma, deze keer met de band Lein 5!

  • Een route vol geheimen

    Zaterdagmiddag 8 juli kun je allerlei elfjes en sprookjesfiguren tegenkomen in De Heemtuin in Muntendam. Door de tuin, over het Mammoetpad en in het Natuurpark Tussen de Venen wordt een route uitgezet. Elfjes wijzen je de weg langs elfendeurtjes en opdrachten die opgelost moeten worden, Onderweg kun je Sneeuwwitje, Belle, Olaf, Elza, Heksen, Donald en Mickey, dwergen en anderen tegenkomen en misschien helpen ze mee de oplossing te vinden. “Er wordt deze dag samengewerkt met vrijwilligers van de Sint Centrale uit Veendam”, laat Wietske Trausel weten.
  • We liggen op koers

    De herindeling van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde tot de nieuwe gemeente Midden-Groningen per 1-1-2018 komt snel dichterbij. Vooral achter de schermen wordt er hard gewerkt om het bestuur, de organisatie, de dienstverlening en de communicatie daarop voor te bereiden. Een deel van het huidige gemeentehuis in Hoogezand wordt in het derde kwartaal van 2018 afgebroken. Het duurt nog tot halverwege 2021 voor alles klaar is. 
  • De Dam in de Munte

    De vereniging vrienden van de Heemtuin nodigt u op zondagmiddag 9 juli uit, in samenwerking met de Landschapsgidsen de Veenkolonieen, voor een fietstocht door de Veenkolonien. Gea Broenink neemt ons mee door een boeiend landschap. De titel van de tocht is; Dam in de Munte. We starten in De Heemtuin te Muntendam aan de Nieuweweg 127. De tocht duurt ongeveer 2 uur en vertelt de geschiedenis , het ontstaan en ontwikkeling van het gebied. U ziet onder andere een Veendijk, een veenkoloniale boerderij met slingertuin en de dam van Muntendam.

  • Verfraaien entree Meeden

    De entree van Meeden, vanaf de N33, is vele Meedenaren al jaren een doorn in het oog. Een 7-tal enthousiaste en betrokken inwoners van ons mooie dorp hebben de koppen bij elkaar gestoken om te bekijken op welke wijze de entree van het dorp kan worden verbeterd. Een concept ontwerp ligt er inmiddels en dat willen de enthousiastelingen graag aan de inwoners van Meeden presenteren op woensdag 5 juli in het Dorpshuis. De werkgroep van de Dorpsraadcoöperatie Meeden nodigt u van harte uit om aanvullende ideeën, verbeteringen en alternatieven aan te dragen.

  • Sport- en Cultuurweek 2017

    Aankomende week, maandag 10 t/m zaterdag 15 juli, is weer de jaarlijkse feestweek in Meeden, nu onder de noemer Sport- en Cultuurweek. Het doel van deze Sport en Cultuurweek, saamhorigheid en gezelligheid, meedoen is belangrijker dan winnen. Het programma 2017, wijkt niet zoveel af van de laatste jaren. Uit de evaluaties is gebleken dat velen de activiteiten zoals door o.a. diverse verenigingen opgezet gewaardeerd worden, en wat goed, leuk en gezellig is moet je zo laten. Voor ieder wat wils.
  • Jaarrekening 2016 Menterwolde is positief

    Het college van Menterwolde presenteert een positieve jaarrekening over 2016 aan de gemeenteraad. Het uiteindelijke bedrijfsresultaat over 2016 komt uit op €125.000,- . De jaarrekening wordt behandeld in de raadvergadering van 6 juli 2017. Dit is de allerlaatste keer dat de jaarrekening en het verslag door de gemeente Menterwolde behandeld worden. De cijfers over 2017 worden namelijk in 2018 vastgesteld door de raad van Midden-Groningen.

  • Aanpassing bestemmingsplan de Heemtuin

    Aan de westzijde van Muntendam ligt de Heemtuin en het natuurpark ‘Tussen de Venen’. Voor de Heemtuin is een bedrijfsplan opgesteld met als uitgangspunt een structureel gezonde exploitatie rondom vijf thema’s: duurzaamheid, horeca, groen, re-integratie & zorg en rust & ruimte. Om verdere ontwikkeling van deze thema’s mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast.

  • Zorg bij leven en daarna

    Ik ben alleen, wie regelt dan mijn uitvaart? Het moment waarop we afscheid van het leven moeten nemen is meestal onbekend en kan soms heel onverwacht komen. Wie regelt dan uw uitvaart? Wanneer de overledene een partner en/of kinderen heeft, nemen zij meestal deze taken op zich. Maar wie moet het doen wanneer u alleenstaand bent?
     
  • Zomernota

    Een klein aantal punten uit de zomernota:
    • Uitkering aan peuterspeelzalen zou moeten worden geminderd in fasen. Echter dit zou juist kinderen met een sociaal en economisch zwakke achtergrond treffen. Daarom wordt er door de gemeente minder bezuinigd en kan 46% worden gerealiseerd.
    • De hondenbelasting zal worden afgeschaft.
    • Zwembad de Kolck te Meeden kan ook volgend jaar open blijven dankzij een bijdrage van de gemeente. De Dorpscoöperatie en de vele vrijwilligers kunnen ook dan weer aan de slag voor de vele zwemmers.
    • Alle partijen zijn blij dat Menterwolde er financieel weer goed voor staat.
  • Extra geld voor armoedebestrijding

    Er komen extra Klijnsmagelden beschikbaar voor HSSM van € 274.000,--, waarvan € 54.000,-- voor Menterwolde. De inkomensgrens voor het kindpakket wordt verhoogd van 110 naar 115%. In de bestedingsplannen hiervoor staat ook een armoede regisseur gepland en het opzetten van een website. Vele fracties betwijfelen of het salaris van deze persoon niet beter rechtstreeks aan de kinderen kan worden besteed voor bijv. de aanschaf van fietsjes of een sportabonnement, wat de SP naar voren bracht.

  • Jaarrekening onder tijdsdruk goedgekeurd

    De gemeenteraad heeft noodgedwongen de jaarstukken over 2016 goedgekeurd voordat de accountant deze definitief klaar heeft. Deze moeten nl. voor 15 juli zijn goedgekeurd op straffe van een boete zoals vorig jaar ook boven het hoofd hing van de gemeente. Dit moest koste wat het kost voorkomen worden. Natuurlijk zal de financiële commissie deze stukken nog wel moeten bekijken als ze er zijn.
  • 60 jarig bestaan Judo Ryu

    Judo Ryu Muntendam kijkt terug op een geslaagd clubkampioenschap. Zaterdag 7 juli werd er ter ere van het 60 jarig bestaan een clubkampioenschap georganiseerd. Het is de vereniging gelukt om poules te maken waarin zowel de beginnende als wedstrijdjudoka uitdaging had! Het waren spannende wedstrijdjes in gemoedelijke sfeer.
  • Koopstromenonderzoek 2016-2017

    De provincie Groningen heeft een koopstromenonderzoek in de provincie Groningen gehouden. In de gemeente Hoogezand-Sappemeer zijn de winkelgebieden De Hooge Meeren, Martenshoek en Sappemeer onderzocht. In de gemeente Menterwolde is Zuidbroek onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de stad Groningen veel inwoners van de provincie Groningen trekt, maar ook die van Friesland en Drenthe. De vier grotere kernen in de provincie, waar de kern Hoogezand bij hoort, ontwikkelen een sterke regionale trekkracht. Iedere kern heeft een eigen verzorgingsgebied verworven.

  • Thrillerschrijver op Aletta

    In het kader van ‘Schrijver in de klas’ was Natasza Tardio op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. De schrijver van jongerenthrillers kwam de leerlingen uit mavo-3 vertellen over haar werk. De boeken van Natasza Tardio sluiten aan bij actuele onderwerpen en gaan over herkenbare situaties voor jongeren. Elk jaar stellen docenten van het Aletta in samenwerking met educatiespecialisten van de Bibliotheek in Hoogezand een leesbevorderingsprogramma samen.
  • Akkoord krediet voor De Menterne

    De raad is akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van een krediet van € 2.530.000,- voor renovatie en aanbouw van de sporthal bij De Menterne. Ook is er 1 ton gereserveerd voor sloop van Ruitershorn op termijn. De eerste fase van het centrumplan bestaat dan ook uit de realisatie van de sporthal. B & W is er ook van uitgegaan dat minstens € 330.000,- subsidie wordt ontvangen.

  • Disco in de Menterne

    A.s. vrijdag 14 juli is het weer zover. Trek je mooiste outfit aan want we gaan weer feest vieren! De Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam organiseert weer een super leuke disco. Deze disco is wederom voor de basisschooljeugd en wordt gehouden in het dorpshuis ‘De Menterne’ te Muntendam. Dit is voorlopig de laatste disco van dit schooljaar. Voor de muziek wordt weer gezorgd door niemand minder dan onze bekende eigen vertrouwde DJ’s van de Jeugdwerkgroep Muntendam. Dat wordt weer feest! Kom je ook?

  • Fietstocht Vrienden v/d Lijwiekstee

    Evenals vorig jaar organiseert Stichting Vrienden van De Lijwiekstee een fietstocht die gedeeltelijk door de Woldstreek en het Oldambt gaat. De fietstocht wordt gehouden op zaterdagmiddag 15 juli 2017. U kunt kiezen tussen 3 afstanden. 15,26,5 en 36,5 km. Het evenement is bedoeld, enerzijds om u een mooie fietstocht te bezorgen en anderzijds om Stichting Vrienden v/d Lijwiekstee financieel te steunen. Inschrijfkosten: Tot 6 jaar gratis. Verder wordt er een vergoeding gevraagd. Voor een drankje en versnapering voor onderweg wordt gezorgd.

  • Feestelijke presentatie ‘De Midmuur’

    Afgelopen maandagochtend was het een drukte van belang bij MFC “De Noordsuythoeve” in Noordbroek. Onder tromgeroffel werden de mensen naar binnen gehaald. Schoolkinderen en onderwijzers, ouders en andere dorpsbewoners, wethouder Van der Veen van cultuur en onderwijs; iedereen had zich verzameld rond de trap van het gebouw, voor de officiële presentatie van de muurschildering. De muurschildering is afgelopen maand gemaakt door de schoolkinderen van de Inspecteur Amerikaschool samen met kunstenares Adri Wolters van Atelier Karmozijn. 
  • 40 Jaar Muziekvereniging Oosterbroek

    Muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek bestaat dit jaar 40 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum, organiseert de vereniging allerlei activiteiten. Op zaterdagmiddag 15 juli aanstaande vindt er een open repetitie plaats in het gebouw Sound of Music, Heiligelaan 71 C te Zuidbroek. Lijkt het u leuk om mee te spelen? Kom gerust langs en doe mee! Samen muziek maken is ontzettend fijn. Er zijn tevens mogelijkheden voor jong en oud om een instrument te gaan leren bespelen via de muziekvereniging. Tijdens de open repetitie wordt er informatie gegeven over de mogelijkheden.

  • Brug Zuidbroek wegens werkzaamheden gestremd

    Van maandag 24 juli 06.00 uur tot en met vrijdag 18 augustus 16.00 uur vinden werkzaamheden plaats aan de brug over het Winschoterdiep bij Zuidbroek tussen de Kerkstraat en de Spoorstraat. Op de brug wordt het asfalt vervangen. Ook wordt de brug schoon gemaakt en geschilderd. Vanwege de asfalteringswerkzaamheden wordt de brug voor alle verkeer gestremd op dinsdag 25 en woensdag 26 juli.
  • Gockingaheem in vogelvlucht

    24 Februari komt de aankondiging van Zonnehuisgroep Noord dat de locatie op 31-12-2018 hun deuren gaat sluiten. Na de eerste schrik komen er acties. Met medewerking van bewoners uit Menterwolde komt er een handtekeningenactie. In het bijzijn van RTV Noord worden deze handtekeningen door een bewoonster van Gockingaheem overhandigd aan burgemeester dhr. R. Munniksma. Daarna wordt de IBG (Initiatiefgroep Behoud Gockingaheem) opgericht die naarstig op zoek gaat naar een nieuwe zorgaanbieder.