Jaarlijkse Veteranendag

Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse Veteranendag in MFC Noordsuythoeve te Noordbroek gehouden. Dit in navolging op de Nationale Veteranendag van 24 juni jl. Ruim 100 gasten bezochten de bijeenkomst, natuurlijk veel veteranen van verschillende leeftijden en hun familie. 
Jaarlijkse Veteranendag
Allereerst werd eenieder ontvangen met koffie/thee en gebak. Omdat onze gemeente dit jaar gastgemeente was sprak burgemeester Munniksma mede namens zijn twee ambtsgenoten eenieder toe. “Jullie hebben allemaal op eigen wijze en op verschillende plekken in de wereld belangrijke dingen gedaan onder moeilijke omstandigheden”, aldus Munniksma. “Wij spreken nu onze waardering hiervoor uit en dat doen we al vanaf 2007 samen met Veendam en Pekela. I.v.m. de aankomende gemeentelijke herindeling is dit wellicht de laatste keer op deze manier.” Natuurlijk werd er een minuut stilte gehouden om de gevallenen te herdenken en werd het Nationale volkslied gezongen. De drie burgemeesters legden een krans op het podium van de zaal. Ook vier vrijwilligers die zich al jaren inzetten werden naar voren geroepen; Jacqeline van der Tuuk, Paul Rila, trompettisten Jeanette en Jan Ritzema. Zij ontvingen uit handen van de burgemeester een VVV bon.
Na dit officiële gedeelte kregen de veteranen de kans om onder het genot van een heerlijke Indische maaltijd bij te praten met collega veteranen. 
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Daarvan zijn er nog ruim 40.000 in dienst als militair. Veteranen zijn zeer divers van achtergrond en leeftijd. Het gaat niet alleen om militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Oost-Indië, Korea of Nieuw-Guinea ingezet zijn. Ook is er de snel groeiende groep jonge veteranen.

Reactie toevoegen