Feestelijke presentatie ‘De Midmuur’

Afgelopen maandagochtend was het een drukte van belang bij MFC “De Noordsuythoeve” in Noordbroek. Onder tromgeroffel werden de mensen naar binnen gehaald. Schoolkinderen en onderwijzers, ouders en andere dorpsbewoners, wethouder Van der Veen van cultuur en onderwijs; iedereen had zich verzameld rond de trap van het gebouw, voor de officiële presentatie van de muurschildering. De muurschildering is afgelopen maand gemaakt door de schoolkinderen van de Inspecteur Amerikaschool samen met kunstenares Adri Wolters van Atelier Karmozijn. 
Feestelijke presentatie ‘De Midmuur’

De bijeenkomst werd geopend door Aliet Hogen Esch uit Noordbroek. Zij maakt samen met Ida Iden en Marjolein Eikenaar deel uit van de kunstcommissie. Deze commissie is twee jaar geleden door de gemeente ingesteld, om de aankleding van de witte binnenmuren van het MFC te verzorgen. Zo verschenen er aan de muren kleurige sportfiguren, kunst- en boekenposters en kregen ook kunstwerken van schoolkinderen en dorpsbewoners hun plek in het gebouw. Gaandeweg werd het gebouw steeds verder aangekleed. Het bleef lang een uitdaging om een invulling te bedenken voor de grote witte muur bij de trapopgang. De commissie besloot om hiervoor de Noordbroekse kunstenaar Adri Wolters te benaderen. Adri heeft ervaring heeft met grote kunstprojecten en werkt daarbij vaker samen met kinderen. Zij nam de uitdaging graag aan en dit heeft inmiddels tot een prachtig resultaat geleid.
Feestelijke presentatie ‘De Midmuur’
Adri vertelde hoe ze samen met de kinderen aan het werk is gegaan. Na een goede voorbereiding en na overleg met de schooldirecteur en de MFC-beheerder, hebben alle kinderen in kleine groepjes twee keer 20 minuten gewerkt aan de muurschildering. Het schilderen heeft twee dagen geduurd. De kunstenares legde uit hoe zij de kleuren heeft gekozen, uiteenlopend van aardetinten beneden, tot blauwtinten van de lucht bovenaan en hoe wij hier als mensen tussen staan. Op dit kleurenpalet heeft ze met hulp van MFC-beheerder Johan de Vries, via een beamer, de kaart van Noordbroek geprojecteerd. Daarna hebben de kinderen de kaart ingetekend. Adri vertelde hoe enthousiast de kinderen hebben meegewerkt en hoe inspirerend het hele project is geweest.
Feestelijke presentatie ‘De Midmuur’
Hierna nam Gert Hilbolling, directeur van de Inspecteur Amerikaschool het woord. Als directeur is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het kunstproject. Hij gaf aan hoe belangrijk en vormend het voor kinderen is om bezig te zijn met kunst en om zich creatief te uiten. Iets maken is iets leren. Verder benadrukte hij het belang van taal en van naamgeving. Alles wat op onze wereld een naam heeft, krijgt meer betekenis en blijft langer behouden. De kinderen van de inspecteur Amerikaschool waren daarom uitgenodigd om een naam te bedenken voor de muurschildering.
 
Samen met twee kinderen uit groep 1 onthulde Gert Hilbolling vervolgens de naam: ‘de Midmuur’. Gert benoemde dat de Nederlandse taal er hiermee een nieuw woord heeft bijgekregen. De naam is bedacht door Jochem Loonstra, leerling uit groep 7 van de inspecteur Amerikaschool. Jochem legde uit dat hij de naam heeft gekozen omdat het
verwijst naar de naam van onze nieuwe gemeente Midden-Groningen en ook omdat het MFC precies midden in de muurschildering staat. Daarna was het tijd voor het knalmoment. Twee leerlingen van groep 8 stonden klaar met hun partypoppers en schoten de kleurige confetti vakkundig over de kleurige muurschildering.
 
De Midmuur is daarmee officieel overgedragen aan het dorp en zijn bewoners.

Reactie toevoegen