Ejiro en Ayo Okotie moeten blijven!

Ayo: Waarom? Ik kom niet uit Afrika, maar uit Nederland!

Burgemeester Peter de Jonge, verschillende inwoners en maatschappelijke organisaties in Hoogezand-Sappemeer, waaronder stichting Humanitas doen een dringend beroep op staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie om de 8-jarige Ayo Okotie en zijn moeder Ejiro Okotie (40) alsnog een verblijfsvergunning te verlenen. Sinds 15 februari 2017 zijn zij beiden uitgeprocedeerd en worden zij met uitzetting naar Nigeria bedreigd.
Mevrouw Okotie is via mensenhandel vertrokken uit Nigeria in 2000 en na haar komst in Nederland in 2003 heeft zij een hele moeilijke tijd gehad. Haar ervaringen uit het verleden vormen een zware last. Zij heeft 4,5 jaar de Nederlandse justitie geholpen met de strafrechtelijke vervolging van de verdachten hiervan, wat helaas niet tot veroordelingen heeft geleid. Door deze hulp heeft zij legaal in Nederland kunnen verblijven. Inmiddels is zij overblijfmoeder op de school van Ayo en is zij actief in haar kerkgenootschap. Zij heeft buitengewoon haar best gedaan om haar leven op orde te krijgen. Net als voor haar zoon geldt ook voor Eijro Okotie dat zij slechts enkele maanden tekort komt om zelf voor voortgezet verblijf in Nederland in aanmerking te komen. Zij wonen al sinds 2011 in Hoogezand, en zijn al helemaal ingeburgerd en geïntegreerd in de Hoogezandster samenleving.
Burgemeester Peter de Jonge heeft daarom op 12 april per brief een klemmend beroep gedaan op de staatssecretaris om hen alsnog een verblijfsvergunning te verlenen in verband met bijzondere, schrijnende individuele omstandigheden.“In Hoogezand-Sappemeer zijn we blij met mensen als Ejiro en Ayo Okotie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er maatschappelijke onrust aan het ontstaan is omtrent de dreigende uitzetting van dit gezin,” zo schrijft de burgemeester aan de staatssecretaris. De colleges van Burgemeester en Wethouders van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben zich solidair verklaard met dit initiatief van de burgemeester.

Ayo is geboren en getogen in Nederland. Uitzetting zou verstrekkende gevolgen voor hem hebben. Hij is meer dan andere kinderen buitengewoon kwetsbaar door een ontwikkelingsachterstand, de noodzaak van logopedische hulp en een dermatologische aandoening waarvoor hij speciale medicatie nodig heeft. Ayo kent Nigeria niet, is nooit buiten Nederland geweest, en beheerst de Nigeriaanse taal niet. Samengevat is het de vrees dat hij zich in de toekomst niet staande houdt in Nigeria.
“Eigenlijk is het heel verdrietig”, aldus de burgemeester. “Dit is de ultieme proef voor een beschaving, hoe ga je met de zwaksten om? Net is in het nieuws dat daders uitzetten heel moeilijk is, maar dan is toch krom dat slachtoffers wel uitgezet worden.”
Humanitas helpt mevrouw Okotie nu omdat haar verblijfsstatus is vervallen en zij geen uitkering meer krijgt of kinderbijslag. Mevrouw Okotie: “Het is gevaarlijk voor mij in Nigeria en ik ben bang daarvoor.” Noodgedwongen heeft zij vorige week de dreigende uitzetting aan Ayo verteld. Zijn reactie: “Ik? Hè”. Hij heeft even gehuild. “Waarom? Het klopt niet. Ik kom niet uit Afrika, maar uit Nederland” en begint weer te huilen…

Reactie toevoegen