Terug van een bijzondere bouwreis

Zondagmorgen 18 juni j.l. heeft Freerk Iden weer voet op Nederlandse bodem gezet, na een week bouwen in Indonesië. In de loop van zaterdagmiddag 10 juni kwam het gezelschap, na een lange, maar goede, vlucht uiteindelijk aan in JokJakarta. In deze stad heeft het bouwteam een week lang overnacht. Het gezelschap bestond uit 20 personen, waaronder 8 vrouwen en 1 vrijwilliger van Habitat Nederland als begeleider. Deze personen hadden beroepen van kassamedewerker tot directeur.
Terug van een bijzondere bouwreis

Zondag werd kennis gemaakt met het plaatselijke team van Habitat Indonesia en werd de planning doorgenomen. Habitat Indonesia en de plaatselijke aannemer hebben tijdens het werk de leiding. Daarna ging het gezelschap, per bus, naar het dorpje waar het bouwteam  met 4 huisjes (circa 4 bij 6 meter) op maandag aan de slag zou gaan en werd kennisgemaakt met de families waarvoor gebouwd werd.
Elke werkdag, maandag t/m vrijdag, werd het gezelschap stipt om 08.00 uur met de bus opgehaald en na een rit van ruim een half uur ging het gezelschap aan de slag.
Funderingen aanleggen, funderingsstaal maken, beton maken, beton storten en dit alles op een, in onze ogen, zeer primitieve manier (emmertjes doorgeven en storten maar), stenen die aanvoelen als beschuiten en een hele bijzondere manier van stuccen.
Ondanks hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en primitieve gereedschappen zat het tempo er goed in. Tussen de middag een heerlijke lunch, gekookt door een groepje vrouwen uit het dorp, met soep, rijst, satéstokjes enz., in een soort dorpshuis en onder een afdakje even een 'power napje' om nieuwe energie op te doen voor de middag.
Vrijdagmorgen werd er nog 2 uur stug doorgewerkt, waarna de ceremonie voor de oplevering kon beginnen. De vier huisjes waren bijna allemaal op dakhoogte en van binnen en buiten gestuct. De week daarna zullen de huisjes afgemaakt worden door de locals en een groep vrijwilligers uit Canada.
De opleveringsceremonie was een zeer bijzondere ervaring, in de buitenmuur werd in cement een plaquette gemaakt in de vorm van een huisje met hierin het Habitat logo, vervolgens kerfden de deelnemers van de groep hun naam in de plaquette. Daarna ging de groep langs elk huisje en werd een foto gemaakt samen met de toekomstige bewoners.
Maar wat bovenal indrukwekkend en emotioneel was: de uitzonderlijke dankbaarheid van de families. O.a. dit moment was voor de groep de bevestiging; hier hebben we het voor gedaan, hiervoor heb ik me ooit aangemeld.
Terug van een bijzondere bouwreis
Freerk Iden kijkt terug op een bijzondere  week, een groep vreemde mensen die binnen een paar uur een hecht bouwteam vormden, bewoners die gestaag toenadering zochten, de kinderen die genoten van een potje voetbal met de Nederlanders. Het was een intense week, maar zeer de moeite waard. De spreuk waar ik mee vertrok “een vreemde is wellicht een vriend die je nu nog niet kent” is zeker op mijn bouwreis van toepassing, aldus Iden.
Zo’n week is een aanrader voor iemand die dit vrijwilligerswerk aanspreekt en dan hoef je zeer zeker geen avonturier of wereldreiziger te zijn. Van het sponsorgeld wat de groep meenam kunnen uiteindelijk 10 huisjes worden gebouwd, locals bouwen gestaag door met hulp van vrijwilligers uit heel de wereld. Op zaterdagmorgen ging het gezelschap, na een korte nachtrust, nog wat cultuur opsnuiven bij de tempel Borobudur, nabij de actieve vulkaan Merapi. Tegen 04.00 uur zou hier een fantastische zonsopgang te zien zijn… helaas was het bewolkt. Na nog een bezoek aan het tempelcomplex Prambana zat de week erop en werd de thuisvlucht ingezet.

Reactie toevoegen