september 2015

 • Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds

  Van 13 t/m 19 september start de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds in <vul plaatsnaam of regio in>. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Naast het gebruik van de collectebus zet het fonds ook minder traditionele middelen in tijdens de collecte. Zo gaan er vijftig collectanten op pad met een pinapparaat en is er ook een mogelijkheid om digitaal te collecteren.

 • 10 jaar Pruiverij in Veendam

  Onder de noemer “Pruiverij” vindt al jaren een zeer succesvol culinair en cultureel evenement plaats in het centrum van Veendam. Het is oorspronkelijk begonnen als een proeverij van hapjes en kleine gerechtjes gepresenteerd door de horeca in het kader van het 350-jarig bestaan van Veendam. In de loop der jaren is het evenement uitgebreid met de Oetmaarkt, een Straatmuzikantenfestival, een reuzenrad, diverse straattheater-acts en een kinderplein.

 • Ereplaatsen voor Klaas Brouwer

  Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek is de afgelopen week tweemaal in de prijzen gevallen. De atleet uit Zuidbroek eindigde tijdens de Minimarathon in Ten Boer op de eerste plaats in de categorie van de mannen 50. Brouwer liep de 10 km in een tijd van 37.10 minuten. In het algemeen klassement voert hij de ranglijst aan in deze categorie.
  Tijdens de Corsorun in Eelde stond eveneens een 10 km op het programma. Brouwer legde deze afstand af in en tijd van 37.47 minuten. Hij werd daarmee tweede. De eerste plaats ging naar clubgenoot Didier Senay uit Veendam.

 • Kleine Omloop van de Veenkoloniën

  A.s. weekend staat er zowel op zaterdag als op zondag een wielerwedstrijd op de kalender bij de Stormvogels Veendam. Honderden jeugdwielrenners wordt zo de kans geboden te koersen tegen hun leeftijdgenoten. Zaterdag 5 september staat de 20e Klei-ne Omloop van de Veenkoloniën/EnergyStock op de kalender. Om 10.00 uur starten de Nieuwelingen bij de wielerbaan op de Zuidwending voor een koers over 85 km. De junioren vertrekken vanaf dezelfde locatie om 13.30 uur voor een wedstrijd over 126 km.

 • Verdubbeling N33

  Woensdag 26 augustus heeft minister M.H. Schultz van Heagen (Infrastructuur en Milieu) de Startbeslissing ondertekend voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Hiermee is het project formaal gestart. Er zal in 2018 worden gestart met de aanleg en mogelijk is de weg in de periode 2020-2022 klaar.

 • As it is in heaven

  Maak jezelf vrij in dit project geïnspireerd door deze indrukwekkende film. Het doel is om je te leren uiten en te durven bewegen, om letterlijk en figuurlijk je stem te laten horen en jezelf neer te zetten. Dit geeft vrijheid en ruimte. En je hoeft niet eens te kunnen zingen of dansen! Het project vindt plaats op 5 zondagavonden in september en oktober bij centrum Farmhaase te Siddeburen. Meer info vind je op www.joshaase.nl.

 • Beginnende judoka’s succesvol

  Afgelopen zaterdag kwamen de jongste judoka’s van Judo Ryu uit Muntendam op de mat bij een opstap toernooi in Stadskanaal. In het eerste blok kwamen Robin Verkleij en Kasper Kamping op de judo-mat. Beide judoka’s hebben goed staan judoën. Robin viel net buiten het podium maar kreeg wel een verdiende 4e prijs. Kasper behaalde een keurige tweede plaats met een prachtig vol punt (ippon) In het twee-de blok deden Charlena Beumer, Dilara Soeter, Mike Verkleij, Merlijn Wijnen en Kevin Wubs mee. Mike en Dilara zaten in een zeer zware poule en vielen hierdoor net buiten het podium.
 • Pottenbakken en Vrij vormen

  Wil je creatief zijn met klei? Of wil je je eigen potten bakken? Dan kan je je opgeven bij Nirad Verbeek-Heemskerk in Nieuw Scheemda. “Het hele jaar geef ik les op de donderdag. Als beginneling en als gevorderde ben je welkom, want de lessen zijn individueel gericht. Je kunt leren potten draaien op de draaischijf en ook vrij vormen met klei. Door bezig te zijn in een groep van ongeveer zes personen leer je snel, omdat je je ontdekkingen en ervaringen al doende met de anderen deelt”, vertelt Nirad enthousiast.

 • Siergrassen en nazomerbloei

  Op 5 en 6 september organiseert Tuingoed Foltz een themaweekend in het kader van ‘Siergrassen en nazomerbloei’. De kwekers uit Meeden geven bezoekers informatie en tips om hun tuin tot ver in de herfst kleur en structuur te geven en gaan daarbij ook in op het creëren van een onderhoudsarme tuin die er toch natuurlijk uitziet. Centraal hierin staat de toepassing van siergrassen en nazomerbloeiers als Echinacea, Anemoon, Aster, Zilverkaars en Lobelia.
 • Goed gevoel

  Ingezonden: De zomer is al weer bijna voorbij, alles gaat langzamerhand weer zijn gewone gang met drukke en volle agenda’s. Laten we hopen dat we in september nog lekker kunnen nazomeren. Zeker nu is het belangrijk om eens stil te staan wat je allemaal voor jezelf kunt doen om je goed te voelen en er goed uit te zien. De volgende tips kunnen je misschien wat helpen.

 • Klarinettisten gezocht

  Harmonieorkest Voorwaarts Veendam is op zoek naar klarinettisten. De Veendammer vereniging heeft de afgelopen jaren een enorme groei meegemaakt in zowel ledenaantal als in muzikale kwaliteit. Voorwaarts heeft een duidelijke regionale functie met de meeste leden uit de gemeente Veendam, maar ook veel leden uit omliggende gemeenten als Menterwolde, Pekela, Groningen, Assen, Aa en Hunze, Oldambt en Stadskanaal. Eind jaren 90 heeft Voorwaarts een moeilijke periode gehad, waarin zowel het ledenaantal als het speelniveau terugliep.

 • Geslaagde Ladies Night

  Martine Starink van Kapsalon In 2 hair en Angelique de Paauw van CB sieraden zijn de initiatiefnemers van de eerste Ladies Night in Noordbroek. De avond werd gehouden in een grote tent van FM Catering, Zuidbroek, die achter de Kapsalon van In 2 hair stond. “De opkomst was erg goed. Er waren verschillende standhouders onder andere Drogisterij Wierenga, een mevrouw met tekstborden, cup-cakes, producten van Oriflame en Tupperware en De Spar met een wijnproeverij en natuurlijk Martine Sta-rink en Angelique Paauw met allerlei producten.

 • B & B in bourgondisch Noordbroek

  Een nieuwe aanwinst voor Noordbroek: deze week opende Bed & Breakfast Oosterbroek z’n deuren in de statige boerderij van Jos Beeres Wijnkoperij. “We hebben de ruimte en genieten zelf enorm van de mooie locatie sinds we vorig jaar naar Noordbroek verhuisden. Die ervaring gunnen we iedereen”, aldus eigenaren Anouschka en Wietze Snaak. Een combinatie wijnproeven en overnachten is snel gemaakt.

 • Koningin Goudsmid heeft een probleem!

  Ingezonden - Het volk in haar Koninkrijk is de laatste tijd niet zo vrolijk. Wat zij ook probeert zij krijgt haar mensen niet aan het lachen. Zij heeft al van alles geprobeerd, een clown ingehuurd, lekker eten gemaakt en zelfs een groot feest georganiseerd, maar niets helpt. Totdat zij op een nacht in een droom te horen krijgt dat koningin Goudsmid haar volk misschien moet bedanken voor al het harde werken. Zij wil aan alle mensen in haar Koninkrijk een sieraad geven. Een sieraad waar iedereen vrolijk van wordt. Het moet dus een vrolijk sieraad zijn. Haar kasteel ligt vol met de mooiste juwelen maar niets is echt vrolijk. Dus vraagt zij haar volk om een vrolijk sieraad te ontwerpen. Help jij Koningin Goudsmid mee?

 • Geslaagde eerste editie!

  Een prachtige dag. Volop zon en stralende gezichten bij het passeren van de finish! Een ronde van iets meer dan 4 km door natuurgebied De Heemtuin en Tussen de Venen om vervolgens weer uit te komen bij sporthal Ruitershorn te Muntendam. Om half één werd er gestart met een kidsloop over 1500m. Geweldig wat voor prestatie de kinderen hebben geleverd! Vervolgens om één uur de cani-cross.
 • Bingo in De Menterne!

  Vanaf dinsdag 8 september is het weer zover! Iedere week tot en met 22 december kunt u weer in De Menterne terecht. De ene week wordt de bingo door drie dames uit Muntendam georganiseerd en een week later door een activiteitencommissie uit Meeden. Dé bingo, waar iedereen het over heeft! Het is iedere keer weer een groot succes.
  De activiteitencommissie van de bingo (Muntendam), bestaande uit Greetje Ve-nema, Dina Oorburg en Henny Lamain (achter de microfoon om de nummers op te lezen), hebben er weer zin in.

 • "Het kan alleen maar groeien"

  Geïnspireerd door een Londense club richtte de Zandvoortse Lydia Floris begin dit jaar de Brompton Club Holland op. De inmiddels meer dan 160 leden hebben onderling contact via Facebook en delen op die manier informatie over hun gezamenlijke interesse: de Brompton vouwfiets. Een succesvolle activiteit in Engeland is de maandelijkse toertocht. Om dit ook -kleinschaliger- in Nederland te introduceren werden er inmiddels drie ritten verreden, verdeeld over het land. 
 • Schrijvershoek pakt uit

  Op zaterdag 26 september organiseert De Schrijvershoek weer een burendag van 10.00-16.00 uur in/om/nabij de omgeving van De Broeckhof aan WA Scholtenweg. Dit jaar staat de burendag in het teken van ‘brandveilige buurten door en voor Zuidbroek’. De brandweer is aanwezig met meerdere brandweervoertuigen. De brandweer laat verschillende demonstraties zien. Voor het publiek zijn er interactieve blusoefeningen. Er wordt voorlichting gegeven over brandpreventie en het is mogelijk om brandveiligheidsmiddelen te kopen.

 • Lezing orgel Noordbroek

  Op zaterdag 5 september vindt in de Nederlands Hervormde kerk aan de Hoofdweg 129 in Noordbroek vanaf 14.30 uur een lezing plaats over het unieke Arp Schnitger orgel in deze kerk.
  Arp Schnitger bouwde het orgel voor de kerk van Noordbroek in 1696. In de achttiende en de negentiende eeuw hebben diverse gerenommeerde orgelbouwers, zoals Hinsz en Freijtag, belangrijke wijzigingen aangebracht. Het orgel is sinds 2000 geheel gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelmakers uit Zuidwolde en inmiddels officieel weer in gebruik genomen.

 • Menterne Actief

  Menterne Actief 55+ start na de vakanties op 18 september ’s middags met een optreden van het shantykoor De Scheeps-joagers uit Muntendam.
  Deze groep enthousiaste mannen is een begrip in de wijde omgeving. Ze weten met hun liederen veel mensen te bekoren. Het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers van Menterne Actief de bewoners van Menterwolde verschillende keren getrakteerd op gezellige middagen. Soms gecombineerd met een buffet. Ook dit keer is de toegang gratis. Tijdens de pauze zal er een verloting worden gehouden.

 • Weeftentoonstelling in De Broeckhof

  Op vrijdag 4 september en zaterdag 5 september 2015 houdt Stichting Weefcentrum Wildervank weer haar jaarlijkse tentoonstelling in De Broeckhof te Zuidbroek. Het werk van cursisten van het afgelopen seizoen is dan te zien, er worden demonstraties gegeven en het programma voor het komende seizoen met cursussen, lezingen en andere activiteiten op handwerk gebied wordt gepresenteerd.

 • Collecte Nierstichting

  Maandag 20 t/m zaterdag 26 september, de derde volle week van deze maand is weer de jaarlijkse collecte week voor de Nierstichting. Dit jaar wordt er een frisse start gemaakt met 2 nieuwe coördinatoren, te weten Annet van Essen en Gea Kruizenga. Ook is er een verandering van collecte vorm, in plaats van de bekende lijsten gaan we nu met bussen collecteren. Verschillende vrijwilligers hebben al toegezegd om te gaan collecteren en daar zijn we erg blij mee maar we hebben nog een paar straten in Muntendam waar we tot nu toe niemand voor hebben kunnen vinden.

 • Actie tegen spierziekten

  Van 13 t/m 19 september start de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spier-ziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Naast het gebruik van de collectebus zet het fonds ook minder traditionele middelen in tijdens de collecte. Zo gaan er vijftig collectanten op pad met een pinapparaat en is er ook een mogelijkheid om digitaal te collecteren.
 • Training Mindfulness in Zuidbroek

  Op 24 september gaat in Trainingcentrum TOT de Kern aan het Westeind in Zuidbroek de eerstvolgende Mindfulnesstraining van start. Mindfulness is een combinatie van oosterse meditatietechnieken met westerse psychologische inzichten d.m.v. ervaringsgerichte aandachtstraining. Mindfulness wordt inmiddels in de westelijke wereld algemeen erkend en gewaardeerd om zijn positieve effecten en verbetering van de levenskwaliteit van mensen met en zonder klachten. Het is bekend dat deze training heilzaam is voor mensen met spanningsklachten en bij depressiviteit.

 • Spelen met Taal: peuters in de bieb!

  Kom woensdagmorgen 16 september in Bibliotheek Veendam luisteren naar een nieuw voorleesverhaal tijdens Spelen met Taal. Spelen met Taal is hét voorleesfeestje van Bibliotheek Veendam. Deze terugkerende activiteit wordt georganiseerd om kinderen in een vroeg stadium kennis te laten maken met (voor-)lezen, boeken en de Bibliotheek. Op een speelse manier worden de kinderen betrokken bij het verhaal.

 • MenterAloop groot succes

  Woensdagavond 2 september vond alweer de 7e editie van de MenterAloop plaats. 220 Wandelaars en hardlopers stonden aan de start. Een ongekend aantal waar we zeer blij mee zijn. Een toename van 50% t.o.v. het vorige jaar. Het is voor de organisatie altijd weer afwachten en dus ook spannend hoeveel deelnemers er op af komen. Opgave is nl niet nodig en deelname gratis. Voor iedereen toegankelijk, lid of geen lid van SOS.
 • Grenzen aan vrijwilligerswerk en mantelzorgers

  Vrijwilligers en mantelzorgers dragen, met hart en ziel, op een belangrijke manier bij aan de samenleving. De tijden veranderen en de gemeente krijgt er veel taken bij, vaak gecombineerd met bezuinigingen. Zowel gemeente als vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers voelen de druk van die ontwikkelingen, maar zijn ook zeer gemotiveerd om publieke taken te versterken of zelfs overeind te houden. “Het is voor mensen best lastig soms. Waar liggen de grenzen? Wat kun je verwachten van een mantelzorger of vrijwilliger doet en wat juist niet?

 • 2e Meedener Kampioenschap Jeu de Boules

  Het tweede Meedener Kampioenschap Jeu de Boules is zaterdag 19 september (aanvang 13.00 uur) op de baan op de hoek BV-straat en Beneden Veensloot in Meeden. De organisatoren Eenjo Feiken, Frits Kor, Harm Maathuis, Jan Kruijer en Freddie Blaauw verwachten meer deelnemers - 14 mannen en 12 dames - dan vorig jaar. Geert Jan Strijker en Hanneke Schipper zijn de titelverdedigers.

 • ANBO afdelingen samengevoegd

  De ANBO afdelingen Menterwolde en Veendam gaan in het vervolg samen verder onder de naam ANBO Veendam - Menterwolde. Donderdagmiddag 10 september houdt de nieuwe afdeling voor het eerst een gezamenlijke feestelijke bijeenkomst in De Menterne te Muntendam. De beide afdelingen zijn al langer met elkaar in gesprek geweest, maar eerst deze zomer zijn de vertegenwoordigers van beide afdelingen het eens geworden. Om dit heuglijk feit te vieren wordt er op donderdag 10 september een gezellige middag met muziek en BINGO georganiseerd.

 • Afscheid Jan Batelaan

  Afgelopen donderdag nam ex-wethouder Jan Batelaan definitief afscheid in De Heemtuin. En velen hadden tijd voor hem vrijgemaakt. Hij kreeg lovende woorden van veel politici, ook uit naburige gemeenten, maar ook van vertegenwoordigers van bijv. bedrijfsleven en sociale instellingen. ”Er waren veel mensen en dat heeft hij zeker verdient. Jan is om politieke redenen opgestapt en hij ontwikkelt zich vast nog door. We zien hem zeker nog ergens terug”, aldus burgemeester Munniksma. “Hij heeft een aimabele manier om op te komen voor zijn standpunt.
 • Open repetitieavond

  Altijd al benieuwd geweest hoe het er op een repetitieavond van een muziekkorps aan toe gaat? Op maandag 14 september heeft u de mogelijkheid om een repetitie van de Chr. Brassband Elad mee te maken. De repetitie wordt gehouden in de Baptisten kerk te Muntendam. De toegang is gratis en ook de koffie in de pauze kost u niets.

 • Rommelmarkt in Noordbroek

  Het begint zo langzamerhand traditie te worden. Ook dit jaar kunt u weer terecht op de rommelmarkt aan de Westersingel te Noordbroek. Deze markt wordt geheel door vrijwilligers van buurtvereniging Wortelsingel georganiseerd. A.s. zaterdag kunt u natuurlijk struinen langs veel (2e hands)spulletjes. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht en met een verloting erbij is dit een leuk uitje.

 • Samen de schouders eronder

  Op donderdagavond 3 september was er een informatieavond over het nieuw te ontwikkelen MFC in Meeden. Meeden krijgt een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC) op de plek waar nu het dorpshuis en de Sjaloomschool staan. Ongeveer 100 inwoners en andere belangstellenden waren donderdag naar het dorpshuis gekomen. Er heerste een gezellige sfeer in het dorpshuis. Toen iedereen voorzien was van koffie en thee, nam wethouder Jan Velthuis het woord. “De krimp zet door”, zo begint Velthuis. “Onze gemeente heeft ervoor gekozen om te investeren in de kleine kernen.
 • Blusgroep Zuidbroek

  Vrijdag 4 september was er een speciale avond voor vier brandweercollega’s van de post Zuidbroek. Nadat zij samen met hun partner met de brandweerauto werden opgehaald werden ze naar De Oude Smederij gebracht waar ze onder het genot van een gezellige BBQ werden gedecoreerd met medailles ter ere van hun 12,5- en 20-jarige dienstverband. Klaas-Jan Snip en Paul Knapper uit Zuidbroek waren 12,5 jaar in dienst, evenals Mariska Wildeboer uit Noordbroek.
 • ‘Sla een bal voor Jolan!’

  De geplande open benefiet golfwedstrijd en clinic in Veendam op vrijdag 11 september gaat door. Golfclub ‘De Compagnie’ Veendam en de Stichting Maatschappelijke Activiteiten van de vier Veendammer Loges van de Odd Fellows hebben de handen ineen geslagen voor het goede doel. De opbrengsten van de benefietwedstrijd en de clinic gaan naar de Stichting ‘Zorg voor Jolan’, voor de zieke peuter uit Noordbroek die nog een behandeling in het buitenland moet ondergaan.
   
  Ook meedoen? Het kan nog!
 • Brassband Elad organiseert Play In

  Op 3 oktober 2015 organiseert brassband Elad uit Muntendam een gratis toegankelijke Play-In voor koperblazers en slagwerkers uit de wijde regio. Tijdens deze dag hoopt de band met zoveel mogelijk mensen een tweetal werken in te studeren om die vervolgens tijdens een concert uit te voeren. Medewerking wordt verleend door Frank de Boer (Soli Brass) die verbonden is aan Geneva Instruments. Hij zal een workshop verzorgen en als solist te horen zijn tijdens het concert. De dag staat onder leiding van dirigent Gosse Reijenga.

 • Menterne Actief

  Vrijdagmiddag 18 september zal het shantykoor de Scheepsjoagers een optreden verzorgen in de foyer van De Menterne te Muntendam. Zoals wij van ze gewend zijn zullen ze ook nu hun beste beentje voor zetten om er een gezellige middag van te maken. In de pauze zal er een verloting plaats vinden. U kent vast wel iemand die door omstandigheden thuis zit en de stap alleen niet zet om naar een activiteit te gaan. Vraag deze persoon eens mee. De toegang is gratis.

 • Open Monumentendag

  De Petruskerk te Zuidbroek met haar wereldberoemd orgel uit 1795 en de losstaande toren met zijn gevangeniscellen worden a.s. zaterdag 12 september weer opengesteld in het kader van de Open Monumentendag. De Romano-Gotisch gebouwde kerk is omstreeks 1270 als Roomse kerk in Zuidbroek ontstaan op een verhoogd deel in het landschap. De muren aan de buitenkant laten in hun schoonheid de vakmanschap zien van de kerkenbouwers van die tijd.
 • Griezelen en spoken in De Heemtuin

  Langzaam komt de datum dichterbij... 31 oktober 2015... De avond, dat het weer gaat spoken in Muntendam... Bij de Heemtuin soms heel soms hoor ik al gillen in de Heemtuin... Wie durft er dit jaar deze barre tocht te ondergaan? Je kunt je namelijk weer opgeven! Dit kan via emailadres jwgmuntendam@hotmail.com. Er zijn kosten aan verbonden. Hiervoor mag je de tocht ondergaan... krijg je een consumptie en een kop soep óf een gehatkbal na afloop. Wil je spook zijn? De minimum leeftijd is 18 jaar.

 • “Naar het gerecht”

  Buiten wordt het weer koud en guur. Het aangename binnenvermaak kan beginnen. Onze eerste lezing na de zomervakantie gaat over criminele zaken in het Oldambt. Vroeger had Zuidbroek zeer veel met deze criminele zaken te maken. Eerst was er de Drost, die recht sprak en de toren met cellen. Toen het Rechthuis en later het Kantongerecht. Om nu zo dicht mogelijk bij te zijn, houden we onze lezing in de Kerkhörn. Schuin tegenover waar vroeger het Rechthuis stond.