Open Monumentendag

De Petruskerk te Zuidbroek met haar wereldberoemd orgel uit 1795 en de losstaande toren met zijn gevangeniscellen worden a.s. zaterdag 12 september weer opengesteld in het kader van de Open Monumentendag. De Romano-Gotisch gebouwde kerk is omstreeks 1270 als Roomse kerk in Zuidbroek ontstaan op een verhoogd deel in het landschap. De muren aan de buitenkant laten in hun schoonheid de vakmanschap zien van de kerkenbouwers van die tijd. Met name bij de Petruskerk is dit bij uitstek te  zien.
Binnen in de kerk laat het oostdeel, het koorgedeelte, meerdere fresco’s en inwijdingskruizen zien. Ook kunt u daar de vondsten bewonderen die in 1999 tijdens de restauratie onder de vloer zijn gevonden: een voorstelling van het hoofd van Maria en het hoofd en corpus van Christus, kunstwerken van een zeer hoog niveau gemaakt van Bentheimer  zandsteen. Verder ziet u in de hoofdbeuk meubilair uit 1671 en prachtig houtsnijwerk in preekstoel en koorafsluiting uit de eerste helft van de 18e eeuw.
In het koor staat een infozuil en -tafel, die ons zijn geschonken i.h.k. van het provinciaal project “Verplaatste Kerken”. Deze geven beelden weer van de geschiedenis van oud-Zuidbroek en de restauraties van kerk en orgel.
Uniek is de deels bepleistering van de binnenmuren. Het koor is niet bepleisterd, de rest van de kerk wel. In deze kerk vindt u het mooiste en grote dorpsorgel van Noord-Nederland en Ost- Friesland. Het is gebouwd in 1794-1795 door Schnittger en Freytag op basis van een bestek van Hinsz en onder supervisie van Jan Jongepier gerestaureerd in 2006-2007. Er wordt zaterdag ook op gespeeld. 
 
Tijdens de open dag zijn er koffie, thee en mooie kaarten  verkrijgbaar. Vrijwilligers zijn beschikbaar om u rond te leiden.
De toren is ook open. Twee gevangeniscellen kunt u nog bewonderen en boven hangen  twee luidklokken  die zich graag weer drie keer per etmaal willen laten horen, wat vroeger ook gebeurde.
U bent op 12 september van harte welkom in de Petruskerk in Zuidbroek.  

Reactie toevoegen