maart 2014

  • Geslaagd Zaalvoetbaltoernooi

    De door het BOS-team georganiseerd zaalvoetbaltoernooi was een succes. Maar liefst 20 teams hadden zich hiervoor aangemeld.
    ’s Ochtends waren er twaalf teams in de leeftijd 6-9 jaar en 10-12 jaar en ’s middags acht teams, leeftijdscategorie 13-16 jaar.
    De volgende BOS-activiteit is, i.s.m. het jongerencentrum, carnaval voor de basisschooljeugd in jeugdcentrum Heartbeat in Noordbroek op woensdag 5 maart.

  • Menterwolde VVD in actie tegen hennepteelt

    Voor Menterwolde VVD is onze veiligheid een echt speerpunt. Onze veiligheid én die van onze kinderen. Want met veiligheid begint alles. Een gebrek aan veiligheid betekend angst, zorg, stress en een beperkte bewegingsvrijheid, iedere dag opnieuw. Veiligheid is een voorwaarde voor vrijheid, iets waar hard voor gevochten is. Een eerste levensbehoefte.
  • Kinderhulp zoekt vrijwilligers

    Samen maken we meer geluk mogelijk! Steeds meer kinderen in ons land worden de dupe van financiële problemen thuis, in de jeugdzorg en daarbuiten. Kinderhulp wil er zijn voor al deze kinderen en daarvoor is veel geld nodig. De landelijke collecte 2014 van het Nationaal Fonds Kinderhulp wordt gehouden van 13 tot en met 19 april. We hopen op gulle giften, maar hebben ook hulp nodig. Vrijwel overal in Nederland is nog dringend behoefte aan extra collectevrijwilligers. Misschien iets voor u?

  • Jaarvergadering FNV vrouwenbond

    Afgelopen Maandag 24 februari hielden we onze jaarvergadering van de FNV vrouwenbond in Muntendam. Naast de jaarvergadering werden er ook twee dames gehuldigd.
    Mevr A. Nieboer-Hazewinkel is 40 jaar lid bij onze vrouwenbond en mevr. Raatjes- Jager is 35 jaar lid bij onze vereniging. Beide kregen een bloemetje en een VVV bon.
    Mevr. Nieboer kreeg ook een speldje.
    Na het officiële gedeelte trad het koor
    ’t Hoogholt voor ons op. Het werd een gezellige avond met aan het eind nog een verloting.

  • Diplomazwemmen van den Noortbad

    Zaterdag 1 maart j.l. hebben 55 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 
  • Passieconcert door Mannes Hofsink

    Op zondag 9 maart zal organist Mannes Hofsink uit Meppel een orgelconcert (Passieconcert) verzorgen in de Petruskerk van Zuidbroek.
    Het uitgangspunt voor dit bijzondere concert is de tekst van Psalm 130. Zo speelt Hofsink o.a. de Fantasie in f van Mozart (Adagio - Allegro), waarin, aldus de speler, met enige fantasie de twee thema's van Palmpasenzondag (intocht en kruisiging) hoorbaar zijn.

  • Workshops “Hanging basket vullen”

    Wie kent ze niet; de uitbundig bloeiende Engelse hanging baskets. Een lust voor het oog! Wat is er nu mooier dan zo’n vrolijke hangmand rondom het huis; nou… een ZELFGEMAAKTE, naar EIGEN SMAAK gevulde vrolijke hangmand!
    Vanaf vrijdag 21 maart t/m zaterdag 5 april 2014 organiseren Jan en Renate van kwekerij Van Oostwaard in Zuidbroek workshops “Hanging basket vullen”. Tijdens deze workshop wordt er, onder begelei-ding, een Engelse hangmand gevuld.

  • NL doet

    Het Oranje Fonds organiseert op 21 en 22 maart 2014, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en sti- muleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.
    Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

  • Vier generaties de Wit

    Op 17 januari 2014 is de zoon van Jeroen de Wit en Rabea Withoff, Liam de Wit geboren. “Voor ons heel bijzonder, want het duur-de maar liefs 13 jaar voor onze grootste wens in vervulling kwam. Het is daarom helemaal bijzonder, omdat er nu vier generaties de Wit zijn. 
     
     
  • 80 jaar Vrouwen van Nu

    Dit jaar bestaat de afdeling Noordbroek van Vrouwen van Nu 80 jaar. Op 21 februari jl., tevens de oprichtingsdatum in 1934, is dit jubileum op feestelijke wijze gevierd in de Landwinkel van Meinardi. Hiervoor waren ook vertegenwoordigers van omliggende zusterverenigingen uitgenodigd. 
     
     
  • Automobilist botst tegen woning

    Zaterdagochtend reed een 56-jarige automobilist uit Zuidbroek tegen een woning aan de Spoorstraat. 
     
     
    De autobestuurder kwam van de Klaas Woltjerweg aangereden en hij reed richting de Spoorstraat. Hij reed  zonder vaart te minderen op de t-splitsing rechtdoor en botste hierna tegen de woning. Volgens omstanders was de man onwel geworden. De onfortuinlijke bestuurder 
  • Buurtactief Meeden gaat snoeien

    Samen met Hoveniersbedrijf Bessembinders nodigen wij u uit deel te nemen aan de éénmalige cursus snoeien (cursus van plus minus twee uur). Op 15 maart a.s. en we beginnen bij de Hereweg 180. Het ligt in de bedoeling om ditmaal de tuinen in te gaan van de deelnemers zelf. Deze moeten natuurlijk wel een grote tuin hebben en een diversiteit aan planten, struiken en eventueel bomen. Tevens moeten de tuinen bij elkaar in de buurt liggen. Gerwin Bessembinder zal u op prettige wijze vertellen wanneer en hoe u moet snoeien in de tuin.

  • Wat doet zwemmen voor ouderen

    Derdejaars fysiotherapie studenten van de Hanzehogeschool in Groningen starten met hun onderzoek naar het effect van zwemmen vanaf de leeftijd 55+. Het is de bedoeling om een profielschets te maken van ouderen die in het D.G. van den Noortbad zwemmen. Ze willen deze groep een korte tijd volgen om het effect van zwemmen te beoordelen. Hiervoor zullen ze o.a. enkele vragen stellen.

  • Reünie De Hilgestede

    Naar aanleiding van een op Facebook geplaatste klassenfoto uit 1976 en de vele leuke reacties die daarop volgden is het idee voor een reünie ontstaan. De reüniecommissie is vanaf maart 2013 bezig om zo veel mogelijk oud leerlingen en leerkrachten op te sporen en enthousiast te maken voor deze reünie. 
     
     
  • Vrienden schorten activiteiten tijdelijk op

    Op 1 januari 2014 heeft de gemeente de exploitatie van de Heemtuin van de stichting Menterheem over genomen. De vereniging heeft altijd veel vertrouwen gehad in de manier waarop de Stichting Menterheem deze taak uitvoerde. De vereniging heeft weinig vertrouwen in de manier waarop de gemeente met de Heemtuin als ecologisch beheert natuurgebied denkt om te gaan.

  • Afsluiting verbindingsweg vanuit Hoogezand A7

    Rijkswaterstaat voert van donderdag 6 maart 22.00 uur tot vrijdag 7 maart 05.00 uur asfaltwerkzaamheden uit aan de N7 tussen Westerbroek en Groningen. Voor het verkeer is dan één rijstrook beschikbaar. Tegelijkertijd is de verbindingsweg vanuit Hoogezand richting de A7 Drachten afgesloten. Het verkeer wordt met behulp van gele borden omgeleid via eerstvolgende op- en afrit.
     
    Ter plaatse geldt voor het verkeer een verlaagde maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden meteen langere reistijd.
     

  • Judoka's SHI HAN actief

    Zaterdag 8 maart jl. deed een aantal judoka’s van de judoclub SHI HAN uit Noordbroek mee aan het hunebedtoernooi te Borger. De judoka’s van SHI HAN doen regelmatig mee aan opstaptoernooien maar het Hunebedtoernooi in Borger is toch wel iets anders.
     
     
    Er werd op 5 matten tegelijk gejudood en er waren 4 blokken verdeeld over de hele dag.
  • Goed-gereedschap-, Kruiden- en Clematis-Dagen

    Feestelijke start van het tuinseizoen. Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden opent het nieuwe tuinseizoen op 15 en 16 maart met de Goed-gereedschap-, Kruiden- en Clematisdagen. Experts geven informatie over ambachtelijk tuingereedschap, de inrichting van de tuin, het oplossen van tuinproblemen en het snoeien van bomen en heesters.
     
     
  • Zwemspekstakel in Zuidbroek

    Aankomende zaterdag organiseert zwemvereniging De Pinquin het grootste zwemtoernooi van Noord-Nederland in het van der Valk zwembad in Zuidbroek. Voor de 18e keer vindt hier de 1-uursestafette plaats. Bijna 850 deelnemers, verspreidt over 97 estafette teams, gaan de strijd met elkaar aan.
    Bij de 1-uursestafette zwemt een team bestaande uit 6 tot 10 zwemmers een uur lang estafette. Elke keer wordt er 50 meter (2 baantjes) gezwommen. Het team dat aan het einde van het uur de meeste meters heeft gezwommen wint. Er zijn in
    totaal 12 leeftijdscategorie-ën waarin de ploegen mee doen.

  • Potgrondaktie t.b.v. inventaris ‘De Kerkhörn’

    Zaterdag 15 en 22 maart organiseert ‘Stichting Renovatie De Kerkhörn’ een verkoopaktie van potgrond. Het is de bedoeling met deze actie in Zuidbroek van deur tot deur te gaan en op deze manier geld in te zamelen, om hiermee een mooie inventaris in de prachtige gerenoveerde ‘Kerkhörn’, te kunnen bekostigen. Met andere woorden ‘voor ons aller belang’.

  • Het lekkerste ijsje van Menterwolde

    Voor het derde jaar presenteren Bakkerij IJssalon Geerstema en Puur Peter Pijper van Omroep Menterwolde ‘Het lekkerste ijsje 2014!’
    Na het Gargamelijsje en het prinses Aardbei ijsje is het dit jaar weer aan alle luisteraars van Omroep Menterwolde, schoolkinderen en ijsfanaten om hun favoriete ijssmaak te gaan bedenken. Hoe werkt het?
    - Bedenk een zo uniek mogelijke smaak.
    - Vermeld de ingrediënten, als ook geur, kleur etc.
    - Bedenk een zo origineel mogelijke naam.
    - Teken, knip, plak of knutsel je favoriete ijsje.

  • Open dag CBS de Wegwijzer

    Een kijkje in de school én in de klassen. Sfeer, kwaliteit van onderwijs, normen en waarden: zaken waarop vele ouders letten bij het kiezen van de basisschool voor hun kind. De keuze voor de basisschool is dan ook een keuze voor de plek waar een kind een groot deel van zijn basis voor de rest van zijn leven legt. Om ouders de gelegenheid te geven een goede keuze te kunnen maken, zet CBS de Wegwijzer woensdag 19 maart haar deuren open voor iedereen die een kijkje wil nemen in de school, maar ook in de klas.

  • Unieke samenwerking in De Menterne

    Op zondagmiddag 16 maart a.s. vindt een unieke samenwerking plaats in dorpshuis De Menterne in Muntendam. Op die middag is er een reismarkt en kan men alles te weten komen over de vakantie. De markt wordt georganiseerd door De Jong Intra Vakanties en Arriva Touring. Zij presenteren een uitgebreid pakket aan vakanties, met een speciaal Gronings tintje. 
  • De ChristenUnie

    Herindeling
    De lokale politiek wordt al een tijd opgezadeld en beheerst door discussies over herindeling. Een speeltje van een D66 gedeputeerde die ons drammerig oplegt te moeten fuseren. De reden daarvoor zou zijn dat de huidige gemeenten te klein zijn om de huidige en toekomstige taken te kunnen uitvoeren. Het zou ontbreken aan kwaliteit. Zowel bij bestuurders als bij de ambtenaren. De oplossing zo houdt men ons voor is een grotere gemeente.
  • Menterwolde VVD is er klaar voor

    Een kruiwagen vol met nieuwe jonge enthousiaste kandidaat raadsleden, ondersteund door oud wethouders en raadsleden.
    Waarom “Menterwolde VVD” omdat er werk aan de winkel is, nog vier jaar en dan de opgelegde herindeling. Tevens is de “Menterwolde VVD” niet verantwoordelijk voor het landelijk beleid. Wij zijn er voor alle Menterwolmers en daar steken deze jonge kandidaat raadsleden hun nek voor uit. Wie? Jan Jouke Bouma, Henk Lambeck, Henk Habing, Trusanne Meinders en Christian Bessembinders

  • Een Sterke & Sociale gemeente

    Burger en politiek gaan samen!Gosse Huizenga is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA Menterwolde. Tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering is hij unaniem tot de nummer 1 van de PvdA gekozen. Gosse is getrouwd met Joke Mollema. Samen hebben ze twee volwassen zoons en 2 honden.
     
     
    De familie Huizenga woont al 32 jaar met veel plezier in Muntendam.  
  • Bibliotheek en MFC Noordbroek

    Gaat de bibliotheek weg uit Noordbroek?
    Het plan is dat de huidige bibliotheek weggaat. Er blijft alleen een schoolbibliotheek over, die deel zal uitmaken van het nieuwe MFC. De bewoners hadden verwacht dat er een volwaardige bibliotheek zou blijven in het MFC Noordbroek en zijn aan de slag gegaan om samen een  ton bij elkaar te verdienen voor het MFC. Dat de bewoners teleurgesteld zijn is begrijpelijk.
     
    Waarom is een bibliotheek zo belangrijk?
  • Wie gaat er met wie?

    Wanneer u gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zult u ook gevraagd worden naar uw mening over de gemeentelijk herindeling in de provincie Groningen. Aan u worden vijf keuzemogelijkheden voorgelegd. Mogelijk heeft u al wel eens over de gemeentelijke herindeling gehoord of er over nagedacht, mogelijk interesseert u het helemaal niets. Toch vragen we u even verder te lezen. Het lijkt een gelopen race, het lijkt alsof er van hogerhand beslist gaat worden en dat inwoners en raadsleden niets te zeggen hebben.

  • Ontevredenheid over Hereweg Meeden blijft groot

    INGEZONDEN: Nog steeds komen er veel klachten binnen bij de Dorpsraad Meeden over de staat van de Hereweg; de klinkers liggen los, de noodoplossing met de bloembakken maakt een primitief slordige indruk en de 30 kilometer zone stelt niets voor. Met het college van B en W zijn in een openbare bijeenkomst afspraken gemaakt over de nodige verbeterpunten.

  • Het sein op groen

    Dinsdagmiddag 4 maart 2014 gaf wethouder Jan Batelaan de aftrap voor de vervaardiging van twee Socialsofa’s, bestemd voor het centrum van Zuidbroek. Leerlingen van groep 7 van ‘CBS De Wegwijzer’ uit Zuidbroek waren te gast in het voormalige stationsgebouw in Zuidbroek om hun op ideeën te brengen voor het ontwerpen van de verhalenbanken.