Wie gaat er met wie?

Wanneer u gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 zult u ook gevraagd worden naar uw mening over de gemeentelijk herindeling in de provincie Groningen. Aan u worden vijf keuzemogelijkheden voorgelegd. Mogelijk heeft u al wel eens over de gemeentelijke herindeling gehoord of er over nagedacht, mogelijk interesseert u het helemaal niets. Toch vragen we u even verder te lezen. Het lijkt een gelopen race, het lijkt alsof er van hogerhand beslist gaat worden en dat inwoners en raadsleden niets te zeggen hebben.
Alhoewel de provincie doet voorkomen dat zij het voor het zeggen heeft, niets is minder waar! Het is nog altijd de gemeenteraad die beslist over een gemeentelijke herindeling. En die ge- meenteraad wil graag input van u als inwoner om een besluit te kunnen nemen.

CDA Menterwolde was nooit een voorstander van een gemeentelijke herindeling. Het heeft voor ons geen prioriteit. CDA Menterwolde heeft zich daarom in het verleden uitgesproken voor samenwerking met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.
Inmiddels lijken de contouren in de provincie Groningen zich af te tekenen. Er zijn vele rapporten opgeleverd waarin de gebiedsopgaven, het arbeidspotentieel, de arbeidsmarkt, de economisch en toeristische ontwikkelingen voor verschillende herindelingsvarianten in kaart zijn gebracht. In al deze rapporten ontbreekt naar de mening van CDA Menterwolde een financiële paragraaf, maar ook de relatie en betrokkenheid met de burger blijft onderbelicht. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de rapporten op bepaalde manieren zijn toegeschreven naar de desbetreffende va- rianten.

Als het toch tot een herindeling moet komen, dan is CDA Menterwolde voor een herindeling met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. CDA Menterwolde vindt nog steeds dat de schaal van een gemeente niet per definitie iets zegt over haar bestuurskracht. Schaalvergroting is geen doel op zich. Het kan wel een middel of methode zijn om een doel te bereiken. Als het doel niet kan worden bereikt door samenwerking blijft herindeling over. Geen enkele gemeente heeft zich tot nu toe uitgesproken voor samenwerking. Een herindeling lijkt dus onontkoombaar. Zoals we ook hebben aangegeven in één van de laatste raadsvergaderingen gaat onze voorkeur dan uit naar een herindeling met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. De rapporten hebben ons vooralsnog niet weten te overtuigen van de noodzaak om met nog meer gemeenten een herindeling aan te gaan.
De gemeenten Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren tellen ongeveer 60.000 inwoners en dat is volgens Coelo (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere overheden) een gemeentegrootte die robuust is en die daarmee de huidige en toekomstige taken aan kan. CDA Menterwolde is van mening dat niet alleen de robuustheid bepaalt of een gemeente op de juiste manier functioneert. Van belang is zeker ook of de bestuurders op de juiste manier omgaan met de onderwerpen die op hun weg komen. Bestuurders moeten betrokkenheid heb- ben bij het gebied en met de mensen die er wonen. In een gemeente met bijvoorbeeld een oppervlakte van ‘Lauwersoog tot Dollard tou’ lijkt ons dat wel erg moeilijk. Bovendien hebben grote gemeenten die richting de 100.000 inwoners gaan een grotere ambtelijke organisatie nodig met meerdere lagen. Een dergelijke organisatie is veel duurder. Dus zijn ook de financiën wel degelijk onderdeel van de besluitvorming over een herindeling. Op dit moment is er weinig ruimte in de gemeentelijke begroting die vrij besteedbaar kan worden. Dat zal met een her- ingedeelde gemeente nog lastiger worden, zeker in de eerste jaren na de herindeling. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de moeilijke positie waarin de gemeente Oldambt op dit moment verkeerd.

Onze keuze gaat daarom uit naar een herindeling met de gemeenten Hoogezand Sappemeer en Slochteren waardoor er een gemeente ontstaat van on- geveer 60.000 inwoners. Onze argumenten zijn kort samengevat de volgende:

• voldoende robuustheid
• voldoende schaalvoordeel te behalen
• dichtbij de mensen
• 1 grote kern
• bestuurlijk te behappen gebied qua oppervlakte
• minder grote (ambtelijke) organisatie waardoor financieel voordelig(er).

Wat is uw mening en waar kiest u voor? Wij horen het graag van u op 19 maart 2014!!

CDA Menterwolde

Reactie toevoegen