Bibliotheek en MFC Noordbroek

Gaat de bibliotheek weg uit Noordbroek?
Het plan is dat de huidige bibliotheek weggaat. Er blijft alleen een schoolbibliotheek over, die deel zal uitmaken van het nieuwe MFC. De bewoners hadden verwacht dat er een volwaardige bibliotheek zou blijven in het MFC Noordbroek en zijn aan de slag gegaan om samen een  ton bij elkaar te verdienen voor het MFC. Dat de bewoners teleurgesteld zijn is begrijpelijk.
 
Waarom is een bibliotheek zo belangrijk?
Lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en de algemene ontwikkeling. Maar lezen is ook leuk en het is gezellig is om in de bieb mensen te ontmoeten en tips en verhalen uit te wisselen over leuke boeken en andere zaken.
 
Is een schoolbibliotheek dan niet genoeg?
De schoolbibliotheek is er alleen voor de basisschool en is alleen open tijdens lesuren. De schoolbibliotheek heeft alleen boeken voor basisschoolleerlingen (4-12 jaar) en voor kinderen van de kinderopvang / peuterspeelzaal (2-4 jaar). 
Volwassenen en ouderen kunnen dus geen boeken meer lenen. Ook de allerjongste kinderen, die je al graag zou stimuleren om in boeken te kijken, kunnen er niet naar toe. 
Middelbare scholieren en kinderen die wel in Noordbroek wonen, maar elders op een basisschool zitten, kunnen ook niet meer naar de bibliotheek in hun eigen dorp.
 
Hoe moet dat dan met deze kinderen en met de ouderen?
Er blijft een bibliotheek open in Zuidbroek. De bedoeling is dat vrijwilligers de boeken heen en weer gaan brengen voor ouderen die niet zelf naar Zuidbroek kunnen komen. Kleine kinderen kunnen met hun ouders naar Zuidbroek, grote kinderen kunnen zelf op de fiets.
 
Dan is het toch prima geregeld……?
Nee, je ontneemt mensen, zeker de ouderen, een loopje (goed voor de lichaamsbeweging) en een gezellig uitstapje. Bovendien is het inspirerender om de boeken zelf te bekijken en uit te zoeken, dan ze te laten bezorgen door een vrijwilliger.
Ouders (die zonder auto zitten), wordt de mogelijkheid ontnomen om na schooltijd even gezellig met hun kind naar de bieb te lopen om een boekje te gaan uitzoeken.
Het lezen kan op deze manier verworden tot iets wat alleen bij school hoort, wat als een verplichting wordt beschouwd i.p.v. als een vanzelfsprekende hobby 
De bibliotheek wordt weggehaald bij het gezin.
 
Onbegrijpelijke keuzes
Een volwaardige bibliotheek voor alle leeftijden in het MFC Noordbroek zou ongeveer 15.000 euro extra kosten. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente Menterwolde enerzijds besluit om 15.000 euro te bezuinigen op deze sociaal-culturele investering in het MFC. Terwijl de gemeente anderzijds wel accepteert dat ze bijna 500.000 euro aan uittredingskosten moet betalen aan de ICT-samenwerkingsdienst GRID, vanwege het uitstappen uit dit project.
 
MAC? MFC? 
Ook lastig te begrijpen, is dat de gemeente geld investeert in een nieuwe voorziening MAC (Menterwolde Activeringscentrum: een overigens prima initiatief om zorg-en dienstverlening, culturele activiteiten en ontmoeting te organiseren), maar vervolgens de bibliotheek, een bestaande voorziening die een aantal van dit soort functies vanzelf al vervult, opheft.
De bibliotheek zou immers onderdeel worden van het prachtige nieuwe MFC in Noordbroek, wat de spil van de gemeenschap moet gaan worden; een ontmoetingspunt, waar je graag vanzelf- sprekende loopjes naar toe wilt hebben en zoveel mogelijk mensen in wilt laten participeren.
 
Job Cohen
Onderzoek door een landelijke commissie o.l.v. Job Cohen bepleit dat de fysieke bibliotheek met digitale mogelijkheden een centrale marktplaats voor informatie en ontmoeting moet zijn. 
 
In de bewoordingen van Job Cohen: 
“Het is heel gemakkelijk om in het kader van de bezuinigingen meteen naar de bieb te kijken met het argument dat alles op internet te vinden is. Dan bespaar je als gemeente meteen veel geld, zo lijkt. Maar het kost je op termijn veel meer. Het betekent dat er in de toekomst meer mensen slechter zullen lezen. In de moderne samenleving hangt 80 procent van de banen samen met goed kunnen lezen. De bibliotheek heeft ook andere kerntaken. Ik noem het een hedendaags agora: het Griekse woord voor marktplaats. Bibliotheken moeten het kloppende hart van de kennissamenleving zijn. De bibliotheek kan ook een entree naar kunst en cultuur zijn en naar ontmoeting en debat. Het is de enige openbare plek waar je kunt binnenlopen en in alle rust kennis kunt vergaren en ook brengen. Het is een plek voor creativiteit en een verbinding naar de samenleving.” (Digitale Volkskrant 21-02-2014)
 
Hoe kan het gaan….
Na het eten.
Je loopt om 19.00 uur nog even naar de bieb in het MFC.
Het licht brandt, gezellig. Even de krant lezen, een praatje maken met andere bezoekers. Je bladert door wat boeken en je zoekt een boek uit.
Daarna drink je nog even iets in de huiskamer van het MFC en op de terugweg naar huis loop je nog even de supermarkt in voor een boodschapje.
Zo blijft het dorp levend.
 
Oproep
Gemeente Menterwolde, gooi deze waardevolle voorziening niet weg, maar laat het volwaardig meedoen in het prachtige MFC. Laat de bibliotheek in het MFC een voorziening worden en blijven, voor de hele bevolking en laat het MFC en de bibliotheek wederzijds van elkaar profiteren.
Het MFC heeft de bibliotheek nodig en de bibliotheek het MFC!
 
Ingezonden:
Aliet Hogen Esch - Noordbroek

Reacties

Het zou van de zotte zijn dat naast Zuidbroek ook Noordbroek een bibliotheek zou krijgen, terwijl in Muntendam en Meeden geen bibliotheek meer is. De bibliotheek in Zuidbroek is er gekomen omdat men voor de uitleencijfers Zuidbroek en Noordbroek bij elkaar heeft opgeteld, terwijl Muntendam en Meeden apart werden gekeken. Dus als men de cijfers juist gebruikt, dan zou Muntendam de grootste zijn. Dus als er weer een bibliotheek open gaat, dan moet die in Muntendam komen en niet in Noordbroek.

Reactie toevoegen