De ChristenUnie

Herindeling
De lokale politiek wordt al een tijd opgezadeld en beheerst door discussies over herindeling. Een speeltje van een D66 gedeputeerde die ons drammerig oplegt te moeten fuseren. De reden daarvoor zou zijn dat de huidige gemeenten te klein zijn om de huidige en toekomstige taken te kunnen uitvoeren. Het zou ontbreken aan kwaliteit. Zowel bij bestuurders als bij de ambtenaren. De oplossing zo houdt men ons voor is een grotere gemeente.
En dan, zo vragen wij ons af. Wat verandert er dan? Blijven niet dezelfde bestuurders, op nieuwe stoelen, geflan- keerd door dezelfde ambtenaren de burelen bezetten? Verandert er daardoor echt iets?
De ChristenUnie heeft daar sterke twijfels over. Gebrek aan kwaliteit is dus niets anders dan de verkeerde man of vrouw op de verkeerde stoel. Gebrek aan opleiding en scholing misschien wel. 
Kortom: wij burgers worden er niet beter van, de service gaat niet omhoog, de afstand tot de gemeente wordt alleen maar groter en de financiën….? Wij hebben een zwaar vermoeden. Dus: niet doen. Zelfstandig blijven en snel de zaken op orde brengen. 
 
Participatiemaatschappij
De wal heeft het schip gekeerd. De verzorgingsstaat had een te grote broek. Wat een prachtig bouwwerk was van sociale zekerheid, is verworden tot een ruif waar graag velen, heel veel uit probeerden mee te eten.
Tijdens de opbouw van de verzorgingsstaat kwamen, uitgaande van de noden en behoeften, steeds meer de wensen en verlangens centraal te staan. Kennelijk was er geen remmechanisme om onderscheid te maken tussen wensen waarin men het beste zelf kan voorzien en noden waarbij de overheid en de samenleving uit het oogpunt van sociale rechtvaardigheid te hulp komt. Bij de ontkenning van het onderscheid tussen noden en wensen stond de weg open voor belangen- en pressiegroepen naar verdere uitbreiding van door de overheid gefinancierde goederen en diensten.
 
Daarom moeten we nu participeren. Eigenlijk is daar niks mis mee. Waarin jezelf kunt voorzien behoort de overheid niet voor op te draaien. Waar je het zelf niet redt, dat is een taak van de overheid. Dat is ook de lijn van de ChristenUnie.
 
Dorpsraden
Graag wil de ChristenUnie een lans breken voor een geformaliseerde inzet van de Dorpsraden  als afspiegeling van de dorpsbevolking. Zo kunnen deze Dorpsraden een vaste zetel  krijgen bijvoorbeeld binnen de Commissievergade- ringen. 
 
De openbare ruimte
Met name de klinkerwegen vinden wij een drama. Lang is er al over gepraat, maar van enige verbetering of oplossing is nog geen sprake. De ChristenUnie vindt dit beschamend. Wij vinden ook dat snel de juiste maatregelen genomen moeten worden en dat de verantwoordelijken voor dit drama niet langer vrijuit gaan.
 
Het onderhoud aan het gemeentelijk “groen” heeft erg te lijden onder de bezuinigingen. Naar onze overtuiging kan veel efficiënter worden gewerkt en ontbreekt het vooral aan het met verstand van zaken leiding geven aan de mensen van het groen.
Muziekles
De ChristenUnie zou het jammer vinden als door bezuinigingen kinderen van minder draagkrachtige ouders geen muziekles (meer) zouden kunnen krijgen. Daarom zien we graag dat de gemeente ruimtes beschikbaar stelt waar deskundige vrijwilligers deze kinderen muziekles geven.
 
Tenslotte
Stemmen op een kleine partij wordt nu er zoveel partijen meedoen in Menterwolde nog makkelijker. Kleine partijen maken vaak net het verschil.
 
Geloof in je stem!

Reactie toevoegen