Het sein op groen

Dinsdagmiddag 4 maart 2014 gaf wethouder Jan Batelaan de aftrap voor de vervaardiging van twee Socialsofa’s, bestemd voor het centrum van Zuidbroek. Leerlingen van groep 7 van ‘CBS De Wegwijzer’ uit Zuidbroek waren te gast in het voormalige stationsgebouw in Zuidbroek om hun op ideeën te brengen voor het ontwerpen van de verhalenbanken.
 
 
De restauratiewerkzaamheden van het NNTTM werden die middag even stilgelegd. “Om de banken voor de tekeningen nog mooier te kunnen maken, krijgen jullie een rondleiding van de vrijwilligers van het NNTTM”, aldus Batelaan. Socialsofa’s zijn massief betonnen buitenbanken die met glasmozaïek bekleed worden. Het gaat om twee banken uit de serie ‘Oost Groninger Verhalenbanken’. Deze sluiten qua thema aan op de verhalenbankenserie die sinds eind 2011 in de gemeente Oldambt gemaakt wordt. 
In de ontwerpen van de twee banken worden de tekeningen van de leerlingen van ‘CBS De Wegwijzer’ verwerkt. Ze verbeelden gebeurtenissen uit de geschiedenis van het dorp. Voor Zuidbroek is het thema ‘verkeersknooppunten’ gekozen. Zuidbroek ligt op een snijpunt van diverse belangrijke verkeersaders. Denk aan de N33, A7, spoor Groningen-Bad Nieuweschans en het Winschoterdiep. 
Socialsofa’s…. banken met een verhaal, sieren na de zomer het dorpsplein ‘Aan ’t Wotter’. In totaal worden er vier mozaïekbanken geplaatst in Menterwolde. Nadat de banken in Zuidbroek zijn geplaatst, worden in 2015 ook verhalenbanken in Meeden en Noordbroek geplaatst. Indien er sponsoren zijn is het ook de bedoeling om in 2016 een verhalenbank in Muntendam te plaatsen.
 
 
De uitvoering van de ontwerpen in mozaiek wordt gedaan door een vaste kern van vrijwilligers op de werkplaats in Winschoten. Deze vrijwilligers komen zowel uit Winschoten als uit de omliggende gemeenten. Het idee om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk aan iets bijzon-
ders voor de eigen leefomgeving te werken maakt deel uit van het Socialsofa concept. 
Ook inwoners uit Menterwolde zijn van harte uitgenodigd om als vrijwilliger mee te helpen met het bekleden van de banken met mozaïek. Een secuur en geduldig werkje, maar erg leuk om te doen. Op de website www.socialsofa-oldambt.nl is meer informatie over het ‘Oost Groninger Verhalenbankenproject’ te vinden. 
De banken worden mogelijk gemaakt door Leader, Nedmag, NAM en Woonstichting Groninger Huis. 

Reactie toevoegen