Vinger aan de pols voor akkervogels

Het gaat slecht met de meeste akkervogels, zoals de Veldleeuwerik, Patrijs, Graspieper en Gele Kwikstaart. Gelukkig zijn op veel plekken maatregelen getroffen om akkervogels te helpen. 
 
 
Zo is in 1995 in samenwerking met provincie Groningen door agrariërs en Werkgroep Grauwe Kiekendief de eerste stap op het ontwikkelen van natuurbeheer in agrarisch gebied gezet. In gebieden waar akkervogels nog in redelijke aantallen voorkomen en waar de kans op behoud en misschien wel groei van een aantal soorten aanwezig is, liggen verschillende zomer- en wintermaatregelen. Om een vinger aan de pols te houden op de ontwikkeling van akkervogels binnen en buiten de gebieden met maatregelen is het van belang om akkervogels door de jaren heen te volgen. Sinds 2006 wordt daarom in een aantal provincies (Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen) elk jaar het aantal broedparen van akkervogels in het agrarische gebied geteld.
 
 
Provincie Groningen en Werkgroep Grauwe Kiekendief stonden aan de wieg van een nieuwe telmethode in agrarisch gebied in Nederland die elke vogelliefhebber in staat stelt bij te dragen aan tellingen van akkervogels. Na 2008 is de methode in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland verder verfijnd en vanaf die tijd wordt deze methode Meetnet Agrarische Soorten genoemd. De methode bestaat uit een netwerk van telpunten die in de periode van 1 april tot 15 juli vier keer worden bezocht. Op elk punt wordt gedurende tien minuten in een straal van 300 meter alle aanwezige akkervogels geteld, wat betekent dat met een kleine tijdsinvestering toch waardevolle gegevens verzameld kunnen worden. De telmethode is eenvoudig zodat ook niet doorgewinterde vogelaars mee kunnen doen. In 2013 werden in Nederland door een groot aantal tellers 782 punten bezocht, waarvan 518 in Groningen. Er werden maar liefst 234.000 vogels en zoogdieren geteld, van 228 verschillende soorten. Werkgroep Grauwe Kiekendief wil dit telwerk graag in stand houden en het liefst verder uitbreiden naar akkergebieden die nu nog onderbelicht zijn en is daarom op zoek naar vrijwilligers. Eenieder die enige ervaring met vogels kijken heeft en die een aantal telpunten onder zijn of haar hoede wil nemen kan contact op te nemen met de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Voor nieuwe tellers volgt er na aanmelding een korte introductie met de MAS-methode. Wil je eerst eens kijken wat dat tellen in de praktijk precies inhoudt? En kennismaken met akkervogelbeheer op een agrarisch bedrijf? Dat kan op zaterdagmorgen 8 maart 2014 in Polder de Leest, aan de Daalweg Muntendam (Gr). Deelname is gratis, graag wel aanmelden. E-mail: madeleine.postma@grauwekiekendief.nl 

Reactie toevoegen