Is er nog toekomst voor het dorpshuis?

Het bestuur van Stichting Dorpshuis Meeden heeft dinsdagavond 25 februari met de gemeente Menterwolde een gesprek gehad over de toekomst van het dorpshuis. Het voltallig bestuur (vijf personen) was hierbij aanwezig en de gemeente werd vertegenwoordigd door wethouder Gherie ter Steege. 
“Het was een prettig open gesprek. Van onze kant hebben we een toelichting gegeven op ons aanbod tot overname van het dorpshuis”, aldus de wethouder. “Wij hebben gehoord welke mogelijkheden voor het dorpshuis ze overwegen. Discussie over aanpassing van gebouwen kun je niet los zien van waar ze nu en in de toekomst voor gebruikt worden. Ons beleid is accommodaties te realiseren die in meerdere behoeften van de gemeenschap voorzien, dus zo optimaal mogelijk gebruikt worden. Ze moeten flexibel zijn en betaalbaar beheerd kunnen worden. In onze visie is het integreren van de dorpshuisfunctie in de onderwijsvoorziening de meest toekomst be- stendige voor Meeden. Dus één sterk Kindcentrum (onderwijs en opvang gecombineerd) met erin een gymlokaal en een kleiner dorpshuis. Dat kan door nieuwbouw of door verbouw van wat er al staat. Het dorpshuisbestuur voelt meer voor een apart, verbouwd dorpshuis met versterkte horeca-functie en onderzoekt nieuwe mogelijkheden voor eigendom en exploitatie om dat te realiseren”. Stichtingsvoorzitter Markus Ploeger gaf aan dat er verder geen besluiten zijn genomen. Het Stichtingsbestuur gaat niet in op het voorstel van de gemeente om het dorpshuis voor 1 euro over te nemen. “We geven niet iets weg, voor we weten wat we ervoor terug krijgen”, aldus Ploeger. De gemeente Menterwolde heeft een accommodatie onderzoek laten maken voor de toekomst van alle ge- meentelijke gebouwen. “Dat is bijna klaar. De Raad wil zo snel mogelijk besluiten en heeft eerder ons initiatief tot koop al bij motie ondersteund. Om te weten wat we voor Meeden in traject moeten zetten hebben we het Stichtingsbestuur  gevraagd ons voor 11 maart te laten weten of ze in principe mee willen werken in het gemeentelijke beleid”, vertelt wethouder Gherie ter Steege.
Er zijn de afgelopen periode verschillende besprekingen gevoerd over het voortbestaan van het dorpshuis. Dinsdagavond 4 februari vond er een bijeenkomst plaats in de gymzaal van OBS De Mieden te Meeden waar de burgemeester en wethouders met de inwoners van Meeden van gedachten hebben gewisseld. Eigenaar van het dorpshuis is Stichting Dorpshuis Meeden. I.v.m. de exploitatiekosten hadden zij besloten om het dorpshuis per 1-1-2014 te sluiten. (Vooraf hadden ze een plan van aanpak gemaakt tan aanzien van een gezonde exploitatie. De Stichting gaf aan het dorpshuis te willen renoveren met een subsidie van 2 ton). De gemeente heeft 2 miljoen euro beschikbaar voor een nieuw multifunctioneel centrum met een dorpshuis, basisscholen en kinderopvang. De gemeente bood aan het dorpshuis voor het symbolische bedrag van 1 euro over te nemen.

Reactie toevoegen