november 2018

  • Sluiting drugspand in Midden-Groningen


    
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn sluit voor een periode van drie maanden een pand aan de Kleinemeersterstraat in de gemeente Midden-Groningen wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. De woning aan de Kleinemeersterstraat in Sappemeer is tijdelijk niet toegankelijk. De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd. ‘Hennepkwekerijen leiden vaak tot overlast en gevaarlijke situaties. Met de sluiting laten we de eigenaren merken dat drugsoverlast in Midden-Groningen niet wordt getolereerd’, zegt de burgemeester.
 


  • Je bent wat je leest

    Donderdag 1 november startte de landelijke campagne Nederland Leest. Bibliotheken in het hele land besteden de hele maand november aandacht aan het thema ‘Voeding’.
     
    Jaarlijkse cadeau van de bibliotheek
    Nederland Leest is een nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Dit jaar is het thema voeding. Traditiegetrouw kunnen zowel leden als niet­-leden een cadeau in de bibliotheek tijdens de Nederland Leest maand. Het geschenkboek van dit jaar heet: Je bent wat je leest. Het is exclusief voor de bibliotheek geschreven met bijdragen van onder meer thrillerschrijfster Marion Pauw en tv-kok Pierre Wind. Het boekje bevat een  verfijnd menu met fictie, non-­fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

  • Brocante Festival bij Tuingoed Foltz

    Op het Brocante Festival, dat plaats vindt op 10 en 11 november, presenteert Tuingoed Foltz in Meeden een bijzondere collectie brocante, oude ornamenten en tuinantiek in combinatie met ‘ornamentale’ wintergroene planten. Tijdens dit feestweekend opent Foltz ook zijn vernieuwde Winterwinkel. Naast de boerderij van Foltz is een intieme wintermarkt ingericht; diverse standhouders presenteren sfeervolle produkten als vachten, viltobjecten, Franse potten en kruiken, sieraden van oude stenen e.d. Feestelijk en verrukkelijk zijn de bonbons van Ciska Vennink. Op zondagmiddag verzorgt de Zuivelhoeve Veendam een smakelijke wijn- en kaasproeverij.
    Brocante Festival bij Tuingoed Foltz

  • Kom werken bij het spoorwegmuseum

    Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is – net als vele andere organisaties – op zoek naar nieuwe vrijwillige medewerkers. Voor uiteenlopende werkzaamheden worden nieuwe medewerkers gezocht. Het NNTTM is onder meer op zoek naar mensen die de receptie willen bemensen. Of de catering willen ondersteunen. Lijkt het u leuker om mensen rond te leiden in het museum? Ook dat kan.

    Voor wie liever meewerkt aan een nieuwe expositie of zich over de collectie wil ontfermen: Dit behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kan de Technische Dienst extra handen gebruiken.

  • Kick Off SamenLoop voor Hoop

    - Grote opkomst bij Kick Off SamenLoop Midden-Groningen
    - Opbrengst gaat naar Protonenonderzoek UMCG en onderzoek Maxima Kinderziekenhuis
    - al 28 teams en meer dan 200 lopers.
    Donderdag 1 november, was de Kick-Off van de Samenloop voor Hoop Midden-Groningen 2019 in hotel Faber. De avond was een groot succes. Frans Luijckx was verguld met de hoge opkomst. Rond de 100 mensen bezochten deze startavond. “Ik krijg er kippenvel van als ik zie hoeveel mensen nu bij de start al zo betrokken zijn dat ze vanavond hier naartoe zijn gekomen” .

  • Judo Ryu succesvol op Hunebedtoernooi

    Afgelopen zaterdag was het 42e Hunebedtoernooi in Borger. Judo Ryu Muntendam heeft zich daar goed laten zien. Savannah Luttje liet niemand voor zich en nam de eerste plek mee naar huis. Ook Milan de Klein was de sterkste en bezette ook de eerste plek. Lars Schut zat in een grote poule met 11 deelnemers, uiteindelijk verloor hij alleen van de latere nummer 1 en werd knap 2e.

    Judo Ryu succesvol op Hunebedtoernooi

  • Informatiemiddag dementie

    Op donderdag 13 november aanstaande organiseert de werkgroep Samen Dementievriendelijke gemeenschap Midden-Groningen een informatiemiddag voor belangstellenden. Iedereen die te maken heeft met dementie of vragen heeft over dementie is van harte welkom de middag bij te wonen. De bijeenkomst start om 14.00 uur in Dorpshuis de Ruitenvelder in Froombosch. Wethouder Jan Jakob Boersma opent de bijeenkomst.

  • Sluiting huisartsenpost Hoogezand verlies voor inwoners

    “De gemeente Midden-Groningen beschouwt de mogelijke sluiting van de post Hoogezand van de Doktersdiensten Groningen als een verlies voor de inwoners van Midden-Groningen,” aldus wethouder Jan Jakob Boersma die deze boodschap inmiddels in een gesprek heeft overgebracht. De huisartsen in de provincie Groningen zijn samen verantwoordelijk voor de Doktersdiensten Groningen en zullen over de mogelijke sluiting nog een besluit gaan nemen.

  • Dichter Henk Puister zorgt voor ‘bliedschop’.

    Vorig jaar hadden de broers Henk en Bé Puister veel succes met hun bundel ‘Weerom noar vrouger’; een eerbetoon aan hun overleden vader. Binnen 2 maanden was de hele oplage van 450 exemplaren uitverkocht. Zij overwegen om in 2019 of 2020 een nieuw boek uit te geven. Maar eerst worden nu de laatste exemplaren van Henk’s dichtbundel ‘Bliedschop veur t bezeren’ aangeboden.
    Dichter Henk Puister zorgt voor ‘bliedschop’.

  • Schadeafhandeling TCMG vanuit Hoogezand

    De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is voortaan gevestigd aan de Techniekweg 1 in Hoogezand. Met de verhuizing is het bezoekadres van de TCMG nu centraler gelegen in het aardbevingsgebied. De vestiging in de regio Groningen was al vastgelegd in het Besluit mijnbouwschade Groningen op basis waarvan de TCMG in maart van dit jaar van start ging. Het gebouw in Hoogezand is voorzien van ontvangstruimten voor bezoekers die er in gesprek kunnen met bijvoorbeeld een zaakbegeleider.

  • Rijdende Popschool gaat door dankzij sponsoren

    Na een onzekere periode voor De Rijdende Popschool is er goed nieuws voor de stichting. De activiteiten in 2019 in de provincie Groningen kunnen voortgezet worden dankzij een substantiële bijdrage van de Smurfit Kappa Foundation. De Rijdende Popschool kan voorlopig weer vooruit om ook dit schooljaar naar dorpen in de provincie Groningen en Drenthe te rijden. Met deze bijdrage mag De Rijdende Popschool investeren in nieuwe instrumenten, apparatuur en auto’s.

  • Leerlingen in Slochteren ontbijten met burgemeester

    Voor de zeventien leerlingen van groepen 7 en 8 begon de dag met het klaarzetten van de ontbijttafel in het oude gemeentehuis in Slochteren. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn was door de leerlingen uitgenodigd om met hen mee te eten. De burgemeester kwam niet met lege handen, hij ‘betaalde’ zijn maaltijd met een cheque van 300 euro. Dit geld wordt aan Stichting Kinderpostzegel gedoneerd door de organisator van het Nationaal Schoolontbijt.

  • De tuinen van Mien Ruys

    Woensdag 21 november 2018 wordt er in de grote zaal in het A.G. Wildervanckhuis een lezing gegeven door Monique Bruins-Slot. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Groei & Bloei Veendam en omstreken en is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 2,00. Aanvang 19.30 uur.

  • Burgemeester samen met brandweer op kraambezoek

    Woensdag 7 november 2018 was burgemeester Adriaan Hoogendoorn op kraambezoek bij de familie Smits. De burgemeester overhandigde hen persoonlijk een paar cadeautjes voor hun pasgeboren zoon Levano en zijn broertjes. De brandweer heeft ook een brandveiligheidscheck gedaan en een rookmelder in de woning van de familie Smits geplaatst.
    Burgemeester Adriaan Hoogendoorn samen met brandweer op kraambezoek
    Brandpreventieweken

  • Koekvormpjes ontwerpen en lezing over voeding.

    Koekvormpjes ontwerpen
    Koekjes die er aantrekkelijk uit zien smaken nét iets lekkerder. Ontwerp daarom nu jouw eigen koekvormpje en laat deze uitprinten met de 3D printer in de Bibliotheek Hoogezand. Deze activiteit is voor jong en oud en er zijn geen kosten aan verbonden. Kom langs op: dinsdag 27 november 13.30-16.30 uur of donderdag 29 november 13.30-16.30 uur.

  • Zorg om sluiting huisartsenposten

    Mensen kunnen de hele dag ziek worden, maar kunnen slechts een beperkt deel van de dag terecht bij hun huisarts. 's Avonds en 's nachts moet men naar de huisartsenpost voor spoedeisende zorg. Je zou verwachten dat in elke plaats van enige omvang een dergelijk post bestaat. Dat is lang niet het geval, sterker nog, de dienstverlening van de huisartsenposten in de provincie Groningen staat onder druk. Voor GroenLinks aanleiding hierover schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

  • Permacultuur en voedselbos

    Permacultuur is hot en voedselbossen zijn trendy! De Velt-afdeling Groningen organiseert twee lezingen ‘Permacultuur en voedselbos’:  op 25 november in samenwerking met Kunsthuis Oal Eer in Godlinze en op 29 november met de Natuur en Milieufederatie Groningen in stad Groningen. De lezingen worden gehouden door landschapsarchitecte Letitia van der Merwe uit Eelde. Aanleiding voor de lezing is het verschijnen van het gloednieuwe Velt-boek ‘Permacultuur’, dat ook tijdens de lezingen te koop is.

    Lezing ‘Permacultuur en voedselbos’ Velt Groningen

  • Vergadering ouderenraad Midden-Groningen

    Donderdagmorgen 15 november houdt de Ouderenraad Midden-Groningen haar maandelijks overleg in het voormalige gemeentehuis van Slochteren. In de Ouderenraad is afgesproken dat de Ouderenraad een aantal keren per jaar op een andere locatie in de gemeente zal vergaderen. Dit, om ook de oudere inwoners in hun eigen omgeving op te zoeken en met hen mogelijke problemen van de wijk of het dorp door te spreken.

  • Zingen voor CDA tijdens Sint Maarten

    Kinderen in meerdere dorpen in de gemeente Midden-Groningen konden tijdens de jaarlijkse viering van Sint Maarten zingen bij een kraam van de lokale CDA-afdeling. Een herkenbare groene statafel in de dorpscentra markeerde de ‘voordeur’ van de christendemocraten in drie dorpscentra.  In Siddeburen, Schildwolde en Zuidbroek stonden CDA-ers klaar met een schaal snoep  voor kinderen die met de prachtigste lampions langs de deuren gingen. Het idee voor de Sint-Maartenactie ontstond vorig jaar, tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

  • 25 Jaar Cantorij Wagenborgen

    In 1993 kwam een klein groepje kerkmuziekminnende mensen in Wagenborgen bij elkaar. Ze wilden meer liturgische muziek zingen en beleven dan tot dan toe mogelijk was. Het initiatief gelukte. Cantorij Wagenborgen groeide uit en ontwikkelde zich tot wat het nu is, een onafhankelijke cantorij, niet gebonden aan een gemeente of parochie, de oecumene hoog in het vaandel. Ook uit andere plaatsen sloten zangliefhebbers – met  verschillende kerkelijke achtergronden –  zich aan. Vanuit Siddeburen, Oostwold, Woldendorp, Spijk, Godlinze en Bierum wordt elke maandag de reis naar de repetitie gemaakt!

     Jubileumconcert – 25 jaar Cantorij Wagenborgen

  • Opening 3-minute-store brandweer uitgesteld

    Brand ontstaat vaak tijdens heel gewone situaties. Hoe makkelijk brand in huis ontstaat, zie je in de tijdelijke winkel van Brandweer Groningen. Je kunt ervaren hoe het is om te vluchten en natuurlijk al je vragen over brand stellen. De winkel is open van vrijdag 30 november tot en met zaterdag 22 december. De winkel zou eerder opengaan maar de opening is uitgesteld omdat werkzaamheden aan het pand uitliepen.
    Opening 3-minute-store van brandweer in Hoogezand uitgesteld naar vrijdag 30 november

  • Eerste Grode Grunneger Dictee

    Op woensdag 12 december vindt de eerste editie plaats van het Grode Grunneger Dictee.  Het dictee, waarin het Gronings centraal staat, is de opvolger van het Hogelandster Dictee. Het Grode Grunneger Dictee wordt gehouden in het der Aa-Theater in Groningen. Het thema van de avond is dikkedakken, oftewel lekker eten. Het dictee wordt samengesteld door docente Groninger taal- en letterkunde Coby Vermeeren-Thedinga. Riemke Bakker, toneelspeelster bij theatergroep Waark en docente Gronings, zal het dictee voorlezen.

  • Kerstmarkt ZINN locatie De Burcht

    Zaterdag 8 december 2018 is er een gezellige kerstmarkt van 12.00 – 16.00 uur in ZINN locatie De Burcht. Met een ruim assortiment aan grote en kleine winter- en kerstartikelen, zoals vogeltaarten, streekproducten, tassen, portemonnees, onderkleding, nachtkleding, baby-artikelen, honing, kaarsen, wijn, mutsen, sjaals, sieraden.
    De Buurthuiskamer De Burcht verkoopt haar overheerlijke snert, ook om mee te nemen en Buurthuiskamer de Ruyterstraat bakt op veler verzoek weer spekkedikken. Verder worden er poffertjes, kniepertjes en rolletjes verkocht.

  • Informatiebijeenkomst Kindcentrum Slochterveldweg

    In het kader van het bouwen van stevige en toekomstbestendige scholen, komt in Slochteren een nieuw kindcentrum. De gemeente Midden-Groningen wil graag met haar inwoners in gesprek over de stand van zaken rondom dit kindcentrum. Daarom is er op dinsdag 20 november tussen 19:00 en 20:30 uur voor alle geïnteresseerden een inloopbijeenkomst in de Duurswoldhal aan de Slochterveldweg 1 in Slochteren.
     
    Nieuw kindcentrum

  • Groningen voorop bij aanpak intensieve veehouderij

    GroenLinks is blij dat in de provincie Groningen de uitbreiding van het aantal dieren in de gangbare Intensieve Veehouderij niet meer mogelijk is. De partij heeft jarenlang daarvoor gestreden met als resultaat dat Groningen de eerste provincie is waar dit wordt gerealiseerd. Alleen in de biologische kippen- en varkenshouderij is na 1 januari 2019 nog uitbreiding mogelijk.

  • Wandeling van borg naar kerk

    Op zondag 25 november kunt u mee wandelen van de Fraeylemaborg naar de Hervormde Kerk in Slochteren. Onder leiding van een gids loopt u vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg naar de eeuwenoude kerk met zijn karakteristieke vrijstaande toren. De route voert door het dorplint van Slochteren en onderweg is er aandacht voor de historische relatie tussen de borg en de kerk.

  • Theatervoorstelling Goh! in Hellum

    De drie Protestantse gemeenten de Woldkerken, Slochteren en Kolham presenteren de theatervoorstelling Goh!, Een voorstelling over de Joodse Thora. Op zondagmiddag 25 november brengen Roeland Busschers en Dick van Veen samen met Klezmerband Mesjogge, in de kerk van Hellum, de levendige muziektheatervoorstelling Goh! Zij spelen twee rabbijnen die de toeschouwers meenemen in de bijzondere wereld van de Joodse Thora en Talmoed.

  • Theaterstuk de Watervloot, doe je mee?

    Het bestuur van stichting De Watervloot nodigt inwoners uit de regio uit om mee te werken aan een nieuwe theatervoorstelling getiteld ’De Dochter van Martenshoek’,  die na de zomervakantie van 2019 in première zal gaan. Men zoekt contact met enthousiaste en talentvolle acteurs, zangers, dansers en musici uit de regio. Amateurs, semi-amateurs en professionals; iedereen kan in principe meedoen.

  • Smakelijke activiteiten in Bibliotheek

    Bibliotheek Veendam pakt de maand november uit met smakelijke activiteiten. Woensdag 21 en 28 november is er weer van alles te beleven én te proeven! Gekke proefjes en recepten
Heb je zin om eens iets geks te maken? Of wil je wel eens een proefje doen met eten? Kom dan woensdag 21 november zelf of met je (klein)kind naar de Bibliotheek. Deze middag serveert de Bibliotheek samen met Albert Heijn Autorama een gratis proeverij. De vrije inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

  • Koffie èn concert in vanBeresteyn

    Op 25 november, om 11.00 uur kun je in vanBeresteyn een bijzonder kopje koffie drinken: Jazeker…..je leest het goed mèt concert! Symfonieorkest ‘Educa Symfonia’ zorgt deze zondag voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, o.a.: gedeeltes uit de suite ‘Sigurd Jolsafar’ van Edvard Grieg en ’Lord of the Rings’.

    Koffie èn concert in Congres- en Cultuurcentrum vanBeresteyn door Educa Symfonia

  • Kerstmarkt brandweermuseum en de Klimroos

    Zaterdag 8 december 2018 organiseert de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen weer een gezellige kerstmarkt. Dit jaar in samenwerking met Kwekerij de Klimroos. Er zijn diverse kramen op de kerstmarkt met diverse kerst decoraties en andere artikelen die mooi staan opgesteld in het brandweermuseum. Ook zijn onze voertuigen en andere brandweermaterialen te bezichtigen tijdens de leuke  kerstmarkt.

  • Christmas Fair Saints & Angels

    De Christmas Fair 'Saints & Angels' is inmiddels een begrip in Noord-Nederland en ver daarbuiten. Ook dit jaar ademt de boerderij van Tuingoed Foltz in Meeden drie weekends – 24/25 nov, 1/2 dec èn 8/9 dec – een wel heel oorspronkelijke kerstsfeer; Frans-landelijk met een accent op oud en doorleefd. Daarbinnen is de variatie groot. Van engelen tot heiligenbeelden, van fonkelende kroonluchters tot sfeervolle kandelaars, van glaswerk tot prachtige serviezen.

  • Naturalisatieceremonie

    Maandag 19 november hebben mw. Zouri met haar vier kinderen Samer Aydi, Khalil Aydi, Mohammad Aydi en Yasmin Aydi, mw. Awudu, mw. Janna Karlenovna Movsesian en haar twee dochters Armine Gagikovna Movsesian en mw. Miline Gagikovna Movsesian, mw. Anatolievna Zerkina en mw. Paikem Jateman het Bewijs van (bekendmaking) Nederlanderschap van burgemeester Adriaan Hoogendoorn ontvangen.
    Naturalisatieceremonie

  • Subsidie voor Taalhuis Midden-Groningen

    Het Taalhuis Midden-Groningen heeft € 95.000 uit de subsidieregeling Tel Mee met Taal van het rijk gekregen. Daarmee kan het Taalhuis Midden-Groningen starten met het programma Taal voor Thuis. Dit is een programma dat ouders ondersteunt om hun kinderen met huiswerk te helpen. Voor alle ouders zijn er bijeenkomsten rond het thema: “Help je kind met school”. De ouders die graag een update van hun eigen schoolkennis willen of die het zelf moeilijk hebben met rekenen, schrijven of computers, kunnen via het Taalhuis extra informatie of lessen krijgen.

  • Verkeersaanpassingen fusieschool Muntendam

    Twee basisscholen in Muntendam (OBS Burgemeester Verkruisenschool en de OBS Europaschool) zijn op 1 augustus 2018 gefuseerd. De gefuseerde basisschool geeft nu onderwijs vanaf één locatie, de OBS Burgemeester Verkruisenschool. Het aantal leerlingen is fors toegenomen waardoor er ook meer verkeer is. Het is daarom nodig dat de openbare ruimte wordt aangepast (extra parkeerplaatsen, aanleg voetpad en aanleg van eenrichtingsverkeer via een kiss and ride zodat kinderen afgezet kunnen worden maar er niet geparkeerd hoeft te worden) zodat alle leerlingen veilig van en naar school kunnen.

  • GroenLinks stelt kandidatenlijst vast

    Op zaterdag 24 november a.s. gaat GroenLinks de kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 vaststellen. U bent daarvoor van harte uitgenodigd. De ledenvergadering waarop over de lijst wordt besloten vindt plaats in De Broeckhof, W.A. Scholtenweg 18 te Zuidbroek. De vergadering begint om 10:30 uur en start met een huishoudelijk deel. Tegen 11:30 uur wordt begonnen met het vaststellen van de kandidatenlijst. De verwachting is dat rond 11:50 uur duidelijk zal zijn wie de lijsttrekker van GroenLinks wordt bij de Statenverkiezingen.

  • Lezing honorair consul van Letland

    Katarina Hartgers is de dochter van de Nederlandse kapitein Hartgers en de Letse Melita Rumberga. Ze groeide op in Nederland. Na de herwonnen onafhankelijkheid van Letland vertrok ze in 1993 voor één jaar naar Letland om een kijkje te nemen bij haar grootmoeder op de boerderij. Zoals ze het zelf omschrijft: 'Om koeien te melken en de Letse taal onder de knie te krijgen.'
    Lezing door Katarina Hartgers, honorair consul van Letland

  • Gesprek ziekenhuisvervoer WMO afgebroken

    Het overleg op 22 november tussen de gemeente Midden-Groningen, verschillende taxichauffeurs en de FNV is door de FNV afgebroken. Op 18 oktober hebben de FNV en de taxichauffeurs aan wethouder Jan Jakob Boersma een open brief overhandigd waarin zij hun zorgen hebben geuit over het voorgenomen besluit van de gemeente om het vervoer naar het ziekenhuis door vrijwilligers uit te voeren.  Dit vormde de aanleiding voor het nadere gesprek.