Lezing honorair consul van Letland

Katarina Hartgers is de dochter van de Nederlandse kapitein Hartgers en de Letse Melita Rumberga. Ze groeide op in Nederland. Na de herwonnen onafhankelijkheid van Letland vertrok ze in 1993 voor één jaar naar Letland om een kijkje te nemen bij haar grootmoeder op de boerderij. Zoals ze het zelf omschrijft: 'Om koeien te melken en de Letse taal onder de knie te krijgen.'
Lezing door Katarina Hartgers, honorair consul van Letland
Van dat boerenleven kwam niets terecht. Katharina maakte de moeizame omschakeling mee van een communistische geleide maatschappij naar een democratie. Een omschakeling met horten en stoten en flink wat kinderziektes. Het land in ombouw veranderde in snel tempo en viel in 2008 in verschillende crises. Salarissen werden, om de staatsschuld niet te laten oplopen, gehalveerd. De Letten krabbelden er echter weer bovenop.

Katarina begon met Nederlandse taal te onderwijzen aan Letten op de Universiteit van Riga, kwam op de Economische Afdeling van de Nederlandse ambassade te werken en coördineerde onder andere de reizende expositie over Anne Frank ‘Een geschiedenis van vandaag’, die ook in Letland te zien was. Met twee collega’s vertaalde ze het dagboek van Anne Frank naar het Lets.

Een jaar in Letland werden er uiteindelijk elf. In haar lezingen neemt ze de toehoorders mee naar het Letland van verleden en heden en gaat ze in op de cultuurverschillen die er nog zijn. Op 29 mei 2018 werd Hartgers benoemd tot honorair consul voor Letland in Amsterdam.

Veenkoloniaal Museum Veendam
Woensdag 28 november 2018
20.00 uur
Entree 5,00 euro
Museumkaarthouders en Vrienden van het Museum gratis toegang

 

Reactie toevoegen