november 2017

  • Jaap Westerdiep-lezing

     “Een begraafplaats is een geschiedenisboek ”
    Hoogezand - Op donderdag 9 november a.s. om 14.00 uur vindt in de raadszaal van het gemeentehuis te Hoogezand voor de vierde keer de Jaap Westerdiep-lezing plaats. Mevrouw Nel de Boer-Feitsma houdt een lezing getiteld: “Een begraafplaats is een geschiedenisboek". Tijdens de lezing gaat ze in op het werk van de Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en de bijzonderheden van de zes begraafplaatsen en kerkhoven die onder deze stichting vallen.  
  • Geslaagde toneelavond G.O.N.N.

    Op vrijdag 3 november heeft de toneelgroep Emmercompas een uitvoering gegeven in het dorpshuis De Menterne te Muntendam. Het stuk heette “Wees toch wiezer Geesie” in drie bedrijven. De toneeluitvoering was in het dialect wat voor de bezoekers als zeer plezierig werd ondervonden. Na de uitvoering was er zoals altijd een leuke verloting. Volgend najaar gaan men weer een toneelavond organiseren in het dialect. Al met al kan Gehandicapten Organisatie Noord Nederland op een geslaagde avond terug kijken.

  • Oliebollenkraam weer open

    De klok is weer een uur terug gezet en de temperatuur gaat weer naar beneden, de dagen worden korter. En de oliebollenkraam van Speelman komt weer terug in Zuidbroek t.o. de Coop. Vanaf vrijdag 10 november zal de kraam er weer staan t/m oudjaarsdag.
    Dit jaar komt Cheryl Speelman met een nieuwe oliebollenkraam, deze is aangekocht en gedurende de zomermaanden geheel verbouwd. En hebben we getracht de uitstraling van Speelman`s oliebollen te behouden. Met man en macht worden er nu nog de puntjes op de i gezet om alles klaar te krijgen.

  • PvdA bezoekt Kolham, Siddeburen en Overschild

    Afgelopen zaterdag is de PvdA in de Lijwiekstee geweest om hier hand en span diensten te verrichten. Het was een leuke middag en we hebben in het zorghotel meegeholpen. Thea heeft soep gekookt voor de afdeling voor jongeren en we hebben een klein beetje kunnen helpen op de afdeling met demente bejaarden. Wat een prachtig concept! We gaan dit binnenkort nog eens over doen!
  • Vrijwilligersprijs Menterwolde uitgereikt

    Muntendam - Vorige week woensdag waren 170 mensen present in de Menterne voor de uitreiking van de vrijwilligersprijs 2017. Er waren zes personen genomineerd en zes vrijwilligersorganisaties. Jan Henk de Groot zorgde voor Groningstalige muziek. De aanwezige vrijwilligers werden bediend door Burgemeester en wethouders en de directeur van Kwartier, Zorg en Welzijn. 
  • Bazaar en rommelmarkt

    Hoogezand - De Baptistengemeente Hoogezand Beukemastraat houdt woensdag 15 november 2017 haar jaarlijkse bazaar en rommelmarkt. De dag zal starten om 10.00 uur met de opening van de rommelmarkt. Daarna een gezellige avond met Rad van Avontuur. 's Middags zijn er voor de kinderen speciale spellen met gratis schminken. Alle activiteiten zullen plaatsvinden in het kerkgebouw aan de Beukemastraat 26. Het belooft een mooie dag te worden met veel variatie. Iedereen is welkom om langs te komen.

  • Inzamelactie Woldkerken

    Op zaterdag 18 november houdt de diaconie van de Prot. Gem. de Woldkerken weer een inzamelingsactie. Deze keer voor zowel Kledingbank Maxima als voor de Voedselbank. Inbrengen kan die dag tussen 14.00 en 16.00 uur in
    • Noordbroek: in de hal van Gockingaheem
    • Schildwolde: in de leerkamer achter de kerk bij de Juffertoren)
    • Hellum: in dorpshuis Tonegido
    Voor Maxima is er naast dameskleding vooral behoefte aan spijkerbroeken en schoenen voor heren en winterkleding voor de schoolgaande jeugd. Ook accessoires als sieraden, tassen, schoenen, etc. zijn zeer welkom!

  • Concert Las Niñas y Compadres

    Muntendam - Op zondagmiddag 19 november is er een concert van Las Niñas in de Kerk Protestantse Gemeente te Muntendam. Salonorkest Las Niñas speelt deze middag een zeer gevarieerd programma. Nomi de Ridder en Bert Kraan zingen bekende liederen uit onder andere musical en operette. Het orkest speelt werken van Strauss, Lehar, Dvorak, en het tweede deel uit pianoconcert nr. 21 van Mozart.

  • Beelden in de Heemtuin

    Muntendam - Paddenstoelen worden vaak gefotograveerd, mooie plaatjes, heldere kleuren. Maar wat als je dit in 3D beelden doet? De vereniging vrienden van de Heemtuin geeft op donderdag 9 november a.s. om 19.30 uur een speciale paddenstoelen voorstelling. Jan Menzinga gebruikt voor zijn beelden de 3D techniek. U heeft het idee dat u de paddenstoelen zo kunt oppakken, zo echt zijn de beelden. Buiten is het wel zo’n beetje gebeurd met het paddenstoelen seizoen, maar binnen kunnen we nog even genieten. We zien u graag in het paviljoen van de Heemtuin aan de Nieuweweg in Muntendam.

  • Grunnigermiddag

    Oafgelopen joarmaarkt waren wie wat laidjes aan t zingen bie de kroam van de kerke. We werden aansproken deur ain vraauw dei vroug of wie ook verzoukjes deden. As wie t nummer kenden, den gingen wie dizze zingen, mor wie kenden t laidje nait. Toun wie t laidje op gingen zuiken, waren wie blaide verrast. T laidje dat aanvroagd was, was ‘Jezus is gain Sint Nikloas’ gezongen deur Bert Hadders. Over dit thema wilden wie wel meer waiten. Doarom hebben wie Fokko van der Struik uutneudigd om wat over dit thema te vertellen.

  • Anatevka

    Operettevereniging Pro Burletta te Hoogezand en Muziektheater De Kanaalstreek te Stadskanaal brengen in 2018 de wereldberoemde musical van Jerry Bock ANATEVKA op de planken. Momenteel wordt er druk gerepeteerd zowel in Hoogezand als in Stadskanaal. Gepland staan 2 voorstellingen in het Kielzog en wel in februari, waarna in maart een voorstelling in theater Geert Teis wordt gegeven. Een prachtige musical met beroemde melodieën: Als ik toch eens rijk was, Het Avondgebed en nog vele andere. De muzikale leiding : Martijn Jager, Robert Gangelhof en Aleq Tryfanenkau.

  • Vertelcafé ‘Oude stijl’

    Overschild - Op zaterdag 11 november a.s. herbergt ‘De Pompel’ in Overschild het laatste Slochter Vertelcafé ‘Oude stijl’. Dit vertelcafé heeft als thema ‘de Overgang’, doelend op de per 1 januari 2018 komende veranderingen. Het belooft een gezellig en vrolijk vertelcafé te worden met mooie verhalen, verteld door de vertelgroep Pazzipanten en als ‘afscheidscadeautje’ voor onze vertellers en het vaste publiek uit de gemeente Slochteren een optreden van de Groninger troubadour Jan Henk de Groot.

  • Witboek Versterking Overschild

    Overschild - Afgelopen zaterdag werd dit witboek overhandigd aan wethouder Boersma van Slochteren en de heer Hans Alders,  Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Ook voor de inwoners van Overschild hebben de aardbevingen grote gevolgen. Veel huizen hebben aanzienlijke schade. Als het goed is start de versterkingsoperatie in het dorp over niet al te lange tijd, echter hoe en wat is nog steeds niet bekend.
  • Sinterklaas met veel zwarte Pieten naar Zuidbroek

    Zuidbroek - Het is bijna weer zover. Zaterdag 25 november belooft weer een spannende dag te worden. Sinterklaas heeft aangegeven dat hij met een boot vol zwarte Pieten naar Zuidbroek komt. Als de navigatie-piet goed zijn werk doet en hij stuurt de schipper de goede kant op, dan zal Pakjesboot 12 om ongeveer 13.30 aanmeren bij het dorpsplein “Aan t Wotter”. 
    Sinterklaas met veel zwarte Pieten naar Zuidbroek
  • Pronkjewails in Harkstede

    U komt toch ook in Harkstede zaterdag 11 november? Dan wordt weer het Rondje Harkstede gehouden. U kunt dan weer de pronkjewails van Harkstede bezoeken. De monumentale kerk, Hoofdweg 63, is open. De kerk zal aan de binnenkant worden gerestaureerd. Aanvankelijk werd gedacht dat de restauratie in januari 2017 zou beginnen. Misschien wordt het nu eind 2017.  Er moet eerst nog onderzoek plaatsvinden en dit is nog niet afgerond. 
  • Ontbijten met de burgemeester

    Muntendam - Afgelopen woensdag heeft groep 8 van obs de Tandem uit Zuidbroek samen met meester Jasper heerlijk en bovenal gezond ontbeten met burgemeester Munniksma in de raadzaal. 
    Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarin ruim 550.000 kinderen samen gezond hebben ontbeten op zo’n 3.000 basisscholen, wordt benadrukt hoe belangrijk een goed ontbijt is voor de gezondheid. 
  • Mark Rutte vraagt steun kiezer

    Woensdag 22 november zijn er in Midden-Groningen herindelingsverkiezingen. 'De lokale politici die dan worden gekozen, zijn verantwoordelijk voor wat er in je stad of dorp gebeurt. Ik wil mensen dus vooral oproepen om te gaan stemmen. En natuurlijk hoop ik dat kiezers hun stem op de VVD uitbrengen!', aldus Mark Rutte. Rutte zal op zaterdag 18 november een bezoek brengen aan Hoogezand, één van de gemeenten die onderdeel uit gaat maken van Midden-Groningen. In het centrum van Hoogezand zal de bekende VVD Bakkie Doen-truck staan.

  • Lichtje lopen bij CDA

    Kinderen in heel Midden-Groningen hebben op 11 november hun Sint-Maartenlied laten horen bij een stand van CDA Midden-Groningen. In Noordbroek, Sappemeer, Harkstede en Siddeburen stonden CDA’ers klaar met snoep, belleblazen en kleurplaten. Ondanks het slechte weer was het druk in de dorpscentra, waar kinderen hun tassen vulden met allerlei lekkernijen. Regelmatig stond er een rij wachtenden bij de CDA-stands.
  • Zo kan het ook!

    De PvdA Midden-Groningen heeft vrijdag de opbrengst van de kleding actie aangeboden aan Kledingbank Maxima Hoogezand Sappemeer en Menterwolde.
    Namens de PvdA waren Anja Woortman en Anja van Duren aanwezig om de opbrengst te overhandigen. Naast een bestelbus vol kleding was er ook een geld bedrag gedoneerd die gedeeld is zodat beide locaties ook een bedrag hebben mogen ontvangen van € 78,40.
    Zo kan het ook!
  • Geslaagde bridgedrive

    Een bridgedrive is een leuke manier om geld voor een goed doel te genereren. Al enkele jaren organiseert de Commissie Maatschappelijke Activiteiten van de beide Sappemeerster Odd Fellowloges een bridgedrive. Met maar liefst 46 paren was het een gezellige avond in Dorpshuis ‘De Klabbe’ in Foxhol. De netto-opbrengst bedroeg 770 euro en is bestemd voor Stichting De Brug in Hoogezand-Sappemeer. ºDeze stichting organiseert sport, spel en recreatieve activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking.

  • Een plek waar je je thuisvoelt

    Mieke Bos de nummer twee op de lijst van de VVD Midden-Groningen, momenteel fractievoorzitter in Menterwolde, stelt dit als hoogste prioriteit. De VVD wil van Midden-Groningen een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Een fijne plek waar je betaalbaar kunt wonen in een goed onderhouden leefomgeving met in ieder geval basisvoorzieningen in alle kernen.
    Mijnbouwschade moet ruimhartig vergoed worden. Midden-Groningen zou een gemeente moeten zijn waar mensen met ondernemerszin volop de ruimte krijgen.
  • Uw belangen zijn onze belangen

    Ja, één keer per vier jaar mag u een nieuwe gemeenteraad kiezen. Door de herindeling van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, mogen de inwoners van deze gemeenten een paar maand eerder naar de stembus, nl. 22 november a.s. Dit keer heeft u de keuze uit liefst 11 partijen die deelnemen aan deze gemeenteraadsverkiezingen. Partijen die landelijk georganiseerd zijn en lokale partijen.
  • Een goed vrijwilligersbeleid

    Hoe zorgt u ervoor dat vrijwilligers bij uw organisatie blijven? En dat u een aantrekkelijke organisatie bent voor nieuwe vrijwilligers? Heeft uw organisatie een goed vrijwilligersbeleid? Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk? Op 21 november organiseert het Vrijwilligerscollege een workshop voor organisaties die de zaken goed willen regelen voor hun vrijwilligers. 
  • Een computer in ruil voor vrijwilligerswerk

    De Computerbank in de Stad Groningen hoopt de komende jaren te kunnen uitbreiden naar een groot deel van de provincie. Vorig jaar werden al de eerste computers verstrekt aan de Stadjers. Sinds september is de Computerbank ook officieel actief in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. "Een hele mooie ontwikkeling,’’ vinden Ernst Nool en Taco van der Kooij van de Computerbank. "Door financiële steun van de gemeenten Groningen en Midden-Groningen kunnen we nu nog meer mensen blij maken met een goede gebruikte computer. Volgens de beide heren is er nog steeds veel vraag naar een computer.

  • Spoor en Modelbouwdagen

    Veendam - De Model Rail Groep organiseert voor de 22e keer de tweedaagse Noordelijke Spoor en Modelbouwdagen. Het grootste Modelbouw spektakel van Noord Nederland. Deze vinden plaats op zaterdag 18 en zondag 19 november 2017 in de Sorghvliethal te Veendam. Het evenement, waar jaarlijks een grote verscheidenheid aan hobby's  wordt getoond, trekt de laatste jaren veel bezoekers, niet alleen uit de wijde omgeving, dus ook van onze oosterburen.
  • Concert Las Ninãs

    Muntendam - Stichting van Oeckelenorgel organiseert zondagmiddag 19 november een concert van Las Ninãs in de Kerk Protestantse Gemeente te Muntendam. Salonorkest Las Ninãs speelt deze middag een zeer gevarieerd programma. Nomi de Ridder en Bert Kraan zingen bekende liederen uit onder andere musical en operette. Het orkest speelt werken van Strauss, Lehar, Dvorak en het tweede deel uit het pianoconcert nr. 21 van Mozart.

  • Viering 170 jarig bestaan

    Sappemeer - De doopsgezinde kerk in Sappemeer (1847) viert haar 170ste verjaardag met een orgelconcert. Organist is Lukas Jan Schoonbeek. Hij studeerde hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Theo Jellema en slaagde in 2010 voor zijn Bachelor diploma. Hij behaalde eerste prijzen op verschillende concoursen, waaronder een eerste prijs op het internationale Andriessen/De Klerk concours. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 19 november. Het orgel is een rijksmonument.

  • Uitstel verhuizing bibliotheek

    De bibliotheek in Zuidbroek blijft voorlopig in dorpshuis De Broeckhof. Vanwege bezuinigingen was het de bedoeling dat de bibliotheek dit jaar zou verhuizen van het dorpshuis naar brede school Het Kwartet. Voor de komende jaren zijn er echter werkzaamheden gepland aan Het Kwartet. Het pand wordt verstevigd en mogelijk verbouwd om het aardbevingsbestendig te maken. Daarom wil het college de verhuizing uitstellen. Als de bibliotheek dit jaar verhuist naar de brede school, is de kans groot dat ze vanwege de werkzaamheden nog een keer moeten verhuizen.

  • Sinterklaas in Meeden

    Sinds een aantal jaren organiseert een werkgroep van de Dorpsadvies Raad Coöperatie (DRC) de intocht van Sint Nicolaas in ons mooie dorp Meeden.
    Op welke manier de Goedheiligman dit jaar naar Meeden komt is voorlopig nog een verrassing. We zullen het zien als hij op 25 november tegen 14.00 uur aankomt bij het Dorpshuis. Wel is aangekondigd dat de Sint ongeveer 20 Zwarte Pieten mee zal nemen uit Spanje en dat hij om ongeveer 13.30 uur zal vertrekken uit Meeden-West.
  • Kerstconcert op ‘Welgelegen’

    De Odd Fellows willen hun gift aan Stichting De Brug graag nog wat verhogen. Daarom organiseren zij op zondagmiddag 10 december a.s. in Borg ’Welgelegen’ in Sappemeer een prachtig Kerstconcert verzorgd door Wim van der Laar. Hij brengt dit jaar niet alleen zijn jongenskoor mee, maar ook het Kielzog Jeugdkoor. Dat belooft weer erg mooi te worden! Wim staat altijd borg voor kwaliteit én originaliteit. Met de opbrengst van de kaartjes helpt u het goede doel, Stichting De Brug.

  • Veenkoloniaal Symfonie Orkest in Hellum

    Onafhankelijkheid is hot en op steeds meer plekken in de wereld wordt er over gediscussieerd. Meningen kun je uitwisselen, gevoelens kun je delen. Muziek vertolkt gevoelens en kan zowel verbinden als onderscheiden. Zelfs binnen een samenleving heeft iedere subgroep zijn eigen muzikale taal; vrouwen, mannen, jongeren, kerkgenootschappen, fans etc. om zich te verbinden of juist te onderscheiden van de rest.
  • Pijnklachten bij nat, koud weer

    Veendam - De klok is verzet en de r is al even in de maand. Ofwel, het is eerder donker en het weer is nat en koud. Voor velen niet het meest ideale seizoen, met name mensen met reuma en artrose. Kou en vochtigheid doet de gewrichtspijn en stijfheid in de spieren namelijk toenemen. Dit zien wij ook terug bij de patiënten in onze praktijk aan de Steenstraat 10 in Veendam. Hier geven we hen uitleg over de klachten, adviezen over wat ze zelf kunnen doen en behandelen wij de pijnklachten.
  • Lindberg-Event bij Greving & Greving

    Veendam - De Deense brillenfabrikant Lindberg wordt door de internationale brillenbranche als het ultieme designmerk beschouwd en heeft meer internationale designprijzen ontvangen dan welk ander brillenmerk dan ook. Greving & Greving Opticiens was 30 jaar geleden de eerste dealer van dit topmerk in Nederland. In de vestiging in Veendam is van woensdag 22 november tot en met zaterdag 25 november de uit meer dan 800 modellen bestaande Lindberg-collectie te bewonderen.
  • Alternatieve feiten? Absoluut!

    Waarheid in een wereld waarin niemand gelijk heeft Wie heeft er gelijk? Een belangrijke en eeuwenoude vraag. Vroeger was het de kerk die dat bepaalde. Maar sinds we ons in de Moderne tijd aan dat instituut ontworsteld hebben is wetenschap daarvoor in de plaats gekomen. Wat wetenschappelijk bewezen was, werd de absolute waarheid. 
  • Saints & Angels

    Meeden - De Christmas Fair 'Saints & Angels' is inmiddels een begrip in Noord-Nederland en ver daarbuiten. Ook dit jaar ademt Tuingoed Foltz in Meeden drie weekends - 25/26 nov, 2/3 dec èn 9/10 dec - een wel heel oorspronkelijke wintersfeer; Frans-landelijk met een accent op oud en doorleefd. Daarbinnen is de variatie groot. Van engelen tot heiligenbeelden, van fonkelende kroonluchters tot sfeervolle kandelaars, van glaswerk tot prachtige serviezen.
  • Golden Oldies

    Met een zeer rijke volleybalhistorie wijdt Krathos een gedeelte van de 5e editie van 24-Smashing aan de “Golden Oldies”. Daar waar volleybalvereniging Krathos dit jaar eveneens de 5e verjaardag viert, gaat het volleybal binnen de gemeente ruim 87 jaar terug in de tijd. Zeker met Formido/DAK vierde het volleybal gloriejaren met kampioenschappen in de 1e divisie, internationals uit Hoogezand-Sappemeer en nationale volleybalsuccessen in de beker.