november 2015

 • Collecte Nierstichting

  In Zuidbroek is tijdens de collecte voor de nierstichting €1292,73 door de inwoners geschonken; ruim €230 meer dan vorig jaar. Daarvoor hartelijk dank aan de gevers maar ook aan de 30 collectanten en 3 wijkhoofden! Wanneer jij het volgend jaar ook als vrijwilliger voor dit doel wilt collecteren kun je dit doorgeven aan de dorpscoördinator O.F. van der Poel, tel. 453039.

 • Diplomazwemmen D.G. van den Noortbad

  Zaterdag 31 oktober j.l. hebben 64 kandidaten in het D.G. van den Noortbad te Muntendam afgezwommen voor de diploma’s A, B en C. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzeressen J.K. Ploeger, T. Wiering-Oosterhuis en H. Mulder. Alle kandidaten zijn geslaagd. 

 • Mooie inspiratiebron voor foto-expositie!

  Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig amateurkunstenaars uit om te exposeren in de foyer. Van 8 november 2015 t/m 3 januari 2016 zijn er foto’s te zien van Kasper van der Spoel. Kasper van der Spoel heeft zo lang hij zich kan herinneren belangstelling voor fotografie. Als kleine jongen speelde hij al met de camera van zijn vader.
 • 30 Minuten Los!

  Theaterfestival 30 Minuten Los! met Jacques d’Ancona in de jury belooft spannende finalemiddag in vanBeresteyn. Op zondagmiddag 8 november barst het los in vanBeresteyn met een theater vol met de beste amateuracts van het moment. De finale van dit gevestigde theaterfestival voor amateurspelers werd voorafgegaan door vier voorrondeavonden in de regio. Dit jaar strijden in totaal 17 theatergroepen om een finaleplek. De finalejury op 8 november bestaat dit jaar uit Jacques d’Ancona, theaterdirecteur Simon Scholtens en regisseur, speler en theaterconsulent Koos Smit.

 • Tweede plaats in eindklassement Loopcircuit

  Klaas Brouwer van de SV Veendam is zondag als tweede geëindigd in het eindklassement van de Rabocup Assen Noord-Drenthe 2015 in de categorie van de mannen 50. De atleet uit Zuidbroek werd in de laatste wedstrijd van het circuit tweede. De 10 km ging voor hem in een tijd van 37.27 minuten. Dit resultaat bleek voldoende voor het zilver in het eindklassement.

 • Siemon Haaima op koopavondconcert

  Donderdag 5 november 2015 in de foyer vanBeresteyn. Siemon Haaima is een man die zich op velerlei gebieden in de kunst begeeft, hij noemt zichzelf dan ook een multi-kunstenaar. Een mooi portret of landschap schilderen, Siemon doet het. Vormgeving van zowel huisstijl als een visitekaartje, Siemon kan het. Zingen en zichzelf begeleiden op gitaar, Siemon brengt het. En dat laatste is wat hij donderdag tijden het Koopavondoptreden gaat doen. Een Engelstalig evergreen, een Nederlandse smartlap, een love song…… Het maakt niet uit, plezier in de muziek daar draait het om…Siemon Haaima.

 • 50 Wijnen proeven

  Welke wijn bij wild? Wat drinken we bij het kerstmenu? Rood, wit, rosé of bubbels? Geen gewichtige vraagstukken in de wereld van vandaag, maar een leuke –en lekkere- kwestie om het hoofd over te breken. Wijnkoperij Jos Beeres geeft raad tijdens een grote najaars- wijnproeverij in hun wijntheater in Noordbroek. Op zondag 8 november a.s. ontkurkt Jos 50 soorten en gidst de deelnemers door de wondere wereld van wijn.

 • Appels plukken in de fruitgaard te Noordbroek

  Afgelopen maandag 26 oktober was het  gelukkig een mooie zonnige dag om appels te plukken. Goed voorbereid met warme kleding en regenlaarzen aan, want het was toch een beetje frisjes, gingen ze op pad. Na een gezellig ontvangst met eigen gemaakte appelsap en Groninger poffert, die zelfs nog lekker warm was, kregen ze wat pluk instructies. Nu konden ze richting de boomgaard en die is groot!
 • Slochter vertelcafé

  Het Slochter vertelcafé vindt zaterdag 7 november in de Dorpskerk van Kolham plaats. Het rondreizend vertelcafé is voor iedereen toegankelijk; luisteren naar verhalen, gedichten, akoestische muziek en traditioneel genieten van koffie, thee met n heerlijk plak Groninger povvert authentiek met gesmolten boter en bruine suiker.
  Traditiegetrouw vertellen enkele leden van de vertelgroep de Slochter Vertelgroep de PazziPanten hun verhalen. Intussen zijn zij al 15 jaar geleden ontstaan uit de cursus verhalen vertellen die Guillaume Pool uit Haren toen gaf.

 • Expositie schildersclub 55+

  Van november 2015 t/m januari 2016 exposeren de amateurschilders van de 55+ schilderclub uit Zuidbroek hun werkstukken in het gemeentehuis van Menterwolde. De doeken hebben verschillende onderwerpen en zijn met diverse technieken gemaakt. De schildersclub heeft 10 leden en staat onder leiding van dhr. Hamminga.
  Elke donderdagmorgen van oktober t/m maart schilderen ze in het dorpshuis "De Broekhof". Meestal werkt iedereen naar eigen keuze, maar een enkele keer wordt er gezamenlijk één onderwerp uitgewerkt. Voor het dorpshuis "De Broeckhof" zijn bijvoorbeeld gezamenlijk drie grote doek-en in fleurige kleuren geschilderd. De expositie is tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezichtigen. 

 • Vriendschapskring zoekt vrijwilligers

  Er zijn momenteel 2 Vriendschapskringen (VSK) actief bij Humanitas Veendam Menterwolde Pekela. Voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, die samen met vrijwilligers activiteiten organiseren in hun vrije tijd zoals bv. een bezoek aan de dierentuin, winkelen, bowlen of naar de bioscoop. De deelnemers staan centraal bij de Vriendschapskring. Ze doen zelf, wat zij zelf kunnen. Ze hoeven niets te leren.

 • Zing mee in De Menterne

  Op vrijdag 20 november organiseert Menterne Actief een gezellige meezing middag in dorpshuis de Menterne. Gezelschap Nostalgia Tempus Fugit geeft een groot meezingconcert in dorpshuis de Menterne te Muntendam. Het gezelschap is onderdeel van Muziektheater de Kanaalstreek en is gespecialiseerd in het tot leven brengen van het oude levenslied. Het gezelschap zingt bekende liederen zoals, Keetje Tippel, Ach Vaderlief en liederen van Sonneveld. De gezellige middag zal afgesloten worden met een stamppotbuffet.
  (Zie advertentie elders in deze krant.)

 • Kerkklokken verwijderen?

  Ingezonden Onvoorstelbaar, tot mijn grote verbazing en ergernis, zijn er plannen  om geld te besparen door eeuwenoude torenklokken  te verwijderen  in Noord- en Zuidbroek en Meeden. Geschiedenis moet gehandhaafd blijven. Niet alleen het doen luiden van de klok tijdens Oud en Nieuw, maar ook bij een begrafenis hoort het erbij. Ik ben wel geen historicus, maar een fanatiek persoon als het gaat om geschiedschrijving. De torenklokken mogen niet worden verruilt voor geld. Over verloop van een aantal jaren moet voor de kinderen en kleinkinderen het luiden van deze klokken nog steeds hoorbaar kunnen zijn. Hopen maar op een positieve uitspraak van de gemeente Menterwolde.
   
  Oud inwoner Noordbroek
  Hindrik Blaauw
  0598-452415

 • Afdelingen PvdA samen verder!

  De afdelingen van de PvdA van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren gaan samen verder als een bestuurlijke afdeling. De afzonderlijke besturen hebben hiervoor op dinsdagavond 27 oktober hun afzonderlijke afdelingen opgeheven. Meteen daarna is onder voorzitterschap van Wouter Meijerman, gewestelijk voorzitter van de PvdA, een oprichtingsvergadering van de gezamenlijke afdeling gehouden.

 • Definitieve sluiting zwembad Zuidbroek

  Ingezonden: Beste leden, ouder/verzorgers van jeugdleden en betrokkenen,
  Eind van de middag ben ik door Victor de Reuver van Van der Valk Zuidbroek op de hoogte gebracht dat het Zwembad Zuidbroek op 31/12/2015 definitief zal sluiten. Belangrijkste reden is dat er in 2016 geen bijdrage meer zal zijn van de gemeente Menterwolde en het ontbreken van middelen om te investeren. Jullie zullen begrijpen dat dit geen goed nieuws was om te ontvangen.
  In het gesprek vanmiddag heb ik gevraagd wat er zou gebeuren als er nu toch nog flink geld op tafel komt. De reactie was dat dit niet meer zou helpen, omdat de er ook grote investeringen nodig zijn. Gisteren heeft  het bestuur ook een reactie ontvangen van de gemeente op onze brief van 29 september. De reactie van de gemeente is dat ze ons niet meer kunnen helpen. Bovenstaande geeft aan dat actie in de richting van de gemeente geen optie meer is.

 • Nieuwe trainer voor SOS Muntendam

  "Onze vereniging verwelkomt Jos Hindriks als nieuwe trainer, hij verzorgt de gymnastiek- en turnlessen binnen SOS en we zijn erg blij dat Jos ons team komt versterken. Jos heeft de opleiding HBO sport, ALO met succes afgerond." Maandagmiddag geeft Jos trainingen in De Menterne te Muntendam. De gymgroepen zijn op dit moment helaas erg klein. Jos ziet het als een leuke uitdaging en heeft er erg veel zin in om SOS qua gym en turnen weer op de kaart te zetten. SOS hoopt dan ook dat we binnen afzienbare tijd weer veel nieuwe leden mogen verwelkomen.

 • IJsvereniging zoekt bestuursleden

  IJsvereniging Muntendam heeft de beschikking over een prachtig gelegen baan midden in het dorp. Gemakkelijk bereikbaar en vooral veilig voor kinderen. Helaas waren de twee laatste winters dermate zacht, dat er voor niemand gelegenheid was om gebruik te maken van een natuurijsbaan. Dit heeft o.a. tot gevolg gehad, dat onze inkomsten uit contributies de laatste jaren gestaag dalen. Inkomsten uit losse verkoop hebben we door de afwezigheid van ijs uiteraard niet ontvangen. Ook op bestuurlijk- en vrijwilligersniveau zitten we niet ruim in ons jasje.

 • Spooktocht Schrijvershoek

  Vol enthousiasme waren de vrijwilligers al dagen bezig met de voorbereidingen voor de spooktocht van de Schrijvershoek op vrijdag 23 oktober. Niets was te gek. De inschrijvingen stroomden binnen en gingen al snel richting het aantal deelnemers van vorig jaar. Al vroeg in de middag begonnen de schminkers vrijdag met het omtoveren van de spoken en de griezels. Elke groep deelnemers had een vertrektijd toegestuurd gekregen en zij druppelden vanaf een uur of zeven het muziekgebouw binnen.

 • Griezelen in Muntendam

  Zwervers, zombies, een waarzegster, een non, een monnik en de heer en zijn jonkvrouw. De Muntendammers kwamen ze zaterdag 31 oktober, op Halloween, allemaal tegen in en rondom De Heemtuin. De eerste groep vertrok om half 7, vanuit de Ruitershornhal, de laatste deelnemers gingen tegen middernacht op pad. Het was de 2e keer dat de Jeugdwerkgroep Muntendam dit spektakel organiseerde.

 • Feest! bij Kapsalon Gré Rijskamp

  Afgelopen zaterdag 31 oktober vierde Kapsalon Gré Rijskamp haar 50-jarig bestaan. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om onder het genot van een hapje en een drankje dit heuglijke feit te vieren, herinneringen op te halen en te proosten op de toekomst.
  ‘Een halve eeuw Kapsalon Gré Rijskamp’. ‘s Middags tegen 2 uur werd er een originele kapperspaal onthuld door Co Plate. Deze werd aangeboden door familie en vrienden. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Verder was er een tentoonstelling ingericht over 50 jaar Kapsalon Gré Rijkskamp. De tentoonstelling, die de geschiedenis van 50 jaar  weergeeft, werd zeer op prijs gesteld, en blijft nog de hele maand november open voor belangstellenden.

 • ...WIE KOMT ER ALLE JAREN... NAAR ZUIDBROEK...

  ...Sinterklaas natuurlijk... en zoals gewoonlijk een grote schare Zwarte Pieten. Op 21 november zal hij met zijn boot om ca. 13.30 uur weer aanmeren aan de kade van het Winschoterdiep, nabij de brug. De kinderen zullen uit volle borst weer Sinterklaas liedjes zingen en dit onder begeleiding van de gezellige klanken van een heuse oude draaiorgel. Dit jaar zal onze burgemeester, dhr. Rein Munniksma, Sinterklaas welkom heten.

 • Sinterklaasintocht Meeden

  Na het succesvolle Sinterklaasfeest van vorig heeft Sinterklaas besloten dit jaar Meeden opnieuw aan te doen. Na de landelijke intocht op 14 november 2015 zal de intocht in Meeden plaats vinden op zaterdag 21 november 2015. De Sint zal vergezeld van zijn pieten per paard en wagen worden binnengehaald. De verwachting is dat het gezelschap zo rond 13.30 uur vertrekt vanaf de entree van Meeden aan de westzijde, richting het Dorpshuis. Gedurende de tocht naar het Dorpshuis wordt de stoet begeleid door de Christelijke Muziekvereniging “Excelsior” uit Nieuwe Pekela.

 • www.sunbrouck.nl de lucht in

  Duurzaam Menterwolde heeft een speciale website gemaakt over het zonnepark SUNBROUCK: www.sunbrouck.nl Hier vindt u alle informatie over het zonnepark bij elkaar:
  * Wat is een zonnepark precies?
  * Wie kan meedoen?
  * Wat zijn de voorwaarden?
  * Wat gaat dat kosten?
  De antwoorden op deze en nog vele andere vragen kunt u op de website vinden. Heeft u belangstelling en wilt op de hoogte blijven, gebruik dan het speciale aanmeldformulier.

 • Afsluiting op- en afritten Hoogezand A7

  Rijkswaterstaat sluit van vrijdag 13 november 19.00 uur tot maandag 16 november 06.00 uur de op- en afritten Hoogezand (41) van de A7 af voor alle verkeer. Dit is nodig in verband met werkzaamheden van de provincie Groningen aan de N387.

  Het verkeer wordt omgeleid via de eerstvolgende op- en afrit. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.

 • SP zegt vertrouwen op in KM en MG

  Ouderwets gekrakeel tijdens de begrotingsvergadering
  Tijdens de begrotingsvergadering van afgelopen donderdag is de coalitie wederom uiteen gevallen. Er werd hevig gediscusseerd over de lang niet sluitende begroting over de komende jaren (in 2016 een tekort van €1,3 miljoen). Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon hadden veel kritiek op deze begroting. In eerste termijn riep Joyce Veendorp op om niet meer te discussiëren onderling in bijv. de pers en in de raad. “Laten we aan de slag gaan.”
  Aan het eind van de vergadering stelt dezelfde mevrouw Veendorp “Wat wij vrezen is werkelijkheid geworden. KM en MG weigeren de realiteit onder ogen te zien en constructief en weloverwogen mee te werken aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Nee dat moet allemaal vandaag en nu. Wij zeggen het vertrouwen op." Overigens gingen alle  partijen akkoord met de voorliggende begroting.
  De SP wil volgende week met de oppositie partijen om tafel om gesprekken te voeren voor het vormen van een nieuwe coalitie. “We hebben nog alle vertrouwen in de wethouders, maar niet in hun fracties. De wethouders hebben de begroting gesteund en hun fracties niet”, aldus Joyce Veendorp namens de SP.

 • Werkdocument

  De vastgestelde begroting wordt gezien als een werkdocument. De komende maanden zal gewerkt worden om een definitieve liefst sluitende begroting samen te stellen over de jaren 2016 t/m 2018. Het college wil een denktank vormen met daarin vertegenwoordigers van alle fracties. Veel fracties hebben aangegeven dat er onduidelijkheden zitten in de begroting deze kunnen ze hier uiten en meedenken over bezuinigingen. 
In de 38 jaar dat burgemeester Munniksma al politiek actief is heeft hij niet meegemaakt dat de begroting van een gemeente niet sluitend was. Hij pleitte voor een breed mandaat om de begroting van 2018 sluitend te krijgen. “Op het moment dat we de begroting zo als nu voorlicht samenstellen zal het Provinciaal bestuur Menterwolde uitnodigen voor een gesprek. De Provincie zal zeggen u moet structurele uitgaven dekken met structureel geld en niet met incidenteel geld.”

 • Hoe nu verder in het college?

  “Het college heeft nu een demissionaire status. Dat wil zeggen zij kan lopende zaken afhandelen en meer niet. Dus geen nieuwe beleidskeuzes maken. Er komt wellicht een nieuw college, de SP zal dan moeten gaan onderhandelen. Eigenlijk is het niemand duidelijk wat de stand van zaken nu echt is want er is niemand weggestuurd of opgestapt. Dit is nooit eerder voorgekomen,” aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook uit zijn woorden blijkt dat er nu dus nog geen wethouders zijn die het veld moeten ruimen.
  
De kans is er wel dat dat de komende tijd gaat gebeuren. Straks nog meer wethouders op wachtgeld? Waar gaat het naar toe? Wanneer wordt er echt bestuurd in Menterwolde?

 • Vaderweek in de Bibliotheek!

  In de week van 16 tot en met 22 november is het Vaderweek in de bibliotheken van Menterwolde, Pekela en Veendam. Deze week staat voorlezen door (groot)vaders centraal. Voorlezende vaders stimuleren het leesgedrag van kinderen enorm. Tijdens de Vaderweek van 16 tot en met 22 november willen de bibliotheken in de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veen- dam vaders oproepen om meer voor te lezen.
 • Goud voor Rik Fissering in Den Haag

  Zaterdag 7 november reisden 5 judoka’s af naar het sterk bezette residentie toenooi in Den Haag. Milan de Klein begon slecht maar herpakte zich in de daaropvolgende wedstrijden. Hij ging met de 3e prijs naar huis. Rik Fissering kwam uit in de -66 en liet zien dat hij in vorm is. Hij won de ene naar de andere partij overtuigend. In de finale stond hij tegenover de Nederlands kampioen. 
 • Liedboekmiddag ‘advent en kerst’

  Op zaterdagmiddag 21 november is er in de Grote Kerk aan de J.G.Pinksterstraat 5 te Veendam een liedboekmiddag rond het thema ‘advent en kerst’. De drie deelnemende organisten, Wim Westerman, Gert Jan Farenhorst en Doewe Kraster, vullen elk een blok van 40-45 minuten met ca. 8 door henzelf gekozen (meest nieuwe, nog niet zo bekende) liederen.
 • Bedankt voormalig ‘5 mei comité’!

  Op woensdagavond 7 oktober werd het voormalig ‘5 mei comite Noordbroek’ in het zonnetje gezet door het nieuwe comité. Na vele jaren (waarvan sommigen wel 30 jaar!) organisatie werden de 5 leden bedankt voor hun geweldige inzet. In MFC de Noortsuythoeve waren Jantje Klaassens, Alje Klootsema, Willem Wilter, Marten ter Veer en Klaas Smith uitgenodigd voor een hapje en een drankje.
 • Zing mee in de Menterne

  Op vrijdag 20 november organiseert Menterne Actief een gezellige meezing middag in dorpshuis De Menterne. Het gezelschap Nostalgia Tempus Fugit, onderdeel van Muziektheater De Kanaalstreek, laat het oude Nederlandse repertoire herleven. Tempus Fugit is inmiddels niet meer weg te denken uit Noord Groningen, de groep is gespecialiseerd in het tot leven brengen van het oude levenslied door middel van een tournee langs zorgcentra, verpleeghuizen, ziekenhuizen en dorpshuizen. Het gezelschap zingt bekende liederen zoals, Keetje Tippel, Ach Vaderlief en liederen van Sonneveld.

 • Openbrief aan een ieder in het aardbevingsgebied,

  Zuidbroek, 16-10-15; Uit de media verneem ik dat de OZB in de gemeente Menterwolde gaat stijgen met 3,8% voor particuliere woningen en voor niet-woningen (gefaseerd in 3 jaar) 10% om een deel van het begrotingstekort  aan te vullen. Dat de gemeentelijke overheid de OZB gebruikt om inkomsten te genereren is begrijpelijk omdat de OZB een van de meest lonende en makkelijkste middelen is om dit te doen.

 • Activiteiten MFC de Noordsuythoeve

  Wij, het beheerteam van MFC de Noordsuythoeve, zijn actief bezig met het opzetten van allerlei activiteiten in en rond het centrum. Zo zijn er inmiddels een aantal data gepland voor BINGO avonden voor volwassenen, zoals u kunt lezen in de advertentie in de Tussenklappen deze week. In de vakanties zullen er ook kinderbingo’s worden georganiseerd.
  Verder staat er in het voorjaar een country avond op de agenda, is er de dag na kerst een klaverjasmiddag en is het MFC in de nacht van Oud & Nieuw geopend om samen het nieuwe jaar in te luiden.

 • De Pinquin vraagt om steun, bestuurlijke hulp, ander zwemwater…

  Tijdens de begrotingsvergadering, afgelopen donderdag 5 november, deed voorzitter Nico Altena van zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek een oproep aan de Gemeente Menterwolde. Afgelopen week maakte Van der Valk bekend dat het zwembad 31-12-2015 definitief zal sluiten. Belangrijkste reden is dat er in 2016 geen bijdrage meer zal zijn van de Gemeente Menterwolde en het ontbreken van middelen om te investeren.

 • Verkiezingen Verkruisenschool

  De meeste mensen weten dat een basisschool vaak een Ouderraad heeft die verschillende activiteiten organiseert en er ook een Medezeggenschapsraad is die beleidsmatige inspraak heeft. Op de Verkruisenschool komt er echter nog een raad bij, de Leerlingenraad. Dit is een adviserend orgaan, welke in het leven is geroepen om ook de kinderen een prominente stem te geven in de school.
 • Autisme

  Ingezonden: “Lisa kom maar meid, we gaan deze kamer in, dan gaan we kijken hoeveel jij al kunt”, Lisa loopt stralend mee, met 2 piepkleine staartjes op haar hoofd; ze is 6 jaar en moet ‘de onderzoeken’ doen, om te kunnen concluderen waarom ze zo’n achterstand heeft en bijna niet praat en verlegen is.
  We zitten in de wachtkamer want ik wil niet verder van haar verwijderd zijn, dan één deur; al duurt dit onderzoek een dag, ik blijf zitten! Ze komt na een lange tijd, uit de kamer met rode koontjes en een vermoeide blik, ze laat zich tillen door papa, veilig, geborgen en sterk. “Over een aantal weken, komen jullie om de resultaten te bekijken, goed gedaan meid.” Lisa krijgt een handje van de mevrouw, ze doet netjes ‘mee’ maar is zoooo moe, ik zie het aan haar; dappere Lisa.