Mooie inspiratiebron voor foto-expositie!

Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn in Veendam nodigt regelmatig amateurkunstenaars uit om te exposeren in de foyer. Van 8 november 2015 t/m 3 januari 2016 zijn er foto’s te zien van Kasper van der Spoel. Kasper van der Spoel heeft zo lang hij zich kan herinneren belangstelling voor fotografie. Als kleine jongen speelde hij al met de camera van zijn vader. Op 9 jarige leeftijd kreeg hij zijn eigen fototoestel en op de middelbare school werd hij de fotograaf van de schoolkrant. Tijdens zijn werk als theatertechnicus kreeg hij de gelegenheid om dingen uit te proberen met fotografie. Vanaf 2009 werd het serieuzer. Samen met Martin Bierman richtte hij ADDPhoto op. Door de samenwerking beïnvloedden de beide mannen elkaar en ontwikkelden ze hun kwaliteit en deskundigheid.. 
Uiteraard maakt Van der Spoel zijn eigen artistieke keuzes.
Hij komt op ideeën door foto’s op websites te bekijken. Als hij dan getroffen wordt door een beeld, gaat hij verder werken aan dat concept. Hij zoekt dan een passend model. Samen gaan ze ‘sparren’ over het idee. Dan komt het fotograferen en ook op dat moment ontstaan er weer nieuwe ideeën. Dat kan door een voorwerp of door de omgeving. Zo ontstaan er foto’s die hij zelf van te voren niet had voorzien.
In de expositie is voor een deel een overzicht van zijn werk te zien. Hierin is duidelijk de zoektocht te herkennen: het idee dat ontwikkeld wordt en leidt tot een expressieve keuze. Zo zijn er modellen te zien die ingesmeerd zijn met suiker en met zand, tot mooie ‘ondeugende’ poses. Ook zijn er afbeeldingen bij die gemaakt zijn bij daglicht, met een opkomende zon om 5 uur ’s ochtends of foto’s die om middernacht geschoten zijn.
Het andere deel bestaat uit dansfoto’s. Kasper werkt graag met dansers. Dit zijn mensen die een geweldige controle en sierlijkheid hebben in hun bewegingen. Bovendien durven zij het experiment wel aan. 
In de foto’s is de inspiratiebron van Kasper van der Spoel goed te herkennen. Zoals hij zelf zegt: ‘Met deze foto’s wil ik graag laten zien wat ik een ‘mooie’ vrouw vind’. 
 
Bezoekers kunnen genieten van deze prachtige foto’s gedurende de openingstijden van cultuurcentrum vanBeresteyn. De toegang is gratis.

Reactie toevoegen