De Pinquin vraagt om steun, bestuurlijke hulp, ander zwemwater…

Tijdens de begrotingsvergadering, afgelopen donderdag 5 november, deed voorzitter Nico Altena van zwemvereniging De Pinquin uit Zuidbroek een oproep aan de Gemeente Menterwolde. Afgelopen week maakte Van der Valk bekend dat het zwembad 31-12-2015 definitief zal sluiten. Belangrijkste reden is dat er in 2016 geen bijdrage meer zal zijn van de Gemeente Menterwolde en het ontbreken van middelen om te investeren.
“Het zou toch wel heel raar zijn wanneer Zwemvereniging De Pinquin niet bij de begrotingsvergadering is. En u ziet het, wij zijn er. Dit keer niet met 100 zwemmers, een zwembad voor de deur met 5000 liter water, een grote opblaaspinquin of een meer dan ondersteunend pleidooi van raadslid Chris Ubels. Dit keer sta ik hier voor u als voorzitter van een inmiddels 46-jarige vereniging uit Menterwolde met ruim 100 leden die op dit moment in de terminale fase is. En dat is niet fijn!
Ik dacht bij de voorbereiding nog even aan de tekst die onze jeugdzwemmers hebben uitgesproken bij de aanbieding van ruim 4000 handtekeningen:
Wij zwemmers van De Pinquin, hebben een hele mooie droom. Wij willen Olympisch Kampioen Zwemmen worden net zoals Ranomi Kromowidjojo. Maar nu zijn wij boos. De gemeente wil geen geld meer geven en dan gaat het zwembad dicht. Onze droom, ons plezier en onze sport is dan weg. Dat willen wij niet en ook Ranomi niet.
Vorige week ontving ik het bericht van Van der Valk dat het zwembad gaat sluiten per 1 januari 2016 met als belangrijkste reden geen bijdrage meer van de gemeente. Niet geheel onverwacht, maar wanneer je zo’n bericht hoort doet het wel pijn. Zeker wanneer je op dezelfde dag een reactie krijgt van het college van B&W van Menterwolde. U hebt die reactie ook van mij ontvangen en u zult dan ook onze teleurstelling begrijpen.
Daarom wil ik vragen om vanuit uw verantwoordelijkheid alles op alles te zetten om te voorkomen dat er straks geen Pinquin meer is in Menterwolde. Steun, bestuurlijke hulp, ander zwemwater en inspanningen om een vereniging te redden waar 100 leden actief bewegen. Dat is niet treden in de taak en bevoegdheid van een vereniging, zoals het college schrijft. Maar dat is opkomen en verantwoordelijkheid nemen voor een actieve vereniging binnen de gemeente- grenzen zoals dat verwacht mag worden van volksvertegenwoordigers.
Want straks is er geen schoolzwemkampioenschap meer voor 180 kinderen, een zwem4daagse voor jong en oud of de 20ste editie van de 1-uurs-estafette met ruim 800 deelnemers en alle andere activiteiten van deze vereniging.

Kortom, ik wil u met klem vragen om niet over te gaan tot de orde van de dag, maar in uw beraadslagingen te zorgen en voorstellen te doen dat De Pinquin in Menterwolde kan blijven en weer uit de terminale fase komt.”

Reactie toevoegen