maart 2019

  • CU ondersteunt bij vrijwilligerswerk

    Kandidaten van ChristenUnie provincie Groningen hebben zaterdag praktische ondersteuning gegeven bij verschillende klussen in de provincie. Zo werd in Hoogezand een gezin geholpen bij een verhuizing. Het gezin heeft vrijwel geen netwerk en nauwelijks financiële middelen. In verband met vochtproblemen in de woning moeten ze verhuizen.

    De groep die actief was in Hoogezand

  • Geslaagden Karateschool Sandokai

    Muntendam – Zondag 3 maart hebben de leden van Karateschool Sandokai Muntendam met succes hun examen behaald. Het examen is afgenomen op basis van het Full Contact Kyokushin karate. Deze stijl van karate staat bekend om zijn hardheid, respect en discipline, wat men ook terug zag op dit examen. Het was een mooi, maar ook een zwaar examen. Voor de kinderen t/m 11 jaar als de volwassenen duurde het examen twee uur. Voor de kinderen ouder dan 12 en de volwassenen duurde het examen tweeënhalf uur.

  • Carnaval een geweldig Feest!

    Een geweldig Carnavalsfeest  was het afgelopen vrijdagavond  1 maart jl. in Muntendam! De Stichting Jeugdwerkgroep Organiseerde weer hun jaarlijkse CARNAVALS-DISCO in de kelder van het MFC de 'Menterne' te Muntendam. Deze disco werd gehouden voor de basisschooljeugd en het was weer een drukte van jewelste. Zo`n 80 kinderen hadden zich bijna allemaal verkleed in o.a. Spiderman, Mega-Mindy, Dracula, ridder, K3, een prachtige engel, een zigeunerin, een boer. Kortom te veel om op te noemen.

  • Negen nieuwe Nederlanders

    Vrijdag 1 maart hebben verschillende inwoners van Midden-Groningen het Bewijs van (bekendmaking) Nederlanderschap ontvangen. Het gaat om mw. Esmat Al Sadat Firouzabadi, dhr. Agid Ibrahim, mw. Emine Emel Karaca, dhr. Abdi Alasow Hassan, mw. Basro Mohamed Yusuf, mw. Renteria Mosquera met haar zoon en mw. Muriithi.
    Tijdens de naturalisatieceremonie hebben ze de verklaring van verbondenheid afgelegd. Ze zijn afkomstig uit Iran, Syrië, Turkije, Somalië, Ecuador en Kenya.
     

  • Ondertekening intentieverklaring JongerenTop

    Op 7 juni vindt er in Groningen, in het aardbevingsgebied, voor het eerst een JongerenTop plaats. Tijdens deze Top laten 1000 jongeren in de leeftijd van 12-17 jaar uit het aardbevingsgebied hun stem horen. De jongeren gaan op deze dag aan de slag met de toekomst van hun eigen omgeving. Wat is er nodig om een toekomst op te bouwen in het aardbevingsgebied, wat is al goed en wat willen deze jongeren anders, beter, mooier! Uit de Top, waar ruim 100 ideeën komen, zal een top tien van beste ideeën gekozen worden, door de jongeren zelf.

  • Gezocht tenoren en bassen

    In januari is het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, gestart met het werven van zangers voor een uniek project: de voetbalopera “Veendammer Wind”. Er hebben zich al veel zangers gemeld: enthousiaste zangers, ervaren zangers, jonge zangers, zangers met uitstraling, kortom, zangers van ieder allooi. Toch zouden er nog wat extra mannen kunnen meedoen om de bassen en de tenoren van het koor te versterken.

  • Modelrailgroep in het station Zuidbroek

    Komend weekend, op 9 en 10 maart, is de grote modelbaan in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum weer volop in bedrijf. Daar waar normaal gesproken met één of twee treinen wordt gereden, zullen de leden van de Modelrailgroep Veendam er voor zorgen dat vele treinen gedurende het weekend weer hun rondjes rijden.
    Voor de jonge bezoekers is er tevens de mogelijkheid zelf met de treinen te rijden en in het bezit te komen van een officieel rangeerdiploma. De toegang tot de modelspoorbaan is zoals altijd bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.

  • Muziek met de allerkleinsten

    Op vrijdag 15 maart organiseert de bibliotheek samen met het consultatiebureau aan de Molendijk in Hoogezand het baby- en peutercafé. Vaste gast bij dat café is Gerdien Kuipers van het Kielzog Kunstencentrum. Met Muziek met de allerkleinsten in de vorm van (wiege)liedjes en leuke spelletjes weet zij als geen ander ouders, baby’s en peuters aan het swingen te krijgen! Alle ouders van baby’s en hun broertjes en zusjes zijn van harte welkom. Het café begint om 10.00 uur en de toegang is gratis.

  • Nieuw aanwinst brandweermuseum

    Zaterdag 9 maart 2019 heeft Stichting en Museum de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen een mooie Commer ladderwagen van brandweer Winterswijk aan de collectie toegevoegd. “Een paar weken geleden kregen wij de vraag of wij interesse hadden in een nog in goede staat verkerende brandweerauto. Na wat mail wisseling met diverse foto’s was het voor Mij al snel duidelijk, deze willen wij zeker wel hebben”,  aldus  Marc Bakker.  Marc heeft dit overlegd met de andere leden van het museum en zij waren allemaal van mening dat dit door moest gaan.

  • Huurders eisen oplossing tegen schimmel

    Vrijdagochtend hebben huurders van De Genestetlaan uit Hoogezand een drietal eisen aan coöperatie Groninger Huis aangeboden. De huurders worden ondersteund door de SP-afdeling Midden-Groningen. Na een rondgang van de SP kwamen meerdere klachten van huurders naar voren. De klachten betreffen vooral schimmelproblemen die de coöperatie Groninger Huis niet oplost. De huurders voelen zich niet serieus genomen en krijgen vooral te horen dat ze beter moeten luchten of de verwarming hoger moeten zetten.

  • Grote campagnebijjenkomst SP

    Een kleine week voor de Provinciale Statenverkiezingen organiseert de SP een laatste grote campagnebijeenkomst in Hotel Faber in Hoogezand. Na bijeenkomsten in Musselkanaal met 50 bezoekers en in Delfzijl met ruim honderd bezoekers, kiest de SP ervoor om de laatste grote bijeenkomst in Hoogezand te organiseren. Als sprekers zijn Eelco Eikenaar (lijsttrekkers Provinciale Staten) en Tiny Kox (lijsttrekker Eerste Kamer) aanwezig.

  • Samenwerken aan betaalbaarheid

    Een groot deel van de huurders in Oost-Groningen heeft moeite om rond te komen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de woningcorporaties Lefier, Woonservice, Groninger Huis en Acantus samen met hun huurderskoepels hebben gedaan naar de woonlasten van huurders in Oost-Groningen. De aanleiding voor dit onderzoek zijn de signalen die de corporaties en huurdersorganisaties steeds vaker krijgen van huurders die moeite hebben om de maandelijkse lasten te betalen. De huurdersorganisaties hebben daarom aangedrongen op het doen van dit onderzoek.

  • De Bestemming in Veendam.

    Op zaterdag 23 maart om 19.30 uur wordt door het gospelkoor “Semaja” uit Winschoten de musical “De Bestemming” uitgevoerd. Locatie: De Grote Kerk (PKN) in het centrum van Veendam, J.G. Pinksterstraat 5. Het is een musikaal verhaal van een zwerver die op een dag wakker wordt op een bankje in het park. Wegzinkend in gevoelens van leegte, eenzaamheid en hopeloosheid, vraagt hij zich af wat de nieuwe dag gaat brengen. Hoe komt er een positieve wending van zijn leven?

  • Feestelijke start van het tuinseizoen

    Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden opent het tuinseizoen op 23 en 24 maart met de Goed-Gereedschap-, Kruiden- en Clematisdagen. Experts geven informatie over ambachtelijk tuingereedschap, de inrichting van de tuin en het snoeien van bomen en heesters. Daarnaast presenteert de kwekerij 120 soorten Clematis en een fraaie collectie mediterrane kruiden. Liefhebbers kunnen verder hun hart ook ophalen aan vroeg ontluikende vaste planten, zoals Trillium, Helleborus, Primula, Pulmonaria, Epimedium en Brunnera.

  • Start dubbel toernooi TCM

    Muntendam – Vanaf 25 maart gaat bij de Tennisclub Muntendam (TCM) het open TCM Dubbel toernooi voor de categorieën 4+5+6+7+8 van start. De tennisclub is al druk bezig het complex in optimale staat te brengen voor dit toernooi. Aanmelden voor dit toernooi is overigens niet meer mogelijk, de inschrijfdatum is verstreken en het toernooi is met een kleine 200 deelnemers uit de regio zeer goed bezet.
    Dubbel toernooi tennisclub Muntendam gaat van start

  • Gratis interactief kinderconcert

    Op zondag 24 maart aanstaande heet Fanfarecorps HS alle kinderen in de gemeente Midden-Groningen welkom in het Kielzog om samen een geweldig concert te geven! Meezingen, meespelen, mee-dirigeren; tijdens dit concert kan het allemaal. Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Het programma duurt ongeveer een uur, zodat het ook voor jonge kinderen leuk is. Tijdens het programma zullen de ouders en kinderen van het nieuw opgestarte Ouder&Kind Orkest voor het eerst het podium betreden!

  • Kinderweekend in station Zuidbroek

    Speciaal voor de jonge bezoekers van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum wordt komend weekend – op 23 en 24 maart – het inmiddels jaarlijks terugkerende NNTTM-kinderweekend georganiseerd. Op het perron wachten de machinisten van Arriva het hele weekend tot een junior stationschef - voorzien van pet, spiegelei en fluitje - het vertreksein geeft, onder toezicht van een senior stationschef.

     Kinderweekend in station Zuidbroek - gratis toegang voor kinderen

  • Goud en Brons op Special Olympics Worldgames

    Dubai - Zondag 17 maart weer een spannende zwemdag in het Hamdan Sports Stadium in Dubai  tijdens de Special Olympics World Games in de Verenigde Arabische Emiraten. Chris Kuiper won goud op de 200 meter vrije slag en Bart Hol won brons op de 1500 meter vrije slag, tijdens twee bloedstollende finales.  
    Goud voor Chris Kuiper en Brons voor Bart Hol op de Special Olympics Worldgames - Foto: Marinus Hol

  • Een rookvrije generatie

    Fusieschool Muntendam - Kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien. Daar hoort een rookvrij schoolterrein bij. Scholen zijn verplicht voor 1 augustus 2020 hun terrein rookvrij te maken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Een rookvrij schoolterrein en omgeving beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

  • Ondernemersavond Midden-Groningen

    Donderdag 21 maart 2019 is de tweede ondernemersavond voor alle ondernemers uit de gemeente Midden-Groningen in Het Kielzog in Hoogezand.

    Zo’n 250 ondernemers hebben zich al aangemeld voor de avond die geleid wordt door RTV Noord-presentator Marcel Nieuwenweg. Acteur en regisseur Marcel Hensema groeide op in Winschoten en in Sappemeer. Hensema is bekend van de serie Hollands Hoop en won een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Knielen op een bed violen. Op de avond vertelt hij tijdens zijn conference hoe het is om als zoon van een middenstander in Hoogezand op te groeien.

  • Zes Midden-Groningers krijgen Nederlandse nationaliteit

    Donderdag 21 maart hebben verschillende inwoners van Midden-Groningen het Bewijs van (bekendmaking) Nederlanderschap ontvangen van burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Tijdens de naturalisatieceremonie hebben ze de verklaring van verbondenheid afgelegd. Ze zijn afkomstig uit Somalië, Marokko, Turkije en Soedan.
    Van links naar rechts dhr. A.M. Daud, mw. S. Abdiqani met haar dochter Salma (burgemeester Adriaan Hoogendoorn) en dhr. A. Mohamed.

  • Weinig kritiek op nieuw afvalbeleid

    Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Midden-Groningen kan op draagvlak rekenen. Dat concludeert wethouder Peter Verschuren uit de inspraakreacties die binnenkwamen op de plannen.
    Midden-Groningen moet de verschillende manieren van afvalinzameling van de voormalige gemeenten op één lijn brengen. Vorig jaar zijn daarvoor plannen ontwikkeld waarbij de gemeente twee grote enquêtes hield en veel gesprekken voerde met inwoners. In december en januari was de formele inspraak op de plannen. De reacties die toen binnenkwamen zijn nu doorgestuurd naar de gemeenteraad voor een definitief besluit over de afvalinzameling.

  • Pronkjewailpad ook dit jaar door Midden-Groningen.

    Op zaterdag 23 maart van 12.45 uur tot 13.30 uur, verwelkomt wethouder Peter Verschuren de voorlopers van de Pronkjewailtocht bij de Kielsterkoffiemolen, Pieter Venemakade 7b, 9605 PK Kiel-Windeweer. Het Pronkjewailpad is een wandelroute waarbij de gastvrijheid van de provincie Groningen wordt benadrukt. Tijdens de wandeltocht worden wandelaars in de gelegenheid gesteld om Groningen en Groningers te ontmoeten. Tijdens de wandeltocht moeten stempels verzameld worden, deze kunnen op de locatie op verschillende plekken liggen en kunnen resulteren in leuke gesprekken met gastheer.
     

  • Jazzavond in het station Zuidbroek

    Op vrijdagavond 29 maart treedt de Second Life Jazz Band op in het Museumcafé bij het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te Zuidbroek. De Second Life Jazz Band bestaat inmiddels twee jaar. De band bestaat uit louter ervaren muzikanten die hun sporen in de jazzmuziek al vele tientallen jaren geleden hebben verdiend. De meesten van hen maakten voorheen deel uit van de gerenommeerde jazzformatie Pax.

    Vrijdagavond 29 maart: Jazzavond in het station Zuidbroek

  • Goede zaken HS88 Vrouwen 1

    Afgelopen zaterdag kwamen de ongekroonde koninginnen van de 3e klasse i, SIOS Vrouwen 1, op bezoek bij HS88. Deze degradant uit de 2e klasse laat dit jaar toch wel zien oppermachtig te zijn en lijkt als enige recht te hebben op het kampioenschap, maar zelden wordt een team ongeslagen kampioen. Eerder hadden ze bij de huidige nr 4 Gorecht al punten laten liggen en vandaag was HS88 steevast van plan om hun slogan; “Succes Is Ons Streven” onderuit te halen.

  • Startsymposium over ouderenhuisvesting

    De Ouderenraad van Midden-Groningen organiseert op donderdagmiddag 18 april een symposium over Ouderenhuisvesting in de NoordSuythoeve te Noordbroek. De Ouderenraad wil met dit symposium aandacht vragen voor het probleem van de ouderenhuisvesting voor het komende decennium. De bevolking van Midden-Groningen vergrijst de komende 10 jaar verder en de ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Daarnaast speelt ook het vraagstuk van het energiearm maken van woningen.

  • 32e Grote Omloop van de Veenkoloniën

    Op zaterdag 6 april aanstaande organiseren wij de 32e Grote Omloop van de Veenkoloniën / EERENS. De 32e Grote Omloop van de Veenkoloniën/Eerens is de openingswedstrijd van de Nederlandse Loterij Clubcompetitie over een afstand van 152 kilometer. De start- en finish is in de Verlengde van Beresteijnstraat in het centrum van Veendam. We starten om 13.00 uur en de verwachte finishtijd is om 16.22 uur. Aan de start staan 31 ploegen met ieder 5 renners. De wedstrijd leidt ons door het mooie gebied van de Veenkoloniën en Westerwolde.

  • Play It Hard in Huis voor de Kunst

    Play It Hard is een hardbop jazzformatie met een mooie line-up van ervaren jazzmusici uit de stad Groningen die hun sporen in de jazz reeds hebben verdiend. De formatie bestaat uit Harry Broekman (saxofoon), Pabvel Shcherbakoc (trompet), Vincent Grit (piano/zang) en Philip Baumbarten (bas). En deze formatie speelt geen kunstzinnige jazz maar "lekkere jazz".
    Play It Hard in Huis voor de Kunst

  • Versterkingsmaatregelen Aletta minder ingrijpend

    Het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand maakt onderdeel uit van het Scholenprogramma van de gemeente Midden-Groningen. In het kader van dat programma worden scholen onder regie van Nationaal Coördinator Groningen aardbevingsbestendig gemaakt. De impact van de versterkingsmaatregelen bij het Aletta lijkt minder ingrijpend dan eerder werd gedacht. Dat maakt dat na overleg door betrokken partijen is besloten om een alternatieve aanpak te onderzoeken.
     

  • Afscheidstournee 2019 Sander van Marion

    Sander van Marion neemt in 2018 en 2019 met vele concerten officieel afscheid van zijn ruim 60-jarige concertcarrière. Sander van Marion bespeelt in deze kerk het van Oeckelenorgel. U kunt werken beluisteren van o.a. C.F. Ruppe, A. Soler, L. Lefébure-Wely. Het orkest Las Ninãs brengt werken van o.a. van W.A.Mozart, F. Schubert en J. Strauss jr. ten gehore. Het concert wordt afgesloten met een eigen improvisatie van Sander van Marion en een gezamenlijk optreden met het stuk Nella Fantasia van Enro Morricone.

  • Woningbouw op Welkoop-locatie Hoogezand

    Het college van B&W van Midden-Groningen wil op de voormalige locatie van de Welkoop aan de Van Spilbergenkade in Hoogezand woningbouw realiseren. Dit standpunt vindt zijn basis in de Woonvisie zoals die op 28 februari 2019 door de gemeenteraad is vastgesteld na een uitgebreid en openbaar voorbereidingstraject. Hiermee wil de gemeente de uitstraling van de entree van Hoogezand verbeteren.
     

  • Genomineerden Sportverkiezing 2018 bekend

    Vrijdag 12 april 2019 is de prijsuitreiking van de Sportverkiezing Midden-Groningen 2018. Verschillende mensen zijn voorgedragen voor deze prijs via social media of verenigingen en de voorbereidingscommissie heeft zelf ook mensen voorgedragen. De jury heeft inmiddels uit deze voordrachten de genomineerden gekozen.
     
    Genomineerden
    Voor Sporttalent zijn genomineerd: Beejée Westerdijk (bowlen), Alij de Wijze (turnen), Vera Raspe (judo) en Aniek Bouwman (BMX).