december 2015

 • Gouden draaginsigne voor Mineke de Vries

  Vrijdag 27 november waren de Vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Muntendam-Meeden bijeen. Tegen half zeven werd de bijeenkomst ietwat opgeschrikt door de komst van de heer Theo Hosman en de heer Sietse de Vries. Mineke de Vries, een van de vrijwilligersgroep, keek zeer verbaasd op dat haar man met de heer Theo Hosman binnen kwam. 
 • Kegelclub Acht om de Lange

  De  Noord  Ned.  Kegel  Bond ook  wel  N.N.K.B. houdt jaarlijks haar kegelkampioen-schappen voor de leden in de klasse A. B. C. voor dames en heren kegelaars. In november 2015 werd het kampioenschap voor N.N.K.B. in de klasse B en C voor  dames en heren gekegelt in De Vrijheid te Winschoten en na een spannende kegelwedstrijd werd dhr. J.G. Schrage van Kegelclub ‘Acht om de Lange’ te Zuidbroek kampioen in de Heren klasse B met 487 hout, gemiddeld van 81.1.
 • Klaas Brouwer wint

  Klaas Brouwer van de SV Veendam Atletiek heeft zaterdag het eindklassement van het Loopcircuit Noord-Nederland 2015 in de categorie mannen 50 op zijn naam gezet. De atleet uit Zuidbroek werd in de laatste wedstrijd van dit circuit, de Intersport Superstore Roden Cross, vierde. De 9 km cross ging voor hem in een tijd van 35.38. Dit resultaat was voldoende om de eerste plaats veilig te stellen.

 • Traditionele Kerstmarkt Joling

  Elk jaar trekt de traditionele Kerstmarkt bij Boomkwekerij Joling aan de Hereweg 216 in Meeden meer bezoekers, vooral in de weekeinden. Niet zo’n wonder want u vindt er kakelverse kerstbomen van de kwekerij en de mooiste kerstdecoraties. Net even anders en toch voor een kleine prijs. Alles is prachtig geëtaleerd en u kunt genieten van een glaasje Glühwein bij de warme houtkachel. De kerstmarkt is van  6 t/m 22 december dagelijks, dus ook op zondag, geopend.
 • Koopavondoptreden met De Zeemansvrouwen

  Donderdagavond 3 december 2015 in de foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn. Voorjaar 1996, een paar dames uit Zuidbroek nemen contact op met RTV Noord met de vraag om een oproep te doen voor deelname aan een vrouwen shantykoor. De reacties uit de hele regio waren groot en een paar maanden later was Shantykoor De Zeemansvrouwen een feit.

 • Actie Woldkerken voor voedselbank

  De diaconieën van de Woldkerken (Herv. Gemeenten Schildwolde-Overschild-Hellum en Noordbroek) doen ook dit jaar mee met de actie van RTV Noord voor de voedselbanken in onze provincie. Op zaterdag 12 december kunnen de boodschappen worden ingeleverd: In Schildwolde in de leerkamer achter de Hervormde Kerk (bij de Juffertoren) tussen 14.00 en 16.00 uur In Hellum in dorpshuis Tonegido tussen 14.00 en 15.00 uur In Noordbroek in het leerkerkje naast de Kerk tussen 15.00 en 16.00 uur.

 • Pepernoten bakken De Mieden

  Donderdag 25 november rook het heerlijk in de gang van OBS De Mieden. De kinderen van groep 5/6 waren met Juf Mariska op een hele speciale manier aan het rekenen. Levend rekenen noemt juf dat. Ze hebben zelf pepernoten gebakken met behulp van een recept. Alle ingredienten werden zelf gewogen. Daarna kneden en balletjes draaien en ten slotte in de oven.

  Het was een geslaagde rekenles en waar-om?... De pepernoten smaakten heerlijk.


 • Wordt postcoderoos postcodekanjer?

  Woensdag 18 november 2015 heeft de Tweede Kamer voor de verdere verruiming van de postcoderoosregeling gestemd. De voornaamste verruiming bestaat eruit de belastingkorting wordt verhoogd tot nihil. Tot nihil? Dat betekent dat deelnemers aan de postcoderoosregeling geen ener-giebelasting verschuldigd zijn, voor zover zij deelnemen in een coöperatie die lokaal en duurzame elektriciteit opwekt.

 • Sinterklaas-disco een groot succes!

  Afgelopen vrijdag 27 november werd er een Sinterklaas-disco georganiseerd door de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam. Deze werd gehouden in het dorpshuis ‘De Menterne’ te Muntendam. De muziek werd verzorgd door de Dj`s Martin en Tim. Het was een disco voor de Basisschooljeugd en wat voor een disco, het werd een dolle boel. De goede Sint en zeker wel 7 pieten waren al vroeg aanwezig, gelijk al toen de eerste discogangers binnen kwamen. Maar er druppelden ook heel veel mini-pietjes binnen zodat het er na een uurtje zwart zag van de Pieten en de pepernoten. 
 • Kinderen Menterwolde klaar voor de toekomst?

  Donderdagavond 26 november heeft Welmoet Ferguson van Kindercentrum Poko Loko namens de regiegroep IKC Menterwolde een presentatie gegeven in aansluiting op het visiedocument dat wethouder Roelof Vos heeft aangeboden aan de raadsleden. Het visie document gaat over Integrale kindercentra in de dorpen van Menterwolde. De uitleg over de toekomst van onderwijs, peuterwerk en kinderopvang werd positief ontvangen. Hier een verslag.

 • Nieuws van Buurtactief Meeden

  In samenwerking met het Steunpunt, de Bibliotheek en het Dorpshuis van Meeden, is er vanaf 30 november iedere maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur in de ruimte van de bieb iets te doen. 7 December willen we van elkaar iets leren over het gebruik van een tablet; wat kan je ermee? 14 December doen we hetzelfde maar dan over het gebruik van de mobiele telefoon. Wat kan je daar allemaal mee doen? Weet u veel van uw tablet of telefoon en u wilt dit graag met andere delen, dan bent u ook van harte welkom. Deze bijeenkomsten zijn gratis.

 • Kerstkuier en verlichte tuinen,

  De kerstkuier die al een aantal jaren in Noordbroek georganiseerd wordt kan door omstandigheden helaas dit jaar niet doorgaan. Na overleg met alle betrokken partijen is er besloten dit jaar over te slaan en er volgend jaar weer een prachtige “kuier” van te maken. De verlichte tuinen wedstrijd gaat wel door zoals gepland op 19 december a.s. De DAR zorgt weer voor een deskundige jury en komt langs tussen 18.00 en 20.00 uur.

 • Sfeervol Kerstconcert ‘De Scheepsjoagers’

  Op zondag 20 december 2015 organiseert het shantykoor ‘De Scheepsjoagers’ een sfeervol Kerstconcert in ‘De Menterne’ te Muntendam. Al wekenlang oefent het koor o.l.v. dirigent Nico Dijkman om er een onvergetelijke morgen van te maken. Ook is het koor al drukdoende met de voorbereidingen van het 25-jarig jubileum, welke in 2016 groots zal worden gevierd. Binnenkort zullen we u hierover meer informatie geven.

 • Kerstmarkt in Zonnehuis Goeckingaheem

  In Noordbroek wordt zondag 13 december van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige en sfeervolle kerstmarkt gehouden. De kerstmarkt wordt georganiseerd door Zonnehuis Gockinga-heem en dameskoor Elk & Ain uit Noordbroek. De kerstmarkt is zeer gevarieerd door een mengelmoes van gespecialiseerde detaillisten en vele hobbyisten. De sfeer zal bepaald worden door een in kerststijl omgetoverd bejaardenhuis, kniepertjes, waffels en andere lekkernijen, kerstmuziek en natuurlijk een kerstman.

 • Lichtjesroute op kerstavond

  Over enkele weken is het zover. Op 24 december, kerstavond vindt de eerste Licht- jesroute plaats in de Heemtuin (Heemtuin & Natuurpark ‘Tussen de Venen’ Nieuweweg 127 Muntendam). Tussen 19.00 en 19.30 kunnen bezoekers groepsgewijs de licht-jesroute lopen, op weg langs meerdere sketches die het traditionele kerstverhaal, de aankondiging en de geboorte van Jezus Christus uitbeelden. De Lichtjesroute is gratis te bezoeken. Na de wandeling krijgt u een kopje thee/koffie of warme chocolademelk aangeboden.

 • Buurtactief Meeden

  Buurtactief, onderdeel van de DRC Meeden, houdt 15 december in samenwerking met de bieb en het dorpshuis een bloemschikavond. Bloemstyliste Heleen Pimmelaar neemt u mee in kerstsfeer. Ditmaal gaat u een kerststuk maken met witte of bronzen accenten. Heleen neemt weer heel veel verschillende takjes en decoraties mee om samen met u een mooi kerststuk te maken. Ze neemt zelf een kerststuk als voorbeeld mee. Deze kunt u namaken, maar u kunt er zelf ook een eigen invulling aan toevoegen met het door haar meegebrachte materiaal.

 • SP en oppositie vormen nieuw college

  Begin november ontstond er onenigheid in de gemeente Menterwolde. De SP, zei in de begrotingsvergadering van donderdag 5 november jl. het vertrouwen op in de fracties van coalitiegenoten Menterwolde Gewoon en Kri- tisch Menterwolde. De SP had geen vertrouwen in de manier waarop deze twee partijen de de bezuinigingen wilden realiseren. Het principe-akkoord kwam tot stand door bemiddeling van ex-burgemeester Meindert Schollema van Oude Pekela, die met alle partijen om tafel heeft gezeten.

 • Uittocht Sint Nicolaas NNTTM

  Het eind van het bezoek van Sint Nicolaas aan ons land is alweer in zicht. Op zondag 6 december vertrekt de Sint samen met zijn Pieten weer voor een jaar naar het warme Spanje. Speciaal voor iedereen die de goedheiligman wil uitzwaaien komt hij deze middag naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek, om van daaruit per trein naar Spanje te vertrekken. Op deze manier hoopt de Sint geen last te hebben van Witte Wieven, zoals dat wel bij de intocht in Meppel het geval was.
 • B & W weer compleet

  Jan Velthuis en Matty Siersema zijn noodgedwongen opgestapt nadat de SP het vertrouwen in de raadsleden van de coalitie opzegde. Door bemiddeling van Meindert Schollema zijn nu twee wethouders van buitenaf bereid gevonden om in ons college plaats te nemen.

  Ten eerste is dat Thea van der Veen (PvdA). Zij heeft een grote rol gespeeld in het oplossen van de bestuurscrisis destijds in Delfzijl en is daar ook wethouder geweest. Op dit moment is zij adviseur sociaal domein in Groningen. Deze baan zegt zij op voor het wethouderschap van Menterwolde. Ook Jaap Borg zal het college versterken. Hij is op dit moment fractievoorzitter van de VVD in Hoogezand-Sappemeer. Hij is goed bekend met het zakenleven. Op deze manier is er evenwicht binnen het college voor wat betreft ervaring op diverse gebieden. Lian Veenstra (SP) blijft als enige als wethouder zitten. De komende dagen wordt de portefeuilleverdeling vastgesteld. Als deze bekend is kunnen de a.s. wethouders officieel worden benoemd. Er zullen dan drie wethouders in het college zitten die ieder 32 uur werken.

 • Eerder donker?

  Vooral in de donkere wintermaanden is fietsverlichting erg belangrijk. Het is het vaak mistig of regenachtig. In het verkeer is de fietser het meest kwetsbaar.  Het zicht wordt slechter. In dit soort weersomstandigheden krijgen veel fietsers haast. Die combinatie maakt ze extra kwetsbaar in het verkeer. Goede fietsverlichting wordt dan belangrijk voor jouw veiligheid. Automobilisten en andere weggebruikers zien fietsers met licht sneller. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of niet botsen.
 • Kerstmarkt in brandweermuseum Sappemeer

  Zaterdag 12 december 2015 organiseert de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen, aan de Kleinemeersterstraat te Sappemeer, weer een gezellige kerstmarkt. Dit jaar komt de kerstman in zijn arrenslee langs om de kerstmarkt te openen tevens is ook wethouder Ger Lindeman aanwezig tijdens de opening.
  Een 20-tal standhouders zijn op de kerst-markt aanwezig met diverse kerst decoraties en andere artikelen die mooi staan opgesteld in de diverse kramen in het brandweermuseum.
  Ook zijn onze voertuigen en andere brandweermaterialen te bezichtigen tijdens de leuke kerstmarkt.

 • Diverse onderhoudswerkzaamheden A7 en A28


  Rijkswaterstaat voert van 8 december tot 15 december 2015 onderhoudswerkzaamheden uit aan verschillende wegdelen van de A7 en de A28 in Noord-Nederland. Het gaat om kleine wegvakken waar onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd aan de deklagen. Tijdens de werkzaamheden is voor het verkeer één rijstrook beschikbaar.

 • Wie wil mij helpen… ???

  “Op 02-02-2015 ben ik gevallen van de trap af bij de dokterspraktijk van dhr. Pet te Meeden. Dit is gebeurt tussen 8.00 en 8.30 uur. Ik ben nu op zoek naar getuigen die dit hebben gezien of mij hebben zien binnen lopen in de praktijk. Dit omdat ik zelf rugklachten hier aan overgehouden heb en het op dit moment nergens op kan verhalen. Er is sowieso een man die mij heeft zien vallen. Deze man heeft mij aangesproken en wou mij helpen. Ook is hij mee naar binnen gelopen. Wie is deze man? Verder zoek ik natuurlijk nog meer getuigen die het ook gezien hebben.

 • Na autopech toch nog bij De Tandem

  Vrijdag 4 december. De dag dat Sinterklaas en zijn pieten een bezoek hadden gepland aan de obs De Tandem verliep niet geheel vlekkeloos. Om 8.15 uur kwamen 2 pieten op een fiets aan bij het schoolplein. Voorzien van een lekke band en diverse andere auto onderdelen kwamen deze pieten in toch wel lichtelijke paniek vertellen dat de Sint autopech had gehad.
 • Winterfair in Borgercompagnie

  MMC koerst op Cultuurmarkt met presentatie van regionaal talent, -kunst en creativiteit. Met inzet van enkele workshops kan op zondagmiddag 13 december door kinderen en volwassenen gewerkt worden aan diverse creatieve klussen. Voor de jongeren zijn er muzikale presentaties van o.a. Caius Bonus, expo’s en voordracht. Voor diegene die de filmpremière in Images van ‘de Lullige Levensloop van een saaie man’ van Joren Molter heeft gemist is er deze middag een herkansing. Ook worden zijn onlangs gepresenteerde Kopland-films rond huiselijk geweld e.d. vertoond.

 • Kerstmarkt in Meeden

  Kom zaterdag 12 en zondag 13 december naar de kerstmarkt aan de Hereweg in Meeden. Sfeer proeven onder het genot van warme chocolademelk, glühwein, zelfgemaakte snert, kerstmuziek en vooral gezelligheid. 
 Verschillende stands met o.a. wijnvaten, sieraden, tassen, sleutelhangers, zelfgemaakte meubels, verkoop van kerstbomen tot 2 meter, huis & interieur, kerststukken, vogeltaarten en nog veel meer.

 • Telecomspecialist 2.0

  Je ziet ze vaak rijden, de auto’s van VIB Netwerken. In 2006 kwam Herman Bolmer met zijn bedrijf naar de Gouden Driehoek in Zuidbroek. VIB Netwerken legt TV en ICT netwerken aan zowel ondergronds als bovengronds. Vanuit de start als huisinstallateur van SKV en ZIGGO is het bedrijf inmiddels uitgegroeid naar een omvang van 140 medewerkers en heeft vele klanten in de Industrie, de Zorg, het Onderwijs en in de Recreatie. VIB behoort daarmee tot de een van grootste werkgevers van Zuidbroek. 
 • Winterconcert ‘Zeemans Vrouwenkoor’

  Traditiegetrouw geeft het ‘Zeemans Vrouwenkoor’ uit Zuidbroek, onder leiding van dirigent Nico Dijkman, op vrijdag 18 december 2015 weer een concert in De Broeckhof te Zuidbroek. Het motto dit jaar is “Winter met een vleugje Kerst”. Dit betekent dat naast kerstliederen, waaronder een aantal geheel nieuw ingestudeerde nummers, ook liederen uit het eigen repertoire ten gehore zullen worden gebracht.

 • Volkskerstzang in Muntendam

  Op zondagavond 13 december is er een volkskerstzang in de Hervormde Kerk van Muntendam. Gospelkoor Rejoice uit Stadskanaal o.l.v Jan Hendrik Niemeijer wekt hieraan mee. Op het orgel speelt Han Straat en de meditatie wordt verzorgt door Pastor Eppo Vroom. De Volkskerstzang is bedoeld om samen bekende kerstliederen te zingen en het is voor iedereen; een laagdrempelig evenement voor een breed publiek om de boodschap van kerst te beleven. Iedereen is van harte welkom!
 • Foto’s en filmpjes gezocht

  Op 2 april 2016 viert de gymnastiekvereniging VOLO in Meeden haar 80 jarig jubileum. Het bestuur heeft op die dag een paar leuke plannen voor de leden én het dorp. Gert Klok, de voorzitter, vertelt enthousiast over de plannen voor het jubileum; “We starten de dag sportief met dauwtrappen, gevolgd door een ontbijt waar iedereen in Meeden aan deel kan nemen. ’s Middags staat voor de leden en hun familie Go Active op het programma, gevolgd door een gezellige nazit”.

 • Buurtgesprek herindeling HSSM

  Afgelopen januari 2015 hebben de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) de intentie uitgesproken met elkaar een herindelingstraject in te gaan. Bewoners van de nieuwe herindelingsgemeente HSSM worden nadrukkelijk bij het herindelingsproces betrokken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een aantal buurtgesprekken met de inwoners van bovengenoemde gemeenten. Afgelopen woensdag 2 december was er een buurtgesprek in het Dorpshuis te Meeden.
 • Coalitie definitief rond

  Op donderdag 3 december hebben de fracties van SP, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in de gemeente Menterwolde een coalitieakkoord gesloten, hiermee zijn de onderhandelingen afgerond. Het akkoord en de wethouders zullen tijdens de raadsvergadering van 10 december 2015 worden gepresenteerd. Roelf Swarts (fractievoorzitter SP): “Wij hebben in de begrotingsvergadering van 5 november het vertrouwen opgezegd in de beide coalitiefracties, Menterwol-de Gewoon en Kritisch Menterwolde. Er was onvoldoende vertrouwen dat we met hen de grote financiële problemen op een goede manier konden aanpakken.