Buurtgesprek herindeling HSSM

Afgelopen januari 2015 hebben de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) de intentie uitgesproken met elkaar een herindelingstraject in te gaan. Bewoners van de nieuwe herindelingsgemeente HSSM worden nadrukkelijk bij het herindelingsproces betrokken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een aantal buurtgesprekken met de inwoners van bovengenoemde gemeenten. Afgelopen woensdag 2 december was er een buurtgesprek in het Dorpshuis te Meeden.
Burgemeester Rein Munniksma en wethouder Lian Veenstra van de gemeente Menterwolde, extern begeleider Hannie te Grotenhuis en Gerbrich Dijkstra, intern projectleider van het Kompas waren bij deze bijeenkomst aanwezig.
Ongeveer 25 inwoners, verdeelt over de dorpen Meeden, Muntendam en Noordbroek, waren naar het buurtgesprek in Meeden gekomen. Burgemeester Rein Munniksma opende de avond. “Het doel van deze avond is praten over de toekomst van de nieuwe gemeente.” Verder refereerde hij naar een oproep op Facebook van de Dorpsraad Meeden. Hierin zeggen ze dat ze zich blijven verzetten tegen de variant HSSM en voor Veendam blijven. “In een brief van 3 september 2014 hebben we dit ook aangegeven bij zowel de gemeente als de provincie en hier hebben we nooit een reactie op gehad. De argumenten die we toen gebruikt hebben gelden nog steeds”, aldus de Dorpsraad. “Het wordt tijd voor een tegengeluid.” De burgemeester gaf aan dat het toenmalige college en de partijen die er achterstonden voor HSSM hebben gekozen.
Daarna kwam er een ander college, die ook achter de voorgenomen fusie is blijven staan. En het eventuele nieuwe college, dat nog benoemd gaat worden, zou weer kiezen voor de variant HSSM. Men kiest er bijna altijd voor de hele gemeente onder te brengen in één groter geheel. De aanwezigen worden uitgenodigd om in twee groepen met elkaar in discussie te gaan. De ene groep gaat het over leefbaarheid hebben en de andere over nabijheid van de gemeente. Ook wordt gevraagd een kaartje in te vullen met suggesties voor een nieuwe naam; HSSM is een werknaam. 
Het is goed om als inwoner te laten weten waar je je bij betrokken voelt, wat je belangrijk vindt en wat je verwacht van de nieuwe gemeente. Een grotere gemeente is ook nodig om financieel gezond te blijven en de voorzieningen en leefbaarheid op peil te houden. Uiteindelijk moeten we samen verder, als één gemeente. Het is goed dit positief te benaderen. Als je geen ambitie hebt lukt het zeker niet. 

Reactie toevoegen