Uitbreiding stikstofinstallatie

De Gasunie heeft vergevorderde plannen om de bestaande installatie aan de Tussenklappenpolder tussen Muntendam en Zuidbroek zeer fors (10 x zo groot) uit te breiden. Ook onze gemeente staat hier welwillend tegenover.  
De noodzaak voor een nieuwe installatie is gelegen in het feit dat er steeds minder Groninger gas gewonnen zal worden. Aardgas uit bijvoorbeeld Rusland, Noorwegen en andere kleine aardgasvelden in Nederland hebben een andere samenstelling dan ons Groninger gas. Door het gas van elders met stikstof te mengen wordt ook dit gas geschikt gemaakt voor het gebruik door huishoudens in Nederland. De beoogd nieuw te bouwen installatie haalt stikstof uit de lucht, die voor 78% hieruit bestaat. Er zullen dan ook verschillende torens gebouwd worden die stikstof aanzuigen. Het gas met een hogere verbrandingswaarde (hoog catagorisch gas) van elders wordt vervolgens gemengd met stikstof en dan in het transportnetwerk gebracht met de samenstelling van Groninger gas. De planning is om eind volgend jaar de toegangswegen aan te leggen en in 2017 te beginnen met de bouw, zodat de installatie in 2020 in bedrijf zal zijn. Getracht is bij het ontwerp om de installatie zo milieuvriendelijk en veilig mogelijk te maken. Tijdens de bouw zullen er ca. 400 mensen aan het werk zijn, dus dit levert veel indirecte werkgelegenheid op is de verwachting, ook als het gaat om eten en overnachten.
Wel zal er tijdens de bouw sprake zijn van overlast door het vele bouwverkeer. Een gespecialiseerd bureau maakt een verkeersplan om deze overlast zo veel mogelijk te beperken. Dit plan zal t.z.t. met omwonenden worden besproken. Wilt u meer weten? Kijk dan op: www.gasunie.nl/zuidbroek

Reactie toevoegen