Coalitie definitief rond

Op donderdag 3 december hebben de fracties van SP, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in de gemeente Menterwolde een coalitieakkoord gesloten, hiermee zijn de onderhandelingen afgerond. Het akkoord en de wethouders zullen tijdens de raadsvergadering van 10 december 2015 worden gepresenteerd. Roelf Swarts (fractievoorzitter SP): “Wij hebben in de begrotingsvergadering van 5 november het vertrouwen opgezegd in de beide coalitiefracties, Menterwol-de Gewoon en Kritisch Menterwolde. Er was onvoldoende vertrouwen dat we met hen de grote financiële problemen op een goede manier konden aanpakken. Vanaf dat moment lag er een grote verantwoordelijkheid op onze schouders, die verantwoordelijkheid is in de weken na 5 november een gezamenlijke verantwoordelijkheid geworden van alle vijf de partijen. We hebben op een plezierige en constructieve manier met elkaar intensief opgetrokken.”
Met ondersteuning van informateur Mein-dert Schollema en mede-informateur Albert Kuiper werd in de week na 5 novem-ber duidelijk dat de fracties van SP, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks elkaar op hoofdlijnen hadden gevonden. Ook was er overeenstemming over de wethouders kandidaten namens de vijf partijen.
De hoofdlijnen van het akkoord zijn dat de herindeling per 1 januari 2018 met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren niet ter discussie staat, dat de noodzaak er is om met een sluitende (meerjaren) begroting te komen en dat de gemeente Menterwolde, met haar inwoners, er recht op heeft de laatste twee jaar van haar bestaan op een stabiele manier bestuurd te worden.
De fracties hebben daarnaast met elkaar kaders afgesproken waarbinnen de komen-de 3 of 4 maanden de oplossingen voor de financiële problemen gevonden moeten worden. Roelf Swarts: “Dat zijn geen mak-kelijke oplossingen, we zullen andere exploitatievormen moeten vinden voor bij- voorbeeld sporthallen en zwembaden, we gaan meer zelfwerkzaamheid vragen aan sportverenigingen, maar ook marginale verhoging van de OZB sluiten we niet uit, ook om aansluiting van tarieven te vinden bij de herindelingspartners, net als het behalen van efficiencyvoordelen binnen het brede sociale domein.”
De vijf fracties hebben er vertrouwen in dat zij in staat zijn om samen met het college, andere partijen en de bevolking van Menterwolde de financiën op orde te krijgen en Menterwolde een volwaardige partner te laten zijn in het herindelingsproces.

Reactie toevoegen