Kinderen Menterwolde klaar voor de toekomst?

Donderdagavond 26 november heeft Welmoet Ferguson van Kindercentrum Poko Loko namens de regiegroep IKC Menterwolde een presentatie gegeven in aansluiting op het visiedocument dat wethouder Roelof Vos heeft aangeboden aan de raadsleden. Het visie document gaat over Integrale kindercentra in de dorpen van Menterwolde. De uitleg over de toekomst van onderwijs, peuterwerk en kinderopvang werd positief ontvangen. Hier een verslag.
Menterwolde gaat met haar tijd mee. Kinderen van nu hebben ander onderwijs nodig dan 15 jaar geleden. Want we leven, wat we noemen, tegenwoordig in een NETWERKsamenleving. Om kinderen op hun toekomst voor te bereiden zullen de basisscholen, het peuterwerk en de kinderopvang samen gaan werken in een kindcentrum. Ieder kindcentrum is anders. Ouders/bewoners van de gemeente bepalen zelf de invulling hiervan. Het is een veilige plek voor kinde- ren waar een mix is van spelen, leren en ook chillen. Binnen en buiten schooltijd. Baby’s, peuters, kleuters en kinderen tot en met 12 jaar kunnen hun talenten in de volle breedte ontwikkelen.

Welmoet legt uit: “Het onderwijs en de opvang richt zich daarvoor op de zogenaamde 21eeuwse vaardigheden, oftewel: Wat heeft een volwassene nodig de komende jaren om zich zo goed en voor-al ook zo prettig mogelijk in onze samenleving te bewegen, te ontwikkelen?
Natuurlijk is er het onderwijs, vakken als rekenen en taal zijn de basis, samen met vakken als geschiedenis en aardrijkskunde en gym. Een Integraal kindcentrum (IKC) richt zich ook op de vaardigheden zoals specifiekere sport en spel, muziek en in de opvang is ruimte voor chillen en huiswerkbegeleiding.”
Voor jonge kinderen zijn er 7 belangrijke vaardigheden die ze in een kindcentrum kunnen leren:
Samenwerken; belangrijk omdat in onze netwerkmaatschappij alles met elkaar verbonden is. Voor kinderen is het nood-zakelijk voor het behalen van hun doelen. Probleemoplossend vermogen; wat hen leert doorzetten en pro-actief handelen. ICT geletterdheid is zoals we weten de levensbehoefte van jongeren tegenwoordig. Dat is verreweg het meest aan verandering onderhevig en erg complex. Als je dat kan beheersen kom je verder. Creativiteit heb je ook nodig, want kennis kan iedereen opdoen, creativiteit maakt je onderscheidend. Net als kritisch denken; dit heb je nodig omdat zelf te kunnen gaan bepalen wat je doet met de kennis die je tot je neemt. En communicatie; Altijd en over-al beschikbaar zijn is een lastige bijkomstigheid voor de jong volwassenen van nu. Kinderen zullen hierover veel kunnen leren, spelenderwijs.

In een IKC komen al deze vaardigheden aan de orde. Er zijn verplichte en vrijwillige onderdelen waaruit ouders en kinderen kunnen kiezen. Leerkrachten, pedagogisch medewerkers, peuterspeelzaal medewerkers en andere vakkrachten zijn 1 team. Als het nodig is halen ze specifieke zorg van buiten, zoals bijvoorbeeld het Sociaal Team van Menterwolde. Per dorp kan er gekeken worden wat de behoefte is van ouders, de schooltijden zijn flexibel. Een kindcentrum is de hele dag open. De nu nog verschillende organisaties werken allemaal met dezelfde kinderen, voor dezelfde kinderen. In een kindcentrum is dat gebundeld. Eén visie, één gedeelde aanpak, waarbij alle kennis van leerkrach- ten en pedagogisch medewerkers, inclusief die van de ouders zelf, samen zorgen voor een goede plek waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

“Kinderen leren niet alleen van volwassenen, ook van elkaar. School krijgt een wijkfunctie. Er zijn allerlei activiteiten. Het gaat niet om die activiteiten, het gaat om de interesse van de kinderen te wekken en daardoor de mogelijkheid om hun talenten uit te bouwen.”

In Zuidbroek is het al in gang gezet. De basisscholen zitten regelmatig met het peuterspeelzaalwerk en Poko Loko om tafel om te komen tot één beleid. Er is in Het Kwartet een feestelijke aftrap geweest voor alle medewerkers op onderwijs en opvang gebied aan het begin van dit schooljaar. Praktisch gezien worden er interactiviteiten georganiseerd waarbij de ouder geen notitie heeft van de organisatie die er achter zit. Het aanbod is er gewoon. Voor alle kinderen uit Zuidbroek. Ongeacht op welke school ze zitten of welke soort van opvang ze ge- nieten.

De organisaties werken niet meer naast elkaar maar met elkaar.
“We dromen en werken eraan, en samen met de ouders en kinderen in de gemeente en met ondersteuning van gemeenteambtenaren word een optimale toekomst voor onze nu nog jonge kinderen, en later de volwassenen van Menterwolde, een feit.”

Reactie toevoegen