april 2018

  • Personenauto's botsen

    Zuidbroek – Dinsdagochtend zijn twee personenauto’s met elkaar in botsing gekomen op de kruising van de Nieuwe Spitsbergerweg met de Burgemeester Omtaweg. Eén van de auto’s kwam hierdoor in de sloot terecht. De bestuurder is door hulpdiensten uit zijn/haar auto bevrijd. Het slachtoffer is daarna met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Beide auto’s zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

  • “Frits Bos” avond in de Menterne

    Muntendam - Donderdagavond 12 april wordt door het SAM de Frits Bos avond georganiseerd. Het thema van deze avond is : Presentatie Foto’s van Toen en Nu. Verschillende leden van het SAM zijn al maanden bezig om deze avond voor te bereiden. Hiervoor worden alle huizen van Muntendam op de foto gezet. Waarmee het archief weer up-to-date gemaakt wordt. Misschien hebben sommige inwoners wel gezien dat er foto’s gemaakt zijn. Deze foto’s zullen ook verwerkt worden in de presentatie van deze avond.

  • Gemeente haalt taakstelling huisvesting

    De gemeente Midden-Groningen heeft de taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders ruim gehaald. In de tweede helft van 2017 moesten de drie gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde samen 38 vergunninghouders huisvesten, dat zijn er 47 mensen geworden. Elke gemeente in Nederland moet per jaar een bepaald aantal asielgerechtigde vergunninghouders huisvesten.
     

  • Muziekvereniging sluit jubileumjaar af

    Zuidbroek - De jubilerende muziekvereniging Oosterbroek uit Zuidbroek sluit het jaar van haar 40-jarig jubileum af met een spetterend concert op 14 april 2018 in Hotel Van der Valk Zuidbroek. Aan dit concert nemen alle onderdelen van de vereniging deel, het A-orkest, het B-orkest en de Slagwerkgroep. Speciale gasten tijdens dit optreden zijn Richard Gerringa, Michiel Gerringa, Gijs van Rhijn en Irene Wilkens, allen oud-lid van de vereniging.

  • Wie wint het Scoor een Boek?

    Hoogezand - Zeven regionale kampioenen gaan zaterdag 14 april met elkaar de strijd aan op het Scoor een Boek! FIFA-toernooi. Vanaf 14.00 uur gaan de kinderen in cultuurcentrum De Klinker tegen elkaar voetballen op de PlayStation.
    Scoor een Boek! is het sportieve leesproject van Biblionet Groningen en FC Groningen in de Maatschappij. Naast het lezen in de klas organiseert Biblionet Groningen, onder de naam Scoor een Boek! Experience, gedurende het leesproject veel activiteiten in de bibliotheek.

  • Jubilarissen bij EHBO Muntendam

    Maandag 9 april werd de algemene ledenvergadering van EHBO-vereniging Muntendam gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zijn een paar van onze leden gehuldigd voor hun lange staat van dienst.
    Jubilarissen bij EHBO Muntendam
    Janine Ploeger is al 30 jaar EHBO’er, helaas bestaan er geen speldjes voor deze mijlpaal en heeft ze een leuk bakje met bloemen in ontvangst mogen nemen.
  • Wie regelt mijn uitvaart en erfenis?

    Naar aanleiding van de vele vragen die ons zijn gesteld op de Uitvaartinformatiemarkt van zaterdag 14 april 2018 in het Dorpshuis te Zuidwending, geven wij hieronder nader uitleg over het benoemen van een executeur en erfenisafwikkelaar. Wat kan een executeur allemaal regelen? Is een executeur altijd bereikbaar? Kan ik een executeur via een briefje aanstellen?
  • Noordelijke Kwekerijdagen

    Meeden - Op zaterdag 21 en zondag 22 april barst voor tuinliefhebbers het voorjaar ècht los. Dan vinden bij Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden de Noordelijke Kwekerijdagen plaats, de grootste gespecialiseerde plantenmarkt van Noord-Nederland.   
    Ongeveer 40 geselecteerde deelnemers uit Nederland, België en Duitsland - kwekers, ontwerpers, kunste- naars en andere tuinspecialisten – presenteren op het terrein van Foltz alle ingrediënten voor een prachtig tuinjaar.
  • Frits Bos Avond SAM

    Muntendam - Afgelopen donderdag, 12 april, werd in de Menterne de jaarlijkse Frits Bos avond door Stichting Archief Muntendam georganiseerd. De afgelopen maanden zijn verschillende leden van het SAM bezig geweest om deze avond een zo goed mogelijke gestalte te geven. Hiervoor zijn voorafgaande de woningen van verschillende straten in Muntendam op de foto gezet. Een gedeelte van deze foto’s werden deze avond naast die van de vroegere woningen getoond. Dit concept bleek een schot in de roos. Er waren ruim 70 mensen aanwezig.

  • Digi Sterker

    Dit is een bijeenkomst van Netwerkcafé Veendam: Van en Voor Werkzoekenden. 24 April 2018 a.s. Aanvang 10.00 uur in de Dukdalf 2.0 De Reede 1.
    Het thema: Digi Sterker wordt gepresenteerd door een gastspreekster, nieuwsgierig kom dan het Netwerkcafé bijwonen. Wij heten iedereen van harte welkom, onder het genot van een gratis kop koffie/thee is er volop gelegenheid om met elkaar te netwerken. Tevens kunt u uw bezoek als sollicitatie activiteit op uw werkmap invullen van het UWV.

  • Bram Baptist in de klas Aletta Jacobs

    Op dinsdagochtend 10 april gaf Bram Baptist, schrijver van het spannende jeugdboek de Koningszoon, een lezing aan de leerlingen van mavo-3 van het dr. Aletta Jacobs College. 
    De school is, in samenwerking met bibliotheek Hoogezand, druk bezig met een project over historische romans. De leerlingen lezen een roman en doen onderzoek naar de historische bronnen. In dat kader bezocht schrijver en geschiedenisdocent, Bram Baptist uit Meeden, de school. 
  • Knalgekke DISCO in Muntendam!

    Muntendam - Vrijdagavond 20 april a.s. wordt er door de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam weer een DISCO georganiseerd in het M.F.C. ’de Menterne’ te Muntendam. De aanvang is 19.00 u. Ook is er vette DISCO muziek wat verzorgd wordt door onze eigen DJ’s van de JWG. De DISCO is bedoeld voor de basisschooljeugd en de entree is weer een kleine bijdrage inclusief een glaasje fris. Neem je portemonnee mee want er staat weer een overheerlijke snoepkraam en je kunt iets te drinken kopen. Maar laat waardevolle dingen thuis anders kun je die zo maar kwijt raken.

  • Goede doelen markt

    Hoogezand - Op zaterdagmiddag 21 april wordt van een ‘goede doelen’ markt georganiseerd in ZINN locatie De Burcht. Standhouders promoten en verkopen producten ten bate van hun eigen goede doel. Er zijn kramen van o.a. Stichting Kindervakantie Besteding H-S, afdeling Woldwijck, De Toverboom, Samenloop voor Hoop, Kinderen van Roemenië, Stichting Lumina en TESS Unlimited in Guatemala. De producten die worden verkocht zijn o.a. kaartjes, boekenleggers, hanging baskets, (handgemaakte) sieraden, warmtezakken, tuinversiering, (polo)shirts, schilderijen, oud-Hollands snoep. Er is een grabbelton.

  • Bewonersbijeenkomst kindcentrum

    Hoogezand - Onlangs is vastgesteld dat er op de locatie van CBS De Hoeksteen en CSG Rehoboth een nieuw kindcentrum gebouwd gaat worden. De gemeente Midden-Groningen wil graag toelichten waarom voor deze locatie gekozen is en wil graag van haar inwoners horen hoe zij tegen de komst van dit kindcentrum aan kijken. Daarom is er op dinsdag 24 april tussen 20.00 en 21.00 uur voor alle geïnteresseerden een inloopbijeenkomst in de Baptistenkerk aan de Erasmusweg 2e te Hoogezand.  
     
    Nieuwe kindcentrum
  • Orkestenmiddag in de Vredekerk

    Zaterdagmiddag 21 april geven drie orkesten van het Kielzog Kunstencentrum een feestje in de Vredekerk, Van der Duyn van Maasdamweg 216 in Hoogezand. Deze middag wrden verschillende instrumenten onder de aandacht gebracht voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Onder leiding van de dirigenten spelen de orkesten ‘4Strings’, ‘Something Else’ en ‘Harms Farm’ diverse muziekstukken. Kinderen mogen dicht bij de orkesten zitten zodat ze alles goed kunnen zien en - als ze dat willen - ook meedoen. Na afloop van de muziekstukken worden de instrumenten besproken en kan iedereen ze zelf uitproberen.

  • Muziek op schoot

    Hoogezand - Deze week staat het baby- en peutercafé in het teken van muziek! Voor ouders met jonge kinderen is er in Hoogezand en Slochteren Muziek op schoot: wiegeliedjes en muzikale spelletjes.
    • Vrijdag 20 april consultatiebureau Hoogezand: Gerdien Kuipers van Kielzog Kunstencen- trum
    • Donderdag 19 april consultatiebureau Slochteren: Anneke Molenaar.

  • SPAR Noordbroek GROEIT

    Inmiddels al bijna 6 jaar geleden kwamen ondernemersechtpaar Martin en Maya Kroon naar Noordbroek om hun Spar winkel te openen. Na een moeizame eerste jaar, zijn de ex-Pekelder en zijn vrouw de afgelopen jaren gegroeid én hebben een steeds steviger positie verworven in het dorp. Martin verteld: “Naast het exploiteren van een supermarkt, willen wij ook dat de leefbaarheid in ons prachtig dorp gehandhaaft blijft. Daar zetten wij, ons team en vele collega ondernemers uit het dorp zich dagelijks hard voor in.  
    SPAR Noordbroek GROEIT
  • Oldtimertocht te Slochteren

    Slochteren - De Drieborgentocht is ontstaan in 1999 en wordt op de 1ste zondag van september gereden. De start is vanaf het voorterrein de Fraeylemaborg te Slochteren. De Stichting heeft als doel onze klassieke auto’s bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Voor de deelnemers wordt een mooie route door de provincie Groningen georganiseerd met uitwijkmogelijkheden naar de naast gelegen provincies Drenthe en Friesland. Hierbij willen wij onze mooie borgen en de vele historische/oude bezienswaardigheden bij onze deelnemers onder de aandacht brengen.

  • Verhuizing Sociaal team West

    Het sociaal team West zit op dit moment in het voormalig CWI-gebouw aan de Kerkstraat in Hoogezand. Dit pand wordt gesloopt waardoor het sociaal team op zoek moest naar een andere locatie. Dat is gevonden in het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer aan de Erasmusweg 137 in Hoogezand. Naast dat het MCHS in het werkgebied van sociaal team West ligt, heeft het voor het sociaal team ook een meerwaarde om samen met zorgverleners in hetzelfde gebouw te zitten. Het team gaat 1 september 2018 verhuizen.

  • Druk bezochte Kwekerijdagen

    Meeden - Ze kwamen van heinde en verre en in grote getale, de plantenliefhebbers die het afgelopen weekend de Noordelijke Kwekerijdagen bij Tuingoed Foltz in Meeden bezochten. Met ongeveer 2000 bezoekers was deze editie van het jaarlijkse evenement één van de drukste van de afgelopen jaren. Op het plantenrijke tuingoed van Bob Foltz en Andries Bierling hadden zo’n 40 specialiteitenkwekers en tuinkunstenaars zich verzameld om hun collecties te presenteren aan een liefhebberspubliek en samen het nieuwe plantenseizoen te vieren. Want een feestje was het, mede dankzij het goddelijke weer.

  • Sport in Midden-Groningen

    De gemeente Midden-Groningen vindt sport belangrijk omdat veel inwoners hierbij betrokken zijn en er op diverse manieren binding mee hebben. Op het beleidsterrein sport spelen op dit moment vele zaken, zoals de harmonisatie van sport, sportaccommodaties en sportbeleid van de voormalige drie HSSM- gemeenten naar de gemeente Midden-Groningen. Daarnaast is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven.

  • € 24.500,- subsidie voor Voedselbank en Kledingbank

    Midden-Groningen vindt dat de Voedselbank en Kledingbank een groot maatschappelijk belang dienen. Aangezien ze geen structurele subsidie ontvangen en daarvoor ook geen geld begroot is, heeft het college besloten hun aanvraag voor een subsidie van de gemeente Midden-Groningen voor 2018 te honoreren. De organisaties bij elkaar ontvangen daarmee € 24.500 van de gemeente

  • Muzikale herinneringen voor ouderen

    het huis van de amateurkunst voor Groningen, organiseert dit jaar opnieuw de culturele actiemaand Kunst op Stee voor ouderen in Groningen. De hele maand april vinden er kunstzinnige en culturele activiteiten voor senioren plaats in Stad en provincie. De focus in de programmering ligt dit jaar op de regio’s Midden-Groningen, het Hogeland, Westerwolde en Oldambt.

    Muzikale herinneringen voor ouderen

  • Grote gevolgen voor lopende versterkingsoperatie

    Het besluit om de gaswinning te stoppen heeft mogelijk grote gevolgen voor de ingezette versterkingsoperatie. Alleen daar waar de versterking al in uitvoering is of al maanden over de versterkingsadviezen met bewoners wordt gesproken gaat de versterking zeker door. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgesproken met vertegenwoordigers van de provincie Groningen en de gemeenten in het aardbevingsgebied.

  • Van borg naar kerk in Slochteren

    Op zondag 6 mei kunt u mee wandelen van de Fraeylemaborg naar de Hervormde Kerk in Slochteren. Onder leiding van een gids loopt u vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg naar de eeuwenoude kerk met zijn karakteristieke vrijstaande toren. De route voert door het dorplint van Slochteren en onderweg is er aandacht voor de historische relatie tussen de borg en de kerk. De historische verbondenheid tussen de Hervormde kerk met de Fraeylemaborg en zijn voormalige bewoners is groot. Dit spreekt onder meer uit de rouwborden van Henric Piccardt en Anna Rengers die een wand van de kerk sieren.

  • Internationaal Meteoor Master badmintontoernooi

    12 en 13 mei vind in het Indoorcentrum Veendam voor de 50ste keer het internationale Meteoor Masters badminton toernooi plaats. Een bijzonder jubileum van één van de grootste jaarlijks terugkerende badminton evenementen in Nederland. Meer dan 250 deelnemers hebben zich ingeschreven en zullen gedurende het weekend ruim 450 wedstrijden spelen om te bepalen wie er zondagavond het prijzengeld mee naar huis gaat nemen. In 4 categorieën  en in totaal 20 onderdelen zal op sportieve wijze worden gestreden.