april 2019

  • Activiteiten bibliotheek Veendam

    Kindermiddag Bibliotheek Veendam: robotrace
    Woensdag 10 april kun je in Bibliotheek Veendam, tijdens de wekelijkse kindermiddag, spelen met robots. Help deze middag de robots met het afleggen van een parcours.
    Dash & Dot, Ozobot, BeeBot… Bibliotheek Veendam beschikt over verschillende robots. Woensdag 10 april moeten de robots een parcours afleggen. Kun jij ze helpen? Wie komt als eerste over de finish?
    De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

  • Open huis WP Praktijkschool

    VEENDAM - Op woensdag 3 april houdt de Winkler Prins Praktijkschool aan het Jan Salwaplein in Veendam Open huis. Leerlingen uit groep 8 die het advies Praktijkschool hebben gekregen, en hun ouders, zijn van harte welkom. Tussen 18.00 - 20.00 uur kunnen ze een kijkje nemen in de lichte, moderne praktijklokalen, docenten ontmoeten en leerlingen aan het werk zien. Natuurlijk mogen ook de ouders/verzorgers van de huidige leerlingen langskomen.

  • Kredietbank breidt samenwerking uit

    De Kredietbank Midden-Groningen werkt nu samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om zo vroeg mogelijk ondersteuning te bieden bij financiële problemen voor inwoners die een uitkering ontvangen van het SVB zoals een AOW-uitkering. De gemeente is al langer bezig met het creëren van een vroegsignaleringsnetwerk voor mensen met problematische schulden. Zo wordt er al samengewerkt met bijvoorbeeld de sociale wijkteams en een aantal woningcorporaties in de gemeente.

    Aanpak

  • Goede doelen markt zaterdag 13 april

    Zaterdag 13 april wordt van 12.00 – 16.00 uur een ‘goede doelen’ markt georganiseerd in ZINN locatie De Burcht. Standhouders verkopen producten ten bate van hun eigen goede doel. Er is een divers aanbod van o.a. kaartjes, boekenleggers, hanging baskets, (handgemaakte) sieraden, Afrikaanse slippers, tuinversiering, paasartikelen en een grabbelton. Tevens worden er poffertjes en suikerspinnen verkocht en kunnen bezoekers meedoen aan meerdere verlotingen.
     
    Iedereen is van harte welkom in ZINN locatie De Burcht aan de Van der Duyn van Maasdamweg 250 te Hoogezand. Gratis entree.

  • Stadsdichter geeft juniorcollege dichten

    Hoe schrijf je een gedicht? Hoe verzin je een mooi onderwerp? Hoe begin je? En hoe zorg je ervoor dat je gedicht tot leven komt in het hoofd van je lezers? Op donderdag 4 april geeft Renée Luth, stadsdichter van Groningen, van 15.30 – 17.00 uur een juniorcollege in Bibliotheek Hoogezand waarin ze antwoord geeft op al deze vragen. Het college is geschikt voor jongeren van 10 t/m 18 jaar oud en deelname is gratis. Meld je snel aan door een mail te sturen naar i.buijs@biblionetgroningen.nl en schrijf samen met Renée je mooiste gedicht!

  • Startsymposium over ouderenhuisvesting

    De Ouderenraad van Midden-Groningen organiseert op donderdagmiddag 18 april een symposium over Ouderenhuisvesting in de NoordSuythoeve te Noordbroek. De Ouderenraad wil met dit symposium aandacht vragen voor het probleem van de ouderenhuisvesting voor het komende decennium. De bevolking van Midden-Groningen vergrijst de komende 10 jaar verder en de ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Daarnaast speelt ook het vraagstuk van het energiearm maken van woningen.

  • Bezuinigen voor stevige financiële basis

    Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen hebben bezuinigingsmaatregelen gepresenteerd om het begrotingstekort op te lossen. “Niets doen is geen optie. Bij ongewijzigd beleid zal het tekort van onze gemeente verder oplopen. We maken de begroting sluitend, en maken ons tegelijkertijd grote zorgen om tekorten in de jeugdzorg. Om dat risico op te kunnen vangen is een grotere reserve nodig dan we nu hebben.”, zegt wethouder Erik Drenth van Financiën.

  • Koffie en een concert

    Op 14 april, om 11.00 uur kunt u in de foyer van vanBeresteyn een bijzonder kopje koffie drinken: koffie en een concert. Symfonie-orkest Educa Symfonia zorgt voor een afwisselend concert met licht klassieke muziek en filmmuziek, onder andere L'Arlesienne Suite van Bizet, Pirates of the Caribbean van Klaus Badelt, In a Gentle Rain van Robert Smith, Andante & Allegro van Mozart. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de betekenis van de muziek, wat heeft de componist bedoeld met zijn compositie en hoe geeft het orkest daar vorm aan. Verder maak je kennis met de musici en hun instrumenten.
    Koffiedrinken en genieten van een concert in foyer vanBeresteyn

  • Irene Wilkens genomineerd voor Streektaalprijs

    De uit Veendam afkomstige zangeres Irene Wilkens is genomineerd voor de streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. In de categorie CD/Dvd is haar nieuwe CD “Sikkom Kult” 1 van de 3 mogelijke prijswinnaars. Eveneens genomineerd zijn Marlene Bakker met haar CD Raif en De Grup, een drents-groningse muziekformatie met onder andere Bert Hadders.

    Oud Muntendammer Irene Wilkens genomineerd voor Streektaalprijs Dagblad van het Noorden

  • Inloopzondag bij de Vrijmetselaarsloge

    Anthony Winkler Prins, de Veendammer predikant, schrijver, dichter en encyclopedist, was in 1878 medeoprichter van de vrijmetselaarsloge in Veendam. Hij bedacht de naam ‘Het Noorderlicht’. De loge bestaat dit jaar 140 jaar en is daarmee één van de oudste vrijmetselaarsloges in ons land.
    Het gebouw staat er al sinds 1878 en ziet er aan de buitenkant uit als een normaal woonhuis. Echter, achter de voorgevel herbergt het één van de mooiste werkplaatsen van Nederland. De rituele ruimte werd in 1926 uitgevoerd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Groen. Kenmerkend zijn het gotisch gewelfde plafond en de inrichting in Art Deco en Jugendstil uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

  • Open dag TCM

    Op zaterdag 13 april organiseert Tennisclub Muntendam (TCM) een open dag. Tijdens deze open dag van 13.00 uur tot 16.00 uur bent u in de gelegenheid vrijblijvend kennis te maken met TCM en tennis. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. De open dag zal plaatsvinden op het tennispark van TCM aan de Singelweg 6 in Muntendam

  • Muzikaal festijn bij de NNTTM

    Op zondagmiddag 14 april aanstaande is er een heel bijzonder concert in het Museumcafé van het station Zuidbroek: The Famondio Singers en het Kielzog Jongerenkoor. The Famondio Singers zingen a capella - zonder begeleiding - vijf- à zes-stemmige lichte muziek. Op het repertoire staat o.a. “Can’t Help Falling In Love”, “Viva La Vida” en “Java Jive”. Bovendien kunt u alvast een voorproefje horen van hun optreden in september, dat in het teken van Ede Staal staat.

  • Gedenkplaat voor Joodse onderduikers

    Stichting Archief Muntendam zal op zaterdag 13 april 2019 een monument / gedenkplaat aan de Nieuweweg gaan onthullen, welke een herinnering zal zijn aan het Joodse echtpaar Eckstein – Lezer.
    Dit Joods echtpaar heeft twee en half  jaar ondergedoken gezeten in een kelder onder het kantoor van het toenmalig bedrijf van de firma Kroeze aan de Nieuweweg in Muntendam.
    De werkgroep van Stichting archief Muntendam bezig met het plaatsen van het monumentje

  • Fantastisch concert in bomvolle Menterne

    Daverend applaus voor shantykoor Scheepsjoagers en Vrouwenkoor Vrolijke Noot. Voor een bomvolle Menterne hebben zaterdagavond  6 april beide koren een fantastisch concert verzorgd! Beide koren hebben een geweldige prestatie geleverd. Dit was mogelijk door de geweldige dirigent Nico Dijkman die beide koren onder zijn hoede heeft.
    Daverend applaus voor shantykoor Scheepsjoagers en Vrouwenkoor Vrolijke Noot

  • Jaarvergadering Humanitas

    Wethouder Jan Jakob Boersma geeft zijn visie over de rol van de vrijwilligers van Humanitas in het Sociale Domein van Midden-Groningen in de jaarvergadering van Humanitas. Dinsdag 16 april houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen haar jaarlijkse vergadering in De Kern aan de Rembrandtlaan te Hoogezand. Naast de gebruikelijke punten van de vaststelling jaarverslag 2018 en bestuursverkiezing, is er een discussie over hoe vrijwilligers een belangrijke functie kunnen vervullen in het Sociaal Domein. Wethouder Jan Jakob Boersma zal zijn visie daarop geven. 

  • Psoriasis nu & in de toekomst

    Op woensdag 17 april organiseert de Regio Noord van de Psoriasispatiënten Nederland een informatieavond in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen.
    Dermatoloog Marjan de Groot, werkzaam bij het Antonius in Sneek en Emmeloord zal een presentatie houden over de nieuwe mogelijke behandelingen voor psoriasis zoals de biologicals en biosmilars, van nu en in de (nabije) toekomst.
    De titel van de presentatie zal dan ook zijn: ‘nieuwe behandelingen voor psoriasis nu & in de toekomst’.

  • Start tweede fase versterking Het Galjoen

    Begin mei start de tweede fase van de versterking van basisschool Het Galjoen in Hoogezand. Het project maakt onderdeel uit van het Scholenprogramma van de gemeente Midden-Groningen. Het Scholenprogramma is een programma waarin wordt toegewerkt naaraardbevings-en toekomstbestendige scholen in 2021. De eerste fase van de versterking vondplaats in de zomervakantie van 2018. De tweede fase bestaat naast een deel versterking ook uiteen deel uitbreiding.

  • Dubbel toernooi TCM doorslaand succes

    Wat een mooi tennis feestje was het open dubbel toernooi van de Tennisclub Muntendam. Gedurende de week hebben de 83 dubbel koppels een kleine 200 wedstrijden gespeeld tijdens de laatste week van maart. Het was het een sportief, maar vooral gezellig toernooi. Het bestuur en de toernooileiding zijn zeer tevreden over het verloop van dit prachtige evenement.
    Dubbel toernooi TCM doorslaand succes

  • Witgoedlening

    Het college heeft een besluit genomen naar aanleiding van twee moties die de gemeenteraad op 27 september 2018 heeft aangenomen bij de bespreking van het beleidsplan van de kredietbank (GKB):
    •  een voorstel uit te werken om de rente op sociale kredieten binnen de gemeente Midden-Groningen te brengen op het niveau van de rente die de gemeente zelf moet betalen
    •  de mogelijkheden van het instellen van een zogenaamde witgoed-fonds inclusief de financiële gevolgen te onderzoeken.
     

  • Omgevingsvergunning Duurkenakker Meeden

    De gemeente heeft een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor de bouw van een loods aan de Duurkenakker in Meeden. De loods wordt gebruikt voor in- en verkoop van machines en de bijbehorende opslag. De gemeente kan medewerking verlenen aan de loods via een omgevingsvergunning waarmee wordt afgeweken van het bestemmingsplan, ook wel een projectafwijkingsbesluit genoemd. Het college is van plan medewerking te verlenen aan deze aanvraag en vraagt de gemeenteraad om een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

  • Begroting 2019 Stichting Kielzog

    Stichting Kielzog heeft, het tweede jaar na de verzelfstandiging, de begroting voor 2019 ingediend. Het gaat hierbij om de kosten en baten die zijn voorzien voor het theater, de muziekschool en het kunstencentrum. Kielzog heeft met de gemeente een meerjarige basisovereenkomst waarin staat aangegeven waar de subsidie voor beschikbaar wordt gesteld. Deze wordt per 2020 aangepast voor Midden-Groningen. Vanuit Kielzog wordt ook het pakket aangeboden dat in samenspraak met het onderwijs wordt opgezet voor alle leerjaren van het basisonderwijs in Midden-Groningen.

  • Versier je eigen Staffordshire-hondje!

    Tijdens het museumweekend is het museum op zaterdag 13 april geopend vanaf 10.00 uur en op zondag 14 april vanaf 13.00 uur. Dit weekend organiseren we knutselmiddagen voor kinderen (beide dagen vanaf 13.30 uur). Iedereen mag een eigen hondje knutselen, dat ook nog eens op de schoorsteenmantel of op een kast kan worden gezet. En als het niet te koud is, dan bakken we in ons museumschip Ebenhaëzer, pannenkoeken.

    Versier je eigen Staffordshire-hondje!

  • Groei en bloei op Fraeylema

    Groei & Bloei Midden Groningen én de Fraeylemaborg in Slochteren organiseren in 2019 voor de 8ste keer  een Tuin en Lifestyle fair op Landgoed Fraeylemaborg met een groot aantal geselecteerde standhouders. Het geheel ademt een sfeer van bloemen, tuin en groen, aangevuld met mooie woonaccessoires en lifestyle producten. Voor deze gelegenheid wordt het terrein aangekleed met groen en bloemwerk, zodat het geheel er bloeiend en aantrekkelijk uitziet; er zijn diverse activiteiten, er is eten en drinken en het geheel wordt opgeluisterd met sfeermuziek.

  • Stadion-in-stadion aan de Langeleegte

    Een stadion in een stadion! Speciaal voor de uitvoering van voetbalopera ‘Veendammer Wind’ wordt op het heilige gras van de Langeleegte een tijdelijke arena gebouwd. De tribunes bieden plaats aan 2.000 bezoekers. In dit knusse stadionnetje zitten alle liefhebbers van muziek, locatietheater, opera én voetbal dus allemaal eerste rang!

    Uitleg bij de maquette met v.l.n.r. productieleidster Ien Oostindie, visagiste Marjan van den Hof, regisseur Harm-Ydo Hilberdink en vormgever Janco van Barneveld

  • Activiteiten biblotheek Veendam

    Erik Hulsegge in Bibliotheek Veendam
    Woensdagavond 24 april geeft RTV Noord-presentator en columnist Erik Hulsegge een lezing in Bibliotheek Veendam. Erik Hulsegge is presentator van het RTV Noord-programma Noordmannen en schrijft wekelijks de veelgelezen column Hulsegge op Zondag. Hij debuteerde in 2016 met zijn bundel Numero Dertien. De columns van Hulsegge zijn sfeertekeningen van het Groningse platteland. Soms grappig, soms ernstig, soms triest. Maar altijd levensecht. In deze lezing draagt Erik Hulsegge voor uit zijn eigen werk, waaronder zijn onlangs verschenen boek ‘Haalf zeuven’.
    Erik Hulsegge in Bibliotheek Veendam

  • Superleuke paasdisco in Muntendam!

    Afgelopen vrijdagavond 12 april was het weer groot feest in het M.F.C. `de Menterne` te Muntendam. Er werd door de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam  weer een vrolijke DISCO georganiseerd. Deze keer was het een PAAS DISCO! Deze disco was bedoeld voor basisschoolkinderen en er waren wel meer dan 45 kinderen. Veel daarvan gingen verkleed als paashaas of droegen een gele outfit. Ook hadden een aantal kinderen zelf oren geknutseld of waren ze geschminkt. Ze zagen er prachtig uit!

  • Lezing over spoorlijn Groningen-Eemshaven

    Op donderdagavond 18 april aanstaande vindt er in het station Zuidbroek een interessante lezing plaats over de spoorlijn Groningen-Eemshaven. Vorig jaar werd een nieuw deel van deze spoorlijn in gebruik genomen. ProRail bouwde een nieuwe lijn - de noordelijkste lijn van Nederland - van Roodeschool naar de Eemshaven. Het nieuwe traject is 7 kilometer lang, 3 kilometer nieuw spoor en een deel dat van goederen- naar reizigersspoor is omgebouwd.

  • Bijzondere week voor Stichting Archief Muntendam

    Afgelopen maanden hebben de leden van de werkgroep van de Frits Bos-avond en van het Monument voor de Joodse onderduikers het erg druk gehad met de voorbereidingen van beide evenementen die in dezelfde week plaats vonden.
    Afgelopen donderdag 11 april had SAM op de Frits Bos-avond een fotopresentatie van de oude en nieuwe situatie betreffende verschillende straten zoals: Tussenklappen, Het Loeg en de Kerkstraat.  De opkomst was zeer groot en uit de zaal kwamen veel reacties op de getoonde foto’s en de bijbehorende namen van voormalige bewoners van de desbetreffende woningen. Volgend jaar wil SAM opnieuw een avond plannen met andere straten.

    Monument voor de Joodse onderduikers

  • Festival Terug naar het begin

    Het festival Terug naar het begin start een samenwerking met platform Kans-voor-uw-kind, om het gezinsprogramma voor zoveel mogelijk gezinnen toegankelijk te maken. Met verschillende doe-activiteiten beleven kinderen op zaterdag 25 en zondag 26 mei een feestelijke middag in de Kindertuin, in de historische binnenstad van Appingedam. Het festival wil dat zoveel mogelijk gezinnen de kans krijgen mee te doen. Daarom kunnen bezoekers er nu voor kiezen bij te dragen aan een ticket voor een gezin dat het wat minder breed heeft.

  • Winnaars gratis lidmaatschp TCM

    Johnny de Weijs en Eline Meijer winnen gratis lidmaatschap Tennisclub Muntendam. Tennisclub Muntendam heeft zaterdag 13 april een zeer succesvolle open dag beleefd. Ondanks het gure weer is het complex druk bezocht. Tijdens de open dag zijn er een aantal tennis clinics gegeven en kon iedereen onder begeleiding even proberen hoe leuk tennis kan zijn. Diverse bezoekers, zowel junioren als senioren, hebben de open dag gebruikt om zich in te schrijven als lid van de vereniging. Als promotie van de open dag konden de nieuw ingeschreven junior en senior leden een gratis lidmaatschap winnen.

  • Sluiting drugspand in Midden-Groningen

    Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft vandaag voor een periode van drie maanden een pand aan de Noordbroeksterstraat in de gemeente Midden-Groningen gesloten wegens het aantreffen van een hennepkwekerij. De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd. “Hennepkwekerijen leiden vaak tot overlast en gevaarlijke situaties. Met de sluiting laten we de eigenaren merken dat drugsoverlast in Midden-Groningen niet wordt getolereerd”, zegt burgemeester Hoogendoorn.

  • Dorpsbouwmeester voor Overschild

    Vanaf 1 april is Enno Zuidema dorpsbouwmeester voor het dorp Overschild. Zuidema ondersteunt en inspireert de bewoners van Overschild bij hun ingrijpende keuzes omtrent hun te versterken of nieuw te bouwen woningen. Bovendien heeft hij als dorpsbouwmeester een vooruitgeschoven positie binnen het gemeentelijk welstandsbeleid en van de welstandscommissie. Zuidema beoordeelt als onafhankelijk deskundige of een gebouw voldoende kwaliteit heeft en of deze in de omgeving past. Hij adviseert het college van B&W hierover via de welstandscommissie.

  • Matige opkomst bijeenkomst schimmelproblematiek

    De SP Midden-Groningen zocht vorige maand met stevige woorden de pers op in verband met vermeende grote schimmelproblematiek bij woningen aan de Genestetlaan van Groninger Huis.Groninger Huis reageerde verbaasd, omdat er nauwelijks meldingen bij haar bekend waren. Naar aanleiding van de berichten heeft Groninger Huis alle woningen aan de Genestetlaan geïnspecteerd, een speciaal ‘schimmeltelefoonnummer’ beschikbaar gesteld en een bijeenkomst voor bewoners georganiseerd.

  • Roofvogelshow in Kiel Windeweer

    Op 12 Mei word er een roofvogelshow gegeven op het evenemententerrein van Evenementenmarkt “de Toekomst”. Vooraf worden de vogels voorgesteld. Enkele vogels landen bij het publiek op de handschoen, er kan een valk een loer gedraaid worden en nog veel meer. Een show voor jong en oud. Na afloop kan het publiek met een uil of roofvogel op de handschoen en hier mag uiteraard een foto van gemaakt worden. De shows worden tussen 11.00 en 16.00 uur gegeven.