april 2017

 • The Crucifixion

  Op zaterdag 8 april voert het Vrouwenkoor van de Kielzog Koorschool in de Damkerk van Hoogezand The Crucifixion van John Stainer uit. Deze Engelse componist schreef het werk in 1887 voor tenor, bas, koor en orgel. Stainer heeft zich laten inspireren door de Matthäus Passion van Bach, maar bleef daarbij wel in de traditie van de Angelsaksische koormuziek. The Crucifixion is geschreven voor de Passieweek, de week tussen Palmzondag en Pasen. Het werk is een muzikale ‘meditatie over het lijdensverhaal van Jezus’. Centraal staat de vraag voor iedereen: ‘Is it nothing to you?’.

 • 25 Jaar Kapsalon Marcel

  Kapsalon Marcel is dit jaar 25 jaar actief in Veendam. Marcel en Sandra Veen begonnen in april 1992 met de salon aan de Middenweg. Dit was toen de salon van kapper A. Stel die 34 jaar de salon aan de Middenweg heeft gehad. De salon is dus nu inmiddels één van de langst bestaande salons in de regio. Ondanks de recessie en het verdwijnen van veel winkels in Veendam hebben Marcel & Sandra toch kans gezien om in 2009 uit te breiden.
 • Niels Bulder Tuin en Parkmachines

  Nieuw aan de Transportweg in Veendam; Niels Bulder Tuin en Parkmachines. “Bij ons bent u aan het juiste adres voor aankoop, reparatie en onderhoud van tuin en parkmachines”, vertellen Niels en Jolanda Bulder. Niels Bulder Tuin en Parkmachines is vanaf 30 maart te vinden aan de Transportweg in Veendam. 
  Afgelopen weekend 30, 31 maart en 1 april hadden ze open huis en ze kijken hier heel positief op terug. “Het was hartstikke druk, we hebben geweldig leuke reacties gehad”, vertelt Jolanda.
 • Ontdek de nieuwe Maxima

  Net voor 1 april gingen de deuren van kledingbank Maxima weer open. Het was een feestje. Draaiorgel Zwarte Dorus speelde, de rode loper met koorden en tressen lag uit, de tafels stonden vol eten en drinken, de zon scheen en de belangstelling was overweldigend. Maxima heeft een nieuw onderkomen aan de Transportweg 64 in Veendam en is er blij mee. Voorzitter Gherie ter Steege meent dat deze stralende winkel, het nog beter mogelijk maakt te doen waar Maxima voor staat: ‘de mensen met een mooie outfit hun gevoel terug geven dat ze gezien mogen worden’.

 • Kindervakantieweek in Orvelte

  Het is niet voor elk kind vanzelfsprekend dat zij op vakantie gaan. Humanitas organiseert daarom ieder jaar vakantieweken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, die om financiële, sociale of medische redenen niet op vakantie kunnen. Dit jaar is het voor kinderen uit o.a Menterwolde van 14 t/m 19 augustus. De kinderen brengen zes dagen door op een kampeerboerderij in Orvelte(Dr). Ze worden begeleid door een enthousiast team van vrijwilligers.

 • Een goed lopend bedrijf van je hobby

  Davy Jager uit Meeden heeft al sinds enkele jaren een hobby in de witgoed. Het repareren van wasmachines, wasdrogers en vaatwassers. Uiteindelijk heeft hij besloten om een bedrijf te starten en met groot succes. “Al vanaf toen ik klein was, vond ik de techniek achter bijvoorbeeld een wasmachine al interessant. Sinds mijn 15e ben ik mijn kennis gaan uitbreiden door eens een defecte machine op te kopen en te repareren. Dit deed ik steeds vaker en ik heb zo mijn kennis opgedaan van alle merken machines.
 • Finale-avond Duurzame Vonk

  De jury van de ideeënwedstrijd ‘de Duurzame Vonk van Hoogezand-Sappemeer’ heeft in totaal 6 inzendingen genomineerd voor de finale-avond op 12 april om 19.30 uur in het Kielzog in Hoogezand. De winnaars van de finale-avond krijgen de kans om hun duurzame idee te realiseren met een financiële bijdrage van maximaal 3000 euro. Iedereen met belangstelling voor een duurzame samenleving is deze avond van harte welkom. De presentatie is in handen van Johan Doesburg. 
 • Noordelijke Kwekerijendagen

  Op zaterdag 8 en zondag 9 april barst voor tuinliefhebbers het voorjaar los. Dan vinden bij Tuingoed Foltz in Meeden de Noordelijke Kwekerijendagen plaats, de grootste gespecialiseerde plantenmarkt van Noord-Nederland. Ongeveer 40 geselecteerde deelnemers uit Nederland en Duitsland – kwekers, ontwerpers, kunstenaars en andere tuinspecialisten – presenteren op het terrein van Foltz alle ingrediënten voor een prachtig tuinjaar. Dit jaar met bijzondere gasten als Henk Helmantel,  Maya Wildevuur en Hanneke Kappen.
 • Omloop90

  21 April 2017 organiseert ‘Omloop90’ uit Hoogezand samen met ‘De Opslag’ uit Groningen een groot Volleybal toernooi in sporthal ‘Ruitershorn’ te Muntendam voor Ex Hart Patiënten. Omloop90 en De Opslag zijn verenigingen die sport bieden voor mensen die in het verleden te kampen hebben gehad met hart problemen bv. een hartinfarct, ook mensen met een herseninfarct of andere chronische aandoeningen doen mee.
 • Concert Lutherse kerk

  Op zondag 9 april (Palmpasen) zal het bijzondere Stabat Mater van Antonio Vivaldi in de Lutherse kerk klinken. Dit in de serie muziekdiensten Lutherse kerk. Johanan Havinga (vleugel) met de jongens van de koorschool Hoogezand-Sappemeer geven acte de presence.
  Concert Lutherse kerk
  De dienst begint om 10 uur en is vrij toegankelijk. Er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten. Welkom!

 • Kerken op excursie

  Op zaterdag 8 april, de zaterdag vóór Palmpasen, gaan leden van div. kerken uit Veendam, Wildervank, Muntendam, Ommelanderwijk / Zuidwending onder leiding van ds. Wouter Slob (Zuidlaren) op pad naar Heede in Duitsland. Dit dorpje groeide in de vorige eeuw uit tot een bedevaartsoord door Maria-verschijningen aan vier kinderen, tussen 1937 en 1940. In 2000 werden de verschijningen erkend door de bisschop van Osnabrück. 
 • Passieconcert

  Zondag 9 april organiseert de St.v.Oeckelenorgel een Passieconcert in de kerk van de Protestantse Gemeente, Kerkstraat 17, 9649 GM Muntendam. Dit concert wordt uitgevoerd door het Regionaal Vocaal Ensemble o.l.v. Anne E. de Bruijn. Het programma staat geheel in het teken van de tijd naar Pasen. Uitgevoerd worden enkele delen uit The Armed Man en de Stabat Mater van Karl Jenkins, enkele delen uit de Crucifiction van John Stainer en van Kenneth Leighton het Solus ad Victimam. Het geheel wordt op piano en orgel begeleid door Leonore Lub.

 • Aanpakk W.A. Scholtenweg

  De W.A. Scholtenweg is een belangrijke wijkontsluitingsweg aan de westzijde van Zuidbroek. Het is niet alleen een belangrijke schakel tussen Zuidbroek en Sappemeer, maar de weg zorgt ook voor het ontsluiten van de woonwijken en het kassengebied De Akkers. Ook scholieren (fietsers), forensen en Qbuzz maken dagelijks gebruik van de weg. De oude betonplaten die er nu liggen veroorzaken veel lawaai en trillingsoverlast bij de naastgelegen woningen. Ook de riolering aan de W.A.Scholtenweg moet binnenkort vervangen worden.

 • Stoomtrams en modelspoor

  Komend weekend is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum weer geopend voor jong en oud. Het museum biedt zeker nu een combinatie van trein en tram. Trams komen voldoende aan bod in de nieuwe expo over stoomtrams, waarin de geschiedenis van de stoomtrams in het noorden van Nederland uitvoering wordt beschreven. Er is onder meer een interactieve digitale lijnenkaart en ook zijn er diverse schaalmodellen van het stoomtrammaterieel van weleer.

 • Frits Bos avond

  Stichting Archief Muntendam houdt op donderdag 13 april haar jaarlijkse Frits Bos avond. De lezing wordt dit jaar verzorgd door de heer Cees Stolk. Hij vertelt o.a. over het werkverschaffingsproject 'de Slikken' in de jaren 1939–1955. Cees Stolk is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden en auteur van twee boeken over de werkverschaffing in Groningen. Dit zijn 'De Hel van Jipsinghuizen' en 'Slikken of Stikken'. Daarnaast is hij bekend als presentator bij RTV Noord met o.a. het programma 'Strunen door Groningen'.

 • Geniet van het oude ambacht

  U kunt bij de Barbershops van Kapsalon Marcel terecht voor een klassieke scheerbeurt. Door te scheren zoals onze overgrootvaders het deden, klassiek met een open scheermes. Ervaar de heerlijke luxe van deze scheerbeurt. De heerlijk geurende en verzorgende productlijn van Proraso maken de belevenis compleet! Proraso draagt een enorme traditie met zich mee en is uit verschillende testen als beste product naar voren gekomen. De producten bevatten alleen de beste ingrediënten, en de fantastische en verfijnde geuren.
 • POKO LOKO APP

  Kindercentrum Poko Loko heeft een ouderportal, een App die ouders kunnen downloaden en zo met een druk op de knop zien hoe het met hun kind(eren) gaat. Eerst op het kinderdagverblijf (0-4 jaar) en over enige tijd ook voor de schoolkinderen (4-13 jaar).
   
  Een Poko Loko APP op je eigen mobiel, tablet of pc
  Poko Loko is gestart met haar eigen communicatie app. De pedagogisch medewerkers zullen door de dag heen voor iedere ouder of verzorger belangrijke, bijzondere en leuke momenten van hun kind(eren) van de opvang laten zien.
 • Donateursconcert groot succes!

  Afgelopen zaterdagavond hield het shantykoor De Scheepsjoagers haar jaarlijks donateursconcert in een bomvolle Menterne te Muntendam. In zijn openingswoord ging voorzitter Koos Brouwer in op de verbouwing van De Menterne en sprak daarbij de hoop uit dat de gemeente de verenigingen bij de (ver)bouw zal gaan betrekken. De avond stond geheel in het teken van de Veenkoloniën. Het koor bracht een concert bestaande uit 25 liedjes, waarbij het publiek heeft genoten. Een daverend applaus daalde op de muzikanten neer. Dirigent Nico Dijkman was trots op zijn mannen.

 • White Sky Bluesband

  De stichtingen MMC en Cultuurwerkplaats BC47 organiseren maandelijkse theater- of muziekvoorstelling in Borgercompagnie. Als basis is gekozen voor de derde zaterdag van de maand. MMMC neemt het Theater onder haar hoede en BC47 organiseert de aanstaande muziekvoorstellingen met White Sky Bluesband op 15 april en 17 juni Jan Henk de Groot. Op 27 mei organiseert MMC een bijzondere (binnen en buiten) Theatervoorstelling van APK theater. Voor de maand september staat Erwin de Vries op het programma.

 • € 2.500,- voor Voedselbank

  De gemeente Menterwolde heeft in 2015 haar armoedebeleid vastgesteld onder de naam “Menterwolde Tegen Armoede”. Binnen het armoedebeleid zijn er diverse mogelijkheden vastgelegd om inwoners van onze gemeente te ondersteunen; inwoners die het financieel moeilijk hebben om deel te nemen aan allerlei (maatschappelijke) activiteiten. En dat niet alleen. Ook de basisvoorzieningen zoals voeding en kleding komen bij diverse gezinnen financieel in het gedrang.

 • Windpark N33

  Op dit moment is de besluitvorming rondom windparkN33 in een zeer belangrijke fase gekomen. Het plan, dat valt onder de Rijks Coördinatie Regeling, lag vorig jaar ter inzage. Een stortvloed aan bezwaren (tegen de 300 zienswijzen en meer dan 1700 handtekeningen tegen het windpark, maar voor een zonnepark) werden naar de minister gestuurd. Bovenop de eerder ingediende zienswijzen en handtekeningen in 2014 komt het totaal aan proteststemmen boven de 4000!!!!
 • Buurtactief Meeden

  Buurtactief bestaat iets langer dan 5 jaar. Dat was een reden om de bloemschikcursisten te verblijden met een extraatje. Maandag 3 april waren de leden van buurtactief uitgenodigd deel te nemen aan een workshop paasstuk maken. Er hadden zich 11 dames aangemeld. Enkele waren er voor het eerst. Deze nieuwelingen waren, evenals de vaste deelnemers, enthousiast over het eindresultaat. Heleen heeft meestal een voorbeeld klaar liggen. De dames kunnen dit dan namaken. Het is altijd weer een verrassing wat het gaat worden. Geen enkel werkstukje is gelijk.

 • Girlsday in het eLAB

  Woensdag 12 april is het eLAB in de Bibliotheek voor een keer exclusief voor meiden. In het kader van Girlsday gaan ze een Led-armband maken. Techniek en ICT. Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit landelijke evenement vindt jaarlijks plaats dit jaar op donderdag 13 april.
 • Belastingcenten besparen op energie

  Binnenkort verschijnt het zonnepark SunBrouck met ruim duizend zonnepanelen langs het spoor in Zuidbroek. Er wordt hard aan gewerkt om nog dit jaar groene stroom te leveren. Iedereen die in het juiste postcodegebied woont, kan meedoen en op die wijze een flinke belastingvoordeel behalen. De hoeveelheid energie die op de meter in huis verschijnt wordt niet direct lager, maar de jaarlijkse energierekening valt uiteindelijk wel een stuk lager uit.
 • Paasviering Meeden

  Zondag 16 april is er een paasviering in de Dorpskerk te Meeden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om dit samen met ons te vieren. De dienst begint om 10.00 uur, er wordt een paasverhaal verteld en liederen gezongen. Daarna gaan we met de kinderen eieren zoeken en kan iedereen een zaadje van de zonnebloem poten. Hier is een wedstrijd aan verbonden, wie de hoogste zonnebloem heeft op 9 september. Daarna is er voor iedereen koffie/thee of limonade met wat lekkers erbij.

 • Diamanten huwelijk in Muntendam

  De heer Boskaljon (91 jaar) en mevrouw Boskaljon-Nijssen (92 jaar) aan de Zuiderstraat in Muntendam vierden afgelopen woensdag 5 april hun 60-jarige bruiloft. Burgemeester Rein Munniksma kwam namens de gemeente langs en had een prachtig boeket bloemen voor het bruidspaar meegenomen. Het bruidspaar heeft ook een felicitatiebrief van de Koning en Koningin ontvangen ter ere van hun 60-jarig huwelijk.
  Diamanten huwelijk in Muntendam
 • Gerard Rozeboom finalist 'poetry polder slam'

  Schrijver en dichter Gerard Rozeboom (32) uit Sappemeer staat 20 april a.s. in de finale van 'Poetry Polder Slam' in Hoofddorp. De Bibliotheek Haarlemmermeer, het JIP (Jongeren Informatie Punt) en Duycker organiseren de Poetry Polder Slam. De jaarlijkse slam valt dit keer in de Maand van de Filosofie waarin het thema ‘Rust’ centraal staat. Rozeboom schreef hier een gedicht over, die dus is genomineerd en hij zal voordragen aan een jury. Samen met de andere genomineerde finalisten maakt hij kans op de Poetry Polder Slam-beker.
 • Paaseieren zoeken

  Kom allemaal 2e Paasdag, maandag 17 april 2017, naar De Heemtuin in Muntendam om eieren te zoeken. Maar er is de 2e Paasdag nog veel meer te doen in De Heemtuin. Er is een wedstrijd Paaseieren verven. Het mooist geverfde ei wint een chocolade paashaas! In de kas kun je spelletjes doen, zoals een eierrace. Kun jij net zo ver springen als een haas? Dat kan je laten zien in de zandbak aan de voorkant van het paviljoen. Je hoeft je niet op te geven, kom maar langs. “Alle kinderen t/m 14 jaar kunnen meedoen.

 • Gouden Ei verstopt in NNTTM station

  Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum staat komend weekend in het teken van Pasen. Zoals ieder weekend is het museum op zaterdag en zondag geopend. Daarnaast is het museum op Tweede Paasdag eveneens van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Op die dag hebben kinderen onder begeleiding van een volwassene gratis toegang tot het museum. In het museum zijn op Tweede Paasdag verschillende kinderactiviteiten te doen. Zo wordt er in het Museumcafé volop geknutseld aan eiertasjes, kunnen er chocolade-eieren worden gezocht en is het mogelijk om eieren te schilderen.