Windpark N33

Op dit moment is de besluitvorming rondom windparkN33 in een zeer belangrijke fase gekomen. Het plan, dat valt onder de Rijks Coördinatie Regeling, lag vorig jaar ter inzage. Een stortvloed aan bezwaren (tegen de 300 zienswijzen en meer dan 1700 handtekeningen tegen het windpark, maar voor een zonnepark) werden naar de minister gestuurd. Bovenop de eerder ingediende zienswijzen en handtekeningen in 2014 komt het totaal aan proteststemmen boven de 4000!!!!
Windpark N33
Overlast en krimp
Wij merken echter dat er nog veel bewoners onwetend zijn over deze plannen of zich niet bewust zijn van de gevolgen voor hun leefomgeving. Woont u in Wildervank, Ommelanderwijk, Zuidwending, Zuidbroek, Meeden, Muntendam of Veendam dan is de kans groot dat u één of meerdere windturbines gaat zien en daar ook overlast van gaat krijgen. Deze overlast bestaat uit horizonvervuiling, geluidsoverlast, gezondheidsproblemen, slagschaduw, waardedaling van uw woning of zelfs dat deze onverkoopbaar wordt. Waardedalingen van meer dan € 10.000,-- per woning zullen geen uitzondering zijn. Daarnaast versterken windturbines de krimp in ons gebied. Benadrukt dient te worden dat naast de dorpen Ommelanderwijk en Zuidwending, óók de bewoners van Meeden en Zuidbroek veel overlast gaan krijgen van geluid. De geluidswetgeving voor windturbines biedt in Nederland de slechtste bescherming van Europa voor de omwonenden. Hierdoor zullen veel bewoners vooral in de avond en nacht in hun slaap worden gestoord.
 
Alternatieven
De Stichting is van mening dat er betere en geschiktere opties zijn voor duurzame energieopwekking. Inmiddels is ook zonne-energie aan een enorme inhaalslag bezig. Daarom is volgens ons de beste en enige oplossing voor windpark N33 gelegen in de vervanging van het windpark door één (of meerdere kleine) zonnepark(en) in het zoekgebied. Zo zal er geen sprake zijn van geluidsoverlast, hinderlijke slagschaduw en waardedaling van onroerend goed. Daarnaast zal een zonnepark geen negatieve invloed hebben op de gezondheid van de omwonenden. De Tweede Kamer vindt ook dat de mogelijkheid van zonne-energie moet worden meegenomen in de besluitvorming bij wind-op-land. Tevens is wind op zee een belangrijke alternatieve vorm, die bovendien steeds goedkopere energie levert.
De Stichting zal zich in blijven zetten voor een oplossing, maar kan dit beter doen als er nog meer mensen zich aansluiten bij het verzet. Dit kunt u doen door de advertentie in deze krant in te vullen en op te sturen, of contact op te nemen met onze secretaris
telefonisch: 0598-633350, of per post: 
secretaris TegenwindN33, Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden.

Reactie toevoegen