januari 2019

  • Cursus Afvallen gaat weer van start.

    Wil jij gezond afvallen in het nieuwe jaar? Schrijf je  dan nu in voor deze cursus bij Fysiotherapie Menterwolde. 2 x per week sporten onder begeleiding van een sportinstructeur en een gewichtsconsulente. Er hoeven geen specifieke diëten gevolgd te worden. Tijdens het trainen wordt er zowel aan conditie/afvallen gewerkt als aan het versterken van de spieren. Dit gebeurt door middel van losse oefeningen op een matje tot het gebruik van apparatuur, zoals pully of dumbells.

  • Nieuwjaarsbijeenkomst Ouderen Actief

    Ouderen Actief nodigt alle ouderen uit Muntendam uit om op vrijdag 18 januari het nieuwe jaar feestelijk in te luiden in Dorpshuis De Menterne Julianaplein 1 te Muntendam. Deze gezellige middag starten we om 14.00 uur met een hapje en een drankje en het dameskoor Gitje Genoat zal tot 16.00 uur zorg dragen voor de muzikale omlijsting. Dit koor van 'vissersvrouwen' uit Zuidbroek kleedt zich in kostuums van rond 1900 en bezingt het leed uit het vissersleven. Dat gebeurt meestal in het Gronings en soms in het Nederlands. De toegang gratis. Zaal open om 13.00 uur.

  • Koor en Orkest der Romantiek

    Koor en Orkest der Romantiek. Foto: Wim leeraarSarastro Muziektheater pakt met dit concert op een bijzondere manier uit. Een afwisselend programma met als absoluut hoogtepunt het pianoconcert no. 27 van W.A.Mozart. De bekende pianist Aleg Tryfanenkau woonachtig in Sappemeer zal hierin soleren en wie hem vorig jaar gehoord heeft in de 23e van Mozart in De Oosterpoort, weet dat hij een prachtige vertolking zal neerzetten. Begeleid door het orkest o.l.v. dirigent Pieter Bosma.

  • Muzikanten gezocht.

    Vrouwenkoor “Vrolijke Noot”  uit Muntendam is op zoek naar accordeonisten. Het gezellige koor bestaat sinds 8 januari 2017 en telt inmiddels 49 leden (waaronder 3 mannelijke muzikanten), die iedere week op maandagmiddag in  “De Menterne” van 14.30 – 16.30 uur in Muntendam repeteren. Het koor staat onder leiding van Nico Dijkman. Het combo bestaat uit 2 accordeonisten en een gitarist.
    Vrouwenkoor “Vrolijke Noot”  uit Muntendam is op zoek naar accordeonisten

  • Uitbreiding werkgebied cultuurcoaches


    De gemeente Midden-Groningen heeft per 1 januari 2019 het aantal cultuurcoaches van twee naar drie uitgebreid. Daarnaast is hun werkgebied vergroot. De cultuurcoaches zetten zich vanaf nu naast cultuur en onderwijs, ook in voor cultuur en verenigingen/organisaties en voor het sociaal domein. Ook is het werkterrein uitgebreid van Hoogezand, Sappemeer en Slochteren naar de hele gemeente Midden-Groningen.

  • Midden-Groningen start met WhatsApp

    De gemeente Midden-Groningen is vanaf nu ook via WhatsApp bereikbaar. Inwoners en ondernemers die een vraag hebben of een melding willen doorgeven kunnen contact opnemen via het WhatsApp-nummer 06 10278187. Naast brief, telefoon, e-mail en publieksbalie was het ook al mogelijk om contact op te nemen via de live chat op de gemeentelijke website, Facebook en Twitter.
     
    Meerdere contactmogelijkheden

  • Verhuizing uit gemeentehuis op stoom

    In het gemeentehuis van gemeente Midden-Groningen is al goed te zien dat de verhuizing naar de tijdelijke locaties in volle gang is. Vanaf december verhuisde wekelijks een team naar de locaties waar de medewerkers werken tijdens werkzaamheden voor het nieuwe gemeentehuis.
    Een aantal werkkamers is al verlaten en in gangen staat de voorraad verhuisbakken klaar voor het volgende team dat volgende week verhuist. De verhuizing wordt voor de inwoners van Midden-Groningen pas zichtbaar als de publieksbalies verhuizen.

  • Brass meets Pop in de Koepelkerk

    Op 26 januari om 20:00 geeft christelijke brassband Elad uit Muntendam een nieuwjaarsconcert in de Koepelkerk in Sappemeer. Medewerking wordt verleend door popkoor Funism uit Veendam. Een nieuw jaar, een nieuw geluid. Elad uit Muntendam start het nieuwe jaar met een fris nieuwjaarsconcert. Samen met popkoor Funism uit Veendam hoopt de brassband een mooie muzikale avond te verzorgen met voor elk wat wils.

  • Nationale Voorleesdagen

    Van 23 januari tot en met 2 februari organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen De Nationale Voorleesdagen in onze provincie. Tijdens dit jaarlijkse voorleesfeest bruist het in de bibliotheken van de activiteiten waarmee het voorlezen aan jonge kinderen wordt gestimuleerd. Ook in Bibliotheek Veendam staan verschillende activiteiten op het programma.

  • De Verhalenfabriek in Bieb Veendam

    Woensdag 23 januari kun je in Bibliotheek Veendam, tijdens de wekelijkse kindermiddag, verhalen maken met LEGO StoryStarter of De Verhalenmachine. LEGO StoryStarter stelt kinderen in staat om zelfgeschreven verhalen te maken, bouwen en produceren. Door scènes te bouwen met LEGO creëren we een verhaallijn. Met een speciale app leggen we alle scènes vast en maken we ons (digitale) boek.

  • Gratis internetcursus in de bibliotheek

    In Midden-Groningen kan iedereen gratis meedoen aan de internetcursussen Klik & Tik en Digisterker. Je kunt steeds meer regelen via internet. Heel handig, maar juist als je hiermee weinig ervaring hebt. Met deze cursussen helpt de Bibliotheek je op weg. Sinds 2017 hebben 117 mensen met succes de cursus afgerond; je jongste was 40 jaar, de oudste 88 jaar!
    Gratis internetcursus in de bibliotheek
    Klik & tik: omgaan met internet

  • Wethouder lanceert Meedoen webwinkel

    Woensdag 16 januari 2019 lanceert wethouder Peter Verschuren de Meedoen webwinkel tijdens de halfjaarlijkse themabijeenkomst van het Armoedepact. De webwinkel is het middel waarmee het nieuwe minimabeleid wordt uitgevoerd: het Meedoen Fonds. Met deze regeling wordt het voor meer mensen makkelijker om mee te doen in de gemeente.
     
    Meer mensen doen mee met minder rompslomp

  • Snertactie 5 mei comité Noordbroek!

    Ingezonden - Ook dit jaar is er weer een Snertactie georganiseerd door het ‘5 mei comité Noordbroek’. Deze keer staan we naast de Spar in Noordbroek op zaterdag 26 januari van 11.00u tot 14.00u. Volgens de weerberichten wordt het winter en daar past een kom snert helemaal bij!

    Volgend jaar wordt de nationale Bevrijdingsdag op 5 mei 2020, groots gevierd. Het 5 mei comité wil uiteraard uitpakken en zorgen voor een onvergetelijke dag voor jong en oud.

  • Grode Gedichtenoavend in Marktzicht te Drachten

    Vrais literair tiedschrift Ensafh organiseert weer zien joarliekse Grode Gedichtenoavend. Dizze moal wordt t in Kefee Marktzicht hòlden op 8 feberwoarie 2019. Elke dichter in wat veur (streek)toal ook kin mitdoun. Joe huiven nait ais dichter te wezen, joe kinnen ook n vers van joen favoriete dichter veurlezen. Ineke van der Heide zel veurlezen oet t op zulfde dag bie oetgeverij Hispel verschienend bouk mit kinderverskes ‘Broek mei bûsen’. Dichters en veurlezers op d’oavend kriegen as tegenprestoatsie dizze oetgoave cadeau.

  • Workshops Minecraft in Bibliotheek Veendam

    Miljoenen mensen spelen maandelijks het spel Minecraft. Woensdag 30 januari duikt Bibliotheek Veendam dieper in op deze populaire game met een middag voor kinderen én een avond voor volwassenen. Want wat is Minecraft nu precies?
    Virtuele LEGO. Zo wordt Minecraft vaak in het kort uitgelegd. Net als de blokjes van LEGO kun je in Minecraft oneindig bouwen en avonturen beleven. Minecraft is één van de bestverkochte games ter wereld en heeft maandelijks miljoenen gebruikers.

  • Werkzoekenden Spreekuur in Bieb Veendam

    Personeelsadviseur Birgit Bisschop houdt in Bibliotheek Veendam een spreekuur voor werkzoekenden. Maandelijks kunnen mensen hier terecht voor informatie en advies over wet- en regelgeving, verplichtingen en solliciteren. Een afspraak maken is niet nodig en het advies is gratis. Het spreekuur vindt deze maand plaats op dinsdag 22 januari van 16.00 uur tot 17.00 uur. In februari vindt het spreekuur plaats op dinsdag 26 februari van 15.30 uur tot 16.30 uur.

  • Quiltplus krijgt de ruimte

    In het Veenkoloniaal Museum Veendam opent aanstaande zondag de tentoonstelling ‘QuiltPlus krijgt de ruimte’. De groep QuiltPlus bestaat sinds maart 2011 en maakt voornamelijk modern eigentijds werk. De expositie bestaat uit nieuw werk. Een aantal quilts met als thema ‘De Veenkoloniën’ is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Daarnaast zijn er quilts en andere objecten met onderwerpen die de leden individueel bezighouden.
    Quiltplus krijgt de ruimte

  • Veerkracht in de samenleving versterken

    De kracht van de samenleving versterken en beter benutten in plaats van verdere professionalisering van de hulpverlening. Dat is het uitgangspunt van de gemeente Midden-Groningen in haar visie op het Sociaal Domein. De gemeente wil bereiken dat inwoners meer en vaker het heft zelf in handen kunnen nemen.  Anders gezegd: Midden-Groningen wil de veerkracht in de samenleving versterken. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 7 februari.
     

  • Nu Niet zwanger start in Midden-Groningen

    Op dinsdag 22 januari is het convenant ‘Nu Niet zwanger’ ondertekend tussen GGD GHOR Nederland*, Impology (vanuit kans voor de Veenkoloniën) en de gemeente Midden-Groningen. Hiermee is het startsein gegeven voor een nieuwe aanpak voor (potentiële) ouders met een hoge kwetsbaarheid. Gezamenlijk slaan zij de handen ineen om ongewenste en ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Dit programma is landelijk uitgerold en Midden-Groningen start als eerste gemeente in de provincie Groningen, na de stad Groningen.

  • Het ontstaan van het Wierdenland

    In de vroege 19e Eeuw dacht men nog dat het Noorden van Nederland van nature heuvelachtig was. Maar door de schep in de grond te steken, kwam men er achter dat deze zogenaamde wierden of terpen door mensenhanden waren gemaakt. Afgravingen hebben veel wierden verloren laten gaan, maar hebben daarnaast ook veel vondsten opgeleverd waardoor we nu veel weten over de eerste bewoners.

  • Acht Midden-Groningers krijgen Nederlandse nationaliteit

    Donderdag 24 januari hebben verschillende inwoners van Midden-Groningen het Bewijs van (bekendmaking) Nederlanderschap van burgemeester Adriaan Hoogendoorn ontvangen. Het gaat om dhr. Al Zoheiri, dhr. Jugović, dhr. Salah, mw. Ubah en twee dochters, dhr. Abdifitah en dhr. Jeyatheepan.
    Acht Midden-Groningers krijgen Nederlandse nationaliteit

  • JongerenTop zoekt vrijwillige Toppers

    Op 7 juni vindt de allereerste JongerenTop in Groningen plaats. Een Top waar 1000 jongeren uit het aardbevingsgebied in gesprek en aan de slag gaan met hun eigen toekomst door middel van dans, muziek, theater en spel. Wat vinden jongeren tussen de 12 en 17 jaar belangrijk, wat is goed en wat moet anders in hun eigen leefomgeving?

    Voor de Top is de organisatie op zoek naar vrijwilligers. Uiteraard gaat er een sterke voorkeur uit naar jongeren uit het gebied, maar ook volwassenen zijn van harte welkom.

  • Voorlichtingsbijeenkomsten nieuwe vrijwilligers Humanitas

    Op maandag 4 februari houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen een voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in haar kantoor aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. De aanvang is 19.30 uur.
    Humanitas Midden-Groningen is een actieve vrijwilligersorganisatie in Midden-Groningen. Op dit moment doen ruim 260 mensen vrijwilligerswerk voor inwoners van Midden-Groningen. Ze zijn actief bij het ondersteunen van vluchtelingen, het helpen van mensen bij hun financiële administratie en het doen van mantelzorg in het hospice in Hoogezand.

  • Het ontstaan van het Wierdenland.

    In de vroege 19e Eeuw dacht men nog dat het Noorden van Nederland van nature heuvelachtig was. Maar door de schep in de grond te steken, kwam men er achter dat deze zogenaamde wierden of terpen door mensenhanden waren gemaakt. Afgravingen hebben veel wierden verloren laten gaan, maar hebben daarnaast ook veel vondsten opgeleverd waardoor we nu veel weten over de eerste bewoners. 600 voor Chr. kwamen deze naar de kweldergebieden in het uiterste Noorden van Nederland. Om het steeds weer onderlopen van hun woonplek te voorkomen werden deze opgehoogd. En zo ontstonden de wierden of terpen.

  • Speel mee tijdens de jaarlijkse ‘Meespeelmiddag’

    Lijkt het jou ook niet een geweldige belevenis om een concert uit te voeren binnen één groot symfonieorkest? Het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën en educatief orkest ‘Educa Symfonia’ organiseren binnenkort weer zo’n superleuke en leerzame meespeelmiddag waar je te midden van professionele musici, studenten van het conservatorium en amateurmusici de kans wordt geboden voor het uitvoeren van een aantrekkelijk concert. Zowel klassiek- , hedendaags-  en filmmuziek komen aan bod.

  • Proefwoning wordt projectbureau

    Maandag 28 januari heeft Hilde van Ree, directeur van woonstichting Groninger Huis bekend gemaakt dat de nul-op-de-meter woning aan de Lindelaan in Nieuwolda ingezet wordt als projectbureau voor aardgasvrij Nieuwolda en Wagenborgen. Tijdens de officiële aftrap van het project Nieuwborgen.net is dit bekend gemaakt. Een andere primeur is dat Groninger Huis een modelwoning vol met nieuwe technieken gaat inrichten in het bestaande woningbezit te Hoogezand.

  • Woonvisie: verbetering woonkwaliteit

    De woonkwaliteit van Midden-Groningen verbeteren, dat is de belangrijkste ambitie van de woonvisie die door het college is vastgesteld. Voor de stedelijke kern van Hoogezand-Sappemeer is een grootschalige herstructurering de grootste opgave voor de komende jaren. Geen van de dorpen van Midden-Groningen gaat ‘op slot’. Door aardbevingsproblematiek en krimp zet het college daar in op dorpsvernieuwing met een belangrijke rol voor bewoners.