Voorlichtingsbijeenkomsten nieuwe vrijwilligers Humanitas

Op maandag 4 februari houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen een voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in haar kantoor aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. De aanvang is 19.30 uur.
Humanitas Midden-Groningen is een actieve vrijwilligersorganisatie in Midden-Groningen. Op dit moment doen ruim 260 mensen vrijwilligerswerk voor inwoners van Midden-Groningen. Ze zijn actief bij het ondersteunen van vluchtelingen, het helpen van mensen bij hun financiële administratie en het doen van mantelzorg in het hospice in Hoogezand.

Daarnaast doen ze veel WMO-taken, zoals boodschappen doen, ziekenbezoek, maatjes zijn, enz. De vrijwilligers van Humanitas zijn al lang actief in de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren en zijn daarnaast in 2016 gestart met ondersteuning van mensen in de dorpen van de voormalige gemeente Menterwolde.
In verband met ziekte is er behoefte aan vrijwilligers voor de bureaudienst. De bureaudienst helpt vluchtelingen bij het oplossen van hun administratieve problemen. Drie middagen in de week in het kantoor van Humanitas en een middag in de week bij het MAC in Muntendam zijn vrijwilligers aanwezig, die vluchtelingen helpen bij het oplossen van hun administratieve problemen en het invullen van formulieren. Dit vrijwilligerswerk is zeer afwisselend. De vrijwilliger moet kunt improviseren en het leuk vinden met mensen van een andere cultuur om te gaan.   
Hoewel er al ruim 50 vrijwilligers actief zijn is er nog steeds behoefte aan voorleesvrijwilligers. Een groot aantal kinderen wacht nog op een voorleesvrijwilliger. De voorleesvrijwilliger leest kinderen van vluchtelingen thuis voor. Ouders van deze kinderen spreken de Nederlandse taal nog niet volledig en kunnen hun kinderen niet voorlezen. Bij de kinderen van vluchtelingen komt de vrijwilliger een of twee uurtjes per week langs om een of meerdere kinderen voor te lezen. Voor de vrijwilliger die het leuk vindt om met kinderen om te gaan is dit heel mooi maar ook bijzonder vrijwilligerswerk. Je komt bij mensen met een andere cultuur binnen en je bouwt een leuk contact op met de kinderen en de ouders.
Ook heeft Humanitas Midden-Groningen vrijwilligers nodig voor veel van haar andere activiteiten, zoals het begeleiden van vluchtelingen, die pas zijn komen wonen in Midden-Groningen. Vrijwilligers begeleiden hen bij het bezoek aan diverse instanties; bieden ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal; leren de mensen fietsen. Er zijn ook vrijwilligers nodig om inwoners van Midden-Groningen hulp en ondersteuning te bieden bij het oplossen van financiële problemen of het op orde houden van de administratie of te helpen bij het invullen van formulieren. Het samen iets ondernemen met iemand, die weinig sociale contacten heeft of het doen van boodschappen voor ouderen. Ook doen mensen, die in een rolstoel zitten en graag even een wandeling willen maken een beroep op de vrijwilligers van Humanitas. Ook verzorgen vrijwilligers van Humanitas het vervoer van mensen naar het ziekenhuis voor bezoek aan de polikliniek of specialist. En tot slot ook zijn nog steeds vrijwilligers nodig voor het hospice Het Gasthuis in Hoogezand.

In de bijeenkomst op 4 februari vertellen bestuursleden en vrijwilligers wat Humanitas doet en wat het is om vrijwilliger te zijn bij Humanitas. Na de informatie kan men besluiten of men ervoor voelt vrijwilliger te worden. Heeft men geen tijd of gelegenheid naar de bijeenkomst te komen, dan kan men bellen met het kantoor of kijken op de website van Humanitas of op die van de vrijwilligersvacaturebank. Ook kunt u de brochure “Wat doen de vrijwilligers van Humanitas” aanvragen. Het telefoonnummer van het kantoor van Humanitas in Hoogezand is 0598-383048. De brochure wordt u dan per post of per mail toegezonden.

Reactie toevoegen