oktober 2018

  • Humanitas zoekt nieuwe vrijwilligers

    Op maandag 8 oktober om 19.30 uur houdt Humanitas afdeling Midden-Groningen een voorlichtingsbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in haar kantoor aan de Troelstralaan 7 te Hoogezand. Op dinsdag 9 oktober is er in de Broeckhof te Zuidbroek een inloopbijeenkomst. Daar kunt u van 16.00 tot 19.30 uur vrijblijvend binnenlopen en u laten informeren over het vrijwilligerswerk van Humanitas.

  • Kwart eeuw molenaar

    Onlangs vierde de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) het heuglijke feit dat zijn bestuurder Grieto de Vries reeds meer dan 25 jaar (2016) als  molenaar actief is. Grieto is molenaar op de Noordstar te  Noordbroek en is zijn carrière begonnen bij de Molenstichting Oldambt, waarvan hij tevens secretaris  was. Na de fusie in maart 2015 van deze stichting met de Slochter Molenstichting tot de nieuwe MSMOG trad Grieto toe tot het bestuur met portefeuille technisch zaken. Hij is dan ook één van de steunpilaren van de Technische commissie van de MSMOG.

  • Kinderen in de hoofdrol bij de Fraeylemaborg

    In Oktobermaand Kindermaand staan kinderen bij de Fraeylemaborg in de hoofdrol en zijn er allerlei leuke activiteiten. Op zondag 7 oktober kunnen kinderen zelf een kabouter maken van hout. Dit is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en is vrij toegankelijk. Het gebeurt in de Oranjerie op het voorterrein en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

    Kinderen in de hoofdrol bij de Fraeylemaborg

  • Kerk en MuziekCaroussel

    In het najaar 2018 verzorgt de Stichting Oude Groninger Kerken samen met het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, een serie bijzondere (kamermuziek)concerten in zes geselecteerde Oude Groninger Kerken. Door muziek aan deze kerken te verbinden, vestigen zij de aandacht op het rijke cultuurhistorische en culturele verleden van de provincie Groningen.

  • Maand van de Geschiedenis Groningen

    Op 1 oktober startte de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Ook in Groningen organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Een greep uit het programma.
     
    Opstand tegen stamppot
    Melkfabriek Garmerwolde vertelt over de lokale zuivelgeschiedenis en laat de bezoeker kennis maken met eten van vroeger en nu. Voelen, proeven, ruiken, zien en horen. Er is een permanente tentoonstelling. Daarnaast organiseert het museum uiteenlopende activiteiten die gaan over de eigen eetcultuur en herinneringen aan het eten van vroeger en de ervaringen van nu.

  • Sporthal Ruitershorn

    Ingezonden: Elke morgen als ik uit het slaapkamerruit kijk naar een prachtig mooi Sportcentrum Ruitershorn met lede ogen en wel emotioneel hoe dit schitterende sporthal onder de slopershamer valt, diep en diep droevend hoe je zoiets ten gronde richt en moet wijken voor een verbeterd gymnastieklokaaltje met niet de mogelijkheden als dit sportcentum, waar zoveel en geschikt was voor vele doeleinden als sport en cultuur en muziekevenementen etc..

  • Meer weten over astma en COPD

    Op 18 oktober start het Longpunt Oost Groningen op een nieuwe locatie in om 14.00 uur bij UBBO EMMIUS, Bovenburen 60-72 Winschoten. Het onderwerp deze middag is: ‘meer weten over astma en COPD. Chantal Driesen longverpleegkundige van het Ommelander Ziekenhuis Groningen zal u deze middag veel vertellen over beide longaandoeningen. Er is alle ruimte om vragen te stellen aan de zorgverleners. Vrijwilligers van het Longfonds kunnen u van informatie voorzien. U wordt ontvangen met koffie en thee door de leerlingen van Ubbo Emmius.

  • De vlag kan nog niet uit!

    Vanmiddag tekenen verschillende ministers en regionale bestuurders in Den Haag het Nationaal Programma Groningen (NPG). Vertegenwoordigers van het Groninger Gasberaad zijn daar niet bij. ‘Het is nadrukkelijk een bestuurlijke overeenkomst. Wij hebben begin van de week onder embargo kennis kunnen nemen van het stuk dat er voor ondertekening ligt en hebben dat daardoor nog niet kunnen bespreken met onze achterban’, aldus Susan Top.

  • Gouden camerapaal langs fietspad Hoogezand-Groningen

    Op donderdag 4 oktober 2018 onthult wethouder Jaap Borg van de gemeente Midden-Groningen een bijzondere paal op de fietsroute Hoogezand-Groningen. De paal ‘All eyes on you’ is ontworpen door ontwerpbureau 2 12 Fahrenheit uit Groningen en is bedoeld om verkeersgedrag te beïnvloeden. De onthulling vindt plaats van 11.00 tot 12.00 uur bij de kruising van de Nevelslaan met de Rijksweg West bij Westerbroek. U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

  • Makkelijk Melden app gelanceerd

    Vanaf 8 oktober kunnen inwoners van de gemeente Midden-Groningen meldingen voor de openbare ruimte doorgeven via de app Makkelijk Melden. Wethouder Jan Jakob Boersma: “Fijn dat onze inwoners problemen in de openbare ruimte, zoals losliggende stoeptegels en afval op straat, vanaf nu gemakkelijk en direct via de smartphone door kunnen geven aan de gemeente.”
     
    Hoe werkt het?
    De Makkelijk Melden app is voor iedereen eenvoudig te installeren op de smartphone. Inwoners vinden de app in de App Store of Google Play.

  • Gemeente bezorgd paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen

    Als eerste gemeente in de provincie Groningen start Midden-Groningen maandag 8 oktober met het bezorgen van paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen. De aanvrager kan het reisdocument door heel Nederland laten bezorgen, waar hij of zij het persoonlijk in ontvangst kan nemen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Met deze nieuwe service zet Midden-Groningen weer een volgende stap om met de gemeentelijke dienstverlening onze inwoners zoveel mogelijk tegemoet te komen.”
     

  • Sfeervol concert de Vrolijke Noot

    Op zondagmiddag 28 oktober a.s. geven Vrouwenkoor “Vrolijke Noot” uit Muntendam en de “The Special Singers” uit Uithuizermeeden in de Herv. Kerk Ommelanderwijk Zuidwending (Kerkpad 5, Veendam) een fantastisch concert. Beide koren staan onder leiding van dirigent Nico Dijkman en willen iedereen een onvergetelijke muzikale middag bezorgen door een zeer gevarieerd muzikaal programma aan te bieden. Dit mag u niet missen!!

  • Wat doet een casemanager dementie?

    In het Alzheimer Café Hoogezand Sappemeer van woensdag 17 oktober zijn casemanagers van Team290, TSN en ZINN aanwezig. Zij vertellen op welke manier een casemanager kan helpen als iemand of iemands partner dementie krijgt.

    Het café is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur.
    De toegang is gratis evenals de koffie en de thee.
    Aanmelden is niet nodig. Belangstellenden zijn van harte welkom.

  • Midden-Groningen vlagt voor Coming-Outdag

    Op donderdag 11 oktober is het internationale Coming-Outdag. Voor het eerst in de nieuwe gemeente Midden-Groningen zullen de regenboogvlaggen wapperen bij het gemeentehuis in Hoogezand en de locaties Slochteren en Muntendam. Om 9.00 uur zullen burgemeester Adriaan Hoogendoorn en wethouder Jan Jakob Boersma de regenboogvlag hijsen in Hoogezand.

  • Subsidie ter compensatie van OZB

    Het college van de gemeente Midden-Groningen stelt de gemeenteraad voor om maatschappelijke functies op het gebied van sport, welzijn en samenleving in 2019 compensatie aan te bieden voor de gebruikersbelasting (OZB) in de vorm van subsidie. Voor 2018 stelt het college een beperkte compensatie voor. De regeling komt ten goede aan dorps-en wijkgebouwen, sportvoorzieningen, scoutingverenigingen, speeltuinverenigingen, jeugdhonken en jeugdsozen, kinderboerderijen, muziekverenigingen en musea.

  • Haloween disco in Muntendam!

    Vrijdagavond 19 oktober a.s. word er door de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam  een HALOWEEN DISCO georganiseerd  in het M.F.C. `de Menterne` te Muntendam. De aanvang is 19.00 u. en het feest duurt tot  21.00 u. Ook is er weer hele swingende DISCO muziek wat natuurlijk zoals altijd verzorgd wordt door onze eigen DJ`s van de JWG. De DISCO is bedoeld voor de basisschooljeugd en de entree is weer een kleine bijdrage inclusief een glaasje fris. Neem je portemonnee mee want er is weer van alles lekkers te koop.

  • Geslaagd judokamp voor judo instituut Noord.

    Vorig weekend waren er geen judowedstrijden voor de judoka’s van judo instituut noord. Het was namelijk weer tijd voor het jaarlijkse judokamp. Met bijna 100 judoka’s vanaf 8 jaar ging de reis deze keer naar De Riegheide in Schoonoord. Vrijdagmiddag vertrokken alle judoka’s vanaf de trainingslocatie Sportfabriek Britannia in Oude Pekela. Aangekomen in Schoonoord werd er gegeten en toen het donker werd trokken alle judoka’s naar het aanliggende bos. Daar werd een spannend bosspel gespeeld.

  • Burgemeester bezorgt eerste reisdocument

    Sinds deze maand is het bij de gemeente Midden-Groningen mogelijk aangevraagde reisdocumenten thuis te laten bezorgen. Maandagavond 15 oktober 2018 wordt het eerste reisdocument thuis bezorgd bij mevrouw Scholten uit Sappemeer door burgemeester Adriaan Hoogendoorn. De gemeente Midden-Groningen is de eerste gemeente in de provincie, waar burgers hun reisdocument (thuis) kunnen laten bezorgen.

  • Wie wordt de nieuwe stationsassistent

    In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober kunnen kinderen van 7 tot 12 jaar opgeleid worden tot stationsassistent van station Zuidbroek. Door verschillende opdrachten uit te voeren kunnen ze alle vaardigheden onder de knie krijgen die daarvoor nodig zijn. Met een werkboekje in de hand leren ze bijvoorbeeld kaartjes te verkopen met guldens en kwartjes, pakjes te versturen en het verschil tussen een eenvoudige en een luxe wachtkamer te herkennen. Kinderen kunnen hun eigen uniform samenstellen en leren berichtjes te versturen in morsecode in plaats van Whatsapp.

  • Winkler Prins rijdt elektrisch

    Sinds deze week rijdt Winkler Prins met een volledig elektrische bedrijfsauto door Veendam. Voor zowel Terwolde Renault als Winkler Prins een primeur. "Naar wij begrepen is het de eerste 100 procent elektrische bedrijfsauto in Veendam," vertelt Frans Warntjes, stafdirecteur facilitair en ICT. De auto is emissieloos en heeft een actieradius van 200 echte kilometers.

    Bestuurder Ferdinand Vinke met de Kangoo.

  • Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

    Op 27 en 28 oktober draait het bij Tuingoed Foltz in Meeden allemaal om vruchtbomen, kleinfruit en de inrichting van tuin en erf. Tijdens de jaarlijkse Vruchtbomen- en Snoeidagen presenteert de Groningse kwekerij een grote collectie vruchtbomen en kleinfruit, waaronder veel oude appel-, peer- en pruimrassen en minder bekende soorten als kwee, Nashi-peer en mispel..
    Vruchtbomen- en Snoeidagen bij Foltz

  • Nieuwe aanpak jeugdhulp in Midden-Groningen

    De gemeente Midden-Groningen trekt een maand uit om de jeugdhulp door te lichten. Van de 2100 gezinnen die een beroep doen op jeugdhulp zijn er driehonderd gezinnen die samen beslag leggen op 70 procent van het totale budget. Het doel van het onderzoek onder de driehonderd gezinnen is om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de geboden hulp. Daarna gaat de gemeente in gesprek met de betrokken gezinnen om een nieuw plan op te stellen. De gemeente verwacht daardoor de kostenstijging van de jeugdhulp te beteugelen en meer passende hulp te kunnen verlenen.
     

  • Structuurvisie Overschild gepresenteerd

    Bewoners van Overschild, gemeente Midden-Groningen en architect Winy Maas presenteren de Structuurvisie Overschild 2018-2028. Op dinsdag 16 oktober hebben bewoners van Overschild, gemeente Midden-Groningen en architect Winy Maas van MVRDV de Structuurvisie Overschild gepresenteerd. De visie beschrijft de wenselijke ruimtelijke en sociale ontwikkeling van Overschild.

  • Nieuwe MFA voor Meeden

    Het college van de gemeente Midden-Groningen heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een nieuw multifunctionele accommodatie (MFA) in Meeden te bouwen, waarin naast de nieuwe dorpsschool (CBS Sjaloomschool en OBS De Mieden) ook het dorpshuis en de gymzaal worden gehuisvest. Het voorstel is het resultaat van overleg tussen VCO Midden- en Oost- Groningen, Scholengroep OPRON, Stichting Dorpshuis Meeden, Dorpsraadcorporatie, Groninger Huis, BCN en de gemeente Midden-Groningen.

  • Haloween JWG een groot griezelfeest!

    Afgelopen vrijdagavond 19 oktober jl. werd er door de Stichting Jeugdwerkgroep een HALOWEEN-DISCO georganiseerd in de kelder van dorpshuis het MFC de 'Menterne' te Muntendam. Zoals altijd werd deze speciale disco  gehouden voor de basisschooljeugd uit Muntendam en het was een drukte van jewelste. Meer dan 100 kinderen hadden zich verkleed als griezels, heksen en zombies.

    Haloween JWG een groot griezelfeest!

  • Activiteiten bibliotheek Veendam

    Kindermiddag in Bibliotheek Veendam: Niets is wat het lijkt…
    Woensdag 31 oktober draait de wekelijkse kindermiddag in Bibliotheek Veendam om knettergekke optische illusies. Ontdek deze middag hoe onze ogen en hersenen ons voor de gek kunnen houden. Doe mee met de leukste proefjes en opdrachten. De kindermiddag kent een vrije in- en uitloop tussen 14.00 uur en 16.30 uur. Deelname is gratis.

  • Parkinsonbijeenkomst in ZINN locatie De Burcht

    Woensdag  21 november zijn mensen met de ziekte van Parkinson, hun familie en geïnteresseerden van harte welkom in ZINN locatie De Burcht in Hoogezand. Van 14.30 - 16.00 uur wordt er speciaal voor hen een bijeenkomst georganiseerd. Het thema is ‘Mantelzorg en Parkinson’. Aan de hand van filmfragmenten en korte sketches worden herkenbare situaties en problemen besproken, die mensen met de ziekte van Parkinson en hun mantelzorgers tegen kunnen komen.

  • Speeddate bij het NNTTM

    Heeft het u altijd al leuk geleken om vrijwilligerswerk voor het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te doen, maar is het erbij gebleven om u aan te melden? Of wilt u liever graag eerst een keer informeel kennismaken?
    Op zaterdag 10 november organiseert het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum een vrijwilligersspeeddate. Het is een unieke kans om op een informele wijze kennis te maken met het museumstation in Zuidbroek. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Bovendien is er na afloop een heerlijke vrijwilligerslunch.

    Speeddaten

  • Bijna ware verhalen

    Woudbloem - Op zaterdag 10 november leveren “De Pazzipanten” weer een bijdrage aan het vertel-café in de Noord-Zuidhoeve te Noordbroek. Aanvang half 3. Naast “De Pazzipanten” treedt ook een personage op van de historische vertelgroep “Rondom Piccardt”. Reden genoeg om te komen luisteren. Beide groepen zoeken echter ook mensen die de gelederen willen versterken. Belangstellenden kunnen in de pauze of na afloop met vragen terecht bij de aanwezige Pazzipanten / Piccardtiers

  • Water-polo-pret

    
Bij de Z&PC de Inktvis hebben we een enthousiast team van waterratjes die al vroeg leren hoe
je waterpolo speelt. Onze spelers en speelsters Jaleesa, Jeppe, Kirsthe, Nathalie, Richard, Seff
en Yari trainen heel wat uurtjes. Maar sinds vorig jaar spelen we ook mee in de competitie
onder 11. Dan wordt er ergens in het Noorden een mini-toernooi georganiseerd en daar
hebben we natuurlijk heel veel zin in.

  • Baby- en Peutercafé: EHBO

    Cor Uildriks van de EHBO-vereniging Sappemeer vertelt hoe je als ouder in acute situaties kunt handelen. Aan de orde komen verslikken, reanimeren en wonden verzorgen. Kinderen kunnen hun eigen knuffel meenemen, voor de Knuffel-EHBO zijn er speciale pleisters! Een medewerker van de Bibliotheek leest voor uit Pleisters plakken, een prentenboek uit de Dikkie Dik serie.

  • Week van de Pleegzorg

    Woensdag 31 oktober is de aftrap van de landelijke Week van de Pleegzorg. Elker Pleegzorg werkt actief mee aan deze actieweek.  Het doel van deze week is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. In de Week van de Pleegzorg worden overal in Nederland wervingsacties georganiseerd maar ook worden huidige pleegouders in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet. Ook basketbalclub Donar draagt hieraan bij.
     
    Pleegouders gezocht

  • Voorlezen in de Bibliotheek

    Op woensdag 7 november leest Dineke voor uit het prentenboek Kleine Muis eet de maan.  Zorg dat je om 14.30 uur in de Bibliotheek Hoogezand bent!

    Kleine muis eet de maan

    Dit is een activeit van de Voorlezen+ kalender. Het is een programma voor kinderen t/m 6 jaar met voorlezen, spel, kleuren, knutselen en muziek. Het prentenboek van vandaag is geschreven door Petr Horacek, een sfeervol fantasierijk boek dat veel kinderen aanspreekt. Er zijn geen kosten aan verbonden aan deze activiteit en alle ouders met kinderen zijn welkom, ook als je geen lid van de bibliotheek bent.