mei 2008

  • Man gooit ruiten in

    De politie heeft woensdagavond een 21-jarige inwoner van Muntendam aangehouden. Hij wordt ervan verdacht die avond diverse goederen in zijn woonplaats te hebben vernield. Agenten waren geïnformeerd over enkele vernielingen en surveilleerden in het dorp. Ze hoorden even later een ruit sneuvelen en zagen de man wegrennen. Hij verstopte zich onder een auto, maar de dienders hadden hem al snel door. Uit een ronde door het dorp bleek dat er op meerdere plekken in het dorp ruiten waren ingegooid.

  • Muntendammer gewond bij ongeval

    Een 50-jarige man uit Muntendam is maandagochtend op het Winschoterdiep gewond geraakt bij een ongeval. Een 45-jarige automobilist uit Onnen wilde met een bedrijfsauto vanaf de rotonde een inrit van een perceel inrijden. Hierbij zag de bestuurder de Muntendammer op zijn fiets over het hoofd. De fietser botste tegen de zijkant van de bedrijfsauto. Het slachtoffer werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft zowel een rapportage als een analyse van het ongeval gemaakt.

  • Boekenverkoop


    De bibliotheek in Zuidbroek is de boekencollectie aan het saneren. De afgeschreven boeken worden verkocht. Ze hebben romans, a, b en c-boeken en informatieve jeugdboeken in de aanbieding. 

  • Leren koken van een top-kok

    Bij Meinardi in Noordbroek zijn op dit moment volop dagverse asperges, aardbeien en frambozen te koop. En dit is dus ook de juiste periode om te leren hoe u de heerlijkste gerechten kunt maken met asperges. Bij Meinardi wordt daarom life-cooking georganiseerd; u kunt zien wat er mogelijk is met asperges. Komen-de zaterdag komt topkok Hans van Diest van de Gasterei de Seghesteen te Slochteren met zijn hele crew koken.

  • Poppentheater in Noordbroek

    Elk jaar organiseert buurtcomité 't Veilig Haventje in Noordbroek iets voor alle kinderen in Noordbroek. Op 30 april jl. heeft het poppentheater Drie in de kast uit Peize opgetreden. Het vehaal ging over een vos die een boekwinkel had met zeer mooie boeken. Hij probeerde een konijn, die dichter is, een boek te verkopen. Maar het konijn had hier geen behoefte aan. Zij komen in conflict met elkaar. Dankzij de schilpad kwam alles weer goed. Ter afsluiting mochten enkele kinderen uit het publiek nog in de boekenwinkel als klant.

  • ‘Kunst Onderweg’ officieel geopend

    Maandag 28 april jl. was wethouder Mario Post te gast bij theetuin ‘De Vlinderij’. Onder het toeziend oog van een 35-tal be-langstellenden werd de nieuwste MenterAroute, ‘Kunst Onderweg’, officieel in gebruik genomen. Na een aantal inleidende woorden door projectgroepvoorzitter Rowin Penning, was het de beurt aan wethouder Post om de route officieel te openen.
    kunstroute

  • NNTTM zoekt dringend vrijwilligers

    De Stichting Noord-Nederlands Trein & Tram Museum is sinds 2001 met succes bezig het station Zuidbroek te redden van de ondergang en te restaureren. Sloop is al lang geen optie meer en de restauratie zal ook doorgang vinden. Het NNTTM is een 100% vrijwilligersorganisatie en het museum is voor uiteenlopende werkzaamheden dringend op zoek naar vrijwilligers.

  • Expositie ‘De Kunstkring’

    Tot 13 juni exposeert schildersclub ‘De Kunstkring’ uit Kropswolde in het gemeentehuis. De expositie bestaat uit een verscheidenheid aan portretten. Leuk om te bekijken! De expositie is te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis tijdens de openingstijden. De kunstenaars schilderen iedere dinsdagavond in Kropswolde onder leiding van Rika Post.
    Kunst expo

  • “Saxofoonreparaties” in Zuidbroek

    Woensdag 30 april opende Jannie Keesom-van der Deure officieel de deuren van haar werkplaats “Saxofoonreparaties”. In deze werkplaats aan de Heiligelaan nummer 97 te Zuidbroek repareert zij alle merken saxofoons, klarinetten en dwarsfluiten. Na enige jaren in opleiding te zijn geweest in de Saxofoonwinkel in Deventer, heeft zij besloten om voor haarzelf te beginnen. Particuliere muzikanten en muziekverenigingen kunnen bij haar van dinsdag tot en met vrijdag op afspraak hun instrumenten laten onderhouden en repareren.

  • Bloemenmarkt de Wegwijzer

    Zaterdag 10 mei (de dag vóór moederdag) wordt er zoals elk jaar weer een bloemenmarkt gehouden op het schoolplein van de CBS de Wegwijzer in Zuidbroek. Omdat het in de meivakantie is, heeft dit jaar de jeugdraad van de Protestantse Gemeente Zuidbroek de organisatie ter hand genomen. Ook nu zijn er weer de mooiste geraniums in allerlei soorten en kleuren, lobelia’s, petunia’s, hang- en perkplanten te verkrijgen. Daarnaast zijn er dit jaar aardbeienplanten in een hangpot te koop.

  • De Kleinste Soepfabriek

    soepDe Kleinste Soepfabriek van Nederland is gevestigd in Noordbroek! In de boerderij van de fam. Arkema heeft Michel Jansen een ruimte van 20 m2 tot zijn beschikking waar hij vele soorten soep produceert. Zijn maximale productie is 232 potten soep per dag. Dit is echter wel bijzondere soep. Met veel passie ontwikkelt Michel Jansen zelf allerlei soorten soep. Op dit moment is hij druk doende met een vegetarische soep van lentekruiden met daarin o.a. muur (kruid), brandnetel, hondsdraf en wilde knoflook. “De kruiden geven een lekkere hartige smaak”, aldus Michel. Ook in het assortiment van 38 soepen (waarvan 18 op voorraad) bevinden zich bijv. Toscaanse paddestoelen soep, erwtensoep en pompoenmosterdsoep en vegetarische tomatensoep. Momenteel is de productie even voor een groot deel bloemkoolroomsoep dat geleverd wordt aan een Deens bedrijf met Deens etiket en al. Streekproducten zijn op dit moment in opkomst en als Michel de productie zelf niet aan kan vanwege een te grote vraag dan doet zijn compagnon dat in Eindhoven. Naast de samengestelde soepen maakt de Kleinste Soep Fabriek als enige fabrikant in Nederland nog getrokken bouillon in een grote ketel met groenten, kip, garnalen en/of runderbotten. De ingrediënten van alle soepen zijn biologisch. Het vlees wordt geleverd door Arkema. De dieren op dit bedrijf krijgen de ruimte om vrij te lopen, de jonge dieren blijven langere tijd bij hun moeder, de koeien en varkens krijgen onbespoten voer en ze ontvangen niet preventief antibiotica zoals wel gebeurt op niet ecologische mesterijen.

  • Afscheid dokter ten Wolde

    Vorige week heeft dokter ten Wolde afscheid genomen als huisarts. Hiervoor was een receptie georganiseerd in dorpshuis de Broeckhof. De heer ten Wolde werd samen met zijn vrouw van huis opgehaald in een oude Rolls cabrio, waarmee voor hem een oude jongensdroom in vervulling is gegaan. De heer ten Wolde is zeer lang huisarts geweest in Zuidbroek en het is dan ook niet verwonderlijk dat de belangstelling overweldigend was.

  • 2 Minuten stil in Menterwolde

    Ook dit jaar stond men in onze gemeente stil bij de Nationale Herdenking op zondag 4 mei. Alle burgers en militairen die in oorlogssituaties en bij vredesoperaties waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds mei 1940 werden herdacht. We herinneren ons de periode van onvrijheid.
    kranslegging
    Een moment van eerbied, respect en dankbaarheid aan diegenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Echte vrede en vrijheid bestaan pas als ook de permanente angst voor oorlog en onvrijheid is verdwenen. De plechtigheid in Muntendam werd muzikaal begeleid door muziekvereniging Elad. De kranslegging werd uitgevoerd door raadslid H. Loer bijgestaan door drie scholieren, Siegrid Nijveen (Verkruisenschool), Jessica Nieland (de Parel) en Agnes van Weelen (Europaschool).

  • Auto raakt te water in Zuidbroek

    Donderdagochtend is er in Zuidbroek een auto te water geraakt. Het ongeval gebeurde op de kruising Legeweg/ Tussenklappen Oostzijde. Een auto kwam van de Legeweg en draaide de Tussenklappen Oostzijde op. Daar heeft hij een tegemoet komende auto gemist. met een aanrijding tot gevolg. Éen van de auto's is daar door in het Munterdammerdiep beland. Ook het mobiel medische team is even ter plaatse geweest. Het is niet bekend of er gewonden zijn gevallen. Bij aankomst van de brandweer was de persoon al uit de auto.

  • Bidden voor vervolgde christenen

    In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 mei a.s. kunt u meebidden in de ‘Nacht van Gebed’ in de Chr. Geref. Kerk, Torenstraat 28, Wildervank. Dit initiatief wordt georganiseerd door 5 plaatselijke kerken in Veendam, Wildervank en Muntendam. Op ca. 360 plaatsen in Nederland wordt meegedaan aan dit nachtgebed. Van 20.00 tot 3.00 uur worden videopresentaties getoond van landen waar christenen worden verdrukt of vervolgd.

  • Omega presteert zeer goed op DK 2009

    Wielervereniging Omega, naar alle waarschijnlijk in 2009 gezeteld in de gemeente Menterwolde, heeft uitstekende prestaties behaald op het District Kampioenschap van het Noorden. In een compleet nieuwe outfit met de hoofdsponsors ElandBouw uit Peize en Biovalue uit de Eemshaven, kwamen de mannen van Omega in het warme Ter Idzard (Friesland) tot hele mooie prestaties. In de vroege ochtenduren was het dat Henny Dieterman uit Blijham, rijdende in de kleuren van Omega, die in de categorie Amateurs B naar een prachtige 2e plaats spurtte.
    Wielerwedstrijd

  • Excursie Westerbroekstermadepolder

    Op zaterdag 24 mei is er een excursie in de Westerbroekstermadepolder. De Vereniging van Vrienden van de Heemtuin nodigt u van harte uit mee te gaan! De start is vanaf de parkeerplaats aan de Energieweg in Kropswolde (bij het Foxholstermeer). Gids is Jan Zuidema van het Groninger Landschap. De excursie zal ongeveer 1,5 uur duren en is gratis. Voor opgave en informatie kunt u bellen naar de personen vermeld in de advertentie die u elders in de krant kunt vinden.

  • Ouder worden

    Van uw wijkverpleegkundige
    ‘Welke kleur lippenstift wil je vandaag’? ‘De donkerrode’ klinkt het zachtjes van onder de dekens. Meneer Mulder buigt zich voorover om de juiste kleur aan te brengen op de smalle lippen en houdt mevrouw een spiegeltje voor. Ze straalt en zegt: “Ja, zo is het goed!” Met haar 90 jaar ziet ze er mooi uit: witgrijze haren strak in een knotje op haar hoofd, kleur op de wangen en een mooie satijnen pyjama aan.

  • Helpt u mee!!!

    Op ongeveer 1700 kilometer hiervandaan leven mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Hutjes waar ratten in en uit lopen en kinderen ‘s nachts worden aangevreten door deze beesten, water wordt gehaald uit poelen waarin ook de varkens zich wassen. Eén maaltijd per dag is meer regelmaat dan uitzondering. Samen met u wil Euroma Nederland helpen.
    Helpt u mee

  • Een gezonde geest in een gezond lichaam

    Rond dit thema zal er op vrijdagmiddag 16 mei a.s. in Dorpshuis "de Broeckhof" te Zuidbroek een middag worden georganiseerd door en voor ouderen.

    Wat zijn ouderen?
    Schrik niet, maar vanaf zo'n jaar of 50 mag je je "oudere" noemen. Er wordt nog wel eens gekscherend onderscheid gemaakt tussen "jonge ouderen" en "oudere jongeren". Maar zegt het spreekwoord ook niet: "Je bent zo oud als je je voelt!" Nu dan! Om je in ieder geval zo goed mogelijk te blijven voelen, kan het wenselijk zijn iets aan bewegen te doen, aan het activeren van de hersencellen en aan sociale contacten te werken. Deze mix kunt u vinden in de Broeckhof op 16 mei. De middag is bestemd voor ouderen die al aan een dergelijke activiteit meedoen, maar is tevens bedoeld voor ouderen die wel eens een kijkje zouden willen nemen... Geheel vrijblijvend en tot niets verplichtend! Ook een aantal dames van de fysiotherapie Zuidbroek zullen aanwezig zijn met informatie over nordic walking en een soort "blijf fit op muziek".

  • Maar liefst 60 Jaar getrouwd!

    Afgelopen donderdag was het feest in Noordbroek! De heer E. Hulshof en me-vrouw J. Hulshof-Meuken vierden het heugelijke feit, dat ze zestig jaar geleden in het huwelijksbootje waren gestapt. Het echtpaar is destijds getrouwd in Wildervank, maar zijn in 1948 in Noordbroek gaan wonen aan de Polderlaan. Ze verhuisden in die zestig jaar drie keer (ook in Noordbroek). Ze hebben een poosje aan de Gockingalaan gewoond, zesenveertig jaar aan de Westersingel en nu al weer zeven jaar aan de Dr. W. Dreeslaan.
    60 jaar getrouwd

  • Schilderijen en beelden in de Smederij

    De laatste expositie voor de zomervakantie in galerie de Smederij in Sappemeer zal ongetwijfeld veel bezoekers trekken. De schilderclub “ de Smederij “ o.l.v. René Jansen en de cursisten van Atelier Westeind in Zuidbroek o.l.v. Moni Unger, tonen vanaf 14 mei hun werk van het afgelopen seizoen. Men is er weer in geslaagd een uitgelezen serie werkstukken te tonen: de schilderijen vormen samen met de geëxposeerde beelden een harmonieus geheel in de sfeervolle expositieruimte van de galerie.

  • Sportief feest op 24 mei

    1e Menterwolmer Fysioloop!!

    Fysiotherapie Menterwolde viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Daarom heeft zij besloten om dit samen met alle inwoners van de gemeente Menterwolde te vieren op een manier die past in de filosofie van de fysiotherapiepraktijk. Bewegen op een verantwoorde en leuke manier! Op 24 mei organiseert Fysiotherapie Menterwolde in samenwerking met de gemeente de 1e Menterwolmer Fysioloop.

    De 1e Menterwolmer Fysioloop bestaat uit drie onderdelen:
    - Trimloop, voor jong en oud; Er wordt een parcours uitgezet in Zuidbroek. Er kan gekozen worden uit verschillende afstanden: 6 of 11 km. Bij de trimloop gaat het niet om de snelste tijd; iedereen kan meedoen (ook als je af en toe een stukje wilt wandelen i.p.v. joggen). Start aan de Staringhof.
    - Kidsrun; Op het terrein van de ijsbaan in Zuidbroek wordt een parcours van 300 meter uitgezet. De kinderen kunnen tussen de 1 en 10 rondjes lopen. Start aan de Staringhof.
    - Nordic Walking; Onder leiding van een erkende Nordic Walking-instructeur wordt een instructiewandeling georganiseerd. In groepjes van maximaal 10 deelnemers kan gewandeld worden door het dorp Zuidbroek. Fysiotherapie Menterwolde stelt wandelstokken beschikbaar. Deelnemers die zelf poles hebben, worden verzocht deze mee te nemen. Start bij de Broeckhof.

  • Expositie Ben Schasfoort

    Van 25 mei t/m 22 juni 2008 presenteert NMC De Heemtuin in de grote kas van het paviljoen het werk van Ben Schasfoort, beelden en schilderijen. De opening van de expositie is op zondag 25 mei in aanwezigheid van de kunstenaar. De expositie wordt geopend door burgemeester E.A. van Zuijlen. Na het openingswoord zal de kunstenaar een toelichting op zijn werk geven.

  • Kinderspelweek Noordbroek

    De Kinderspelweek is dit jaar van 4 tot 8 augustus. Door de brand in de jeugdsoos is nog niet precies duidelijk op welke locatie de spelweek wordt gehouden, maar dat wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Het bestuur van de KSW is al enige tijd bezig om het programma te maken. Ze hebben gekozen voor het thema: Piraten. Hier kunnen heel veel spannende en gezellige activiteiten mee gedaan worden. Er heeft deze winter een wisseling plaatsgevonden in het bestuur.

  • The Clarks klapper op Sixties festival

    De feestweek van Meeden, die zal worden gehouden van maandag 19 mei tot en met zaterdag 24 mei zal worden afgesloten met een Sixtiesfestival. Op het affiche staan de namen van The Flamin’ Stars, Roots ’66 en The Clarks. Het Haagse The Clarks, dat muziek speelt van onder anderen Bill Hailey, The Beatles, Elvis, Rolling Stones en Golden Earing, is de afsluiter van het evenement. JK Entertainment zal, evenals voorgaande jaren, de ‘bijtent’ op zijn kop zetten.

  • 15 Jaar 'Trips Rhythm'

    Blues in Tripscompagnie, al 15 jaar een begrip in de regio en ver daarbuiten! Door de jaren heen hebben talloze bekende en minder bekende bands de weg naar Tripscompagnie gevonden. De vrijwilligers van Trips Rhythm vinden het daarom tijd voor een feestje!!! Op zaterdag 7 juni a.s. wil men alle bluesliefhebbers, en vooral de vele trouwe bezoekers, een gratis openluchtfestival(letje) aanbieden, met optredens van BLUES LEE en de Groninger bluesband THE BLUES BLASTERS. Natuurlijk is de catering prima verzorgd (o.a. barbeque). hiervoor wordt uiteraard wel een kleine vergoeding gevraagd.

  • Onthulling ‘Wegwijs in Zuidbroek’

    Vorige week is het kunstproject ‘Wegwijs in Zuidbroek’ gestart op CBS De Wegwijzer. In dit project werken de kinderen van de school samen met kunstenaars uit onze omgeving aan eigen unieke kunstwerken.
    Op donderdag 29 mei van 18.00 uur - 19.30 uur worden de kunstwerken onthuld op de CBS De Wegwijzer door burgemeester Eduard van Zuijlen en wethouder Mario Post. De kunstwerken zijn dan te bewonderen in een gezellige ambiance met koffie, thee en limonade. De kinderen en de kunstenaars stellen het bijzonder op prijs dat inwoners uit onze gemeente hun kunstwerken komen bewonderen.

  • Beter in beeld met Mijn Makelaar

    Het voormalige kantoor van Huis Adviesgroep in Zuidbroek maakt sinds 2007 deel uit van de landelijke kantoor heet nu Mijn Makelaar Noord-Oost, maar de gezichten zijn hetzelfde gebleven. Mijn Makelaar telt in Oost-Groningen en het Drentse Hondsruggebied vijf vestigingen. Dit zijn Noord-Oost in Zuidbroek, Leeuwis de Poel in Veendam, Meertens in Gieten, Bödeker Udema in Winschoten en Bruining in Stadskanaal.

  • Openhuisdienst

    Zondag 25 mei organiseert de Baptisten Gemeente Muntendam weer haar maandelijkse openhuisdienst. Het thema is “Wat doe ik in hemelsnaam op aarde?". Er zal een bijdrage zijn middels een sketch. Aanvang is 10.00 uur in het witte kerkje in Muntendam, Kerkstraat 120.

  • Balletgala voor goed doel!

    Afgelopen zondag 18 mei vond in de theaterzaal van het Cultuurcentrum vanBeresteyn een balletgala plaats. Dit balletgala was een initiatief van Anne-Margreet Drenth uit Zuidbroek, balletdocent van de Muziek-, Dans- en Theaterschool. Na ruim 30 jaar nam Anne-Margreet Drenth af-scheid als balletdocent. Ook veel kinderen uit Menterwolde hebben balletles van haar gehad. Het afscheid ging in de vorm van een balletgala, waarin drie generaties leerlingen vertegenwoordigd waren.
    Balletgala

  • Basiscursus Nordic Walking

    In het bos, op de heide, alleen of met een hele groep….. er zijn steeds meer mensen die aan Nordic Walking doen. Deze uit Scandinavië afkomstige manier van bewegen zorgt ervoor dat bijna alle spiergroepen worden gebruikt. Nordic Walking wordt geprezen om zijn grote effect op nek, schouder en bovenrug. Dat is niet zo raar, want met Nordic Walking is er sprake van een soepele manier van bewegen die zorgt voor een betere doorbloeding, hoger energieverbruik en sterkere spieren in met name het bovenlichaam en de armen.

  • Activiteiten 55+

    Afgelopen vrijdag was de Broeckhof het domein van onze ‘senioren’. Onder het motto ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ konden 55+ers kennis-maken met o.a. ‘blijf fit op muziek’ en koersbal. Aan beide onderdelen werd enthousiast deelgenomen. ‘Blijf fit op muziek’ wordt gegeven door een docent en ook als u minder goed ter been bent kunt u zittend op een stoel toch meedoen. De deelnemers varieerden dan ook in leeftijd van midden vijftig tot ver in de tachtig.
    55plus

  • Brandweerman Koninklijk onderscheiden

    Op 10 mei 2008 heeft de brandweer van de gemeente Menterwolde officieel afscheid genomen van de heer A.M.M. (Adrie) Rijk als lid van de vrijwillige brandweer. De bijeenkomst vond plaats in de Klipheerd te Noordbroek. Bij het afscheid waren behalve de collega brandweerlieden en oud brandweerlieden ook de naaste familie van de heer Rijk aanwezig.
    Adrie Rijk

  • Nieuw museum geopend

    In 1958 maakte Henk de Hoop zijn eerste schilderij op zolder bij zijn ouders thuis. Hij ging in 1960 in Amsterdam wonen en werken. Zo kwam hij in contact met de kunstenaars die zaten te schilderen in de Amsterdamse bossen. Van hen heeft hij veel geleerd. In 1962 werd hij ernstig en langdurig ziek. Tijdens zijn ziekteperiode heeft hij al het mogelijke gedaan om zich te ontwikkelen in de schilderskunst. Toen al droomde hij van een eigen museum. In 1984 kwam hij in Zuidbroek wonen en in 2000 moest hij verhuizen naar no.

  • Opkomst voldoet aan verwachting Toveroos

    Afgelopen vrijdag gaf Toneelvereniging Toveroos een voorstelling in de Klipheerd in Noordbroek. Daar het laat in het toneelseizoen was en ook nog op een ongebruikelijke vrijdagavond, was het maar afwachten of de liefhebbers hier naar toe zouden gaan. Over de opkomst was Toveroos dik tevreden. Voor een redelijk gevulde zaal bracht men verschillende culturele dingen op de planken.
    Toveroos

  • Brand naast seniorencomplex

    Omstreeks 23.30 uur zaterdagnacht is er brand uitgebroken achter het seniorencomplex aan het Winschoterdiep te Zuidbroek. Hier woedde al 3 keer eerder een grote brand. Dit maal woedde het vuur vermoedelijk in een schuurtje, direct achter het complex. Na het ontdekken van de brand, hebben omwonenden en de BHV alle bewoners uit het pand geëvacueerd. De brandweer had het vuur snel onder controle.
    Brand

  • Motorrijder begaat diverse overtredingen

    De politie heeft vrijdagnacht een 36-jarige motorrijder uit Zuidbroek aangehouden. Agenten zagen de man bij een café wegrijden. Op de Vissersdijk in Winschoten kreeg de man een stopteken. Bij controle bleek de motorrijder onder invloed van 1,3 promille alcohol. Bovendien bleek de man te rijden, terwijl hij al een ontzegging van de rijbevoegdheid had vanwege rijden onder invloed. Daarnaast bleek hij niet de eigenaar te zijn van de motor en was de motor niet verzekerd. De man heeft opnieuw een ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen.