Haast u met een slakkengang!!

Burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Menterwolde opent zaterdag 10 mei, de deuren van escargotskwekerij “Boerenslak”. Hij deed dit door het onthullen van een klok met daarop het’Boerenslak’ logo. Hiermee is de gemeente Menterwolde weer een agrotoeristische attractie rijker.
slakken
De escargotskwekerij is gehuisvest op het melkveehouderijbedrijf van de familie Bos in Zuidbroek. Mieke heeft een jaar aan de voorbereiding van haar kwekerij van culinaire slakken gewerkt. Vanaf zondag 11 mei is haar bedrijf open voor het publiek. In een speciale kweekkas naast het melkveebedrijf van haar man kweekt Mieke Bos duizenden Franse wijngaardslakken. In Frankrijk zijn slakken een culinaire delicatesse.
Als alles volgens plan loopt halen ook noordelingen binnenkort hun neus niet op voor de escargots. De eerste reacties van het publiek beloven volgens Mieke veel goeds.. De Boerenslakarrangementen die ze aanbiedt lijken bij voorbaat al een schot in de roos. Het publiek krijgt bij zo’n arrangement een rondleiding door het bedrijf en wordt met een speciale presentatie vertrouwd gemaakt met het op zich vreemde idee dat je slakken prima kunt eten. En natuurlijk krijgen de mensen dan zelf een slak te proeven.
“De eerste groep is al geweest”, zegt Mieke. “Honderd mensen uit het onderwijs in Menterwolde. Dat ging prima.” Behalve de onderwijzers hoopt ze dat ook veel kinderen een bezoek zullen brengen aan haar slakkenbedrijf. “We hebben voor kinderen veel te bieden. Er is een speciaal programma voor kinderen. We tonen beelden van slakken, laten de kinderen slakken tekenen en beantwoorden vragen over slakken. Heeft een slak ogen? Wat eet de slak? Hoe maakt de slak zijn huisje? En: waarom zijn slakken zo glibberig? Dit alles ondersteund met een slakkenkijkdoos, slakkenkleurkranten, slakkenleerkranten en slakkenlekkernijen”.
In samenwerking met boerderijcafé Mausel in Noordbroek worden het Noordbroekster- en het Zuidbroeksterslakkenarrangement aangeboden en een slakkenproeverij. Leuk voor bijvoorbeeld een reünie, een verjaardag of bedrijfsuitje etc. Ook andere horeca in de omgeving toont veel belangstelling. “Op dit moment kunnen we nog onvoldoende verse slakken leveren aan de horeca. We leveren de slakken als seizoensproduct”, zegt Mieke. “De kwekerij is nog maar net begonnen. In het najaar hopen we aan de horeca te kunnen leveren. Maar er zijn al afspraken gemaakt met horecabedrijven voor bezichtiging. Het keukenpersoneel van deze bedrijven komt dan een kijkje nemen waar de escargots die straks bij hen op de menukaart staan vandaan komen.” Het publiek kan wel al slakkenproducten kopen op de slakkenboerderij. “Naast het leveren van verse slakken vanaf het najaar hebben wij nu al wel slakken te koop in bouillon. We bieden ze per dozijn of per twee dozijn aan. Op het etiket staat de meest voorkomende bereidingswijze. Ook verkopen wij slakkenvorkjes, slakkentangen, slakkenbordjes, slakkencrème, slakkenkunst, kaarten, slakkenkoekjes en kruiden ter bereiding van slakkenboter aan. Er wordt hard gewerkt aan een boekje met recepten met de titel "Wat de boer niet kent.."

Reactie toevoegen