Windpark N33 in drie gemeenten

De voorkeurslocatie van het windpark N33 is gepland in de gemeenten Veendam, Menterwolde en Oldambt. Het gaat om een windpark van ongeveer 120 megawatt, verdeeld over 35 molens. Het windpark zal naar verwachting energie gaan leveren aan meer dan 75.000 huishoudens. Dit laten Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag weten. In het plan komen 27 windmolens boven Meeden en 8 molens ten oosten van Veendam te liggen. Op het plan is aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar inspraak mogelijk.
“In de overgang naar duurzame energie speelt windenergie een belangrijke rol. Ik realiseer mij dat van de omwonenden die het betreft veel begrip wordt gevraagd voor de geplande bouw van dit nieuwe windmolenpark. Het is daarbij wel goed te bedenken dat in heel Nederland windmolenparken worden gebouwd. Ook de provincie Groningen levert hier een belangrijke bijdrage aan.
We zullen samen de schouders eronder moeten zetten om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst energie heeft”, aldus Kamp.
 
Vanaf 2000 heeft de provincie Groningen de ruimte voor het windpark planologisch vastgelegd. Sindsdien zijn binnen dit gebied zes verschillende varianten van het windpark N33 onderzocht.
 
Het voorkeursalternatief combineert de twee varianten die als beste uit de onderzoeken naar voren kwamen. De windmolens staan ten opzichte van de andere varianten nu op de grootst mogelijke afstand van woningen. Daarnaast voldoet het windpark ruimschoots aan de wettelijke geluidsnormen. Minister Kamp heeft in juni het gebied bezocht en over de verschillende varianten gesproken met omwonenden en bestuurders.
 
Een ontwerp-inpassingsplan van het windpark N33 wordt dit najaar besproken met de overheden in de regio. De komende maanden wordt het milieu-onderzoek naar het windpark afgerond. Aan het einde van dit jaar/begin volgend jaar zullen het ontwerp-inpassingsplan, het milieuonderzoek en de ontwerpvergunningen ter inzage worden gelegd. Iedereen kan hierover een mening geven via het indienen van een zienswijze.
 
Daarnaast wordt binnenkort een gebiedscoördinator aangesteld, die in gesprek zal gaan met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven in de regio over bijvoorbeeld de mogelijkheden van een gebiedsfonds, waaruit voorzieningen voor het gebied kunnen worden betaald.
In 2020 dient 14% en in 2023 dient 16% van de energie in Nederland afkomstig te zijn van duurzame energiebronnen. Om deze doelstellingen te kunnen halen hebben Rijk en provincies in 2013 de afspraak gemaakt om in 2020 voor in totaal 6000 megawatt aan windmolens op land te hebben gebouwd.

Reacties

Storm Meeden heeft daarom deze week een flyer-actie waarbij alle inwoners van Meeden worden opgeroepen zich aan te sluiten bij een juridisch traject. Dit kunnen ze doen door hun rechtsbijstandsverzekering in te zetten of hun vakbondslidmaatschap.
Wij (Storm Meeden) hebben Menterinfo door middel van een persbericht op de hoogte gesteld.......

Reactie toevoegen