Begroting Menterwolde niet sluitend

Het college in Menterwolde heeft een begroting gepresenteerd die voor 2016 en de jaren daarna niet sluitend is. De cijfers laten een tekort zien van iets meer als 1,3 miljoen in 2016 dat oploopt naar bijna 1,8 miljoen in 2018. Gevolg hiervan zal zijn dat de provincie Groningen de gemeente onder preventief toezicht zal stellen.
Wethouder financiën Lian Veenstra: “Verscherpt toezicht is nooit prettig, het liefst heb je als overheid de handen vrij. Maar als je tot de constatering komt dat je alleen met kunst- en vliegwerk tot een sluitende begroting kunt komen dan moet je eerlijk zijn. Wij willen als college volledige openheid geven en we willen een betrouwbare overheid zijn, die eerlijk is naar haar bevolking en haar herindelingspartners. Niemand is gebaat bij mooi weer verhalen als iedereen ziet dat het regent.”
De problemen in de begroting van Menterwolde worden veroorzaakt door drie redenen. Het gevoerde financiële beleid tot nu toe was geënt op de situatie van voor de financiële crisis. De gemeentelijke financiën kenden meevallers, was het niet in winstgevende bouwprojecten dan was het wel via meevallers vanuit het Rijk. Dit gaf veel gemeenten een stevige financiële armslag en taken konden eenvoudig betaald worden uit meevallers of opgebouwde reserves. Die tijden zijn  voorbij en dat dwingt Menterwolde nu tot het treffen van financiële voorzieningen om in de toekomst haar taken goed te kunnen blijven uitvoeren.  
De politieke turbulentie, van het afgelopen voorjaar, heeft als direct gevolg dat de effecten van uit te betalen wachtgelden hoog zijn. Als laatste wijst het college op de rol van het Rijk. De Rijks- kortingen lijken in exacte euro’s mee te vallen, maar tellen wel op. De overheveling van zorgtaken ging en gaat gepaard met forse bezuinigingen. Tussen voorspelde uitkeringen uit het Gemeentefonds en de werkelijke uitbetaling zit met regelmaat een negatief verschil. Recent werd het college nog weer geconfronteerd met een korting op het budget voor bijstandsuitkeringen (BUIG). Met regelmaat constateert het college dat Menterwolde in de hoek zit waar de klappen van het Rijk vaak én hard aankomen.”
De maatregelen die Menterwolde nu moet treffen hebben direct effect op de bevolking. Zo zal de OZB voor woningen met 3,8% stijgen in 2016 en voor niet-woningen (gefaseerd in 3 jaar) met 10%. Andere tarieven worden aangepast en subsidies aan verenigingen en organisaties worden met 10% gekort. Ook zullen er stevige bezuinigingen gehaald moeten worden rondom zwembaden, sporthallen en onderhoud van sportparken. Steeds vaker zal de gemeente ook een beroep doen op de dorpsgemeenschap rondom voorzieningen. 
Het preventieve toezicht door de Provincie geeft Menterwolde extra tijd om alsnog de begroting sluitend te krijgen. Veenstra: “Dit is niet op een namiddag op te lossen, het is nu van groot belang dat Raad en College met elkaar schouder aan schouder gaan staan. Daarbij moeten we ons laten leiden door de successen die er ook zijn.” Het college noemt de invoering van de zorgtaken (met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren) als één van die successen. Er zijn kleine plussen in financiële zin en grote plussen in de uitvoering. “We tornen niet aan de zorg of armoedebeleid, zo houden we het uitgangspunt “Mensen gaan voor stenen” trots overeind, ondanks de storm die op ons pad woedt”. De begroting zelf kunt u vinden op www.menterwolde.nl. 

Reactie toevoegen