Veteranendag 2015

Op zaterdag 27 juni 2015 worden Nederlandse veteranen in het zonnetje gezet tijdens de landelijke Veteranendag. Daarom organiseren de gemeenten Menterwolde, Pekela en Veendam op deze dag vanaf 16.00 uur een bijeenkomst voor veteranen en andere betrokkenen uit de drie gemeenten. De bijeenkomst vindt plaats in MFC ‘De Binding’, Sportlaan 4 in Oude Pekela. 
Veteranen kunnen uitgebreid bijpraten met collega-veteranen onder het genot van een hapje en een drankje. De gemeente Pekela is dit jaar gastgemeente en burgemeester Schollema ontvangt en spreekt de veteranen toe. Ook is er een moment om te herdenken en een kranslegging. 
 
Veteranendag 
Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Veteranen zijn zeer divers van achtergrond en leeftijd. Het gaat hierbij niet alleen om militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indi‘, Korea of Nieuw-Guinea ingezet zijn, maar ook om de snel groeiende groep ‘jonge veteranen’. Denk aan de missie in Afghanistan en oud-militairen die deelgenomen hebben aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Het draait bij de Nederlandse Veteranendag om erkenning en waardering voor veteranen en om het vergroten van het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen. 
- De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 in principe jaarlijks plaats op de geboortedag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden. 
- Sinds 24 mei 2006 is de Veteranendag een nationaal evenement, waardoor de Nederlandse driekleur mag worden gehesen. 
- Vanaf 2009 wordt de Nederlandse Veteranendag georganiseerd op de laatste zaterdag in juni. 

Reactie toevoegen