september 2011

  • IJzerdief op heterdaad betrapt

    De politie heeft vrijdagnacht een 46-jarige inwoner uit Winschoten aangehouden. De man gedroeg zich verdacht bij een bedrijf aan de Europaweg in Zuidbroek. In de auto en op de aanhanger van de man zagen agenten een hoeveelheid ijzer liggen. De man kon geen aannemelijke verklaring geven over het ijzer. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie doet onderzoek.

  • Massagecursus

    “Aanraken met Aandacht” heeft een weldadig effect op ons lichaam én geest. Het nodigt uit om alles te ervaren op fysiek en niet-fysiek vlak. Spieren en weefsels laten hun verkrampingen los. Ons hele wezen wordt aangeraakt, er ontstaat ruimte en ontspanning.
    Op centrum Farmhaase te Siddeburen wordt in oktober en november op
    6 maandagavonden de cursus “Aanraken met Aandacht” gegeven. Hier leer je om aan te raken en om aangeraakt te worden. In een veilige omgeving oefen je met simpele massagetechnieken.

  • Sporten na de vakantie?­­

    Voor de meeste mensen zit de vakantie er weer op. Uitslapen, aan het strand liggen en zwemmen is voorlopig voorbij. We gaan gewoon weer aan het werk en... we willen de vakantiekilo's er af zien te krijgen en de conditie opgekrikt!
    Een groot deel van de Nederlandse bevolking gaat dan ook op zoek naar hardloopschoenen, racefiets en trainings- broek. Het is tijd om (weer) te gaan sporten!
    En u? Wat gaat u doen om uw conditie weer een beetje op peil te krijgen? Naar de sportschool? Tennissen? Lekker joggen? Of wilt u graag onder deskundige begeleiding in een groep gaan bewegen?

  • Yoga Noordbroek

    Op 27 september a.s. beginnen weer de yogalessen in het Leerkerkje.
    Hatha yoga. Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest.
    Hatha yoga leert je bewust te worden van lichaam en geest d.m.v. lichaamshoudingen, adem-, concentratie/meditatie- en ontspanningsoefeningen.
    De lichaamshoudingen (staand, zittend en liggend) kunnen zacht of vloeiend zijn, gericht op de doorstroming van energie en meer souplesse maar ook stevig, meer gericht op het vergroten van kracht, balans en uithoudingsvermogen.

  • Bloemschik seizoen van start

    De Flower Fair van vorig jaar was voor Marian Bijes een groot succes. En krijgt daarom dit jaar een vervolg. Onder het genot van een kopje koffie en/of thee, kunt u genieten van een doorlopende bloemschik demonstratie.

    Dit jaar wat meer aandacht voor de verkoop van bloemstukken planten arrangementen. En ook kunt u weer informatie krijgen over de najaars cursus en de workshops.

  • Workshops digitale fotografie

    Op donderdagavond 15 september a.s. organiseren Aletta Afman-de Vries en Jan Peter Kapteijn een introductieavond digitale fotografie in het dorpshuis van Meeden. Het wordt een leuke avond, vol humor en creativiteit. Fotograferen is een hobby waar je erg veel plezier aan kunt beleven. En dat plezier kun je vergroten als je jouw apparatuur kent. Het begint allemaal met een camera.
    Heb je een spiegelreflex of een compactcamera of iets er tussenin?

  • Diplomazwemmen ‘de Kolck’

    Het leszwemmen van dit zomerseizoen in het openluchtbad ‘de Kolck’ te Meeden is, traditioneel, afgesloten met het diplomazwemmen. Dit gebeurde onder grote belangstelling van vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes. De examencommissie bestond uit de zwemonderwijzers H. Mulder, M. Luppes en V. de Bruijn. Alle kandidaten zijn geslaagd. 
  • Buurtactief Meeden

    Computercursus voor beginners: 
    Start: 14  september. Duur: 6 middagen    Locatie: Steunpunt Meeden.
    Heeft u geen computer, maar wilt u het toch proberen te leren? Dan kunt u zich weer opgeven voor computercursus voor beginners ook voor hen die een herhalingsles willen volgen.

  • Kids Specials

    De komende drie zondagen is het feest in Muntendam voor alle kinderen van 4 t/m 11 jaar. Het begint ’s morgens om 10.00 uur in de zaal achter de Baptistenkerk (witte kerkje) en het duurt tot ongeveer 11.30 uur.

    Zondag 11 september a.s. is er een welkomstfeest. De kinderen gaan deze morgen zelf tenten bouwen, broodjes bakken en er is een poppenkast.
    Zondag 18 september a.s. is er een film- en pannenkoekenfeest.
    De popcorn zal niet ontbreken en aansluitend kunnen de kinderen zich te goed doen aan pannenkoeken.

  • Jeugdsoos Place2Be iedere avond open!

    Place2Be is dé plaats in Zuidbroek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Tot vorige week kon je daar alleen op vrijdag en zaterdag terecht. Vanaf afgelopen maandag is de jeugdsoos Place2Be echter 6 avonden in de week open. 
    Door de weeks van maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 19.00 tot 01.00 uur en als het heel gezellig is tot 02.00 uur. We zijn nog op zoek naar vrijwilligers, dus als het je leuk lijkt om als vrijwilliger achter de bar te staan, loop een keer binnen en meld je aan. Over enkele weken zal de soos ook voor de jongere jeugd weer open zijn op woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. In ieder geval is er vrijdag 30 september om 19.00 uur kinderdisco voor de basisschooljeugd.
  • Het 23e Open TCM-Toernooi

    Afgelopen week werd alweer het 23e jaarlijks Open TCM-toernooi georganiseerd bij de Tennisclub Muntendam. Met 117 deelnemers en 96 wedstrijden was het weer een geslaagd toernooi. Alle wedstrijden werden in poules gespeeld. Het weer was fantastisch, vooral op de zaterdag en de zondag, zodat het terras vol zal met enthousiaste toeschouwers. Na de finales volgde de prijsuitreiking.
    TCM Muntendam
  • Spelweek Muntendam

    Afgelopen maandag moesten de kinderen zich bij het gemeentehuis in Muntendam verzamelen. Daar werd wethouder mevrouw de Winter opgehaald en ging iedereen met veel lawaai naar het ijsbaanterrein. Hier vond de opening plaats door middel van pijl en boog om zo de ballonnen stuk te schieten en letters op te hangen waar uitkwam “OPENING SPELWEEK 2011”.
    Na de opening konden de kinderen beginnen met het bouwen van hutten of een T-shirt verven en dit duurde tot 16.00 uur ’s middags.

  • Net als in de film…..

    Noordbroek stond vorige week in het teken van de film. De Kinderspelweek had dit namelijk uitgekozen als thema en ze wisten het dorp om te toveren tot één grote filmset. Voor de opening op maandag kwam een drietal filmsterren uit de film Flodder. Zij gaven het startsein voor een bijzondere week. De kinderen mochten op maandag hutten bouwen, maar het werd een complete villa wijk. ’s Avonds mochten de kinderen tot acht jaar blijven eten en slapen. 
  • Pas op voor modder op de weg!

    Na aardappeloogst nu ook bietencampagne van start
    Terwijl de aardappeloogst al een tijd in volle gang is, gaan nu ook de bieten uit de grond. Op vrijdag 2 september is de bietencampagne gestart en rijden er weer vrachtwagens af en aan naar de fabriek van Suiker Unie bij Hoogkerk. De oogst en het vervoer van aardappelen en bieten gaat altijd gepaard met modder op de weg en dus met gladheid. Zeker bij nat weer is het daarom deze periode extra opletten geblazen.
  • Open dagen station Zuidbroek

    In het weekend dat veel monumenten opengesteld zullen worden tijdens Open Monumentendag zal ook het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum haar deuren weer openen voor het publiek. Deze dag staat in het bijzonder in het teken van het monument. Daarom zullen er verspreid over de dag korte rondleidingen worden gegeven met uitleg over het station Zuidbroek. Daarnaast zal de expositie over de herbouw van het station en een expositie over het befaamde Woldjerspoor worden getoond.
    U bent van harte welkom op zaterdag 10 september.

  • Oudste monument van Menterwolde open

    De Petruskerk te Zuidbroek met haar wereldberoemd orgel uit 1795 en de losstaande toren met zijn gevangeniscellen worden a.s. zaterdag van 10 tot 17 uur weer opengesteld in het kader van de Open Monumentendag. De Romanisch-Gotisch gebouwde kerk is omstreeks 1280 als Roomse kerk in Zuidbroek ontstaan op een verhoogd deel in het landschap. De muren aan de buitenkant laten in hun schoonheid de vakmanschap zien van de kerkenbouwers van die tijd. Met name de muren van de Petruskerk laten dit bij uitstek zien. Binnen in de kerk laat het oostdeel, het koor-gedeelte, meerdere fresco’s en inwijdingskruizen zien. Ook kunt u daar de vondsten bewonderen die in 1999 tijdens de restauratie onder de vloer zijn gevonden: een voorstelling van het hoofd van Maria en het hoofd en corpus van Christus, kunstwerken van een zeer hoog niveau.
  • Fietstocht richting Slochteren

    Op zondag 18 september a.s. organiseert de Culturele Raad Muntendam een fietstocht. De tocht gaat richting Zuidlaren en de tocht voert door een aantal natuurgebieden. Onderweg kunt u een aantal keren de benen strekken onder het genot van een kop koffie of thee. De start is ­’s ochtends bij de Menterne, Julianaplein 1 in Muntendam. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijke kop snert geserveerd. De kosten zijn incl. deze kop snert.
  • Klassieke Motorrace in Zuidbroek

    Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert de Historische Motorsport Vereniging, ter afsluiting van haar seizoen, een demonstratie race met klassieke motoren op de Gouden Driehoek in Zuidbroek. Uit alle windstreken, zowel uit Nederland als ook uit Duitsland, komen de coureurs zondag 11 september a.s. naar Zuidbroek, om hun motoren en hun behendigheid hiermee te demonstreren.
    In verschillende klasses, 50cc, 125cc, 250cc, 350cc en 500cc verschijnen de rijders aan de start. Ook de zijspannen laten hun kunnen weer graag zien op dit circuit.

  • Trikers en (Touwtrekken

    Komend weekend, om precies te zijn van donderdag 8 tot en met zondag 11 september, organiseert De Wit Trikes het 14de internationale Trike Treffen in Noordbroek. Vanaf donderdag strijken de trikers, uit Nederland, Duitsland en België weer massaal neer in Noordbroek en zij zullen daar op het terrein achter Boerderijcafé Mausel in een inmiddels bekende gezellige sfeer hun tenten opslaan. 
    Trikers Noordbroek
  • Opritverkoop Oudelaan Zuidbroek

    Zaterdag 17 september aan de Oudelaan te Zuidbroek is er een opritverkoop georganiseerd. Totaal niet onbekend. Het is alweer voor de 4e keer dat er een opritverkoop wordt gehouden aan de Oudelaan. We hopen natuurlijk op droog en zonnig weer dan wordt het zeker een succes. Ook zijn er standjes waar je koffie/koek kunt krijgen of je kunt genieten van andere culinaire recepten. Er is weer van alles te doen aan de Oudelaan. Zij zijn in ieder geval zeer enthousiast en gemotiveerd om er een geslaagde dag van te maken.

  • Clubkampioenschappen dubbel TC Aloë

    Afgelopen week zijn op het tennispark van Tennisvereniging Aloë onder wisselende weersomstandigheden de clubkampioenschappen dubbel gespeeld in diverse categorieën.
    Aloe - Menterwolde
    Het is een geslaagd toernooi geworden met een grote deelname van zowel de heren als de dames.
    Zaterdag was echt een topdag waar enkele koppels zelfs nog tot laat in de avonduren stonden te spelen, terwijl de anderen genoten van het spel en een heerlijke barbecue.
  • Ervaren fietsers gezocht

    De Fietsersbond start samen met de provincie Groningen aan de bouw van de digitale fietsrouteplanner voor de provincie Groningen. Groningen is de laatste provincie die ontbreekt in de routeplanner van de Fietsersbond. In het voorjaar van 2012 moet de digitale fietsrouteplanner heel Nederland dekken. Deze fietsrouteplanner is tot stand gekomen door meer dan duizend ervaren fietsers uit alle delen van Nederland.
     
  • Bijbelstudie over Israël

    In het nieuwe seizoen zal er in de Baptistengemeente te Muntendam een Bijbelstudie gegeven worden over Israël door bijbelleraar Ferdinand van Neerbos. Ferdinand heeft tientallen jaren les gegeven als Godsdienstleraar op de middelbare school. De laatste jaren geeft hij studies en spreekbeurten in kerkelijke gemeenten in heel Nederland.

  • Verscherpte verkeerscontroles rond scholen en op school-thuisroutes

    De scholen zijn weer begonnen: kinderen die lopend of fietsend zelf naar school gaan, in groepjes of alleen. En kinderen die gebracht worden door ouders of verzorgers, te voet of op de fiets, maar vaak ook met de auto. In de stad Groningen is dat laatste bij verschillende scholen uit den boze: daar geldt sinds enige tijd een stopverbod om onveilige situaties te voorkomen. De komende weken houdt de Groninger verkeerspolitie de situatie rond deze scholen nauwlettend in de gaten. Ook elders in de provincie controleert de politie het verkeer op de school-thuisroutes.

  • Klaverjasmarathon in Noordbroek

    Op zaterdag 1 oktober a.s. organiseert de klaverjasclub Noordbroek voor de twaalfde keer het jaarlijks terugkerend klaverjastoernooi in dorpshuis ‘De Klipheerd’. Het toernooi begint ’s ochtends. De organisatie zorgt naast de versterking van de inwendige mens ook voor prachtige prijzen, met als hoofdprijs een winkelwagen vol boodschappen t.w.v. € 100,-. De tweede en derde prijs bestaan uit vleespakketten t.w.v. € 50,- en € 30,-. Alle deelnemers aan deze klaverjas- marathon gaan met een vleesprijs naar huis.

  • Tussenklappen gedrukt op CO2 neutraal papier

    Een aandachtige lezer zal het mogelijk al zijn opgevallen. Weekblad Tussenklappen wordt sinds enkele weken op een andere kwaliteit papier gedrukt. Grafisch bedrijf de Bruin, uitgever van deze krant, heeft duurzaam ondernemen al jaren hoog op de prioriteitenlijst staan. Als FSC-gecertificeerd bedrijf altijd op zoek naar nog milieuvriendelijker manieren van produceren. Voor weekblad Tussenklappen is gekozen voor Torano White ECO2, een 100% gerecycled en CO2 neutraal geproduceerd papier.

     
  • Bibliotheek-aan-huis service

    Voor mensen die niet in staat zijn zelf of via gezinsleden boeken te halen, hebben de bibliotheken in Menterwolde, Pekela en Veendam de Boek-aan-huis-service. Hierbij wordt door de klant aangegeven welke boeken hij/zij graag leest, met eventueel advies van de vrijwilligers. De vrijwilligers van de bibliotheken bezorgen de boeken thuis en halen ze ook weer op, het tijdstip wordt in overleg met de klant bepaald. Wilt u gebruik maken van deze unieke service, dan kunt u contact opnemen met Erna Garst, telefoonnummer 0598-612091.

  • Startzondag PKN Meeden

    Op 18 september heeft de PKN gemeente in Meeden haar startzondag. Deze zondag luidt het begin van een nieuw seizoen in met allerlei activiteiten in en rondom de kerk, Het thema luidt: “Liefde”.
    De dienst begint om 11.00 uur en Ds. Mulderij uit Bellingwolde gaat, met medewerking van verschillende gemeente- leden, in deze dienst voor. Voor de dienst bent u vanaf 10.30 uur van harte welkom voor een kopje koffie met cake. Na de dienst is er gelegenheid, onder het genot van soep met broodjes, samen na te praten over de dienst en de activiteiten in het nieuwe seizoen. u bent van harte welkom!

  • Peuters in de bieb

    Op woensdagochtend 21 september a.s. wordt in Bibliotheek Veendam wederom Peuters in de bieb georganiseerd. Graag nodigen zij alle peuters uit voor een gezellige morgen met voorlezen, zingen, bewegen en vooral doen. Papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zijn natuurlijk ook van harte welkom! Het boek ‘Ik wil een knuffel’ staat centraal deze ochtend.
  • Orgelconcert Zuidbroek met Franse slag…

    Op zondag 18 september a.s. geeft organist Henk de Vries een orgelconcert in de Petruskerk van Zuidbroek die in het teken zal staan van de Franse orgelkunst. Het komt niet vaak voor in de provincie Groningen dat organisten een concertprogramma samenstellen met uitsluitend muziek uit Frankrijk. Een reden is dat de orgels in dit gedeelte van het land nogal Duits georiënteerd zijn en hebben daarom niet de karakteristieke klanken die de Franse orgels zo bijzonder maken. Toch zal de organist u versteld doen staan over hoe goed de klankkleuren van dit orgel de Franse meesters zullen vertalen.

  • Nieuwe weg houdt winkels bereikbaar

    Op dit moment is de Spoorstraat in Zuidbroek komende vanaf de brug na de Pijpstraat afgesloten. Ook hier wordt het asfalt verwijderd om te kunnen bestraten. De winkels in het centrum van Zuidbroek blijven met de auto bereikbaar via een nieuw aangelegde weg die loopt achter de toekomstige supermarkt. U kunt parkeren op de parkeerplaats naast Keurslager Grashuis. Dijkhuis Tweewielers is inmiddels weer met de auto bereikbaar vanaf de zuidkant van de Spoorstraat. Fietsers kunnen nog wel via de Spoorstraat de winkels bereiken en wel over het voetpad.

  • Jubileumconcert

    Het “Zeemans Vrouwenkoor” uit Zuidbroek bestaat deze maand 15 jaar. In september 1996 werd door Jenny Nijburg het initiatief genomen om een dames-shantykoor op te richten. Het koor is in middels uitgegroeid tot ruim 60 leden.

    ‘De Broeckhof’ is na al die jaren nog steeds de thuishaven van het koor. De muzikale leiding is in handen van Nico Dijkman uit Appingedam. Het koor wordt begeleid door 2 accordeonisten en een basgitarist.
    Op vrijdagavond 23 september a.s. zal een jubileum-concert worden gegeven. Deze avond kan men ook kennismaken met de nieuwe uitgebrachte CD.