december 2010

  • Pinquiners presteren goed

    Zuidbroekster zwemclub De Pinquin zijn de afgelopen weekenden stad en land afgereisd om deel te nemen aan bepaalde wedstrijden. Zaterdag 20 november waren ze aanwezig met een achttal zwemmers bij de Fintan in Stadskanaal. Hier werd vooral keurig gezwommen door Vivianne Dortmond, Tialda Prins en Iris Hartman. Deze drie dames zwommen allemaal dikke pr’s. Er werden ook weer twee clubrecords verbroken namelijk door José Sijbring op de 400 mtr. vrij en door Maarten Moorman op de 50 mtr. vlinder.

  • Sandokai in de prijzen

    Vijf leden van Karateschool Sandokai zijn zaterdagavond 27 november op het 12de Katsu Gala in Winsum in de prijzen gevallen, waarbij Melanie Musch de 1ste prijs, Kevin Musch de 2de prijs, Stephan Kempinga de 2de prijs, Sensei Mark Dol de 2de en Sempai Peter Musch de 2de prijs hebben behaald.
    Sandokai Menterwolde

  • Invoering OV-chipkaart uitgesteld

    Het Dagelijks bestuur van het OV-bureau heeft besloten de invoering van de OV-chipkaart in Groningen en Drenthe tot nadere orde uit te stellen. Aanleiding voor dit besluit is dat Qbuzz leveringsproblemen heeft, waardoor het bedrijf het systeem dit jaar niet meer werkend kan opleveren.
    “Wij zullen de OV-Chipkaart pas aanzetten als de apparatuur volledig werkend is ingebouwd in de gehele vloot van Qbuzz”, aldus de voorzitter van het OV-bureau Marc Jager.

  • Judo Ryu weer succesvol

    Afgelopen zaterdag was er in Diever een judotoernooi. Ook de judoka’s van Judo Ryu Muntendam waren weer aanwezig.
    Een eerste plaats was er voor Jeffrey Doddema, alle partijen werden met vol punt gewonnen. Ook Jody Bijl wist na meer dan een jaar geen wedstrijden te hebben gedraaid, nog goed mee te kunnen, door met verschillende technieken volle punten te halen en hierdoor een eerste prijs mee naar huis te nemen.
    Michel de Bruin liet het in de eerste wedstrijd liggen, herstelde goed en wist uiteindelijk de rest te winnen.
    Een tweede plaats voor Michel.

  • Veendammer scholieren winnaar Dance4life!

    Voor de tweede keer is het de leerlingen van de Winkler Prins in Veendam gelukt als winnaar uit de bus te komen bij Dance4life. Met verschillende acties haalden ze een bedrag van € 44.078,95,- binnen. In totaal bracht de actie van alle deelnemende scholen in Nederland € 347.543,- op. Dit werd met €150.000,- aangevuld door het Ministerie van Buitenlandse zaken, waarmee het totaal op € 497.543,- kwam. Het organisatieteam van de Veendammer school wist als team ook nog eens de tweede plaats te behalen.

  • Donateurconcert in winterse sferen

    Wat later dan u gewend bent van Muziekvereniging Oosterbroek, geven zij dit jaar hun donateurconcert pas 11 december. Dit gevolg van de deelname aan het concours in november en de Sinterklaasintochten heeft een groot voordeel: het thema voor dit concert is bijna als vanzelfsprekend de winter- en adventtijd. Maar reken niet op een doorsnee kerstconcert…

  • Tafeltennistoernooi 2010

    Woensdag 24 november jl. is er een tafeltennistoernooi georganiseerd door het BOS-team in samenwerking met tafeltennisvereniging de Meteoor. Het werd gehouden in de sporthal de Menterne in Muntendam voor de groepen 5 t/m 8. Maar liefst 60 kinderen namen deel aan het toernooi van 9 basisscholen uit Muntendam, Meeden, Zuidbroek en Noordbroek.
    Taffeltennis Menterwolde

  • Wethouder opent handboogtoernooi

    Onder grote belangstelling opende de Wethouder Sportzaken van de Gemeente Menterwolde op 28 november jl. met een welgemikt schot het jaarlijkse Funtoernooi van True Flight Archery uit Muntendam.
    True Flight Menterwolde
    Het internationale handboogtoernooi werd dit jaar alweer voor de 6e keer in de ‘eigen’ locatie in Sporthal Ruitershorn in Muntendam gehouden.

  • Kerstmarkt de Gilde

    Lange tijd geleden, was de kerstmarkt van NOVO in Muntendam een begrip. Vorig jaar is men gestart met het ‘herorganiseren’ van de kerstmarkt op het oude vertrouwde adres, maar nu in de unieke samenwerking van alle projectpartners van het MFC de Gilde aan de Herman Gorterweg te Muntendam. De kerstmarkt van vorig jaar was een enorm succes, waardoor de organisatoren besloten dit jaar een nog grotere, nog gezelliger kerstmarkt neer te zetten.

  • Kerstmarkt in de Klipheerd

    In dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek wordt zondag 12 december van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige en sfeervolle kerstmarkt gehouden. De kerstmarkt wordt georganiseerd door de beheerders van het dorpshuis en dameskoor Elk & Ain uit Noordbroek.
    De kerstmarkt is zeer gevarieerd door een mengelmoes van gespecialiseerde detaillisten en vele hobbyisten.
    De sfeer zal bepaald worden door een in kerststijl omgetoverd dorpshuis, overheerlijke Glühwein en andere lekkernijen, kerstmuziek en natuurlijk een kerstman.

  • Poko Loko doet iets voor een ander

    Vorige week heeft u kunnen lezen dat de Buitenschoolse Opvang van Noordbroek en Zuidbroek het jaar afsluiten met een mooi thema: ‘Iets doen voor een ander’. De BSO van Noordbroek organiseert een kerstmarkt waarvan de opbrengst naar kinderen met HIV gaat.
    De BSO van Zuidbroek gaat Sinterklaas een handje helpen.  De BSO wil graag een cadeautje delen met de kinderen die niets krijgen.  Deze actie is bedoeld voor de kinderen in het asielzoekerscentrum in Delfzijl. 

  • Leerlingen WK restaureren aanhanger IJsver. Muntendam

    Op 26 november 2010 was het zover. De leerlingen van de AKA afdeling Techniek hebben onder begeleiding van docent D.P. Toxopeus diverse herstelwerkzaamheden verricht. Onder andere een multifunctionele aanhangwagen die kan worden gebruikt om de ijsbaan te dweilen.
    IJbaan Muntendam
    Na geduchte schuur-, las- en verfwerkzaamheden kon de wagen op 26 november jl. aan het bestuur van de IJsvereniging worden aangeboden.

  • Historische Kring Menterwolde

    De naam herenboer roept beelden op zoals we die kennen uit de voor ons bekende verhalen. Grote tegenstellingen tussen arbeider en boer. Maar is dit de echte herenboer. Waar komt deze benaming vandaan? De eerste herenboeren, door dr. Hilde Krips-van der Laan pioniers genoemd, ontstaan rond 1800. Door allerlei gunstige factoren in Groningen kreeg de boer, vóór die tijd voor dom en onderontwikkeld aangezien, grote kansen.
    * Vanuit Frankrijk kwam een nieuwe gedachte, die lijnrecht op het dagelijks bestaan stond nl. vrijheid, gelijkheid en broederschap.

  • Pakjesbezorgdag Zuidbroek

    SINT komt altijd. Sinterklaas heeft nog een speciaal berichtje naar de Tussenklappen gestuurd toen hij van de weersvoorspelling voor aanstaande zaterdag hoorde. Hij laat weten alle scenario’s in verband met de mogelijke weersgesteldheden met al zijn HulpPieten te hebben besproken.
    Hij komt op zaterdag 4 december zondermeer zoals al aangekondigd naar Zuid- broek, waar hij met 35 van zijn Pieten de aangegeven route door het dorp af zal leggen met een grote bonte stoet aan versierde en verlichte (nieuw dit jaar!!) voertuigen.

  • Een manager die blijft!

    De Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen in Muntendam, elk seizoen kunt u er op belevingstocht. Ruim 50 hectare Heemtuin en Natuurpark, een uniek natuurgebied met veel diversiteit voor jong en oud. De afgelopen tijd hebben verschillende wisselingen plaatsgevonden, maar vanaf 1 juli is Marie-José Maarsingh de nieuwe manager van de Heemtuin. “Een manager die blijft”, zoals ze zelf opmerkt.
    Manager Heemtuin Menterwolde

  • Indoor Veendam ‘spring’levend!

    Noord-Nederland kent van oudsher een aantal prachtige internationaal hippische evenementen. De afgelopen jaren hebben verscheidene organisaties te kennen gegeven geen mogelijkheid meer te zien hun evenement doorgang te laten vinden. Nadat in de loop van dit jaar bekend werd dat de concoursen in Assen en Zuidlaren ook van de kalender zijn verdwenen, is Indoor Veendam het enige overgebleven Internationaal Indoor Concours Hippique.
    Zij bieden u een zeer gevarieerd programma afgewisseld met shows.

  • De BoodschappenPlusBus

    Wat dacht u van een uitstapje naar de kerstmarkt in Leer of naar het kerstconcert in het concertgebouw te Amsterdam? Of gewoon een middagje winkelen in een winkelcentrum in de buurt, een visje eten in Termunterzijl of een lekkere lunch gebruiken met een wandeling vooraf? In december organiseert de Stichting Welzijn Menterwolde in samenwerking met het Oldambt de eerste uitstapjes naar leuke plekjes.
    Boodschappenbus Menterwolde

  • Pinquin haalt veel medailles!

    Op de koude zaterdag 4 december is de Pinquin naar Delfzijl geweest om daar de 100m deel 4 te zwemmen. Er waren deze keer medailles te halen op de 100 meter rugslag. Dit ging super goed. De medaillewinnaars waren Matthijs, Tim, Marvin, Robin, Tialda, Vivianne, Iris, Corné, Niek, Camilla en Marit. Alle winnaars gefeliciteerd!

  • VKM Mini 3 presteert goed

    Afgelopen zaterdag kon het mini 3 team van volleybalvereniging VKM kampioen worden op niveau 2. Om dit te bereiken moesten wel alle drie de te spelen wedstrijden gewonnen worden. Dit lukte helaas niet, van de kampioen Ritola 5 werd na een spannende strijd nipt verloren.
    VKM Muntendam
    Als beloning voor alle goede prestaties kregen de spelers: Kimberly, Safiera, Sander, Wendy, Melissa, Tina en Rosalie namens de ouders een mooie medaille.

  • Zorg bij leven en daarna

    Is uw wil ook wet?
    Zolang u uw zaken zelf nog kunt regelen dan is er niets aan de hand. Maar wat gebeurt er indien u uw belangen niet meer zelf kunt behartigen of komt te overlijden? Wie mag dan de baas over u en uw lichaam spelen?

    Veel senioren houden hun hart vast als hen deze vragen worden gesteld. Is de gezegde “Heb bij ziekte en overlijden ook uw dierbare lief” wel van toepassing op uw naasten? Zullen zij zich wel voldoende om u bekommeren en uw belangen naar eer en geweten waarnemen?

  • Sfeervolle kerstmarkt bij Joling in Meeden

    Weet u al welke kerstmarkt u dit jaar wilt bezoeken? Vanaf maandag 6 december kunt u naar een gezellige Kerstmarkt in onze eigen gemeente. Dichtbij huis genieten van een gezellige sfeer met lichtjes, houtvuur en Glühwein!  Spetterend winterplezier. Dit kan allemaal bij Boomkwekerij Joling in Meeden. De meest uiteenlopende producten worden aangeboden, variërend van stijlvolle en gezellige kerstversiering voor binnen en buiten, tot kleine cadeautjes.
    Joling Meeden

  • Winterliederen koffieconcert

    Na herhaald succes vindt op zondag 12 december in het dorpshuis van Meeden weer een prachtig, sfeervol Winterliederen concert plaats. De bekende Noord Nederlandse folkmuzikanten, zanger en radioman Henk Scholte, zangeres Linde Nijland en multi-instrumentalist Bert Ridderbos nemen de toeschouwer die ochtend mee op een avontuurlijke reis door een winters liedjeslandschap.

  • Veel dansende Pieten in Zuidbroekster sneeuw

    Afgelopen zaterdag werd in Zuidbroek de traditionele PAKJESBEZORGDAG gehouden. Een grootse Sinterklaas activiteit, waarbij het ‘in beweging zetten’ van het hele dorp, eveneens de tevoren ingeleverde pakjes vanuit een grote bonte stoet op de adressen bezorgd worden. Sinterklaas, HoofdPiet en hulp-HoofdPiet stonden op een tot grote Pakjesboot omgebouwde Vrachtauto. Met daarachter een Pakjesauto met rolcontainers vol met pakjes.

  • Adventconcert Zuidbroek

    Op zondagmiddag 12 december a.s. zal het ‘Interkerkelijk koor Oosterbroek’ o.l.v. Henk de Vries, samen met het ‘Chr. Mannenkoor Crescendo’ uit Winschoten o.l.v. Klaas Withaar traditiegetrouw weer een adventconcert in de Petruskerk te Zuidbroek verzorgen. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Bouko Tiggelaar
    Het concert begint om 15.00 uur en de entree is gratis. Wel zal er een collecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.

  • Donateurconcert MVO in winterse sferen

    Zaterdag 11 december aanstaande geeft Muziekvereniging Oosterbroek haar jaarlijks donateursconcert in de Broeckhof in Zuidbroek. Het thema voor dit concert is bijna als vanzelfsprekend de winter- en adventtijd. Maar reken niet op een doorsnee kerstconcert… Door het donateurconcert een winters thema te geven, worden het leerlingenorkest o.l.v. Albert Jan Eshuis, en het harmonieorkest o.l.v. Gosse Reijenga, in staat gesteld u iets anders te laten horen dan de bij iedereen bekende kerstliederen.

  • Volkskerstzang

    Traditioneel houden de Baptisten gemeente en de Hervormde gemeente Munten- dam jaarlijks gezamenlijk een Volkskerstzang. Zo ook dit jaar en wel op zondagavond 12 december a.s. in de Hervormde Kerk te Muntendam. Dit jaar zal Brassband Elad hun muzikale medewerking verlenen. Eenieder is van harte welkom.

  • ‘Vriendendienst’

    IJsclub IJsgleijers te Zuidbroek zat vrijdagmiddag in zak en as. Reden: door materiaalpech waren ze niet in staat de baan sneeuwvrij te houden. Snel contact opgenomen met Munneke Groen Onderhoud in Zuidbroek. Zaterdagmorgen om 10.00 uur stond de heer Munneke bij de ijsbaan met een prachtige veegmachine. Na vele uren lag de baan er prima bij. Proficiat voor de vlotte service van de heer Munneke.

  • IJsbanen vroeg open

    Donderdag 2 december jl. kon er al geschaatst worden! De behoorlijk lage temperaturen van vorige week zorgden er voor dat er al heel vroeg dit jaar ijspret kon zijn. Ook lag er het weekend een flink pak sneeuw. Dankzij de vele vrijwilligers werden de ijsbanen vorige week weer geopend. De dooi trad echter op zondag al weer in, waardoor het uit was met de winterpret.
    IJspret Menmterwolde

  • Menterwolmer zaalvoetbaltoernooi

    Op dit moment is een groep gemotiveerde jongeren uit Muntendam druk bezig om, samen met preventiemedewerker jeugd Ralph Eisses een zaalvoetbaltoernooi te organiseren. Zaterdag 18 december is het weer zo ver! Het toernooi start met de leeftijdsgroep tot 16 jaar. In de middag is het aan de deelnemers vanaf 16 jaar.
    Er zijn al veel aanmeldingen, maar er is nog plek! Aanmelden als team kan via menterwolmerzaalvoetbaltoernooi@hotmail.com Er is plek voor teams uit de hele gemeente, wel is het verplicht een coach te hebben als team.

  • Brand bij Bam Zuidbroek

    Maandagavond rond 19.00 uur kreeg de brandweer een melding van een middelgrote brand in één van de loodsen bij Bam in Zuidbroek, v/h Dirk Verstoep. Het betrof de betonfabriek die grenst aan de smederij. In de smederij stonden gasflessen en voor de smederij is een opslag van gasflessen. Ook was er dichtbij een transformatorhuis. Aan de voorzijde grenst de betonloods aan het magazijn. Er was dus kans op overslag en doorslag van de vlammen.
    Brand BAM Zuidbroek

  • Openles avond Chr. Theater Teamworks

    Woensdag 15 december organiseert Chr. Theater Teamwork een openles avond. Belangstellende kunnen dan kennis maken met, een deelnemen aan de lessen. Onder leiding van deskundige docenten wordt er elke woensdagavond les gegeven op het gebied van Zang, Dans en Acteren.
    Chr. Theater Teamworks Muntendam
    De opleiding is bedoeld voor leerlingen in de leeftijdscategorie van 15 tot 40 jaar en vindt plaats in de Menterne.

  • Inbrekers aangehouden

    In de nacht van zondag op maandag zijn drie jongemannen in Nieuwolda aangehouden. Het gaat om een 21-jarige man uit Muntendam, een 19-jarige man uit Noordbroek en een 16-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Agenten zagen het drietal op de Wagenborgerweg in Nieuwolda in een auto met gedoofde lichten wegrijden. Bovendien reed de auto slingerend en raakten de wielen de stoeprand. Dat was aanleiding om de inzittenden te controleren. In de auto lagen diverse bouwmaterialen. Bij controle bleek in dezelfde straat bij een woning die werd verbouwd te zijn ingebroken.

  • Pinquin haalt veel medailles!

    Op de koude zaterdag 4 december jl. is de Pinquin naar Delfzijl geweest om daar de 100 meter deel 4 te zwemmen. Er waren deze keer medailles te halen op de 100 meter rugslag. Dit ging super goed.
    De medaillewinnaars waren Matthijs Sijbring, Tim Zijlstra, Marvin Wolthof, Robin Weessies, Tialda Prins, Vivianne en Camilla Dortmond, Iris Hartman, Corné Noordman, Niek Koller, en Marit Adriaanse.

  • Goed examen Judo Ryu

    In de dojo van de plaatselijke judo vereniging Judo Ryu aan de Singelweg werden de halfjaarlijkse examens voor de diverse Kyu-graden afgenomen. Deze graduaties werden afgenomen door trainer Elwin Johannes (derde dan) en trainer Gerard (eerste Dan). Velen verdienden een hogere kleur slip als tussenstap naar een hogere kleur band.
    Judo Ryu Muntendam
    Witte band + gele slip: Twan Duimering.
    Witte band + oranje slip: Daan Heideveld.

  • Dringend gastgezin gezocht

    In Veendam en omgeving is uitwisselingsorganisatie AFS Nederland op zoek naar een gastvrij gezin voor een uitwisselingsscholier uit Thailand. Film is bij aankomst in een welkomstgezin gaan wonen en gaat naar het Winkler Prins in Veendam. Deze tijdelijke familie in Groningen heeft hem een goede start geboden en geholpen de regio te leren kennen. AFS zoekt nu een gezin waar Film de rest van het schooljaar kan blijven. Door de week zal hij net als klasgenoten heen en weer fietsen naar school.

  • Volle zaal donateurconcert MVO

    Afgelopen zaterdag 11 december gaf Muziekvereniging Oosterbroek, wat later in het jaar dan u van hen gewend bent, hun donateurconcert. Dit concert in winterse sferen was met de mooie muziek, de volle zaal en het enthousiaste publiek een succes te noemen! Na een aantal jaren gewerkt te hebben met dans, solisten of een verhalenverteller, was het dit jaar weer tijd voor een concert met muziek alleen, aan elkaar gepraat door Mark Witteveen. Het werd een avond met een kersttintje die veel afwisseling bood.

  • Huldiging FNV jubilarissen

    FNV Bondgenoten afd. Menterwolde heeft vrijdagavond 3 december jl. in de Klip-heerd te Noordbroek de aanwezige jubilarissen van 2010 in het zonnetje gezet. Zoals elk jaar organiseert het bestuur een jubilarisfeestavond.
    Alle jubilarissen die in dit jaar 25, 40, 50, of 60 jaar lid zijn van de vakbond krijgen een uitnodiging om met eventueel partner of huisgenoot, samen met bestuur, voor deze feestavond.