december 2012

  • Fysiotherapie in 2013

    Ondanks alle commotie in de kabinetsformatie verandert er aan het pakket van te vergoeden voorzieningen van de gezondheidszorg niet zoveel. Fysiotherapie wordt vrijwel helemaal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De meest in het oog springende en ingrijpende wijziging is de verhoging van het eigen risico.

  • Examens Sandokai

    Zondag 2 december hebben de leden van Karateschool Sandokai in de Menterne in Muntendam met succes hun examen behaald. Het was een mooi, maar ook een zwaar examen. Voor de kinderen t/m 11 jaar duurde het maar liefst drie uur, dit i.v.m. de vrij grote groep van 20 kinderen. Voor de kinderen boven de 11 jaar en de volwassenen duurde het examen tweeënhalf uur. Het examen is namens de International Budokai-Kan (IBK) afgenomen door Sensei Mark Dol (leraar) en Sempai Peter Musch (assistent leraar).

  • Open dag bij Quantumfit

    Zaterdag 8 december a.s. is er een grote open dag bij Quantumfit te Veendam. Er is van alles te doen; een spinningmarathon en NK dubbel ricochet toernooi. Maar ook een Beauty en wellnessfair met o.a. schoonheidsspecialiste, pedicure, massage en Vintage-enzo en Creabrocante. Voor de kinderen is er een springkussen. Bij lidmaatschap sport je in december gratis en je krijgt een beauty cheque. Kom gerust langs.

  • Nu syt wellecome

    Koor Cantate Domino presenteert nieuwe dirigent. Op vrijdagavond 7 december a.s. organiseert het Meedens Kamerkoor  Cantate Domino onder de titel ‘nu syt wellecome’ een adventsconcert in de Hervormde Kerk aan de Wedderweg te Oude Pekela.

    De toegang is gratis; wel wordt er een gift gevraagd bij de uitgang.
    Het concert duurt ongeveer één uur. Er is geen pauze, maar na afloop kan er worden nagepraat onder het genot van een hapje en drankje (o.a. glühwein of chocolademelk).
    Het programma bestaat vooral uit lichte, speelse adventsmuziek van Franse bodem.

  • Jubileumconcert Elk & Ain

    Dameskoor Elk & Ain uit Noordbroek heeft haar 15-jarig jubileumconcert gevierd met twee concerten op 30 november en 1 december jl. in dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek. Beide avonden was er een speciale gast. Erwin de Vries, was ‘deze’ speciale gast, voor het dameskoor  heel bijzonder, omdat ze het liedje ‘Doe’, en ‘Leef ‘t Leven’ van zijn nieuwste cd samen met hem mochten zingen.

  • Floorball (Unihockey) komt naar Meeden!!!

    Floorball, ook wel Unihockey genoemd, is een vrij nieuwe sport. Het komt oorspronkelijk uit Zweden. Daar is het na voetbal de grootste teamsport.
    Wat biedt Floorball?
    Floorball is dé sport van de 21e eeuw.
    Als nieuwe sport is het geheel toegesneden op deze tijd:
    • snel,
    • attractief,
    • stoer,
    • spannend.
    • Eenvoudig te spelen doordat de regels niet spelbelemmerend zijn.

    Leuk om te doen en spannend om naar te kijken. Een veel gehoorde reactie van mensen die voor het eerst een Floorball wedstrijd spelen of zien: “Oh, maar dìt is gaaf. Wat een snelle sport!”

  • Wecycle Sinterklaasactie

    Steeds meer Sinterklaascadeautjes hebben een stekker of batterij. Het oude elektrische speelgoed verdwijnt vaak in de grijze container. Zonde, want ook elektrisch speelgoed kan prima worden gerecycled. Daarom vraagt Wecycle samen met de gemeente Menterwolde aandacht voor het inleveren van speelgoed en apparaten met een stekker.

  • Winterconcert Zeemans Vrouwenkoor

    Het ‘Zeemans Vrouwenkoor’ uit Zuidbroek geeft op vrijdagavond 14 december 2012 een ‘Winterconcert’ in de Broeckhof te Zuidbroek.
    Gastkoor is het ‘Dubbelmannen Kwartet’ uit Loppersum. Beide koren staan onderleiding van dirigent Nico Dijkman.
    Het belooft een fantastische avond te worden. Wie zeker wil zijn van een plaats en liever vooraf wil reserveren kan hiervoor bellen. Koorleden en het bestuur hopen op uw komst.

  • Geslaagd Handboogtoernooi

    Op zondag 25 november jl. werd in de prachtige Sporthal Ruitershorn in Menterwolde, onder grote belangstelling, het vijfde zogenaamde indoor Funtoernooi voor handboogschutters verschoten.
    Aan deze wedstrijd, waar deelname, plezier en eeuwige roem belangrijker zijn dan winnen, waren tevens zogenaamde targetwedstrijden over 18 en 25 meter indoor (meetellend voor het Noord Nederlands Kampioenschap) en een teamverschieting gekoppeld.

  • Kerstactie Voedselbank

    Wekelijks ruim 170 pakketten, 378 volwassen- en kindermonden voeden. Een noodvoorraad waarvan de bodem in zicht komt en regelmatig minder aanvoer van goederen. Dat is in het kort de situatie waarmee de voedselbank Veendam-Menterwolde wordt geconfronteerd.

    Evenals voorgaande jaren houdt de voedselbank Veendam-Menterwolde daarom ook dit jaar een kerstactie voor de allerarmsten onder ons.

  • 55+ Middag Zuidbroek

    De commissie 55+ Activiteiten Zuidbroek organiseerde op 29 november een open wintermiddag in dorpshuis de Broeckhof.
    Deze middag was toegankelijk voor alle inwoners van 55 jaar en ouder uit Zuidbroek. Ruim honderd personen namen deel aan diverse activiteiten. Vervolgens werd de nostalgische film Fanfare van Bert Haanstra vertoond en onder het genot van een drankje werd er volop gelachen.
    Aan het einde van deze gezellige middag kon iedereen genieten van een heerlijk buffet met snert, roggebrood met spek, heerlijke groentesoep en diverse lekkere broodjes.

  • Voorbereidende werkzaamheden N33

    De voorbereidende werkzaamheden voor de verdubbeling van de N33 Assen-Zuidbroek zijn gestart. Het archeologisch onderzoek is vorige week begonnen en de komende tijd wordt het leefgebied van de levendbarende hagedis ongeschikt gemaakt. Pas nadat het tracébesluit onherroepelijk is verklaard, gaat de daadwerkelijke realisatie van start. Naar verwachting is dit in maart 2013.
     
    Archeologisch onderzoek

  • Damesvoetbal bij ZNC in de lift!

    Een aantal seizoenen geleden is ZNC begonnen met een damesafdeling bij ZNC. Een klein groepje meiden en dames zijn samen gaan trainen en wedstrijden gaan spelen. Nu, een aantal seizoenen later, is het team zo groot geworden dat het aanmelden van een tweede team bij de KNVB noodzakelijk is. Een mooie ontwikkeling voor het damesvoetbal in de gemeente Menterwolde, maar ook een mooie trend voor het vrouwenvoetbal in Nederland. Want dat de voetbalsport alleen voor mannen is, is vandaag de dag grote onzin. Want vrouwen kunnen het ook!

  • Hulp nodig in Meeden?

    Kunt u zelf die nieuwe lamp niet vervangen aan het plafond? Zit u al weken tegen een tuinklus aan te kijken die u eigenlijk zelf niet kunt? Snapt u niet wat uw computer nu weer voor een rare melding geeft? Of vindt u het prettig als er iemand meegaat bij een bezoek aan het ziekenhuis?
    Soms zijn er van de dingen die steeds maar blijven liggen of juist zo acuut zijn dat er geen hulp voor handen is. Als u door omstandigheden zelf bepaalde dingen niet meer kunt, kunt u voor dit soort probleempjes bellen met de Vrijwillige Hulpdienst.

  • 3e plaats voor Menterwolde

    Een onderzoek onder sociale diensten van gemeenten in Nederland heeft uitgewezen dat Menterwolde - op de RSD Alblasserwaard-Oost & Vijfheerenlanden en de gemeente Apeldoorn na - de ‘beste sociale dienst van Nederland 2012’ is.

    Sociale diensten ondergaan een metamorfose. In een tijd van flinke bezuinigingen moet er toch een moderne en resultaatgerichte onderneming worden opgezet, wat niet afdoet aan de kwaliteit en snelheid van dienstverlening aan de burger.

  • Duurzaam Menterwolde

    De werkgroep duurzaam Menterwolde is een initiatief van een groep burgers van Menterwolde om het gebruik van duurzame energie en het gebruik van zonnepanelen te stimuleren en promoten.
    Wij willen het voor een grote groep inwoners van Menterwolde aantrekkelijk maken om gebruik te gaan maken van zonne-energie. Dat doen we door gezamenlijke inkoop van zonnepanelen te stimuleren en op die manier een kwalitatief goed product tegen een lage prijs te kunnen aanbieden.

  • Kerstactie voedselbank

    De kerst actie is van 7 december tot woensdag 19 december. We willen ook u als inwoner van Menterwolde vragen om met ons mee te doen om voedsel in te zamelen voor de minder bedeelden in uw gemeente.
    Dat mag en kan van alles zijn, heeft u een kerstpakket gekregen en doet u er eigenlijk niets mee?? Doneer het dan aan de voedselbank, zo draagt u ook bij om voor die mensen die het in deze tijd zo moeilijk hebben te zorgen dat ook zij fijne feestdagen kunnen beleven.

  • Moonlight shoppen

    In de week voor kerst organiseren Supermarkt Coop en Keurslagerij Grashuis in Zuidbroek een extra feestelijke avond. U kunt gezellig Moonlight shoppen op woensdag 19 december a.s. De winkels zien er die avond extra feestelijk uit en zijn van 18.00 tot 21.00 uur geopend. De klanten kunnen zich laten inspireren voor de kerstdagen.

  • Ook voor decembercadeaus naar Spar

    Spar Kroon introduceert verkoop van cadeaukaarten, December is als vanouds een feestmaand waarin, naast lekker eten, de nodige cadeaus niet ontbreken. Spar Kroon speelt in op de vraag naar cadeaus, die in de buurt te verkrijgen zijn, door in de winkel cadeaukaarten aan te bieden. De cadeaukaarten zijn voor allerlei mooie cadeaus te gebruiken; van iTunes-muziekcadeaus tot hotelovernachtingen en saunabezoek.

  • Kerstsamenzang in Zuidbroek

    Dorpsraad Zuidbroek organiseert ook dit jaar een Kerstsamenzang in Zuidbroek. De kerstboom en oliebollenkraam staan weer op ons dorpsplein “Aan ’t Wotter”. De eerste sneeuw heeft er al gelegen, Sinterklaas is vertrokken en de feest- dagen staan weer voor de deur. Het begint een traditie te worden, want dit jaar zal Dorpsraad Zuidbroek voor de derde maal op kerstavond een kerstsamenzang organiseren.

  • Sfeervolle Kerstmarkt in Muntendam

    “Breng een bezoekje aan onze gezellige kerstmarkt & laat je verrassen door de leuke creaties en ideeën van de exposanten. De perfecte plaats voor je zoektocht naar originele handgemaakte kerstcadeautjes! De kerstmarkt is op 14, 15 en 16 december aan de Driemolenslaan in Muntendam.”
    Emmy Mulder vertelt: “Twee jaar geleden, in onze tuin, zijn we letterlijk een beetje ondergesneeuwd maar het was wel heel gezellig... dus begon het toch wel weer te kriebelen.

  • Kerstmarkt in de Klipheerd

    In dorpshuis de Klipheerd in Noordbroek wordt zondag 16 december a.s. een gezellige en sfeervolle kerstmarkt gehouden.
    De kerstmarkt wordt georganiseerd door de beheerders van het dorpshuis en dameskoor Elk & Ain uit Noordbroek.
    De kerstmarkt is zeer gevarieerd, door een mengelmoes van gespecialiseerde detaillisten en vele hobbyisten.

  • Drukke Kerst bij Omroep Menterwolde

    Tijdens de kerstdagen zal Omroep Menterwolde een aangepast en speciaal programma ten gehore brengen. Dit begint al op zondag de 23ste met een extra Bingo uitzending en de Winterse top 50. Op maandag volgt dan een Blues kerstshow en vanaf 22.00 uur, in samenwerking met Radio Parkstad, de kerstnachtdienst. Op eerste kerstdag wordt er begonnen met een ochtendkerkdienst en aansluitend een Platenkoffer extra met kerstplaten uit de oude doos, dit ook weer in samenwerking met Radio Parkstad.

  • Computercursus 2013

    Buurtactief Muntendam organiseert in het nieuwe jaar weer een cursus computeren voor beginners in de Menterne.
    De cursus bestaat uit 7 delen van elk 2 uur en wordt gehouden op dinsdagavond. Je leert wat een computer is en hoe die werkt, hoe je internet en mail gebruikt en hoe je foto’s (van bijv. de kleinkinderen) binnenhaalt en bewaart enz. Tijdens de lessen is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen of het aandragen van onderwerpen/problemen.
    De cursuskosten zijn inclusief koffie of thee en naleesbladen.
    Eerste cursusavond is op 8 januari 2013.

  • Creatief voor een goed doel

    Op twee donderdagmiddagen vond de breimiddag voor het Nationaal Ouderenfonds plaats in de Menterne. De breiende dames breiden met elkaar 105 mini mutsjes die door Jannie Westers naar het Ouderenfonds werden opgestuurd. “Een prachtig resultaat, ik vind het zo leuk dat ze dit gedaan hebben voor de ouderen!”

  • Informatiegids Menterwolde

    Begin volgend jaar zal Drukkerij de Bruin als vanouds weer haar informatiegids uitgeven vol met informatie over uw eigen gemeente. Natuurlijk willen wij graag dat alle gegevens up-to-date zijn. Wilt u daarom controleren of uw gegevens nog kloppen? Dit kan in de huidige gids van 2012 of op www.menterinfo.nl.
    Heeft u een wijziging of aanvulling dan kunt u deze doorgeven via een formulier op www.menterinfo.nl of middels het wijzigingsformulier die regelmatig in de Tussenklappen verschijnt.

  • Kerstconcert ‘De Scheepsjoagers’

    Shantykoor ‘De Scheepsjoagers’ uit Muntendam bereidt zich momenteel voor op het traditionele kerstconcert. Dit concert vindt plaats op zondag 23 december a.s. in het Multifunctioneel Centrum ‘De Menterne’ in Muntendam.

    Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij ‘De Menterne’ en op de dag van het concert aan de zaal. Na afloop van het concert is er een koud/warm buffet. Reserveren kan bij de Menterne.

  • Burgemeester Van Zuijlen herbenoemd

    Burgemeester Eduard van Zuijlen is op voordracht van de gemeenteraad herbenoemd voor de komende zes jaar. Hare majesteit de Koningin heeft de herbenoeming per 15 januari 2013 getekend.

    De gemeenteraad van Menterwolde heeft op voorstel van de vertrouwenscommissie, tijdens een besloten raadsvergadering op 27 september 2012, unaniem besloten de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen Eduard van Zuijlen voor te dragen voor herbenoeming tot burgemeester van Menterwolde.

  • Megamuziekweekend in Kerk

    Komend weekend staat de kerk in Noordbroek bol van de muziek. Drie avonden achter elkaar worden er zeer diverse concerten verzorgd. Op vrijdag 14 december verzorgen conservatoriumstudenten Tjalling Overdijk en Tim Zweistra een gitaarconcert. Zaterdag speelt de vermaarde organist Hayo Boerema werken van Bach en Buxtehude.

  • Rijden voor het goede doel!

    De Noordkaap Challenge; kort, koud, heftig, maar vooral fun. Voor Thierry en Jermain vertrokken, in hun geweldig mooie Jaguar die een make-over heeft ondergaan, kwamen ze nog even langs bij Martin Kroon van de Spar in Noordbroek. Martin is helemaal enthousiast over de beide jongens. “Ik vind het geweldig wat ze gaan doen. Het is natuurlijk ook een heel mooi avontuur, maar ze gaan voor het goede doel.

  • Dode bij woningbrand in Muntendam

    Bij een hevige brand in een woning in Muntendam is in de nacht van woensdag op donderdag een persoon om het leven gekomen. Rond 2.15 uur werden de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand aan de Driemolenstraat in Muntendam. Bij de melding werd bekend dat er mogelijk een persoon in de woning zou zijn en is gelijk 'middelbrand' gegeven. Bij aankomst van de brandweer stond de hoekwoning volledig in de brand en was het niet meer mogelijk om de woning te betreden. De brandweerkorpsen van Menterwolde en Veendam hebben zich naast het blussen vooral gericht op het voorkomen van uitbreiding van de brand naar naastgelegen woning. Ze kregen daarvoor assistentie van de hoogwerker.

  • Examens Judo Ryu

    Op zaterdag 8 december 2012 zijn de judo examens weer afgenomen in de dojo van Judo Ryu Muntendam. De examens werden afgenomen door de trainers Elwin Johannes 3e dan, Koos Scholtens 1e dan en Gerard de Vries 1e dan.

    De volgende slippen of banden werden behaald:
    Witte band met groene slip: Sylvan Vernimmen, Daniël Hulzebos, Kyan Daniëls, Sanne op de Dijk, Mika Stoop.
    Witte band met blauwe slip: Liam Bronsema, Luuk Doddema, Eric Feikens, Megan Duimering, Djayden Jolman.
    Witte band met bruine slip: Melvin Musch, Milan de Klein.
    Gele band: Twan Duimering, Diano Jolman.

  • Nieuw tenue ZNC E2

    De jeugd van ZNC E2 is weer volledig in het nieuw gestoken. Dit is mede mogelijk gemaakt door:  Gebr. Kalk Transport en Sierbestrating Kolham.

    Achter van links naar rechts:
    Jonnie Kalk (sponsor), Arjan van Bruggen (leider) en Reinder Bruins (leider).
    Midden van links naar rechts:
    Wesley Heringa, Joost Bruins, Dion Pater, Robin Oosting en Daan Hulsebos.
    Onder van links naar rechts:
    Stanley Kalk, Ryan Leeuwerke, Daan van Bruggen en Tim Drenth.

  • Yoga Noordbroek

    Vanaf 15 januari 2013 begint het nieuwe yogaseizoen in het Leerkerkje.
    Hatha yoga.
    Deze vorm van yoga richt zich op het ontwikkelen van een ontspannen, soepel en energiek lichaam en een ontspannen, open geest.