Warm welkom voor Mega Piraten Festijn

NOORDBROEK – “Eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk: het is een fantastisch feest en volgend jaar willen we hier graag terugkomen.” Eddie Mensink, organisator van het Mega Piraten Festijn in Noordbroek, ziet dat het goed is. Het publiek heeft er zin in; de tap draait overuren en het is feest in de tent. Wie er op het podium staat, maakt zaterdagavond nauwelijks wat uit. Als het deuntje maar bekend is, als het publiek maar kan meezingen. Verbroedering alom. En het weer gedraagt zich prima. “Onze vaste weerman, Eef Stel, heeft me wekenlang gezegd dat het deze zaterdag goed weer zou worden. En weer zat-ie goed!”

“Vorig jaar hielden we hier Broukrock”, vertelt Annelies Vermue, samen met haar vader Dignie en moeder Gina eigenaar van Boerderijcafé Mausel en het terrein waarop het Mega Piraten Festijn plaatsvindt. “Daar werd ik aangesproken door iemand. ‘Het Mega Piraten Festijn wil hiernaartoe, maar jullie hebben er geen trek in.’ Ik wist helemaal van niks. Er was nooit contact met ons geweest. Ik had wel gehoord dat Eddie erover had gesproken met een neef van me. Hij heeft me Eddies nummer gegeven. Daarna heb ik hem gebeld: ‘Die geruchten dat wij het niet willen, kloppen niet. Kom langs!’” En dat is nu dus gebeurd. Het bevalt haar prima. “Je weet nooit helemaal wat je kunt verwachten. Ik was wel op bezoek geweest bij het Mega Piraten Festijn in Borger. Maar dat was niet op de dag van het festival zelf. Dan zie je wel de grootte van de tent. En nu staan hier zo’n achtduizend mensen. Die enorme toestroom verbaast me wel een beetje. Maar de geluiden hier zijn positief. Iedereen is blij dat het Mega Piraten Festijn eindelijk deze kant op aan komt. Er gaan al jaren groepen uit deze omgeving naar de Mega Piraten Festijnen in Borger en Marum, maar nu kan iedereen het op de fiets af. En dat zorgt er ook voor dat er hier veel mensen rondlopen die anders niet zo snel naar een feest als dit zouden zijn gegaan. Het is een extra dorpsfeest!”

8.100 bezoekers vieren gebroederlijk feest in uitverkochte tent

Kriebelen
Pieter van der Zweep uit Delfzijl speelt een thuiswedstrijdje. Eerder dit jaar nam hij deel aan The Voice of Holland en nu staat hij voor het eerst op een Mega Piraten Festijn. Vooral het wat jongere deel van de bezoekers zingt enthousiast mee met zijn Nederlandstalige popliedjes. En aangezien het zijn Mega Piraten Festijn-vuurdoop is, moet hij, na afloop van zijn set, net als al die anderen die debuteren op het festival, meezingen met ‘In de blote kont’ van Mooi Wark, het lijflied van het Mega Piraten Festijn. Pieter krijgt er meteen een enorme bierdouche bij, maar ondergaat die breed grijnzend. “Ach joh, dat interesseert me toch geen reet”, vertelt hij na afloop. “Het was voor mij best een dingetje om hier te staan. Vroeger ging ik als bezoeker naar Borger met familie en vrienden en nu sta ik er zelf. Om eerlijk te zijn ben ik nooit zenuwachtig meer. Daar leer je mee omgaan. Maar vandaag zat ik thuis en begon het toch een beetje te kriebelen. Het is toch een thuiswedstrijdje hè. Ik zag ook overal bekenden in de tent. Maar het was geweldig. Optredens als dit zijn toch de kersen op de taart! Of die grijns vandaar nog van mijn gezicht te branden is? Nou, misschien als ik zo meteen mijn moeder spreek. Zij heeft me niet gezien omdat mijn optreden was vervroegd en zij nog in de file stond…”

Koning
Wat later krijgt Lytse Hille het publiek goed mee met zijn ‘Ik lach me de ballen uit mijn broek’. Maar zoals altijd is het Jannes die met een van de grootste triomfen van de avond gaat lopen. Presentator Willie Oosterhuis jut het publiek eerst nog goed op. ‘Denk niet dat dit zo maar een feestje is, denk niet dat dit zomaar een zanger is. Dit is de man die ons al veertien jaar voorgaat…’ Waarna hij de Koning der Piraten aankondigt en Jannes onder een stormachtig gejuich het podium betreedt. Duizenden handen gaan omhoog en zelfs het publiek op de tribune gaat staan. De hele tent brult mee met ‘Een beetje meer’. Het is kwart over negen en het Mega Piraten Festijn in Noordbroek is definitief aan. Maar het kan nog veel enthousiaster. Dat blijkt als Jannes zijn ballad ‘Adio Amore Adio’ heeft gezongen. Een stormachtig gejuich breekt los. De decibelmeter slaat in het rood. En daarna hoeft hij alleen nog maar zijn plattelandsanthem ‘Mijn naam is Jannes’ in te zetten om de tent helemaal te laten ontploffen.
Willie Oosterhuis is enthousiast. “Vanaf de eerste seconde worden we hier gedragen door het publiek. Het is ook een knotsgek programma. We hebben nu Jannes al gehad. En we hebben prachtige jonge talenten. Pieter van der Zweep bijvoorbeeld. Het is een hongerig publiek. En ze krijgen nog veel meer...”

Erkenning
Inderdaad. Want al snel betreedt Jan Smit het podium. En als hij bij ‘Echte vrienden’ versterking krijgt van Gerard Joling, die daarna het stokje overneemt, volgt een hard gejuich. Jannes kijkt goedkeurend toe. “Ik heb tegen Eddie gezegd dat hij deze kant ook eens op moest komen. Zo heb ik hem eerder ook Borger en Klazienaveen getipt. Als je veel optreedt, dan voel je op een gegeven moment wel aan waar een feest als dit kan aanslaan. Het Mega Piraten Festijn heeft dit gebied eigenlijk altijd overgeslagen. Nou, je kunt het zien. Een uitverkochte tent. Ik denk dat de mensen hier het ook als een stukje erkenning zien. Geweldig dat dit feest eindelijk hier is.”

 

Reactie toevoegen