Hoogezand-Sappemeer doet mee aan WeHelpen

Wethouder Peter Verschuren en voormalig raadslid Jeanette Wiersema gaven op dinsdag 30 mei in Buurt- en speeltuingebouw ’t Spinneweb in Sappemeer het officiële startsein voor de website www.wehelpen.nl/hoogezand-sappemeer, de website waarop inwoners die hulp vragen of hulp aanbieden elkaar kunnen vinden.
Iedereen kan wel eens een helpende hand gebruiken. Niet iedereen beschikt over een eigen netwerk van familie of bekenden die kunnen helpen. Veel mensen zijn bereid om een buurtbewoner te ondersteunen wanneer deze hulp nodig heeft. Dankzij WeHelpen kunnen deze buurtbewoners elkaar nu vinden. Het gaat om vrijwillige hulp zoals een hond uitlaten of boodschappen doen bij ziekte, computerhulp of hulp bij een sollicitatiebrief. Ook vragen om een maatje om bijvoorbeeld mee te sporten, fietsen, wandelen, koken of eten kunnen op de site geplaatst worden. In tientallen gemeenten in Nederland maken inwoners inmiddels gebruik van WeHelpen, het hulpaanbod en de hulpvragen op de site nemen dagelijks toe. Gebruikers leggen zelf contact met elkaar en regelen de hulp onderling.
 
Achtergrond
De gemeenteraad heeft enige tijd geleden het initiatief van Jeanette Wiersema, toenmalig raadslid, overgenomen om zich aan te sluiten bij de landelijke coöperatie van WeHelpen. Door het steeds bekender worden van WeHelpen en het toenemende gebruik hiervan ziet de gemeente dit als een belangrijk middel voor inwoners om in eigen wijk of dorp onderlinge hulp te kunnen regelen. Dit sluit aan bij de visie van de gemeente op het zelfredzaam zijn, betrokkenheid bij elkaar en een actieve deelname aan de samenleving. 
 
Aanjaagteam
Een aanjaagteam met vertegenwoordigers van verschillende organisaties waaronder Poso, Caritas, Zonnebloem, Humanitas, Buurtzorg, Sociaal team Oost, Stichting Bewonerscommissie Margrietpark, Buurt- en speeltuinvereniging ’t Spinneweb, Wijkservicepunten Buurt Informatie Centrum, Wisp en Buurtinformatieplein, St. Present en Zinnzorg, bundelt de krachten om bekendheid te geven aan WeHelpen en het gebruik te stimuleren. Daarnaast gaat dit aanjaagteam op verschillende plekken in de gemeente ‘WeHelpen info-punten’ organiseren waar inwoners met hun vragen terecht kunnen en persoonlijk contact met een medewerker kunnen hebben. Zo kunnen ook inwoners die niet over een computer beschikken hun hulpvraag of hulpaanbod kenbaar maken.

Reactie toevoegen