Van Smederij tot badhuis

Dat Sappemeer een rijke historie heeft kunnen we in het straatbeeld wel zien. De Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. heeft vele historische verhalen en foto’s verzameld. 
Van Smederij tot badhuis
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 20 januari  jl. heeft Janny Tulp (geboren Sappemeerster en getrouwd met Jack Tulp) uitgebreid verteld over het ontstaan en de teloorgang van het badhuis in Sappemeer. Het was in de jaren ’30 dat de heer A.H. Tulp aan de Borgercompagniesterstraat een Badhuis wilde beginnen. Dit mocht niet in het centrum van de gemeente, want het was destijds ongepast om zich midden in het dorp onder iemand anders zijn dak uit te kleden. Smederij Mulderij ging helaas failliet, maar dat gaf kansen aan de heer Tulp. Hij bouwde de smederij om tot badhuis. Anderen werden ingeschakeld, maar zelf heeft hij ook veel werk verzet, o.a. heeft 
hij de gehele technische installatie zelf geplaatst. In 1934 werd zo één van de weinige particuliere badhuizen geopend met 10 douches en 2 badkuipen.
Van Smederij tot badhuis
Destijds hadden de mensen thuis geen douche en ging men nog in de tobbe. Een heerlijke verrijking dus. Zoon Jack Tulp herinnert zich nog dat hij destijds heel wat cokes in de enorme ketel heeft moeten gooien. Er was 5.000 liter warm water nodig als alle 10 douches aan waren. In de toptijd kwamen er wel 65 mensen op zaterdag douchen en na de oorlog draai-de Jack Tulp grammofoonplaten en iedereen zong mee. Gezelligheid troef. Tijdens de oorlog werd het badhuis een aantal dagen per week door de Duitsers gevorderd. Ze kwamen dan zelfs vanuit Gieten aangemarcheerd. Direct na de oorlog gingen de zaken voortreffelijk. Helaas moest het badhuis in 1964 toch de deuren sluiten. Door de nieuwbouw kregen veel mensen thuis een douche, dus de klandizie werd fors minder. 
Zoon Jack wilde altijd al garagehouder worden en hij is toen ter plekke begonnen met Garagebedrijf Tulp, dat nu wordt voortgezet door zijn zoon Albert. Al 3 generaties op dezelfde plek met een eigen bedrijf!

Reactie toevoegen