Sociaal statuut en Generatiepact

De colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben dinsdag 17 januari 2017 ingestemd met het Sociaal Statuut en Generatiepact voor de medewerkers van de huidige drie gemeenten, die per 1 januari 2018 opgaan in de gemeente Midden-Groningen. De vakbonden hebben in december 2016 hier al mee ingestemd. 

Sociaal Statuut
Het Sociaal Statuut regelt de rechten en plichten van de medewerkers, zodat de overgang van hun huidige gemeente naar de gemeente Midden-Groningen zorgvuldig gebeurt. Dit statuut regelt een aantal arbeidsvoorwaardelijke garanties en hoe de plaatsingsprocedure van het personeel is geregeld.
 
Generatiepact
Het Generatiepact is bedoeld om ruimte te scheppen, zodat jonge medewerkers aangetrokken kunnen worden. Oudere medewerkers kunnen een stapje terug zetten, ten behoeve van het aannemen van jongere medewerkers. Door een kortere werkweek mogelijk te maken kunnen oudere medewerkers langer gezond aan het werk blijven en tegelijkertijd hun kennis en expertise overdragen aan nieuwe instroom van jonge medewerkers. Dat is niet alleen belangrijk voor de jongeren zelf, maar ook voor de vitaliteit en toekomstbestendigheid van de nieuwe gemeentelijke organisatie van Midden- Groningen. Anderzijds kan het straks een hulpmiddel zijn om ruimte in het plaatsingsproces te creëren.
 
Vakbonden
Vertegenwoordigers van de werkgevers en de vakbonden hebben in het BGO op 30 november 2016 een onderhandelingsresultaat bereikt over deze beide onderwerpen. De gesprekken met de vakbon- den in BGO-verband zijn steeds constructief geweest en hebben zich in een goede sfeer afgespeeld. Op 14 december 2016 heeft er een ledenraadpleging door de vakbonden plaats- gevonden. Daar hebben de leden ingestemd met het behaalde resultaat. 

Reactie toevoegen